Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poguglaj wyczerpanie źródła ciepła

No to poczytaj tez tutaj o zamrozonych pionowych:

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3219%3Azamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku&lang=pl

Zle dobrana i wykonana instalacja w kazdym wypadku zle wplywa na jej prace i sprawia problemy.

Dziwi mnie tylko, ze zyzolek ma wokol siebie samych ludzi, ktorym "zdupczono" instalacje PCi. Stad wnioskuje, ze raczej "ssie palca". :)

@Zyzol- jeśli w stopce to twój domek to fajnie bardzo wygląda taki nowoczesny dizajn, ładnie mieszkasz.... ale mimo wszystko to IMHO węgiel w takim domu ni chuchu nie pasuje... ale to moje zdanie... pozdro....

Zyzolek zrobił jak zrobił, wstawił kociołek na eko, a zaooszczędzone pieniądze włozył w wykończenie domu i dzięki temu nie musi dorabiać na forum jak co niektórzy....byście widzieli te brudne kotłownie to by wam koparka opadła....

A no Panie Kolego dlatego robi się długie odwierty, bo pierwsze 20 metrów pojedynczego odwiertu przyjmuje się za strefę bezczynną, gdzie uzyski ciepła są znikome.

Mitów greckich się Pan Kolega naczytał. Jeśli dz będzie dobrze dobrane, to nic takiego jak erozja uniemożliwiająca dalszą pracę kolektora poziomego nie ma prawa się dziać. Jak będzie źle dobrane (tzn. za małe) to pech, będzie mało wydajne i trzeba je będzie powiększyć. Na szczęście łatwo jest sprawdzić, czy dz jest za małe, czy za duże - trzeba po prostu zmierzyć późną zimą temperaturę płynu powracającego z dz i już wiadomo, czy jest ok. Głębokie odwierty miałyby sens, gdyby kolektor był odpowiednio długi, tak, żeby rzeczywiście dawał te 7-10* przez cały rok. Niestety cena odwiertów jest tak wysoka, że się to zwyczajnie nie opłaca i raczej nikt takich kolektorów nie robi. Odpowiednio dobrany poziomy jest w stanie dać nie mniej niż 0* przez cały rok (oczywiście latem, jesienią, wczesną zimą i późną wiosną więcej) i to w zupełności wystarczy. 0* to duża bariera ze względu na ciepło zamarzania wody. Pionowe się stosuje z konieczności, tzn. gdy nie ma miejsca i możliwości zastosowania poziomych.

U nas historia pomp ciepła nie jest zbyt długa, ale na Zachodzie (EU, USA) pompy są stosowane od kilkudziesięciu lat i wciąż zalecane są zarówno kolektory pionowe jak i poziome - w zależności od potrzeby w danej chwili.

Mitów greckich się Pan Kolega naczytał. Jeśli dz będzie dobrze dobrane, to nic takiego jak erozja uniemożliwiająca dalszą pracę kolektora poziomego nie ma prawa się dziać. Jak będzie źle dobrane (tzn. za małe) to pech, będzie mało wydajne i trzeba je będzie powiększyć. Na szczęście łatwo jest sprawdzić, czy dz jest za małe, czy za duże - trzeba po prostu zmierzyć późną zimą temperaturę płynu powracającego z dz i już wiadomo, czy jest ok. Głębokie odwierty miałyby sens, gdyby kolektor był odpowiednio długi, tak, żeby rzeczywiście dawał te 7-10* przez cały rok. Niestety cena odwiertów jest tak wysoka, że się to zwyczajnie nie opłaca i raczej nikt takich kolektorów nie robi. Odpowiednio dobrany poziomy jest w stanie dać nie mniej niż 0* przez cały rok (oczywiście latem, jesienią, wczesną zimą i późną wiosną więcej) i to w zupełności wystarczy. 0* to duża bariera ze względu na ciepło zamarzania wody. Pionowe się stosuje z konieczności, tzn. gdy nie ma miejsca i możliwości zastosowania poziomych.

