Pyxis 11.01.2013 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Pyxis daruj sobie takie teksty. Za stary chyba jestem na takie przepychanki i inwektywy, jak dzieci w przedszkolu. Przemyśl to człowieku Ty tez przemysl czlowieku czego wymagasz i zastanow sie na ile to jest dziecinada. Wlasnie tej doroslosci w spojrzeniu na innych Ci brakuje. Ja tez dzieckiem (niestety) juz nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Moja praca zawodowa polega na podróżach,ostatnio we Włoszech dowiedziałem sie o szkodliwości ( w pewnych przypadkach) ogrzewania podłogowego. No to sam widzisz, ze "podroze ksztalca" to w Twoim przypadku tylko puste slowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 11.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No to sam widzisz, ze "podroze ksztalca" to w Twoim przypadku tylko puste slowa. Znowu dowodzisz że niewiele wiesz w tym temacie// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Znowu dowodzisz że niewiele wiesz w tym temacie// Ja nie mam zawodu ktory wymaga podrozowania. Moze dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.01.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 widzisz Pyxis, swoim tonem wypowiedzi coraz bardziej "wchodzisz w buty" niejakiego Pana A. z rozdwojeniem jażni. Sam mam 100% chaty w podłogówce, ale nie neguję tego, że taki sposób ogrzewania może w pewnych przypadkach być szkodliwym. Np dla ludzi, którzy mają problemy z krążeniem krwi, bądż dla alergików. Nie neguj wszystkiego w czambuł, bo nie zawsze jest tak, że wszystko jest czarno-białe. Tfu, nigdy tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 widzisz Pyxis, swoim tonem wypowiedzi [...] ale nie neguję tego, że taki sposób ogrzewania może w pewnych przypadkach być szkodliwym. Np dla ludzi, którzy mają problemy z krążeniem krwi, bądż dla alergików. A co ma tutaj ton. Moi adwersarze tez nie przebieraja w slowach. O matko! Przechodzisz sam siebie. Napisz prosze w jaki spsob moze zaszkosdzic podloga o temperaturze max 25-26*C (tyle mam jak za oknem -10*C) ? Ona na reke jest po prostu chlodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.01.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Oj Pyxis, tak łatwo się dajesz prowokować Panom, ja myślałem żeś mądrzejszy... jedno jest pytanie PO CO?? A mnie nie pasuje węgiel do nowoczesnego domu i tyle. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oj Pyxis, tak łatwo się dajesz prowokować Panom, ja myślałem żeś mądrzejszy... jedno jest pytanie PO CO?? Dziekuje za slowa "uznania". Nieraz sie po prostu czlowiek "zacietrzewi" w tym nocnym pisaniu. To taki moj malutki wklad w tepienie "zabobonow", tylko nigdy do konca nie wiem, czy ktos tylko udaje "glupiego" ,czy jest taki na prawde. Moze faktycznie lepiej jest to "olac". Od dawna wiem jedno - nie nadaje sie w zadnej mierze do pracy dydaktycznej. Stanowczo brak mi cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Otóż w USA głównym źródłem ogrzewania jest gaz ziemny ponad 50%, reszta to energia elektryczna i ropa naftowa. A u nas pewnie z 80% to węgiel i to spalany w większości w najgorszy z możliwych sposobów wyzwalając przy okazji żółty gryzący dym. I co z tego dla naszej dyskusji, bo jakoś nie widzę związku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Napisz prosze w jaki spsob moze zaszkosdzic podloga o temperaturze max 25-26*C (tyle mam jak za oknem -10*C) ? Ona na reke jest po prostu chlodna. No właśnie, a co robić latem, jeśli podłoga ma te 26* lub więcej z natury rzeczy ? A co robią ci biedni Włosi, gdy latem jest na prawdę ciepło ? Klima w podłodze ? Edytowane 12 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.01.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Napisz prosze w jaki spsob moze zaszkosdzic podloga o temperaturze max 25-26*C (tyle mam jak za oknem -10*C) ? Ona na reke jest po prostu chlodna. Musisz więc mieć podłogówkę położoną przy bardzo małych rozstawach odległości (5-10cm). Normalnie starczy odległość 15-25cm ... Normalnie za zrobienie podłogówki do pompy ciepła płaci się sporo więcej za montaż bo jest dużo więcej roboty z tym. Dodatkowo idzie duuużo więcej materiału , więc i wykonanie tez dużo droższe. U mnie przy 0 stopni mam na podłodze 29stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.01.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Rozwiązania typu zrób to sam już niektórzy tu przerabiali,skończyło się zakupem nowej pompy. Daj konkretne przykłady jak i ewentualnie komu to się to przytrafiło, żeby z powodu samodzielnej instalacji musiał zmieniać pompę, bo nie słyszałem. Ciekaw jestem też co tak spaprał w instalacji, warto przed tym przestrzec innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 widzisz Pyxis, swoim tonem wypowiedzi coraz bardziej "wchodzisz w buty" niejakiego Pana A. z rozdwojeniem jażni. Sam mam 100% chaty w podłogówce, ale nie neguję tego, że taki sposób ogrzewania może w pewnych przypadkach być szkodliwym. Np dla ludzi, którzy mają problemy z krążeniem krwi, bądż dla alergików. Nie neguj wszystkiego w czambuł, bo nie zawsze jest tak, że wszystko jest czarno-białe. Tfu, nigdy tak nie jest. Tak - na pewno alergik będzie lepiej się czuł jak stanie przy kaloryferze który ma 60st niż jeśli będzie chodził po podłodze która ma 24-26 st. No i oczywiście człowiek ze złym krążeniem też będzie się czuł lepiej na podłodze która ma 16st i paluchy mu będą odpadać z zimna niż na takiej lekko podgrzanej. Ciekawe teorie. Kurz, brud i jeszcze czarownice z salem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Musisz więc mieć podłogówkę położoną przy bardzo małych rozstawach odległości (5-10cm). Normalnie starczy odległość 15-25cm ... Normalnie za zrobienie podłogówki do pompy ciepła płaci się sporo więcej za montaż bo jest dużo więcej roboty z tym. Dodatkowo idzie duuużo więcej materiału , więc i wykonanie tez dużo droższe. U mnie przy 0 stopni mam na podłodze 29stopni ... Co raz bardzie mi się te teorie podobają. Nie dość ze wydam na pompę 2-3* więcej to jeszcze drożej zapłacę za wykonanie podłogówki a jak na dworze będzie -15 to się poparzę. Kolego kaszpir coś mi się zdaje że ktoś ci spierniczył podłogówkę albo masz dziurawy domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) a widzisz, też tak myślałem....na grupie rybnickiej był opisany przypadek poprawnie wykonanej podłogówki, z puszczaną na obieg prawidłową temperaturą, ojciec i 2 dzieci żadnych problemów, matce puchły nogi....po wymianie na grzejniki objawy ustały (długo nie mogli dojść przyczyny) Hehehe.... ale nie wyszukujmy "dziwactw", bo siec jest pelna roznych "usenetowych legend". To, ze komus puchna nogi po wypiciu wody, nie znaczy, ze woda jest szkodliwa. Osoby ciezko chore maja roznorakie dolegliwosci. Od kaloryferow i uruchamianej przez nie konwekcji z kurzem kichaja cale tysiace alergikow (sam mialem z tym problem) i jakos nikt sie nie boi ich instalowac, bo sa szkodliwe dla zdrowia. Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Musisz więc mieć podłogówkę położoną przy bardzo małych rozstawach odległości (5-10cm). Normalnie starczy odległość 15-25cm ... Normalnie za zrobienie podłogówki do pompy ciepła płaci się sporo więcej za montaż bo jest dużo więcej roboty z tym. Dodatkowo idzie duuużo więcej materiału , więc i wykonanie tez dużo droższe. U mnie przy 0 stopni mam na podłodze 29stopni ... MAm w pokojach co 15cm a w lazienkach co 10cm. Koszta samego dluzszego alupexa i troche wiekszych rozdzielaczy to sa jakies "grosze" w skali instalacji. Hydraulicy i tak licza sobie za m2 a nie za metr rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 widzisz Pyxis, swoim tonem wypowiedzi coraz bardziej "wchodzisz w buty" niejakiego Pana A. z rozdwojeniem jażni. Sam mam 100% chaty w podłogówce, ale nie neguję tego, że taki sposób ogrzewania może w pewnych przypadkach być szkodliwym. Np dla ludzi, którzy mają problemy z krążeniem krwi, bądż dla alergików. Nie neguj wszystkiego w czambuł, bo nie zawsze jest tak, że wszystko jest czarno-białe. Tfu, nigdy tak nie jest. Pyxis po prostu ma klapki na oczach ,on zainwestował grube tysiące w pompę i próbuje tu na forum teraz się dowartościować.Zle zainwestował i szuka usprawiedliwienia. Powinien bardziej ocieplic dom kupić piec elektryczny,mniejsze nakłady i pewniejsze,ocieplenie raczej się nie zepsuje,piec elektryczny to praktycznie grzałka... No ale jak się pracuje w firmie produkującej pompy ciepła to sami rozumiecie,gdzieś trzeba się lansować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.01.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Co raz bardzie mi się te teorie podobają. Nie dość ze wydam na pompę 2-3* więcej to jeszcze drożej zapłacę za wykonanie podłogówki a jak na dworze będzie -15 to się poparzę. Kolego kaszpir coś mi się zdaje że ktoś ci spierniczył podłogówkę albo masz dziurawy domek. Może się trochę poducz i dopiero się wypowiadaj ... odległości pomiędzy rurami jak i średnica rur w podłogówce ma wielkie znaczenie. Czym odległości między rurami mniejsze i czym większy przekrój rur tym moc grzewcza jest wyższa. W tym przypadku można obniżyć temperaturę wody w podłogówce. Inna temperatura będzie na podłogówce jak rury są co 5-10cm a zupełnie inna jak będą co 20-25cm. Po prostu w przypadku pierwszym (5-10cm) może być niższa temperatura aby moc podłogówki była wystarczająca aby w pomieszczeniach było np. 21 stopni a w przypadku drugim temperatura musi być wyższa aby temp. w pomieszczeniach wynosiła także 21. Poszukaj może na Allegro , popytaj fachowców to się sam przekonasz ... Co do cen. Z tego co się orientowałem to fachowcy za m2 na gotowo z wszystkimi materiałami potrzebnymi do podłogówki (oczywiście bez styropianu) życzą sobie około min 80zł jeśli jest to podłogówka gdzie źrodłem zasilania jest piec na paliwo stałe lub gaz (rozstaw średnio co 20-25cm) od minimum 100zł jeśli pompa ciepła (rozstaw 10-15cm) ... Po prostu idzie sporo więcej materiału i jest więcej roboty ... Edytowane 12 Stycznia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 MAm w pokojach co 15cm a w lazienkach co 10cm. Koszta samego dluzszego alupexa i troche wiekszych rozdzielaczy to sa jakies "grosze" w skali instalacji. Hydraulicy i tak licza sobie za m2 a nie za metr rury Kurcze ciekawa teoria tylko jakoś nie trafia do mojej ekipy,(czyżby nie są idiotami ?)muszę ją pokazać ,przecierz napisał ją taki autorytet,co walczy z zabobonami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Kurcze ciekawa teoria tylko jakoś nie trafia do mojej ekipy,(czyżby nie są idiotami ?)muszę ją pokazać ,przecierz napisał ją taki autorytet,co walczy z zabobonami... Znalezli frajera to go "rzna". Co sie dziwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts