kaszpir007 03.01.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 chłopak może się i nie zna tak jak ty, ale dobrze kombinuje z 407 ma 410 oczywiście nie zmieni, ale zawsze może zmienić kapilarę na zawór rozprężny, a r407 na r290. jak się trochę zainteresuje, poduczy, pokombinuje, to na pewno będzie miał całkiem dobre efekty w niskiej cenie. Ale ja się nie chce poduczać , bo po co. Sądzę że sprzedawcy powinni bo tym handlują i jakąś wiedzę powinni mieć ... Ja w przyszłości chce kupić taką "pompę ciepła powietrzną" bo jedynie takie coś bedę mógł zamontować nie niszcząc całego ogrodu , kostki i itd ... Tyle że czekam spokojnie na spadki cen , bo jak na razie ceny tych pomp są minumum 3-4x zawyżone (jak nie więcej) i nie mam ochoty płacić tyle za marketing ... A jeśli sprzedawca nie wie że klimatyzator typu split ma konstrukcję niemalże identyczną jak pompa ciepła powietrzna ? Tylko wciska kit że to jakiej super nowoczesne urządzenie , super hi-tech , technologia z NASA i dla tego tyle kosztuje i że to okazja ? Ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni Podałem dla porównania najtańszy jak znalazłem klimatyzator typu split jakie znalazłem z funkcją grzania. To jest klimatyzator i jego zadaniem jest głównie chłodzenie więc ciężko oczekiwać aby działał do -20 .. Jeśli jego głownym zadaniem było by grzanie to producent dałbym inną sprężarkę i przystosował do pracy w niskich temperaturach. Chciałem jedynie pokazać że nie musi to kosztować 15000 - 20000 tys a kosztuje to faktycznie mały ułamek tej ceny. Zapewne jak dobrze się poszuka to znajdzie się klimatyzator większej mocy z lepszą sprężarką i ciągle będzie to klimatyzator a nie pompa ciepła mimo że parametry będzie miał jak pompa ciepła ... Chciałem jedynie pokazać i przekazać że te ultranowoczesne pompy ciepła POWIETRZE to nic innego jak lekko zmodyfikowane klimatyzatory ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 pompy ciepła POWIETRZE to nic innego jak lekko zmodyfikowane klimatyzatory ... Zgadza się, ale bardziej można uogólnić, że każdy klimatyzator to taka zwykła pompa ciepła tylko, że typu powietrze-powietrze, a nie każda pompa ciepła to klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.01.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Ale ten COP dla PC-pw jest liczony dla temperatur zasilania max 35st. A jak ktoś chce grzać grzejnikami tradycyjnymi, które potrzebują temperatury zasilania 45-55 stopni, to jaki nam COP wyjdzie przy zewnętrznej temperaturze -7st??? Podejrzewam, że będzie coś koło 1 do max 1,5 albo w ogóle nie osiągnie takiej temperatury wody w obiegu. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 03.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ale ten COP dla PC-pw jest liczony dla temperatur zasilania max 35st. A jak ktoś chce grzać grzejnikami tradycyjnymi, które potrzebują temperatury zasilania 45-55 stopni, to jaki nam COP wyjdzie przy zewnętrznej temperaturze -7st??? Podejrzewam, że będzie coś koło 1 do max 1,5 albo w ogóle nie osiągnie takiej temperatury wody w obiegu. Wg wykresu wydajności dla pompy 8kW jaki zapodałem wyżej dla temperatury zasilania 45st.C przy -7st.C moc grzewcza wynosi 5,8kW a pobór prądu 2,6kW czyli COP wyniesie 2,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.01.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Czyli moc i COP spada wraz z temperaturą zewnętrzną i temp. zasilania. A jak wody w instalacji więcej, i do tego duży apetyt domowników na ciepłą wodę i temperatury zewnętrzne spadną poniżej -7, to może się okazać, że pompa nie da rady mimo COP'u 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 ...jakiś czas nie zaglądałem i widzę, że pojawiają się coraz bardziej rewolucyjne tezy niektórym to trzeba pogratulować pomysłowości i i logiki ale chociaż wreszcie się dowiedziałem, że PC gruntowa to zwykła lodówka a PC PW to zwykły klimatyzator nie wiem jak to się stało, że producenci ukrywali te rewelacje latami aż tu nagle, na naszym forum zostali publicznie zdemaskowani chyba od jutra ceny PC polecą w dół i wreszcie brać węglarska będzie mogła je sobie zakupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) ale chociaż wreszcie się dowiedziałem, że PC gruntowa to zwykła lodówka a PC PW to zwykły klimatyzator nie wiem jak to się stało, że producenci ukrywali te rewelacje latami aż tu nagle, na naszym forum zostali publicznie zdemaskowani chyba od jutra ceny PC polecą w dół i wreszcie brać węglarska będzie mogła je sobie zakupić Wszyscy węglowcy przejdą na PCI bez chwili zastanowienia, jeżeli te kompletne urządzenia grzewcze o mocach w przedziale 15-35 KW będą w cenach 6-12 tys.zł i będą dawały takie same parametry grzewcze oraz koszty eksploatacji co kotły węglowe;) Edytowane 3 Stycznia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wszyscy węglowcy przejdą na PCI bez chwili zastanowienia, jeżeli te kompletne urządzenia grzewcze o mocach w przedziale 15-35 KW będą w cenach 6-12 tys.zł i będą dawały takie same parametry grzewcze oraz koszty eksploatacji co kotły węglowe;) Jak porownywalem, to koszta sa u mnie takie same lub nawet nizsze jak u weglarzy. Bylem u nich wczoraj z "wycieczka" mala. A moce ktore podales to chyba wtedy jak ktos ma hale sportowa w domu i basen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 czyli to się jeszcze długo nie stanie...bez obrazy, ale to są życzenia w stylu kupię porsche jeżeli będzie kosztował tyle co fiat punto i tyle samo palił (oczywiście wszyscy wiemy, że i porche i puntem da się dojechać na miejsce przeznaczenia a w korkach to nawet w tym samym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.01.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) No ja mam nowy dom trochę ponad 350m2 do ogrzania, a większość węglowców, albo ma duże niestandardowe domy, albo stare budownictwo. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 03.01.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Co mam robic kolego, to ja wiem i bez Twoich "rad". Watek sie rozjezdza (w czym tez masz swoj udzial i z powodu czego nie placze), ale napisz najpierw co chcesz kupic, bo to zaczyna przybierac dziwnie chorobliwie rozmiary. Wegla nie wdychasz, ale moze masz instalacje nieszczelna, bo zaczynasz pierdoly wypisywac. Cieszę się z Tobą, że jesteś szczęśliwym posiadaczem PC:) Ja również jestem szczęśliwy, że ogrzewam 380m2 plus garaż piecem gazowym za 6000zł z zasobnikiem od 10 lat a nie PC za kilkadziesiąt tysięcy złotych. Nie cieszy Cię moje szczęście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Cieszę się z Tobą, że jesteś szczęśliwym posiadaczem PC:) Ja również jestem szczęśliwy, że ogrzewam 380m2 plus garaż piecem gazowym za 6000zł z zasobnikiem od 10 lat a nie PC za kilkadziesiąt tysięcy złotych. Nie cieszy Cię moje szczęście? 27 tys razem z DZ i zasobnikiem CWU, to nie "kilkadziesiat". Cieszy mnie dokladnie tak samo, jak Ciebie moje. Nie wiem tylko, po co jojczysz w tym watku. Ja kotla od Ciebie nie kupie. Chyba wiesz o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.01.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Tu również się cieszę, że udzielasz się bezinteresownie Wątek jest o kosztach co i cwu ogrzewanych pompą ciepłą. Akurat o kosztach co mogę się śmiało wypowiadać. Zerknij do arkusza z mojej stopki i sprawdź co grzeję, czym i jak. Sprawdź też opis ile zarobiłem na mojej domowej instalacji i jak ona wygląda - link też jest w stopce. No i dawaj te przykłady produktów, nie krępuj się, też bym chciał się pośmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 03.01.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 27 tys razem z DZ i zasobnikiem CWU, to nie "kilkadziesiat". Cieszy mnie dokladnie tak samo, jak Ciebie moje. Nie wiem tylko, po co jojczysz w tym watku. Ja kotla od Ciebie nie kupie. Chyba wiesz o tym. Ja kotłów nie sprzedaję i nigdy nie sprzedawałem. Załatw mi PC z dolnym za 27 kawałków brutto. Biorę w ciemno. Gotówka na stół. rwxz: Jak byś chciał się wykazać podłącz mi za darmo. Pozwolę Ci monitorować zużycie za darmo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Załatw mi PC z dolnym za 27 kawałków brutto. Biorę w ciemno. Gotówka na stół. Poczytaj, poucz sie, to bedziesz mial bez problemow. Czasy "zalatwiania" juz minely bezpowrotnie. Teraz w cenie wiedza (know how - jak mawiaja Rosjanie) A ile liczysz sobie za sama instalacje kotla, bo sasiad sie rozglada za czyms? Jakas stronke masz z cenami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.01.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Pyxis, nie odwracaj kota do góry ogonem.Moja propozycja:Biorę na gotowo PC z dolnym źródłem za 27 kawałków na gotowo. Ma mi ogrzać 400m2. Płacę gotówką. Może być 50% przed:)Na forum będzie wielu chętnych.Pytanie z innej beczki.Wiesz co to jest np. SAF 22 lub nowsza wersja SAF 27?Może odpowiedzieć arturo, miki, hydrauli, nawet sławek nie odpowie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Wiesz co to jest np. SAF 22 lub nowsza wersja SAF 27? Może odpowiedzieć arturo, miki, hydrauli, nawet sławek nie odpowie:( Sluchaj, jako ludzie "z branzy" na pewno sie orientujecie lepiej. Ja nie mowie, ze nie. Po prostu ja zglebiam temat amatorsko. Ty musisz z klientem rozmawiac o konkretach, czesto pewnie sypiac takimi symbolami dla uwiarygodnienia sie. Ja nie musze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 04.01.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja kotłów nie sprzedaję i nigdy nie sprzedawałem. Załatw mi PC z dolnym za 27 kawałków brutto. Biorę w ciemno. Gotówka na stół. rwxz: Jak byś chciał się wykazać podłącz mi za darmo. Pozwolę Ci monitorować zużycie za darmo:) Hmmmm Nie jestem zadnym ekspertem w tej tematyce ale jak badalem temat PC z dolnym zrodlem to rok temu dostalem wyceny za samoDz (pionowe) na 20-25k netto. Buduje sie w woj.mazowieckim. Wycena PC vaillant z caloscia bzdetow to dodatkowe 40k netto. Oswieccie mnie Panowie gdzie zapukac by otrzymac wycene na PC z DZ za 27k brutto. P.S. Nie bede sie opalal weglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Oswieccie mnie Panowie gdzie zapukac by otrzymac wycene na PC z DZ za 27k brutto. P.S. Nie bede sie opalal weglem Najlepiej zapukac miedzy swoje uszy Poczytaj w watkach "tymi recami". Ludzie tam opisuja dokladnie co i jak i szczegolowo sie dziela swoimi doswiadczeniami.. "Tymi recami" nie oznacza oczywiscie doslownie, ze bierzesz lpopate , kilof , palnik i cyne w rece. Trzeba tylko nieco wiedzy przuswoic, zeby odpowiedni "nadzor" byl i zorganizowac prace innym. Moje koszta byly z DZ poziomym - bez robienia odwiertow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 04.01.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Hmmmm Nie jestem zadnym ekspertem w tej tematyce ale jak badalem temat PC z dolnym zrodlem to rok temu dostalem wyceny za samoDz (pionowe) na 20-25k netto. Buduje sie w woj.mazowieckim. Wycena PC vaillant z caloscia bzdetow to dodatkowe 40k netto. Oswieccie mnie Panowie gdzie zapukac by otrzymac wycene na PC z DZ za 27k brutto. P.S. Nie bede sie opalal weglem Swego czasu,jakieś dwa lata temu,po ostrych negocjacjach dostałem fajną ofertę na pompę 7,5kW z odwiertami 2x70mb w cenie 20tys.zł,oferta była z firmy z linka poniżej: http://ghs.vot.pl/ Na forum gość o nicku krakols zaoferował mi takową,chociaż na stonie tych pomp nie ma,ale teraz patrzę,że w cenniku jest jakaś seria XB za 9tys.zł,może to jest ta I żeby nie było,nie mam żadnego powiązania z tą firmą i nie jestem zwolennikiem pomp gruntowych do domów energooszczędnych Aczklowiek ja wybrałem tańszą i sprawdzoną opcję czyli pompę powietrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts