kaszpir007 02.01.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Proszę mamy pompę ciepła za 1250zł z COP 3,62 Tyle że nazwana "klimatyzacja" ... http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-ac5s-2-6-o-mocy-2-6-kw-on-off-i2910769397.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Może wtedy zaczną montować kilkadziesiąt sztuk miesięcznie a nie kilka sztuk kwartalnie Daj im Boze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Proszę mamy pompę ciepła za 1250zł z COP 3,62 Tyle że nazwana "klimatyzacja" ... http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-ac5s-2-6-o-mocy-2-6-kw-on-off-i2910769397.html Dane z opisu klimatyzatora: Temperatura otoczenia ℃ -7-45 Obsługiwana powierzchnia m2 14~21 Czyli jak na moj dom kupie 10 szt i nie bedzie zimniej niz -7*C to bedzie gitara. Piszesz posty szybciej niz myslisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dałem najtańszą klimę. W klimach najważniejsze jest chłodzenie a nie grzanie. Jeśli wymieni się czynnik na inny minimalna temperatura pracy obniży się. Koszt wymiany czynnika z 200-300zł ... Poza tym tak jak pisałem więkzość pomp ma grzałki. Mozesz dokupić farelka za 100zł i będzie też robiłna grzałkę , tak samo jak grzałki w pompie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Daj im Boze. Oczywiście:) Ja nie neguję PC jako samej PC. Jest super. Tylko cene, Panie, cena. Tylko o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dałem najtańszą klimę. W klimach najważniejsze jest chłodzenie a nie grzanie. Jeśli wymieni się czynnik na inny minimalna temperatura pracy obniży się. Koszt wymiany czynnika z 200-300zł ... Poza tym tak jak pisałem więkzość pomp ma grzałki. Mozesz dokupić farelka za 100zł i będzie też robiłna grzałkę , tak samo jak grzałki w pompie ... A co z moca. Ile urzadzen takich trzeba by kuoic? A grzalki (fuj!) to sobie wiesz gdzie mozesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Proszę mamy pompę ciepła za 1250zł z COP 3,62 Tyle że nazwana "klimatyzacja" ... http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-ac5s-2-6-o-mocy-2-6-kw-on-off-i2910769397.html No - to teraz sobie kupię 8 takich sztuk zamiast pompy, bo jeden starcza na pomieszczenie około 20 metrowe. Żre to około 1kw. Nic tylko brać i przebierać a potem płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Oczywiście:) Ja nie neguję PC jako samej PC. Jest super. Tylko cene, Panie, cena. Tylko o to mi chodzi A nie zastanawia cię dlaczego ja do swojego domu takich tanich kliatyzatorów bym potrzebował 8sz za jedyne 10000 i potem jeszcze bym musiał płacić horendalne rachunki za prąd. Dziękuję - to ja wolę jedną pompę za 15-20 k i rachunki dużo niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 02.01.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 @adigg czyli przy takich mrozach chodziła prawie na okrągło.Może masz dane za ten okres z mrozami -21? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 02.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Proszę mamy pompę ciepła za 1250zł z COP 3,62 Tyle że nazwana "klimatyzacja" ... http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-ac5s-2-6-o-mocy-2-6-kw-on-off-i2910769397.html Pokaż mi klimatyzator,którzy przy -20st.C będzie dysponował mocą cieplną ok.5-7kW. Ten który pokazałeś dysponuje mocą 2,6kW przy +15st.C bo tak z reguły podaje się moc pomp ciepła p-w i wiadomo,że wraz ze spadkiem temperatur moc grzewcza będzie maleć. Sądzę,ze przy temp.0st.C będzie dysponował mocą ok.1kW a to mniej więcej wystarczy pokrycie strat ciepła w