Pyxis 10.01.2013 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 . Mam wrażenie ze wy nic innego nie rozbicie tylko liczycie te pln'y które poszly na eksploatacje domu. Jeden spala 5kg wungla inny aż 1m3 gazu na dobę i mdleja, ze dużo. No to nie czytaj tego watku. Tutul jego jest chyba zrozumialy. Przez pomylke nie wchodzisz. Przymusu nie ma. Ciebie to nie "jara" wiec o co chodzi? Jest mase innych tematow na forum. Na pewno znajdzoesz cos dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 10m odwierty w ilosci powiedzmy 20 sztuk to juz chyba jako poziome DZ sie zalicza nie? Jak zwał tak zwał, ma 15 sztuk po 10m, pc 6kW i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Gwiazda jest tylko jedna:P Zwykła E350. Turbodisel. Zeby dac za blache 250 tys musial bym sie z moim malym na glowy zamienic Znasz to: "Z gwiazda na przedzie ch....a dojedzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.01.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale sa firmy ktore Nie jest to głupie. Albo odpoczywamy, albo jeśli już pracujemy, to nie za średnią krajową - też metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 10.01.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Zeby dac za blache 250 tys musial bym sie z moim malym na glowy zamienic Znasz to: "Z gwiazda na przedzie ch....a dojedzie" Ale to jeszcze nie nowa:) Żeby wywalić w kotłownie...... No właśnie.Tu rozumiem np. zyzolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale to jeszcze nie nowa:) Żeby wywalić w kotłownie...... Jak widzisz komfort musi kosztowac. Ja za komfort cieplego dupska zaplacilem prawie 10x mniej, niz ty sa protezke swojego fi...a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.01.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ...i znowu węglarze roz...lają wątek teraz muszę wyjść, ale zacznę odwiedzać Wasze wątki i robić to samojesteście coraz bardziej żałośni, nawet nie potraficie ze zrozumieniem przeczytać tytułu wątku, który jednoznacznie wskazuje na to o czym powinno się tutaj rozmawiać... a kolega węglarz, który szczyci się nową gwiazdą w garażu straci na niej więcej po roku jeżdżenia niż jest warta cała kotłownia z PC i to mu nie przeszkadza a tutaj wylewa swoje dziwne żale, jak możecie to idźcie już sobie do swoich wątków i dzielcie się tam swoimi uwagami na temat doskonałego wyboru jakiego dokonaliście i pozwólcie na to, żeby ludzie, których to interesuje mogli tu wejść i poczytać o kosztach CO i CWU przy pompie ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 uuuaaa.... szacun dla was za spokój, ale motywy z Mercedesami E350 (turbodislami z 6 s do 100 km/h) za 250.000 pln....uuuuaaaa... mają ludzie berety jak kask motocyklisty.... Nikt przecież nikomu nie powiedział że go nie stać na takie czy owakie systemy grzewcze.... ale ja wyczułem, że to z tyłu głowy siedzi, każdy dorosły jest i wie na co się decydował przy budowie, wyborach ogrzewania a także .... aut, ale po co się napinać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 . Nikt przecież nikomu nie powiedział że go nie stać na takie czy owakie systemy grzewcze.... ale ja wyczułem, że to z tyłu głowy siedzi, każdy dorosły jest i wie na co się decydował przy budowie, wyborach ogrzewania a także .... aut, ale po co się napinać???? Biznes kolego biznes.... paru łosi doszło do wniosku ze będa sprzedawac pc powietrze-woda na forum, bo do tego nie trzeba sie znać a przebitka dobra i tak klepie na okrągło, a ci co maja inne zdanie to niedobrzy ,zli itd... a jak im zwrócisz uwagę to tak jak Maciarewicz....spisk,i knowania etc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Biznes kolego biznes.... paru łosi doszło do wniosku ze będa sprzedawac pc powietrze-woda na forum, bo do tego nie trzeba sie znać a przebitka dobra i tak klepie na okrągło, a ci co maja inne zdanie to niedobrzy ,zli itd... a jak im zwrócisz uwagę to tak jak Maciarewicz....spisk,i knowania etc.. Hehe....To dlatego ze mna posiadaczem gruntowki i pracujacym poza ta branza, kopales sie przez 30 postow po jajach za podanie rozpisanego zuzycia energii przez poja PCi? Dosyc naiwne wytlumaczenie dla Twoich poczynan. A wracajac do tematu watku: -------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-11 10:26:06 (10,43 [d]) --------- Czas pracy CO: 72,87 [h] (88,2%) Czas pracy CWU: 9,74 [h] (Cykli: 34) (Średnio dziennie: 3,3) Suma pracy PCi: 82,6 [h] Startów: 38 (Średnio dziennie: 3,6) Czas pracy śr CO: 6,98 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,93 [h/d] Czas pracy śr: 7,9 [h/d] Szacowane zużycie: 285 [kWh] Średnio: 27,3 [kWh/d] CWU: 48 [kWh] Średnio: 4,6 [kWh/d] CO: 237 [kWh] Średnio: 22,7 [kWh/d] CO/100m2: 9,9 [kWh/(d*100m2)] Koszt [1/99%]: 93 zł w tym CO [1/99%]: 76 zł CWU [5/95%]: 17 zł ------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) ja mam świadomkę z 6s, też mam turbamuła pod maską ... chodzi o napinkę @Piotrek42 po co inwektyw, że ktoś jest łoś czy się trzeba i nie trzeba znać (ja nie sprzedaje, żeby było jasne), chodzi o to że jest założony temat ... taki jak widać... wpada gość który ma inne ogrzewanie twierdzi że ci co założyli inne to idioci albo kłamcy a ja jestem super i mam mercedesa ... żenujące.... Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 11.01.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ah... ciągle napinkaprawda jest taka, że budując NOWY, dobrze zaizolowany dom głupotą jest łądowanie się w węglaki! większość użytkowników ma kotły na węgiel ale domu nie budowali w +/- 2lata wstecz tylko dużo wcześniejznajomy dom wybudował 4lata temu, wstawił gruntową PC, koszty poniósł gigantyczne (cos około 100tys - z tego co mi mówił), chata wielka, nei wiem w jakiej technologii budowana ale na polskiej syberii (podlasie) za prąd zimą miał rachunki rzędu 400-500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Koszt od 01 - 11.01.2013 co +cwu = 84zł a wszystko w kociołku za 7tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ano napinka.... bo ktoś kupi najtańszy piec/kocioł za 2/4/7/10tys (niepotrzebne skreślic), wyliczy innemu że ten zapłacił za system grzewczy50/60/70/80/90/100tys (niepotrzebne skreślić) i śmieje się z niego że on za tą kwotę to dożywotnio będzie palić, po czym kupuje samochód za 250tys, który po roku jest wart połowę tego Nie tylko. Jak komus udalo sie za 27 tys to dopiero jest scisk dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 A co za różnica jak głębokie są odwierty ? Ważne jest, żeby sumaryczna długość odwiertu była dopasowana do zapotrzebowania. Jeśli tych odwiertów na 100m będzie za mało to i tak parametry dz będą kiepskie. Pewna osoba na Forum ma odwierty po 10m i bardzo dobre parametry dz. To wasze gadanie o cenach jest kompletnie bez sensu. Każdy ma taką cenę na jaką sobie zapracował, a rozpiętość jest spora, tak jak też i w innych dziedzinach. Niestety drożej nie zawsze oznacza lepiej. Jak widzę ceny 120kzł za instalację w małym domu, to może rzeczywiście się kiedyś przebranżowię, może się taki jelonek trafi A no Panie Kolego dlatego robi się długie odwierty, bo pierwsze 20 metrów pojedynczego odwiertu przyjmuje się za strefę bezczynną, gdzie uzyski ciepła są znikome. W dodatku po paru latach dochodzi do erozji i degradacji terenu, nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat. Zaczynasz sie robic "zlotousty". Wychodzi drenaz mozgu przez firmy z wiertnicami. Rzuc linkami jakimis do opisu "degradacji" poziomego DZ. Ja bardzo chetnie poczytam. Mysle, ze inni tez. Jaki jest mechanizm tej degradacji chociaz napisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 A no Panie Kolego dlatego robi się długie odwierty, bo pierwsze 20 metrów pojedynczego odwiertu przyjmuje się za strefę bezczynną, gdzie uzyski ciepła są znikome. W dodatku po paru latach dochodzi do erozji i degradacji terenu, nie wspominając już o poziomym DZ, to już masakra. Po kilku latach kopara i robienie odwiertów. Poczytaj sobie opisu ludzi, którzy mają PC ponad 10 lat. Zaczynasz mnie zadziwiać... to jak są rury z wodą użytkową z wodociągów zakopane w ziemi to też po 10 latach jest erozja i degradacja czy tylko jest tam gdzie przez rury płynie ten tajemniczy płyn do pomp... a no i te pierwsze bezczynne 20m... ja nie wiem człowieku masz takie urządzenie w domu czy nie?? bo niektórzy mają np. Pyxis i on twierdzi że jednak grzeje mu to ustrojstwo co ma w domu i do tego mało płaci... ale cholera go wie może to jest kłamca jakiś... ja to generalnie jestem jeszcze głupszy od niego bo ja to powietrzem -10C grzeje dom do ponad 20.. ale mnie na szczeście erozja nie grozi (i tu się wykazałem niesamowitą przebiegłością w odniesieniu do tych z kolektorami płaskimi), no chyba że wokół rury z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Poszukajcie sobie w google i poczytajcie o erozji. Nikt z was nie ma pompy 10 lat. Ja parę osób znam. Natura jest oparta na prostym równaniu x=y. Jak x zmniejszy się o 1 to, y też będzie o tyle mniejszy. Gleba przez okres letni gromadzi energię aby przetrwać przez zimę i zachować swoje naturalne właściwości. Co się z nią zacznie dziać, jak zaczniesz podkradać tą naturalnie zmagazynowaną energię? Nie trzeba być ekspertem w tej dziedzinie.Kiedyś modne były oczyszczalnie pseudo-ekologiczne z kolektorem poziomym. Gmina nam taką zafundowała na boisku dla piłkarzy. Po 4 latach wszystko przekopane i wstawili oczyszczalnię na tabletki z bakteriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Poszukajcie sobie w google i poczytajcie o erozji. Skoro czytales, to podaj linka, to sobie tez poczytamy. "Problem" jest taki, ze takowych linkow w Google nie ma. To raczej tylko wylacznie sprawa Twojej fantazji jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 @Zyzol- jeśli w stopce to twój domek to fajnie bardzo wygląda taki nowoczesny dizajn, ładnie mieszkasz.... ale mimo wszystko to IMHO węgiel w takim domu ni chuchu nie pasuje... ale to moje zdanie... pozdro.... o nasze gleby się nie martw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts