Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie rozumiem...

ktoś zrobił po kosztach dla siebie PC tanio..wyszło tanio, bo wszystko zrobił sam...

dodatkowo, opisał wszystko szczegółowo na forum, żeby inni mogli skorzystać z tej wiedzy...

dodatkowo, monitoruje parametry pracy, żeby każdy mógł poobserwować

w zamian za to dostaje opierdol i wręcz żadania, żeby innym też robić za darmo...

no cóż....ot Polska...

Nie Polska, a codzienne życie.

Co mnie interesuje, że ktoś zrobił sobie sam skoro ja w przypadku PC nie zbliże się nawet do podanej kwoty 27 tyś zł.

Rady typu zrób sobie sam niczemu nie służą. Wyceny PC są dużo, dużo wyższe i dużo za wysokie. Pod klucz oczywiście.

Jeżeli mi radzisz zrobić samemu, to za późno o kilka lat. System który mam kosztował grosze, zrobiłem go sobie sam (mam hydraulika i spawacza gazowego rurociągów ciśnieniowych w jednej osobie z papierami na etacie) i cene jednostkową za kWh niższą od PC. Tylko kto to zrobi sam?

Klient z ulicy, z gwarancjami, fakturą itp. nawet nie zbliży się do moich kosztów w 50%

Pierwsze 4 dni nowego roku.

Cieplo, ale ten wiatr.......

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-04 23:59:59 (4,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 24,96 [h] (86,7%)

Czas pracy CWU: 3,82 [h] (Cykli: 13) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 28,8 [h]

Startów: 15 (Średnio dziennie: 3,8 )

Czas pracy śr CO: 6,24 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 7,2 [h/d]

Szacowane zużycie: 100 [kWh] Średnio: 25,0 [kWh/d]

CWU: 19 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 81 [kWh] Średnio: 20,3 [kWh/d]

CO/100m2: 8,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 33 zł w tym CO [1/99%]: 26 zł CWU [6/94%]: 7 zł

------------------------------------------------------------------------

Pyxis nie robił sam i wyszło mu coś koło tego. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

Dokładnie o to mi chodziło co piszesz.

Poproszę o namiary publicznie, żeby nie było, że ktoś się wycofuje później, na firmę która mi zrobi PC gruntową za 27 kawałków.

Płacę gotówką:)

Później zrobię w tej cenie "bezinteresowny" monitoring mojej PC.

A jeszcze później połowa czytelników wypierdoli za przeproszeniem swoje ekogrochy. Bez żalu:P

Wszystko za 27 kilo brutto

Dokładnie o to mi chodziło co piszesz.

Poproszę o namiary publicznie, żeby nie było, że ktoś się wycofuje później, na firmę która mi zrobi PC gruntową za 27 kawałków.

Kiedy do Ciebie dotrze, ze nie ma zadnej firmy. Ty jestes i od Twojej inwencji zalezy, czy zmiescisz sie w tym budzecie. Im blizej swojego domu znajdziesz ludzi ktorzy Ci to pomoga wykonac robiac prace fizyczne, tym bedzie taniej. Ty masz im tylko powiedzic CO i JAK maja robic.

Lagodny poki co mamy styczen :-)

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-07 14:22:13 (6,60 [d]) ---------

Czas pracy CO: 44,66 [h] (87,6%)

Czas pracy CWU: 6,31 [h] (Cykli: 22) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 51,0 [h]

Startów: 24 (Średnio dziennie: 3,6)

Czas pracy śr CO: 6,77 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 7,7 [h/d]

Szacowane zużycie: 176 [kWh] Średnio: 26,7 [kWh/d]

CWU: 31 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 145 [kWh] Średnio: 22,0 [kWh/d]

CO/100m2: 9,6 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 57 zł w tym CO [1/99%]: 47 zł CWU [4/96%]: 11 zł

------------------------------------------------------------------------

Pyxis mam pytanko.

Jakie wymagania ma dolne źródło ? To znaczy ile mb trzeba dać rur ? Jest jakieś wyliczenie ile metrów rur do mocy pompy ?

Ile metrów działki trzeba na to przeznaczyć ?

Czy musi być ułożone w kształcie prostokąta ? Czy można dać żródło np. dookoła domu ? Czy kształt ułożenia ma jakieś znaczenie ?

Jeśli w kształce prostokata to jakieś wielkości prostokąt musiałby by być ?

Pytam się bo zastanawiam się czy w przyszłości mógłbym u siebie dać takie dolne źródło. Działkę mam małą 939m2 a na niej dom ... Działa w formie kwadratu.

Pyxis mam pytanko.

Jakie wymagania ma dolne źródło ? To znaczy ile mb trzeba dać rur ? Jest jakieś wyliczenie ile metrów rur do mocy pompy ?

Ile metrów działki trzeba na to przeznaczyć ?

Czy musi być ułożone w kształcie prostokąta ? Czy można dać żródło np. dookoła domu ? Czy kształt ułożenia ma jakieś znaczenie ?

Jeśli w kształce prostokata to jakieś wielkości prostokąt musiałby by być ?

Pytam się bo zastanawiam się czy w przyszłości mógłbym u siebie dać takie dolne źródło. Działkę mam małą 939m2 a na niej dom ... Działa w formie kwadratu.

Zalezy jaki rodzaj kolektora bedziesz chcial zrobic. To mozna w przyblizenniu policzyc i zalozyc zapas jako poprawke na wydajnosc gruntu i faktyczne zapotrzebowanie domu na cieplo, ktore w praktyce wychodzi ciut wieksze niz to wynikajace z OZC. Dobierasz wielkosc DZ do zapotrzebowania budynku. Moc pompy determinuje tylko czas jej pracy (dobowy) w danym obiekcie i tu masz pole do manewru w zaleznosci, czy interesuje Ci grzanie tanim pradem.

Ksztalt jesz w zasadzie dowolny i ogranicza Cie tylko zebranie tego w jakims wspolnym miejscu (chodzi o koncowki petli). Dokola domu mozesz, ale w jakiejs odleglosci od findamentow. Ja mam w jednym miescu w odleglosc 2m i mysle, ze starchu wielkiego nie ma, bo dobrze dobrane i zrobione DZ nie jestes w stanie zamrozic, a tylko to moglo by miec jakies konsekwencje przy zbyt bliskim jego umieszczeniu.

Wez tez pod uwage przy planowaniu takiego DZ gdzie beda ewentualne przylacza mediow i kanalizacji oraz np wybrukowany podjazd. Ta czesc jest dla Ciebie nie do ruszenia jesli chodzi o DZ.

Dzialka nie za duza, ale jesli to nie jakas ogromna dziurawa chalupa i pustynia Gobi, to powinienes sie z poziomym DZ jakos wyrobic. Nawet lecac po granicy dzialki, bo jak by nie bylo masz do wykorzystania 3 boki dzialki, a kazdy to praiwe 30mb wykopu ;-)

E no miki peksa 16 pex/al/pex można już kupić za 2.10 brutto.

Można tak długo,tylko dziwnym trafem pompiarze przekonują nas po najmniejszych kosztach materiałów dla podłogówki i samej pompy,a wyliczaja koszty dla

pieca na ekogroch i ogrzewania grzejnikami z najwyższej półki.Może tak :piec na ekogroch 4500+ grzejniki z montażem 10 szt -4400 zł,plus "dodatkowy kanał w kominie 2000żł czyli razem =10900 zł- zakupy w Castoramie.

pompa ciepła :podłogówka 200m * 100zł=20000 +dolne źródło kolektor pionowy 180 metrów *75zł=13500 zł,pompa ciepła Nibe 26000 zł = 59500 zł

Kiedy do Ciebie dotrze, ze nie ma zadnej firmy. Ty jestes i od Twojej inwencji zalezy, czy zmiescisz sie w tym budzecie. Im blizej swojego domu znajdziesz ludzi ktorzy Ci to pomoga wykonac robiac prace fizyczne, tym bedzie taniej. Ty masz im tylko powiedzic CO i JAK maja robic.

A kiedy w końcu do Ciebie dotrze, że klient z "ulicy" nawet do kwoty którą podajesz (27.000zł) nawet się nie zbliży?

Tak trudno to zrozumieć?

Można tak długo,tylko dziwnym trafem pompiarze przekonują nas po najmniejszych kosztach materiałów dla podłogówki i samej pompy,a wyliczaja koszty dla

pieca na ekogroch i ogrzewania grzejnikami z najwyższej półki.

Asesor, wybor palenia weglem i grzejniki, to najlepsze co mogles wybrac. Najtaniej, najabrdziej komfortowo w uzytkowaniu i obsludze. Naprawde podziwam Cie za tak przenikliwe rozeznanie spraw zwiazanych z tym tematem. Zakupy w Castoramie tez bylu strzalem w 10tke! Najwyzsza jakosc za najnizsza mozliwa cene. Jestes finansowym i technicznym geniuszem!

Z pozdrowieniami smutny i rozczarowny do glebi swoim CO i CWU , ale nie gluchy na opinie swiatlych umyslow Pyxis.