Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

chłopak może się i nie zna tak jak ty, ale dobrze kombinuje

z 407 ma 410 oczywiście nie zmieni, ale zawsze może zmienić kapilarę na zawór rozprężny, a r407 na r290.

jak się trochę zainteresuje, poduczy, pokombinuje, to na pewno będzie miał całkiem dobre efekty w niskiej cenie.

Ale ja się nie chce poduczać , bo po co.

Sądzę że sprzedawcy powinni bo tym handlują i jakąś wiedzę powinni mieć ...

Ja w przyszłości chce kupić taką "pompę ciepła powietrzną" bo jedynie takie coś bedę mógł zamontować nie niszcząc całego ogrodu , kostki i itd ...

Tyle że czekam spokojnie na spadki cen , bo jak na razie ceny tych pomp są minumum 3-4x zawyżone (jak nie więcej) i nie mam ochoty płacić tyle za marketing ...

A jeśli sprzedawca nie wie że klimatyzator typu split ma konstrukcję niemalże identyczną jak pompa ciepła powietrzna ?

Tylko wciska kit że to jakiej super nowoczesne urządzenie , super hi-tech , technologia z NASA i dla tego tyle kosztuje i że to okazja ?

Ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni :)

Podałem dla porównania najtańszy jak znalazłem klimatyzator typu split jakie znalazłem z funkcją grzania. To jest klimatyzator i jego zadaniem jest głównie chłodzenie więc ciężko oczekiwać aby działał do -20 ..

Jeśli jego głownym zadaniem było by grzanie to producent dałbym inną sprężarkę i przystosował do pracy w niskich temperaturach.

Chciałem jedynie pokazać że nie musi to kosztować 15000 - 20000 tys a kosztuje to faktycznie mały ułamek tej ceny.

Zapewne jak dobrze się poszuka to znajdzie się klimatyzator większej mocy z lepszą sprężarką i ciągle będzie to klimatyzator a nie pompa ciepła mimo że parametry będzie miał jak pompa ciepła ...

Chciałem jedynie pokazać i przekazać że te ultranowoczesne pompy ciepła POWIETRZE to nic innego jak lekko zmodyfikowane klimatyzatory ...

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ten COP dla PC-pw jest liczony dla temperatur zasilania max 35st. A jak ktoś chce grzać grzejnikami tradycyjnymi, które potrzebują temperatury zasilania 45-55 stopni, to jaki nam COP wyjdzie przy zewnętrznej temperaturze -7st??? Podejrzewam, że będzie coś koło 1 do max 1,5 albo w ogóle nie osiągnie takiej temperatury wody w obiegu. Edytowane przez zyzolek

Ale ten COP dla PC-pw jest liczony dla temperatur zasilania max 35st. A jak ktoś chce grzać grzejnikami tradycyjnymi, które potrzebują temperatury zasilania 45-55 stopni, to jaki nam COP wyjdzie przy zewnętrznej temperaturze -7st??? Podejrzewam, że będzie coś koło 1 do max 1,5 albo w ogóle nie osiągnie takiej temperatury wody w obiegu.

Wg wykresu wydajności dla pompy 8kW jaki zapodałem wyżej dla temperatury zasilania 45st.C przy -7st.C moc grzewcza wynosi 5,8kW a pobór prądu 2,6kW czyli COP wyniesie 2,2

...jakiś czas nie zaglądałem i widzę, że pojawiają się coraz bardziej rewolucyjne tezy ;)

niektórym to trzeba pogratulować pomysłowości i i logiki ;)

ale chociaż wreszcie się dowiedziałem, że PC gruntowa to zwykła lodówka a PC PW to zwykły klimatyzator ;)

nie wiem jak to się stało, że producenci ukrywali te rewelacje latami aż tu nagle, na naszym forum zostali publicznie zdemaskowani ;)

chyba od jutra ceny PC polecą w dół i wreszcie brać węglarska będzie mogła je sobie zakupić ;)

ale chociaż wreszcie się dowiedziałem, że PC gruntowa to zwykła lodówka a PC PW to zwykły klimatyzator ;)

nie wiem jak to się stało, że producenci ukrywali te rewelacje latami aż tu nagle, na naszym forum zostali publicznie zdemaskowani ;)

chyba od jutra ceny PC polecą w dół i wreszcie brać węglarska będzie mogła je sobie zakupić ;)

Wszyscy węglowcy przejdą na PCI bez chwili zastanowienia, jeżeli te kompletne urządzenia grzewcze o mocach w przedziale 15-35 KW będą w cenach 6-12 tys.zł i będą dawały takie same parametry grzewcze oraz koszty eksploatacji co kotły węglowe;)

Edytowane przez zyzolek

Wszyscy węglowcy przejdą na PCI bez chwili zastanowienia, jeżeli te kompletne urządzenia grzewcze o mocach w przedziale 15-35 KW będą w cenach 6-12 tys.zł i będą dawały takie same parametry grzewcze oraz koszty eksploatacji co kotły węglowe;)

Jak porownywalem, to koszta sa u mnie takie same lub nawet nizsze jak u weglarzy. Bylem u nich wczoraj z "wycieczka" mala.

A moce ktore podales to chyba wtedy jak ktos ma hale sportowa w domu i basen ;)

czyli to się jeszcze długo nie stanie...

bez obrazy, ale to są życzenia w stylu kupię porsche jeżeli będzie kosztował tyle co fiat punto i tyle samo palił (oczywiście wszyscy wiemy, że i porche i puntem da się dojechać na miejsce przeznaczenia a w korkach to nawet w tym samym czasie)

Co mam robic kolego, to ja wiem i bez Twoich "rad". :-)

Watek sie rozjezdza (w czym tez masz swoj udzial i z powodu czego nie placze), ale napisz najpierw co chcesz kupic, bo to zaczyna przybierac dziwnie chorobliwie rozmiary.

Wegla nie wdychasz, ale moze masz instalacje nieszczelna, bo zaczynasz pierdoly wypisywac.;)

Cieszę się z Tobą, że jesteś szczęśliwym posiadaczem PC:)

Ja również jestem szczęśliwy, że ogrzewam 380m2 plus garaż piecem gazowym za 6000zł z zasobnikiem od 10 lat a nie PC za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Nie cieszy Cię moje szczęście?

Cieszę się z Tobą, że jesteś szczęśliwym posiadaczem PC:)

Ja również jestem szczęśliwy, że ogrzewam 380m2 plus garaż piecem gazowym za 6000zł z zasobnikiem od 10 lat a nie PC za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Nie cieszy Cię moje szczęście?

27 tys razem z DZ i zasobnikiem CWU, to nie "kilkadziesiat".

Cieszy mnie dokladnie tak samo, jak Ciebie moje. Nie wiem tylko, po co jojczysz w tym watku. Ja kotla od Ciebie nie kupie. Chyba wiesz o tym. :)

Tu również się cieszę, że udzielasz się bezinteresownie :rotfl:

Wątek jest o kosztach co i cwu ogrzewanych pompą ciepłą. Akurat o kosztach co mogę się śmiało wypowiadać. Zerknij do arkusza z mojej stopki i sprawdź co grzeję, czym i jak. Sprawdź też opis ile zarobiłem na mojej domowej instalacji i jak ona wygląda - link też jest w stopce. No i dawaj te przykłady produktów, nie krępuj się, też bym chciał się pośmiać :lol:

27 tys razem z DZ i zasobnikiem CWU, to nie "kilkadziesiat".

Cieszy mnie dokladnie tak samo, jak Ciebie moje. Nie wiem tylko, po co jojczysz w tym watku. Ja kotla od Ciebie nie kupie. Chyba wiesz o tym. :)

Ja kotłów nie sprzedaję i nigdy nie sprzedawałem.