jednym,dwóch ale małych pomieszczeniach i dalej tylko przy ok.0st.C A przecież klimatyzator typu split konstrukcyjnie jest niemalże identyczny z pompami ciepła powietrznymi ... Tylko czemu pompa ciepła powietrzna więc kosztuje kilkanaście razy więcej ? Jak widać powyżej musiałbyś kupić ładnych kilka takich klimatyzatorów do ogrzania domu... I czy pompa ciepła p-w jest aż tak droga w porównaniu do tych nastu klimatyzatorów ? Sama pompa ciepła p-w,która dysponuje mocą grzewczą przy -20st.C rzędu 5-6kW to koszt ok.17tys.zł Czy to aż tak dużo ? Być może Ile kosztował Twój kocioł na ekogroszek łącznie z kominem ? Pytam,bo można będzie sobie porównać. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 02.01.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 @Arturo przyznaj się ile prowizji bierzesz, wtedy powiemy o ile za droga jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 02.01.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 @Arturo przyznaj się ile prowizji bierzesz, wtedy powiemy o ile za droga jest. A to zależy od umowy Inna prowizja będzie w komplecie z podłogówką i WM z reku a inna w przypadku samej pompy Aczkolwiek ceny są w dolnych widełkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.01.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 ? Jakby ktoś powiedział że kupił klimatyzator za 15tys zł to by go wyśmiano , ale jak kupi pompę za taką samą cenę to zrobił super interes Marketing działa ja za swoją dałem podobne pieniądze, tylko że to mitsubishi 11,2 kW. ale chłodzi i grzeje CAŁY dom, a nie jedno pomieszczenie. I grzeje nawet przy -24st BEZ GRZAŁEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dałem najtańszą klimę. W klimach najważniejsze jest chłodzenie a nie grzanie. Jeśli wymieni się czynnik na inny minimalna temperatura pracy obniży się. Koszt wymiany czynnika z 200-300zł ... Poza tym tak jak pisałem więkzość pomp ma grzałki. Mozesz dokupić farelka za 100zł i będzie też robiłna grzałkę , tak samo jak grzałki w pompie ... Dobrze rozumiem że na przykład w klimie na R407 chcesz wymienić czynnik na R410A??? Bo jakoś nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Pokaż mi klimatyzator,którzy przy -20st.C będzie dysponował mocą cieplną ok.5-7kW. Ten który pokazałeś dysponuje mocą 2,6kW przy +15st.C bo tak z reguły podaje się moc pomp ciepła p-w i wiadomo,że wraz ze spadkiem temperatur moc grzewcza będzie maleć. Sądzę,ze przy temp.0st.C będzie dysponował mocą ok.1kW a to mniej więcej wystarczy pokrycie strat ciepła w jednym,dwóch ale małych pomieszczeniach i dalej tylko przy ok.0st.C Jak widać powyżej musiałbyś kupić ładnych kilka takich klimatyzatorów do ogrzania domu... I czy pompa ciepła p-w jest aż tak droga w porównaniu do tych nastu klimatyzatorów ? Sama pompa ciepła p-w,która dysponuje mocą grzewczą przy -20st.C rzędu 5-6kW to koszt ok.17tys.zł Czy to aż tak dużo ? Być może Ile kosztował Twój kocioł na ekogroszek łącznie z kominem ? Pytam,bo można będzie sobie porównać. Wybrałem NAJTAŃSZY klimatyzator. Są droższe i większej mocy także. Pompa ciepła powietrzna to jest klimatyzator , tyle że nastawiony na grzanie a nie chłodzenie. Mój piec kosztował 6250zł. Komin nie wiem , bo dom mam od dewelopera. Jest murowany tradycyjny. 