fuxszyk 04.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Najlepiej zapukac miedzy swoje uszy (...) Trzeba tylko nieco wiedzy przuswoic, zeby odpowiedni "nadzor" byl i zorganizowac prace innym. Moje koszta byly z DZ poziomym - bez robienia odwiertow. Kolego - ja nie jestem idiotą i potrafię ogarnąć tematy materiałów, koparki i ludzi tak by zrobili to co chcę i jak chcę. Problem jest jeden - jestem człowiekiem zabieganym i często nie ma mnie w kraju. Interesowała mnie usługa kompleksowa z kilku powodów: - brak czasu (słabe wytłumaczenie) - gwarancja / serwis (by potem jakiś Józek nie pier...il mi, że zainstalowana przez niego PC nie działa tak jak bym sobie tego oczekiwał, albo że płacą za en.elektryczną jak za zboże). Znam przypadki z autopsji, gdzie przywieziono PC, zainstalowano, skasowano konkretną kwotę. Potem jak coś nie grało to wina była wszystkich tylko nie sprzedawcy i instalatora PC. Ja naprawdę chciałem zainstalować PC do ogrzania prawie 260m2 domu (dobrze ocieplony) ale ludzie z którymi rozmawiałem i wyceny jakie uzyskałem rzucały na kolana. Przykład (firma A): Panie - zrób Pan sobie XX odwiertów głębokość XXXm (orientacyjny koszt 20-25k netto). Tu ma Pan namiary na Józka (firma B) z którym współrpacujemy. Zgodnie z prawem musi mieć Pan projekt, zgodę bo powyżej 30m nie można wiercić. My tych papierów nie załatwiamy - proszę pytać Pana Józka od odwiertów, ale to kosztuje dodatkowo. Pan Józek wykona to bez FV i dokumentacji. Mnie to nie interesuje ja się tylko wpinam i będzie grało. W razie miny jestem w totalnej d... Dodatkowo jak mój znajomy (automatyk / elektryk) zaczął zadawać skomplikowane pytania dot. instalacji (obwodu) jaki ma doprowadzić do kotłowni pod pompę ciepła stwierdził, że Pan z firmy A jest pływakiem w temacie. Odpuściłem. Dodatkowo od pewnego momentu kredytuję inwestycję. Dodatkowe XXk pln w kredycie też kosztuje (co innego wyłożenie gotówki) i jak zsumuje te koszty z miesięcznymi (orientacyjnymi) wydatkami na eksploatację PC to nie jest to takie różowe. Reasumując. Nie jestem przeciwnikiem tego rozwiązania. Twierdzę tylko, że nie znalazłem rzetelnego instalatora i znawcy problematyki. Ludzie z przypadku interesowali się tylko przywiezieniem "lodówki" i jej odpaleniem, a ja chciałem komplet z FV by potem nie było niedomówień, że "Panie ale my nie wykonywalismy odwiertów" albo w papierach Pan sobie wpisze/uzgodni, że odwiert ma tylko 30m. Jeżeli chodzi o FM to staram się zachować zdrowy rozsądek. Wybrałem sprawdzonego wykonawcę polecanego przez wszystkich i jest to wtopa jakiej nie miałem jeszcze na budowie, a kredyt spłacam cały czas i biję się z bankiem o przedłużenie terminów (kolejne zaświadczenia, dodatkowy aneks, oczywiście niz za darmo w banku nie ma + moje wyjazdy) ze względu na fakt, że się nie wyrobiłem z harmonogramem prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emoserwis 04.01.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Pyxis" z tego co podliczyłem to kwartał cie kosztował 553 zł....i to tylko X. XI .XII 2012 czyli kwartał..... drugi kwartał szacuję u ciebie również dość podobnie ale pewnie bedzie w granicach 700 zł albo i troche wiecej gdyż styczeń luty i nawet czasami marzec moze być zmniejszy proporcjonalnie do IV kw 2012 więc koszt za poł roku to około 1200-1300 + do tego jeszcze 6 miesiecy po 50 zł za ciepłą wodę.... czyli łącznie 1600 zł rok.....wynik świetny patrząc na twój metraż oraz domek z miniaturki.... pytanie tylko jedno....ile całe CO i CWU ...czyli cała ta instalacja z grzenikami i podłogówka cie kosztowała wraz z pompą ciepła.....oczywiście plus koszt rozłożenia kolektoru spiralnego....itp. ...ja pale miałem piec z podajnikiem szufladowym/tłokowym....koszty roczne to około 1300 zł ale powierzchnia jest 165 m2 + 84 piwnicy.... przyznam że pompy ciepła są idealnym rozwiązaniem do ogrzewania domów.....ale....mają jedną wadę....iż dla ludzi mniej majetnych....nie do osiagniecia...gdyż nalezy miec bardzo dobrze zaizolowany budynek....a dodatkowo wydać na całą instalacje wewnątrz i na zewnątrz budynku niezłą sumke..... a róznicę pomiedzy np. moimi kosztami całego układu CO iCWU a twoimi wydając na paliwo....na najblizsze lata.....to pewnie kupiłbym paliwa na jakieś 20 lat..... ....ale ogólnie musze przyznac że to jest przyszłość systemów ogrzewania....opartych głównie na prądzie..... pozdrawiam, i życze miłej zabawy.....aczkwoliek przy pompie jest jej sporo mniej niż u mnie Przyłączam się do głosu kolegów. Mieszkam w tej chwili w domu teściów i pale dokładnie tak jak Ty. Kilka lat temu w ramach modernizacji zamieniłem piec śmieciucha na duży, dobry kocioł miałowy. W sprzyjających temperaturach ładuję go raz na dwa dni, a przy sporych mrozach wystarcza na 1 dzień. Jest tanio, ale BRUDNO. Teraz buduję swój dom juz z założeniem, że grzać będę PC. Oczywiście wokół pukają mi się w czoło ale: 1. Nie potrzebuję budować kotłowni o powierzchni jak myślę około 10 m2- przy cenie nawet 1000 PLN/m2= 10000 PLN 2. Nie mam komina dymowego- koszt w moim wypadku spory bo samego klinkieru powinno być 2,4 mb ponad kaletnicę- przyjmijmy 5000 PLN 3. W przyszłości węgiel, miał, eko-groszek będą coraz droższe, a ich jakość będzie spadać (mam styczność z przemysłem górniczym i wiem co mówię- nie do oszacowania 4. W dalszej przyszłości i przy podejściu UE do ekologii niestety Ci którzy grzeją pochodnymi wegla zapłaca jakiś podatek, lub chociaż ci ekologiczni zapłaca mniejszy- nie do oszacowania 5. Z powodów j.w. za chwilę okaże się, że każą Wam/ Nam płacić za odbiór... popiołu- nie do oszacowania 6. Nie mam przy PC nic do roboty- oszczędność czasu- godziny policz sobie sam 7. Mam już swoje lata i kiedyś w przyszłości nie będę być może miał siły dzień w dzień rozładowywać miały, biegać do kotłowni, rąbać drzewa albo będę musiał komuś za to płacić JAkby nie patrzeć czysto finansowo wszystko przemawia za pompą. Ja osobiście odmawiam sobie tzn Żonie "złotych klamek" i "drogicz płytek", i oszczędności wrzucę w PC. Taki jest mój plan i konsekwentnie dążę do jego realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emoserwis 04.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 To juz słyszałem ... Dawno temu już było powiedziane że komin nie musi być drogi. Może być z cegły i być otynkowany. Sądzę że zmieści się wtedy z 2000zł ... Tak samo kotłownia. Piec na ekogroszek zajmuje około 1-1,5m2. Sądzę wiec że 2-3m2 spokojnie starczy na kotłownię. Problem będzie jedynie z opałem. Ale zawsze opał (pakowany) można trzymać w garażu lub zamawiać mniejsze ilości ... W przypadku pompy też musisz mieć jakieś pomieszczenie. Gdzieś ta pompa musi stać , tak samo jak bufor. No chyba że dasz bufor 500L albo większy , pompę i resztę elektorniki do salonu ... Standardowe szukanie dziury i "kosztów" których nie ma , aby udowodnić że pompy nie są drogie ... Komin może i mógłby być tańszy, ale to akurat u mnie nie przeszłoby bo moja druga POŁOWA zwraca uwagę na wygląd domu i musi być klinkier. Nie jestem "jajogłowym" biurokratą siedzącym na codzień w biurze w Warszawie. Dom buduje metodą gospodarczą sporo prac wykonując sam lub zaprzyjaźnionymi fachowcami. Z przedstawionych kosztów w żaden sposób się nie wypisuję. Tak jak już ktoś napisał aby przeszedł Ci projekt z kotłownią na paliwo stałem to obawiam się, że nawet to 10m2 może byc za mało. Magazynowanie eko-groszku w garażu to i tak zabieranie miejsca w okresie gdy garaz jest potrzebny na kosiarkę, rowery itd, poza tym dochodzi ponowne przenoszenie. Pompa z zasobnikiem CWU będzie u mnie stać obok pralki, a reku wisieć nad nią i pomieszczenie będzie czyste. Tak jak powiedziałem- palę miałem i wiem o czym mówię. Ja osobiście wolę na zezon dołożyć nawet 1000 PLN więcej czyli około 200 PLN/mc, ale mieć spokojną głowę. U mnie akurat jest tak, że duzo podróżuję, a dom zostawiam na głowie żonie. Wolę to palenie teraz juz jej odpuścić. Taniej na pewno nie będzie, ale nie jest też tak, że montaż PC jest 50 000 PLN droższy od montażu ogrzewania na np. miał. Poza tym ja ciągle mam taką nieodpartą refleksję przy polemikach na ten temat. Przecież tańsza od jazdy samochodem jest furmanka. Kupcie sobie konie, wozy i będziecie jeździć taniej, a że przy tym trochę więcej roboty??? Przecież nikt sowjego czasu "nie liczy".... Idźmy z postępem i nie bójmy się nowości!! W końcu gdyby nie to dążenie człowieka do poprawy sobie bytu to kto wie gdzie bylibyśmy dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Kolego - ja nie jestem idiotą i potrafię ogarnąć tematy materiałów, koparki i ludzi tak by zrobili to co chcę i jak chcę. Problem jest jeden - jestem człowiekiem zabieganym i często nie ma mnie w kraju. Interesowała mnie usługa kompleksowa z kilku powodów: - brak czasu (słabe wytłumaczenie) - gwarancja / serwis (by potem jakiś Józek nie pier...il mi, że zainstalowana przez niego PC nie działa tak jak bym sobie tego oczekiwał, albo że płacą za en.elektryczną jak za zboże). Jeżeli chodzi o FM to staram się zachować zdrowy rozsądek. Wybrałem sprawdzonego wykonawcę polecanego przez wszystkich i jest to wtopa jakiej nie miałem jeszcze na budowie, a kredyt spłacam cały czas i biję się z bankiem o przedłużenie terminów (kolejne zaświadczenia, dodatkowy aneks, oczywiście niz za darmo w banku nie ma + moje wyjazdy) ze względu na fakt, że się nie wyrobiłem z harmonogramem prac Jesi chcesz kompleksowo bez angazowania sie, to bedzie na pewno drozej. Taki los. Twoj czas kosztuje, ktos tez sobie liczy za swoj czas. A co do gwarancji, to na pompe ja masz nadal (ja przynajmniej mam) a jak ktos Ci spierdzieli Dz czy podlogowke, to i tak jestes pomimo gwarancji w dupe ostro lany, wiec lepiej to samemu dopilnowac i byc pewnym a nie liczyc w razie czego na "gwarancje", bo nikt Ci drugi raz podlogowki nie polozy anie nie zrobi od nowa DZ. Muszisz to sobie uswiadomic. Podaj co to za firma polecana na forum tak dala ciala u Ciebie. ku przestrodze dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 To juz słyszałem ... Dawno temu już było powiedziane że komin nie musi być drogi. Może być z cegły i być otynkowany. Sądzę że zmieści się wtedy z 2000zł ... . 500 zl to kosztyje dobrze wykonane opierzenie komina. Komin za 2 tys to jakas tragedia. Byly juz fotki na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc czytając wypowiedzi posiadaczy pomp (a może handlowców ?) czuć ich zacietrzewienie i chęć udowodnienia tylko nie wiem czego ??? Ja to widze inaczej. Jesli podasz weglarzowi koszt grznia za pomoca PCi, to od razu mysli ze go chcesz ta pompa "zgwalcic" na sile uszczesliwiajac. Nic podobnego. To tylko zwykle porownania kosztow, a ze weglarze maja na tym punkcie jakies blizej nieokreslone kompleksy, to co zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.01.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ...fakt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 04.01.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja to widze inaczej. Jesli podasz weglarzowi koszt grznia za pomoca PCi, to od razu mysli ze go chcesz ta pompa "zgwalcic" na sile uszczesliwiajac. Nic podobnego. To tylko zwykle porownania kosztow, a ze weglarze maja na tym punkcie jakies blizej nieokreslone kompleksy, to co zrobic. Dodajmy koszty : wykonania podłogówki,około 100 zł za metr,koszt pompy około 25 tys( nie mówimy o wynalazkach),koszt wykonania dolnego źródła,około10-25 tys, Nie daj boże jak się zepsuje to raczej wymiana,bo jest tu taki na forum,co sam wszystko zrobił sam i juz musiał kupić drugą pompę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Dodajmy koszty : wykonania podłogówki,około 100 zł za metr,koszt pompy około 25 tys( nie mówimy o wynalazkach),koszt wykonania dolnego źródła,około10-25 tys, Nie daj boże jak się zepsuje to raczej wymiana,bo jest tu taki na forum,co sam wszystko zrobił sam i juz musiał kupić drugą pompę.... A do kotla podlogowki albo kaloryfera nie robisz? Przeciez nie wpuszczasz spalin do salonu. Instalacja z kaloryferami u mnie byla identyczna kosztowo. Wiem bo liczylem. Robocizne hydraulicy tez nie roznicowali dla obu przypadkow. A DZ poziome zrobisz juz grubo ponizej 10 tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 04.01.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A do kotla podlogowki albo kaloryfera nie robisz? Przeciez nie wpuszczasz spalin do salonu. Instalacja z kaloryferami u mnie byla identyczna kosztowo. Wiem bo liczylem. Robocizne hydraulicy tez nie roznicowali dla obu przypadkow. A DZ poziome zrobisz juz grubo ponizej 10 tys zl. Gdzieś pogubiłeś trochę cyferek.Liczymy przy 200 m: podłogówka:20tys ,grzejniki 10 szt 5 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Gdzieś pogubiłeś trochę cyferek.Liczymy przy 200 m: podłogówka:20tys ,grzejniki 10 szt 5 tys A gdzie reszta do tych grzejnikow? 100 zl za m2 podlogowki to z CALYM OSPRZETEM. Nikt nie datyle za polozeniesamej rurki w podlodze przeciez. Do podlogowki zreszta tego osprzetu idzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 04.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A gdzie reszta do tych grzejnikow? 100 zl za m2 podlogowki to z CALYM OSPRZETEM. Nikt nie datyle za polozeniesamej rurki w podlodze przeciez. Do podlogowki zreszta tego osprzetu idzie mniej. Grzejnik 400zł ,termostat 50zł,podejście 260zł=710zł,przyjmujemy grzejniki oczywiście za duże ,wiele pomieszczeń nie wymaga takich,co daje nam kwotę 7100 zł.dalej nie widzę tych samych kosztów,piony będą w tej samej cenie,Do podłogówki osprzętu mniej? O czym tu mówisz?,ktoś ci to żle wyjaśnił. Mamy różnicę 13 tys przy samej podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Asesor jak tak chcesz liczyć to PEX 1800m- 5400, uchwyty i folia 1000 to równa się 6400. To znów taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 04.01.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Grzejnik 400zł ,termostat 50zł,podejście 260zł=710zł,przyjmujemy grzejniki oczywiście za duże ,wiele pomieszczeń nie wymaga takich,co daje nam kwotę 7100 zł.dalej nie widzę tych samych kosztów,piony będą w tej samej cenie,Do podłogówki osprzętu mniej? O czym tu mówisz?,ktoś ci to żle wyjaśnił. Mamy różnicę 13 tys przy samej podłogówce. Gdzieś pogubiłeś trochę cyferek.Liczymy przy 200 m: podłogówka:20tys ,grzejniki 10 szt 5 tys 60zł/m2 wodnej podłogówki może być ? Policz dokładnie moc grzejników a zarazem ich cenę to możemy porównywać. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 To zależy jak liczysz Płyta systemowa około 14,50zł m2 Rura pex fi 16mm - 3,30zł/mb x 8mb = 26,40zł. Klipsy około 2,80zł. za metr Montaż 22zł. mb. Razem: 65,70zł. netto Ale dochodzą koszta dodatkowe tzn. Rozdzielacz na 100m2 - około 10-12 pętli - koszt około 780 - 1000zł. Szafka podtynkowa - 150 - 210zł Rury do podłączenia rozdzielacza około 340zł za sztukę Więc na każde 100m2 podłogówki dochodzi nam około 1100zł kosztów dodatkowych.. Można taniej bez styropianu systemowego ale tutaj bym był ostrożny klienci bardzo często kupują bardzo niskiej jakości styropian który raczej nie jest najlepszym do montażu podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 To zależy jak liczysz Płyta systemowa około 14,50zł m2 Rura pex fi 16mm - 3,30zł/mb x 8mb = 26,40zł. Klipsy około 2,80zł. za metr Montaż 22zł. mb. Razem: 65,70zł. netto Ale dochodzą koszta dodatkowe tzn. Rozdzielacz na 100m2 - około 10-12 pętli - koszt około 780 - 1000zł. Szafka podtynkowa - 150 - 210zł Rury do podłączenia rozdzielacza około 340zł za sztukę Więc na każde 100m2 podłogówki dochodzi nam około 1100zł kosztów dodatkowych.. Można taniej bez styropianu systemowego ale tutaj bym był ostrożny klienci bardzo często kupują bardzo niskiej jakości styropian który raczej nie jest najlepszym do montażu podłogówki E no miki peksa 16 pex/al/pex można już kupić za 2.10 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 E no miki peksa 16 pex/al/pex można już kupić za 2.10 brutto. A nawet za 1,32 Ale to nie znaczy że się go kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 04.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Panowie, nie wiem, czy macie świadomość, że wasze pyskówki niczemu nie służą (poza psuciem wątku), a ten wątek nie jest jedynym na FM... Nie sztuka zgłaszać do moderacji posty, ktore są reakcją na wcześniejszy post zgłaszającego... Bana na wystudzenie nastrojów lub zamknięcie wątku potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 rwxz: Jak byś chciał się wykazać podłącz mi za darmo. Pozwolę Ci monitorować zużycie za darmo:) Nie muszę się wykazywać, nie czuję takiej potrzeby. Nie czuję też potrzeby monitorowania Twojego domu, ale jeśli byś chciał coś takiego założyć i miałbyś jakiś problem, to pytaj, a spróbuję pomóc jeśli będę umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 bo jest tu taki na forum,co sam wszystko zrobił sam i juz musiał kupić drugą pompę.... Pierwsza pracowała bezawaryjnie 12 lat, można było za 3kzł z montażem wymienić sprężarkę i działała by dalej, lecz zdecydowałem się na wymianę na ciut większą. Druga jest z podobnego rocznika, tzn. pracuje już 12 lat. Na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts