Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

. Mam wrażenie ze wy nic innego nie rozbicie tylko liczycie te pln'y które poszly na eksploatacje domu. Jeden spala 5kg wungla inny aż 1m3 gazu na dobę i mdleja, ze dużo.

No to nie czytaj tego watku. Tutul jego jest chyba zrozumialy. Przez pomylke nie wchodzisz. Przymusu nie ma. Ciebie to nie "jara" wiec o co chodzi? Jest mase innych tematow na forum. Na pewno znajdzoesz cos dla siebie. :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...i znowu węglarze roz...lają wątek

teraz muszę wyjść, ale zacznę odwiedzać Wasze wątki i robić to samo

jesteście coraz bardziej żałośni, nawet nie potraficie ze zrozumieniem przeczytać tytułu wątku, który jednoznacznie wskazuje na to o czym powinno się tutaj rozmawiać...

a kolega węglarz, który szczyci się nową gwiazdą w garażu straci na niej więcej po roku jeżdżenia niż jest warta cała kotłownia z PC i to mu nie przeszkadza a tutaj wylewa swoje dziwne żale,

jak możecie to idźcie już sobie do swoich wątków i dzielcie się tam swoimi uwagami na temat doskonałego wyboru jakiego dokonaliście i pozwólcie na to, żeby ludzie, których to interesuje mogli tu wejść i poczytać o kosztach CO i CWU przy pompie ciepła...

uuuaaa.... szacun dla was za spokój, ale motywy z Mercedesami E350 (turbodislami z 6 s do 100 km/h) za 250.000 pln....uuuuaaaa... mają ludzie berety jak kask motocyklisty....

Nikt przecież nikomu nie powiedział że go nie stać na takie czy owakie systemy grzewcze.... ale ja wyczułem, że to z tyłu głowy siedzi, każdy dorosły jest i wie na co się decydował przy budowie, wyborach ogrzewania a także .... aut, ale po co się napinać????

.

Nikt przecież nikomu nie powiedział że go nie stać na takie czy owakie systemy grzewcze.... ale ja wyczułem, że to z tyłu głowy siedzi, każdy dorosły jest i wie na co się decydował przy budowie, wyborach ogrzewania a także .... aut, ale po co się napinać????

Biznes kolego biznes.... paru łosi doszło do wniosku ze będa sprzedawac pc powietrze-woda na forum, bo do tego nie trzeba sie znać a przebitka dobra i tak klepie na okrągło, a ci co maja inne zdanie to niedobrzy ,zli itd... a jak im zwrócisz uwagę to tak jak Maciarewicz....spisk,i knowania etc..

Biznes kolego biznes.... paru łosi doszło do wniosku ze będa sprzedawac pc powietrze-woda na forum, bo do tego nie trzeba sie znać a przebitka dobra i tak klepie na okrągło, a ci co maja inne zdanie to niedobrzy ,zli itd... a jak im zwrócisz uwagę to tak jak Maciarewicz....spisk,i knowania etc..

Hehe....To dlatego ze mna posiadaczem gruntowki i pracujacym poza ta branza, kopales sie przez 30 postow po jajach za podanie rozpisanego zuzycia energii przez poja PCi? :D

Dosyc naiwne wytlumaczenie dla Twoich poczynan.

A wracajac do tematu watku:

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-11 10:26:06 (10,43 [d]) ---------

Czas pracy CO: 72,87 [h] (88,2%)

Czas pracy CWU: 9,74 [h] (Cykli: 34) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 82,6 [h]

Startów: 38 (Średnio dziennie: 3,6)

Czas pracy śr CO: 6,98 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,93 [h/d]

Czas pracy śr: 7,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 285 [kWh] Średnio: 27,3 [kWh/d]

CWU: 48 [kWh] Średnio: 4,6 [kWh/d]

CO: 237 [kWh] Średnio: 22,7 [kWh/d]

CO/100m2: 9,9 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 93 zł w tym CO [1/99%]: 76 zł CWU [5/95%]: 17 zł

------------------------------------------------------------------------

ja mam świadomkę z 6s, też mam turbamuła pod maską ... chodzi o napinkę

@Piotrek42 po co inwektyw, że ktoś jest łoś czy się trzeba i nie trzeba znać (ja nie sprzedaje, żeby było jasne), chodzi o to że jest założony temat ... taki jak widać... wpada gość który ma inne ogrzewanie twierdzi że ci co założyli inne to idioci albo kłamcy a ja jestem super i mam mercedesa ... żenujące....

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

ah... ciągle napinka

prawda jest taka, że budując NOWY, dobrze zaizolowany dom głupotą jest łądowanie się w węglaki! większość użytkowników ma kotły na węgiel ale domu nie budowali w +/- 2lata wstecz tylko dużo wcześniej

znajomy dom wybudował 4lata temu, wstawił gruntową PC, koszty poniósł gigantyczne (cos około 100tys - z tego co mi mówił), chata wielka, nei wiem w jakiej technologii budowana ale na polskiej syberii (podlasie) za prąd zimą miał rachunki rzędu 400-500zł.

ano napinka....

bo ktoś kupi najtańszy piec/kocioł za 2/4/7/10tys (niepotrzebne skreślic), wyliczy innemu że ten zapłacił za system grzewczy50/60/70/80/90/100tys (niepotrzebne skreślić) i śmieje się z niego że on za tą kwotę to dożywotnio będzie palić, po czym kupuje samochód za 250tys, który po roku jest wart połowę tego :p

Nie tylko. Jak komus udalo sie za 27 tys to dopiero jest scisk dupy :)

A co za różnica jak głębokie są odwierty ? Ważne jest, żeby sumaryczna długość odwiertu była dopasowana do zapotrzebowania. Jeśli tych odwiertów na 100m będzie za mało to i tak parametry dz będą kiepskie. Pewna osoba na Forum ma odwierty po 10m i bardzo dobre parametry dz. To wasze gadanie o cenach jest kompletnie bez sensu. Każdy ma taką cenę na jaką sobie zapracował, a rozpiętość jest spora, tak jak też i w innych dziedzinach. Niestety drożej nie zawsze oznacza lepiej. Jak widzę ceny 120kzł za instalację w małym domu, to może rzeczywiście się kiedyś przebranżowię, może się taki jelonek trafi ;-)

A no Panie Kolego dlatego robi się długie odwierty, bo pierwsze 20 metrów pojedynczego odwiertu przyjmuje się za strefę bezczynną, gdzie uzyski ciepła są znikome. W dodatku po paru latach dochodzi do erozji i degradacji terenu, nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat.

nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat.

Zaczynasz sie robic "zlotousty". :)

Wychodzi drenaz mozgu przez firmy z wiertnicami.

Rzuc linkami jakimis do opisu "degradacji" poziomego DZ. Ja bardzo chetnie poczytam. Mysle, ze inni tez.

Jaki jest mechanizm tej degradacji chociaz napisz?

A no Panie Kolego dlatego robi się długie odwierty, bo pierwsze 20 metrów pojedynczego odwiertu przyjmuje się za strefę bezczynną, gdzie uzyski ciepła są znikome. W dodatku po paru latach dochodzi do erozji i degradacji terenu, nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat.

Zaczynasz mnie zadziwiać... to jak są rury z wodą użytkową z wodociągów zakopane w ziemi to też po 10 latach jest erozja i degradacja czy tylko jest tam gdzie przez rury płynie ten tajemniczy płyn do pomp... a no i te pierwsze bezczynne 20m... ja nie wiem człowieku masz takie urządzenie w domu czy nie?? bo niektórzy mają np. Pyxis i on twierdzi że jednak grzeje mu to ustrojstwo co ma w domu i do tego mało płaci... ale cholera go wie może to jest kłamca jakiś... ja to generalnie jestem jeszcze głupszy od niego bo ja to powietrzem -10C grzeje dom do ponad 20.. ale mnie na szczeście erozja nie grozi (i tu się wykazałem niesamowitą przebiegłością w odniesieniu do tych z kolektorami płaskimi), no chyba że wokół rury z wodą

Poszukajcie sobie w google i poczytajcie o erozji. Nikt z was nie ma pompy 10 lat. Ja parę osób znam.

Natura jest oparta na prostym równaniu x=y. Jak x zmniejszy się o 1 to, y też będzie o tyle mniejszy. Gleba przez okres letni gromadzi energię aby przetrwać przez zimę i zachować swoje naturalne właściwości. Co się z nią zacznie dziać, jak zaczniesz podkradać tą naturalnie zmagazynowaną energię? Nie trzeba być ekspertem w tej dziedzinie.

Kiedyś modne były oczyszczalnie pseudo-ekologiczne z kolektorem poziomym. Gmina nam taką zafundowała na boisku dla piłkarzy. Po 4 latach wszystko przekopane i wstawili oczyszczalnię na tabletki z bakteriami.