2 kanały spalinowe i 2 powietrzne. Sądzę że nie wydał więcej niż 2000zł. Komin ze zwykłej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Wybrałem NAJTAŃSZY klimatyzator. Są droższe i większej mocy także. Pompa ciepła powietrzna to jest klimatyzator , tyle że nastawiony na grzanie a nie chłodzenie. No to czekamy na Twoje spostrzezeni z uzytkownia takiej "powietrznej pompy ciepla". Podasz koszta instalacji., zuzycie i komfort w domu. Pewnie znajdziesz rzesze nasladowcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Osobiście zastanawiam się czemu pompy ciepłą powietrzne są tak drogie. Przecież konstrukcyjnie jest to 100% klimatyzator. Nawet tańsze klimatyzatory potrafią grzać i też tam jest COP ... Więc czemu klimatyzator kosztuje 1500zł a pompa 15000zł ? Trochę Ci przybliżę jak to mniej więcej jest. Taki tani klimatyzator włączasz przez miesiąc na rok dla małych powierzchni, nie chciałbyś ogrzewać domu takim sprzętem z takim cop przez pół roku. Teżjest cop, ale jaki... Dla przykładu jeden z tańszych klimatyzarorów inwerterowych Samsung seria T 2,8 kW to niecałe 2kzł, seria K 2,8 kW to koło 4kzł. Niby to samo, a COP odpowiednio 3.6 i 5.2, taka drobna różnica. W katalogu Samsunga znajdziesz temperatury w jakich taki cop będzie osiągalny, będą to temperatury dodatnie. Klima bez invertera to całkiem nieporozumienie. Odnośnie gruntowych, typowa sprężarka dla pompy 8kW ZR40K3E-PFJ-522 to 804E netto (http://www.sklep-iglotech.com.pl/produkty/sprezarki-copeland-scroll-zr-zakres-pracy-od-125c-do-20c#select_cat), do tego 2 wymienniki płytowe np. swep np. http://www.ttinwest.com.pl/pl/p/Plytowy-wymiennik-ciepla-20kW-SWEP-B25-THX-201PSC-M-PRZESYLKA-GRATIS/131 po 1700zł/sztuka daje w sumie koło 8kzł za te 3 części. Oczywiście to ceny w detalu, ale nie jest to wspomniane 1500zł. Na elektrodzie ludzie opisują jak, z czego i za ile sobie poskładali, więc ciekawscy mogą tam znaleźć konkretne wyliczenia. Miejmy nadzieję, że ceny spadną wraz ze wzrostem popularności takich urządzeń, ale cudów nie oczekujmy, bo taki sprzęt jest już masowo i powszechnie używany we wszystkich chłodniach, ladach chłodniczych itp. Jeśli ceny w kraju są mało satysfakcjonujące, to zawsze można sobie sprowadzić pc z innych krajów Europy lub bezpośrednio z Chin. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ale powiedzmy mamy pecha i idzie na COP 1,5 i ciągle potrzebujemy 10KW , czyli mam 2,5x1,5 = 3,75KW (a reszta mocy idzie grzałkami czyli 6,25KW). Dalczego mamy mieć pecha ? Zepsuła się ? Przecież wiadomo,że zimą będzie zimno i temperatury spadną poniżej -20* - to wtedy będziemy potrzebować tych 10kW. Trzeba kupić pc taką, która w takich warunkach da radę bez grzałek. Ja w swojej gruntowej nie mam grzałek. Mam przewymiarowaną pc bo aż 11kW i ona tyle daje ile trzeba. Grunt daje mi nie mniej niż 0* (obecnie +4*) w dowolnych warunkach na zewnątrz , więc nie mam obaw, że 'pechowo' braknie mi mocy. Mogę się zastanawiać, czy starczy mi taniej taryfy, ale mocy grzewczej w ciągu całej doby na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Cos czuje, ze znowu zrobie "odwetowa krucjate" do watku weglarzy o zuzyciu tego ich "czarnego zlota" Tam to dopiero sa niezdrowe emocje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.01.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Sądzę,ze przy temp.0st.C będzie dysponował mocą ok.1kW Nie skorzystałbym z Twojego doradztwa. Twierdzę, że klimatyzacja tej samej mocy co pc pw ma wyższą sprawność - masz inne zdanie to je udowodnij. Jeśli ktoś nie wie co potrafi klima w funkcji grzewczej to powiem jako praktyk - w szybkim czasie zrobi saunę w pomieszczeniu nawet przy -10*, przy poniżej -20* potrzebuje nieco więcej czasu, ale też to potrafi. Mam 2 klimatyzatory inwertery zakupione poniżej 1kzł/szt (mam fakturę). Edytowane 2 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts