Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Od samego początku swojego istnienia na forum to powtarzam,pompa ciepła do domu za taką kasę to...bardzo nie przemyślana decyzja,delikatnie mówiąc :)

Zdania nie zmieniam :)

Podobnie jak to,że mając do dyspozycji pompę ciepła w podobnej kasie co ogrzewanie kotłem na ekogroszek tylko ......inwestorzy wybiorą ekogroszek :)[/quote

Ty krętaczu zdanie co miesiąc zmieniasz, nawet na nick nie możesz się zdecydować - żal mi cię

Najpierw farelka miała ci wystarczyć, kominy po 5 tysi liczyłeś a z kominka to dym oknem będziesz chyba wypuszczał, kotłownię w salonie sobie urządziłeś ale jak ktoś lubi.

Wiem dla klimatu, a później jako sensowe źródło ogrzewania.

Inwestorzy wybiorą to co sobie wymyślili a na co ich stać bo są mądrzejsi od ciebie i twoich liczydeł.

Od faceta który tylko liczy a nie ma żadnego doświadczenia nie kupiłbym nawet zardzewiałego gwoździa.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tzn jakim jestem? Nadzwyczaj "cwanym"?

Po prostu pochodzilem kolo tematu PCi, bo nie jestem czlowiekiem na tyle majetnym, zeby te 15 czy 20 tys wiecej nie robily roznicy w moim buzdecie przewidzianym na dom. Faktem jest, ze PCi udalo mi sie zrobic tanio z czego sie ciesze, ale to kosztowalo moj czas na zorganizowanie wszystkiego. Sam sie takich rzeczy nie dotykam. Ja pracuje glownie z klawiatura komputera i przy tym zostane :-)

Sami forumowi promocyjni szczęśliwcy. Arturo promocyjny szczęśliwiec, Livko również, Ty też chociaż moim zdaniem w przeciwieństwie do nich teoretyków, bardziej szczęśliwiec praktyk, sporo wiesz o swojej pompie podobnie jak i o pompach innych. Powiedz Ty tej "informatyki z klawiaturą" nie robisz przypadkiem w takiej firmie na ...., 58-150 Strzegom? Brak jakiś "papraków" w sytuacji w której obok jest taki producent ? Penwie z tąd ta promocja?

Tak się zastanawiam, czy bez tych "forumowych monotematycznych szczęśliwców" świat nie był by smutniejszy, a PC nie sprzedawały by się gorzej?

Ty krętaczu zdanie co miesiąc zmieniasz, nawet na nick nie możesz się zdecydować - żal mi cię

Najpierw farelka miała ci wystarczyć, kominy po 5 tysi liczyłeś a z kominka to dym oknem będziesz chyba wypuszczał, kotłownię w salonie sobie urządziłeś ale jak ktoś lubi.

Wiem dla klimatu, a później jako sensowe źródło ogrzewania.

Inwestorzy wybiorą to co sobie wymyślili a na co ich stać bo są mądrzejsi od ciebie i twoich liczydeł.

Od faceta który tylko liczy a nie ma żadnego doświadczenia nie kupiłbym nawet zardzewiałego gwoździa.

Ulżyj sobie trochę a dla podgrzania atmosfery poniższe cytaty,sprzed kilku lat ;)

dzięki

Z przezorności,dlatego,że dla mnie PCi będzie w ostateczności,jeśli nie będzie już na co wydawać kasy,na pierwszym miejscu prąd,na drugim PCi :)

PCi nie oszczędza,oszczędzanie zaczyna się od zablokowania lub zminimalizowania ciepłu możliwości ucieczki na zewnątrz.

PCi jest tylko tańszym w eksploatacji źródłem ciepła niż czysty prąd i tyle.

Gdzie ja piszę o prądzie ? Ustosunkowałem się do ceny 58tys.zł,czy wg Ciebie to jest normalna cena ?

Jeśli gość piszę,że 58tys.zł nie jest źle to dla mnie jest to kolejny jeleń do golenia i tyle.

Sam pisałeś,ze można mieć PCi z odwiertami za 30tys.zł a między 58tys.zł a 30tys.zł to jest przepaść,czyż nie ??

Poglądów i przepisu na dobry dom przez te "x" czasu nie zmieniłem ani na milimetr ;)

Najlepszym sposobem na oszczędności w rachunkach za ogrzewanie jest niskie zapotrzebowanie domu na ciepło :D

"Czarne złoto" tylko dla zuchwałych dźwigających woreczki...zamiast teczki (takie przysłowie) ;)

Edytowane przez ArturWi

Powiedz Ty tej "informatyki z klawiaturą" nie robisz przypadkiem w takiej firmie na ...., 58-150 Strzegom? Brak jakiś "papraków" w sytuacji w której obok jest taki producent ? Penwie z tąd ta promocja?

No przeciez mam wypisana miejscowosc. Ze Strzegomia jestem. Tu mieszkam i tu pracuje. Firma od ktorej kupilem moja PCi to tez firma strzegomska. Po analizie rynku pomp ciepla zdecydowalem sie na firme "tubylcza". Ewntualny serwis na miejscu jest nie do przecenienia. Rabatow jakis szczegolnych nie wywalczylem w stosunku do cennika. Oczywiscie urwac cos musialem, bo bez tego nie ma handlu, ale targowac przeciez kady sie moze, chociaz nie kazdy potrafi. :-)

Że co niby ?

Kilka lat temu pisałem,ze miałem ofertę na gruntową chińską z odwiertami 2x70m za 20tys.zł.

Po stokroć wolałbym taką chińszczyznę niż bawienie się z węglem,prawie w tej samej cenie(z kominem)

....................................

Podobnie jak to,że mając do dyspozycji pompę ciepła w podobnej kasie co ogrzewanie kotłem na ekogroszek tylko ......inwestorzy wybiorą ekogroszek :)

Podobnie było z Panasonicem, "bo był niesprawdzony" teraz Miki sprzedaje Panasonica :wiggle:i jest ok? Te chińskie też już są takie dobre? Swego czasu z Miki dość ostro jechaliście po koledze, który je proponował. Czyżbyś wychodząc ze spółki przerzucił się z Atlantica na chińszczyznę? Arturo Twoja wiarygodność na tym forum spada powoli do 0. Pal licho jeżeli chodzi o Ciebie, dostałeś pierwszego klapsa i przykład jak życie skutecznie weryfikuje teorie w praktyce. Nie wyciągnąłeś wniosków, twój problem. Teraz pytanie co zrobią z problemem osoby, które namówisz na swoją PC PW? Śmiem przypuszczać że Twoja wiarygodność finansowa jest taka sama jak doświadczenie i merytoryka.

Podobnie było z Panasonicem, "bo był niesprawdzony" teraz Miki sprzedaje Panasonica :wiggle:i jest ok? Te chińskie też już są takie dobre? Swego czasu z Miki dość ostro jechaliście po koledze, który je proponował. Czyżbyś wychodząc ze spółki przerzucił się z Atlantica na chińszczyznę? Arturo Twoja wiarygodność na tym forum spada powoli do 0. Pal licho jeżeli chodzi o Ciebie, dostałeś pierwszego klapsa i przykład jak życie skutecznie weryfikuje teorie w praktyce. Nie wyciągnąłeś wniosków, twój problem. Teraz pytanie co zrobią z problemem osoby, które namówisz na swoją PC PW? Śmiem przypuszczać że Twoja wiarygodność finansowa jest taka sama jak doświadczenie i merytoryka.

Nie ma już pary miki/arturo,był rozwód... i nie wiem czym miki handluje czym nie.

Fakt,że u mnie będzie Panasonic ale to ze względu,którego tutaj na forum nie będę roztrząsał.

Dla nie chińszczyzna to jest chińszczyzna i taką będzie ;)

Kilka miesięcy temu przypomniałem się gościowi,który kilka lat temu oferował mi chinkę z odwiertami(7,5kW) za 20tys.zl i ta oferta jest dalej aktualna,gość z forum(nie miki,nie ja) także namiary zapodam dla zainteresowanych ale ja w to nie wszedłem ;)

Edytowane przez ArturWi

A co mi tu wstawiasz cytaty jakiegoś Arturo 72 :)

Co do domu tak ale z resztą czarujesz coraz częściej, nie będę grzebał w śmieciach bo mi się nie chce.

Co do niskiego zapotrzebowania na ciepło to chyba nie zaprzeczysz że zawsze się z tym zgadzałem z tym że są już stare "dziurawe" domy, niektórych nie stać na takie, niektórzy nie chcą mieszkać w termosach.

arturku

jesteś jak polityk poglądów nie zmieniasz ale zrobisz to z czego mieć większy zysk będziesz - to tak jak oni=politycy - gdyby Twoj zapatrzony w cyferki umysł nie zrozumiał skrotu myślowego.

jak już zbudujesz i zrobisz porządne OZC - tylko broń boże samemu ze względu na niewielką wiarygodność, to potem powiedz ile z tego co sobie wymarzyłeś się spełniło i czy już masz 5m3 drewna na kolejną zimę albo ewentualnie zamiast panasonica(najpierw miał być atlantic- dla niewtajemniczonych) w twojej kotłowni stoi LAZAR - bo jeśli dobrze pamiętam to ten kociołek jest na pierwszym miejscu w twoim rankingu - taki ładny pomarańczowy:p dodam jako zapowidź cytatu poniżej że w dzienniku wspominasz o koszcie pompy na poziomie 17tys więc zaczynają ci się cyfry coraz bardziej rozjeżdżać:no:

już CI dawno koledzy udowodnili że komin się stawia za 2 a nie za 5 tysięcy - specjalnie używasz cyfr które tobie pasują bo wtedy twoje koszty są bardziej do przyjęcia

Pompę gruntową ok.6-7kW (tyle mocy cieplnej potrzebują dzisiejsze domy przy -20st.C +21st.C ) można mieć już przy własnym udziale przy kolektorze poziomym za 26-27tys.zł,jeśli ktoś bawi się amatorsko w hydraulika to mniej,bez udziału własnego czyli wszystko robi firma ok.35tys.zł.

Pompę powietrzną o takiej mocy przy -20st.C można mieć już za 22-25tys.zł i wszystko robi firma.

Nie wiem czy są to tak kosmiczne ceny zwłaszcza,że kotłownia z kotłem na ekogroszek i z kominem wyjdzie w podobnej cenie ponieważ duża część osób decydujących się od początku na grzanie prądem czy pompą ciepła rezygnuje z komina spalinowego w kotłowni

dodam od siebie dobry kociol do domu o powierzchni 150m2 kosztuje 6,5tys około i komin 2 to 8,5 więc pisanie o oszczędnościac mega jest delikatnie mówiąc leceniem w ciula. dużo brakuje do tych 25tysięcy a to są twoje słowa cytowane.

za różnicę czyli już zaokrąglając w dół 15tys będę mógł wykorzystać na pokrycie różnicy w kosztach opału przez 10lat

w tym czasie zapewne pompa zacznie wołać głośno WYMIEŃ MNIE i zabawa zaczyna się od nowa- tylko nie będę musiał nowego komina stawiać:p

jeszcze cytat z jednego z portali o czasie zwrotu inwestycji w pompę:

Najszybciej zwróci się inwestycja w pompy ciepła w porównaniu do instalacji wykorzystujących piece na olej lub gaz oraz piece elektryczne. W przypadku, gdy PC chcielibyśmy zastosować zamiast pieca na paliwo stałe okres ten znacznie się wydłuża i odpowiednio, dla ekogroszku wynosi ok. 10 lat dla węgla lub miału ok. 20–25 lat.

zajrzałem na twój dziennik i widziałem nieporadne próby tłumaczeń i dość ciekawe reakcje

tak to jest jak się kłamie i kombinuje.

nie zapomnij pokazać faktury za twoją pompę jak już ją w końcu dostaniesz

ciekawi mnie bardzo ile więcej zapłacisz niż planowałeś.

może paru osobom się oczy otworzą

PS będę cię szukał i podwarzał twoje bzdury wszędzie gdzie się da wiec bądź czujny

Przepraszam jednocześnie osoby które planują montaż pompy ciepła za OT ale nie potrafię się powstrzymać jak ktoś wciska kity ludziom którzy inwestują swoje ciężko zarobione pieniądze. nie odradzam wam pompy tylko zwracam uwagę na marketingowy bełkot co niektórych i sugeruję porządne policzenie ile tak naprawdę zaoszczędzicie lub w drugą stronę po ilu latach wasza inwestycja się zwróci- pamietając o kosztach serwisu i ewentualnych nie życzę nikomu kosztownych napraw.

..."EKO-DOM" Doradztwo w zakresie energooszczędności domów. Dobór,sprzedaż i montaż pomp ciepła,rekuperatorów. tel....

...q..wa jak łatwo w Polsce robi się kariery... doradztwo, dobór, sprzedaż, montaż... nawet jednej , powtórzę JEDNEJ szt sam nie zamontował a już jest doradcą, dobiera, sprzedaje, montuje... mógłbyś się nie wygłupiać chociaż albo nie przyznawać, że Ty to Ty ;)...

Dla nie chińszczyzna to jest chińszczyzna i taką będzie ;)

mam dla ciebie propozycję

rozkręć wszystkie sprzęty jakie masz lub będziesz miał w domu, zajrzyj do lodówki pralki i auta i zobacz ile tam jest chińszczyzny

dla pełnego obrazu swojego panasonica jak już dotrze do ciebie również rozbierz

i przestań pisać bzdury.

A co mi tu wstawiasz cytaty jakiegoś Arturo 72 :)

Co do domu tak ale z resztą czarujesz coraz częściej, nie będę grzebał w śmieciach bo mi się nie chce.

Co do niskiego zapotrzebowania na ciepło to chyba nie zaprzeczysz że zawsze się z tym zgadzałem z tym że są już stare "dziurawe" domy, niektórych nie stać na takie, niektórzy nie chcą mieszkać w termosach.

Odniosłem się do:

Jeśli tak uważasz,to pogrzeb w śmieciach,jak nie chcesz to ja pogrzebię za Ciebie i udowodnie,że się mylisz...

Wyciągnę pierwsze posty z 2009r,od tego roku,czyli od mojego debiutu na forum chciałem grzać prądem i uważałem,że niskie rachunki za ogrzewanie to przede wszystkim niskie zapotrzebowanie domu na ciepło a nie pompa ciepła...

Zdania nie zmieniam,polecam przede wszystkim niskie zapotrzebowanie na ciepło.

Nie polecę prądu i pompy powietrznej w starym domu z obciążeniem cieplnym pow.10kW ale za to polecę prąd w małym domu z obciążeniem cieplnym ok.4kW.

Większość inwestorów na forum jest z domami "nowymi"(pow.2000r) gdzie obciążenie cieplne nie przekracza 10kW.

..."EKO-DOM" Doradztwo w zakresie energooszczędności domów. Dobór,sprzedaż i montaż pomp ciepła,rekuperatorów. tel....

...q..wa jak łatwo w Polsce robi się kariery... doradztwo, dobór, sprzedaż, montaż... nawet jednej , powtórzę JEDNEJ szt sam nie zamontował a już jest doradcą, dobiera, sprzedaje, montuje... mógłbyś się nie wygłupiać chociaż albo nie przyznawać, że Ty to Ty ;)...

Kolego,jak to ani jednej sztuki ? Wentylację na skrzynkach robiłem u siebie własnoręcznie i działa,ma takie przepływy jak zaprojektowałem :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5622775&viewfull=1#post5622775

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5597487&viewfull=1#post5597487

Edytowane przez ArturWi

już CI dawno koledzy udowodnili że komin się stawia za 2 a nie za 5 tysięcy

Jeden z forumowiczow pokazywal fotki takiego komina za 2 tys (to co widac ponad dachem). Obsmialem sie mocno, bo to bylo jakies wielkie nieporozumienie. To cos co prawda pewnie odprowadzalo spaliny/dym, ale ozdoba dachu nie bylo. Powiem wiecej - szpecilo calusi dach i to zatrwazajaco. Kikut oklejony styro i na to tynk mineralny z jakas szpetna "czapa".

Mam w domu 3 kominy i niestety wykonanie komina estetycznego dymowego to nie taka kwota. Za to kupisz wklad i pustaki keramzytowe i moze do tego lubki z welny ogniotrwalej, ale tego nie wykonczysz estetycznie. Trzeba ze 2 tys dolozyc minimum na to co ponad dachem.

Arturo im więcej błazna z siebie robisz tym gorzej dla ciebie.

Do ciebie po prostu nic nie dociera ani tutaj ani tam gdzie fermęt siałeś przez tyle czasu, chłopaki cię upominali a Ty dalej mąciłeś wodę coraz bardziej się pogrążając.

Chciałeś być cwańszy ale cwaniactwo nie popłaca jak widzisz.

Nie sprzedaje Panasonic :)

Nawet strona nowa nazywa się alfea.co od nazwy pomp ciepła Atlantica :)

Panasonica mam w obwodzie T-CAP 9kW trójfazowego :)

A poza Atlanticiem ostatnio fajnie idą też NIBE powietrzne tylko w grudniu podpisałem umowy na 5 sztuk ;)

A Artur sprzedaje to co lubi i co chce ;)

Nawet nie używa takowej a jakie doświadczenie, szkoda że tylko w liczeniu

...tendencja w "chińskim" temacie jest stała - każdy kto czymkolwiek handluje twierdzi, że produkty konkurencji to "chińszczyzna" hehe

Nie chodzi o samą "chińszczyznę" ale o obsługę serwisową.

Dzisiaj każdy produkt made in china można spotkać za każdym rogiem ulicy.Dostępność jest szeroka,dosłownie każdy może zamówić sobie kontener czy nawet kilka z samymi pompami.

Pytanie co później ?