Załatw mi PC z dolnym za 27 kawałków brutto. Biorę w ciemno. Gotówka na stół.

rwxz: Jak byś chciał się wykazać podłącz mi za darmo. Pozwolę Ci monitorować zużycie za darmo:)

Poczytaj, poucz sie, to bedziesz mial bez problemow. Czasy "zalatwiania" juz minely bezpowrotnie. Teraz w cenie wiedza (know how - jak mawiaja Rosjanie) :)

A ile liczysz sobie za sama instalacje kotla, bo sasiad sie rozglada za czyms? Jakas stronke masz z cenami?

Pyxis, nie odwracaj kota do góry ogonem.

Moja propozycja:

Biorę na gotowo PC z dolnym źródłem za 27 kawałków na gotowo. Ma mi ogrzać 400m2. Płacę gotówką. Może być 50% przed:)

Na forum będzie wielu chętnych.

Pytanie z innej beczki.

Wiesz co to jest np. SAF 22 lub nowsza wersja SAF 27?

Może odpowiedzieć arturo, miki, hydrauli, nawet sławek nie odpowie:(

Wiesz co to jest np. SAF 22 lub nowsza wersja SAF 27?

Może odpowiedzieć arturo, miki, hydrauli, nawet sławek nie odpowie:(

Sluchaj, jako ludzie "z branzy" na pewno sie orientujecie lepiej. Ja nie mowie, ze nie. Po prostu ja zglebiam temat amatorsko. Ty musisz z klientem rozmawiac o konkretach, czesto pewnie sypiac takimi symbolami dla uwiarygodnienia sie. Ja nie musze :)

Ja kotłów nie sprzedaję i nigdy nie sprzedawałem.

rwxz: Jak byś chciał się wykazać podłącz mi za darmo. Pozwolę Ci monitorować zużycie za darmo:)

Hmmmm

Nie jestem zadnym ekspertem w tej tematyce ale jak badalem temat PC z dolnym zrodlem to rok temu dostalem wyceny za samoDz (pionowe) na 20-25k netto. Buduje sie w woj.mazowieckim. Wycena PC vaillant z caloscia bzdetow to dodatkowe 40k netto.

Oswieccie mnie Panowie gdzie zapukac by otrzymac wycene na PC z DZ za 27k brutto.

P.S. Nie bede sie opalal weglem

Oswieccie mnie Panowie gdzie zapukac by otrzymac wycene na PC z DZ za 27k brutto.

Najlepiej zapukac miedzy swoje uszy ;-)

Poczytaj w watkach "tymi recami". Ludzie tam opisuja dokladnie co i jak i szczegolowo sie dziela swoimi doswiadczeniami.. "Tymi recami" nie oznacza oczywiscie doslownie, ze bierzesz lpopate , kilof , palnik i cyne w rece. Trzeba tylko nieco wiedzy przuswoic, zeby odpowiedni "nadzor" byl i zorganizowac prace innym. Moje koszta byly z DZ poziomym - bez robienia odwiertow.

Hmmmm

Nie jestem zadnym ekspertem w tej tematyce ale jak badalem temat PC z dolnym zrodlem to rok temu dostalem wyceny za samoDz (pionowe) na 20-25k netto. Buduje sie w woj.mazowieckim. Wycena PC vaillant z caloscia bzdetow to dodatkowe 40k netto.

Swego czasu,jakieś dwa lata temu,po ostrych negocjacjach dostałem fajną ofertę na pompę 7,5kW z odwiertami 2x70mb w cenie 20tys.zł,oferta była z firmy z linka poniżej:

http://ghs.vot.pl/

Na forum gość o nicku krakols zaoferował mi takową,chociaż na stonie tych pomp nie ma,ale teraz patrzę,że w cenniku jest jakaś seria XB za 9tys.zł,może to jest ta ;)

I żeby nie było,nie mam żadnego powiązania z tą firmą i nie jestem zwolennikiem pomp gruntowych do domów energooszczędnych :D

Aczklowiek ja wybrałem tańszą i sprawdzoną opcję czyli pompę powietrzną ;)