U nas historia pomp ciepła nie jest zbyt długa, ale na Zachodzie (EU, USA) pompy są stosowane od kilkudziesięciu lat i wciąż zalecane są zarówno kolektory pionowe jak i poziome - w zależności od potrzeby w danej chwili.

Czekałem na taką oświecającą wypowiedź, co to w USA i UE od wielu lat.

Otóż w USA głównym źródłem ogrzewania jest gaz ziemny ponad 50%, reszta to energia elektryczna i ropa naftowa. W niektórych Stanach jest nawet zakaz palenia drewnem w kominkach, dozwolone są tylko kominki gazowe. Energia elektryczna i tzw. pompy ciepła wykorzystywane są w 99% do klimatyzacji i podgrzewania wody w basenach.

W zachodniej EU, np w Niemczech, aby wykonać kolektor gruntowy na potrzeby PCI (nieważne czy pionowy, czy poziomy) w większości gmin potrzebne są zezwolenia i audyt. Dlaczego? Bo już dawno zauważyli problem ingerencji w środowisko. Natomiast przy powietrznych PC są ulgi w cenie energii elektrycznej, czyli dopłaty do ceny kwh.

Zyzolek, prosze Cie, bo sie od takich tekstow poplakac mozna :)

Daj sobie siana ze szkodliwoscia dla srodowiska gruntowych pomp ciepla i niska zywotnoscia kolektorow poziomych. Masz bardzo bujna wyobraznie. To nie jest wada, bo mozna zostac pisarzem, ale w technicznych sprawach lepiej twardo stapac po ziemi. Narazasz sie na smiesznosc. Po co?

Pokaż lepiej zapłaconą fakturę za prąd, a nie jakieś symulacje. Wtedy pogadamy i będzie czarno na białym.

Ja już 2 faktury, tzn za 2010/2011 i 2011/2012 publikowałem na tym forum.

Mam Ci faktury skanowac i fotki licznikow z dzisiejsza gazeta robic? Na leb spadles z palety z ekogroszkiem?

Nie powiem kolo czego mi lata i gdzie mam, czy dajesz wiare moim danym o zuzyciu, czy nie. :)

Zyzolek, prosze Cie, bo sie od takich tekstow poplakac mozna :)

Daj sobie siana ze szkodliwoscia dla srodowiska gruntowych pomp ciepla i niska zywotnoscia kolektorow poziomych. Masz bardzo bujna wyobraznie. To nie jest wada, bo mozna zostac pisarzem, ale w technicznych sprawach lepiej twardo stapac po ziemi. Narazasz sie na smiesznosc. Po co?

Tak,jak nie wiesz wszystkiego to się rozejrzyj,a może ,więcej czytaj,również zasięgaj opinii w innych krajach,podróże kształcą.

Aż strach to wszystko czytać. Wygląda na to że wszyscy co chcą coś nowego to idioci i debile. Jedynie słuszna myśl to węgiel i wełna. Psiakrew po co wam samochody - przecież można na koniku, po co wam telewizja czy telefon - wiadomości można przekazać bębnami.

Musisz naprawde malo podrozowac. :D

Moja praca zawodowa polega na podróżach,ostatnio we Włoszech dowiedziałem sie o szkodliwości ( w pewnych przypadkach) ogrzewania podłogowego.

Jakie było moje zdziwienie? Ogromne bo u nas moich rozmówców po prostu by wyśmiano...

Ja nie twierdze że pompy ciepła są złe,są dobre ,ale nie przy takich nakładach inwestycyjnych (podłogówka,kolektor,pompa) =zbyt długi czas spłaty systemu w stosunku do nakładów,ekonomia się kłania.Rozwiązania typu zrób to sam już niektórzy tu przerabiali,skończyło się zakupem nowej pompy.

Tendencja wzrostu cen prądu -.nieuchronna,druga taryfa nie opłacalna jeżeli mamy duże zużycie na potrzeby dzienne.