fuxszyk 13.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Rumepodaj koszt wykonania pc, dz jezeli to kolektor pionowy lub poziomy, koszty eksploatacji, przegladow i jezeli masz wlasne przemyslenia to co mozna bylo zrobic inaczej.Pozdrawiam p.s. jaka grzejesz powierzchnie, kubature i jak to jest zaizolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 13.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 problem w tym, że te informacje są...zaraz podasz swoje dane/wyniki, to nikt ci nie uwierzy, za to dowiesz się że jesteś sprzedawcą lub instalatorem...tak,tak Ale czym tu się chwalić,wybacz ale twój wynik to nie powala,przy takich kosztach jak u ciebie to spokojnie z ekogroszkiem pojedziemy jeszcze sporo zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Liczenie na jakikolwiek brak podwyżek cen nosników energii w ciągu 21 lat to są bardzo pobozne zyczenia, niemożliwe do zrealizowania. Sadzę ze ten wzrost będzie dużo wiekszy niż inflacja odsetki itp. Przy takim wzroscie te 21 lat równie dobrze moze zamienic się w 10 lub mniej lat. I sie zaczyna. Bazujmy moze na pewnych informacjach ktore mamy tu i teraz a nie gdybajac. A jak cena pradu podniesie sie tylko o 20%. A jak sie okaze, ze dla pompiarzy zrobia taryfe specjalna i nie wzrosnie koszt a nawet spadnie? Gdybac mozna do jutra. Ja policzylem TU i TERAZ. Tego sie trzeba trzymac. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Pyxis wrzuć na luz. Czy ty myślisz, ze ja ci zazdroszcze? Pierwszy raz Cie "czytam na oczy", wiec to raczej nie do Ciebie. Tez boleje, ze tu tak malo konkretow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 13.01.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Koszt wykonania instalacji razem z podłogówką i odwiertami był w 2008 roku 43 tyś. Mam odwierty pionowe razem ok 140m. Mam podlicznik na pompę ciepła i zużycie roczne wynosi średnio 4200kWh na rok. Licznik dwutaryfowy średnia cena energii 41 gr.kWh. Cały dom podłogówka 117m2 (pow. użyt. 107m2). Ściany suporex 24+12 styro, dach wełna 25cm. Innych kosztów jeszcze nie miałem. Był uszkodzony czujnik temperatury zrobiony jeszcze na gwarancji - pompa Nibe Fighter 1240. Sam dorobiłem chłodzenie pasywne i uważam że się sprawdziło biorąc pod uwagę koszty jakie na nie poniosłem oraz jakie są koszty tego chłodzenia. Więc jak to niektórzy pisali o zużywaniu się złoża to ja ciepełko dorzucam latem do gleby . Edytowane 13 Stycznia 2013 przez rume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 13.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A ja mial bym jeszcze 18cm wiecej sciany. Asesor, to moze z innej strony. Zalozmy, ze podwajam docieplenie, robie w grafitowym. Na dach - niech bedzie 50cm welny a co! Koszt dla mojego domku w baaaaardzo optymistycznej wersji to dodatkowe 15..... dobra niech bedzie 10 tys. Ile na tym moge ugrac na zyskach energetycznych. Zrobmy zalozenie znowu po optymistycznej lini .... 40% mniej (bo okna te same i wentylacja grawitacyjna) Liczmy dalej: Moje zuzycie na cele CO od 1.10 do teraz to 553 zl. Sezonu niedlugo bedzie polowa i licze,ze na CO sie zamkne w 1200 zl 1200 - 40% = 720 co daje 480 zl oszczednosci na sezon. 10 000 zl / 480 zl =<> 21 lat Po 21 lat bedzie zwrot inwestycji (bez inflacji, odsetek na koncie i innych pierol) i to IMHO w optymistycznych zalozeniach poczatkowych. Ty, wrog wyrzucania kasy w bloto na "gadzety" ktore sie nie zwracaja namawiasz mnie na taka "inwestycje"? Czy zakladamy, ze robie docieplenie za 5 tys zl a oszczednosci mam 70% na zuzyciu, bo tak dobrze wychodzi? Po co suporex 36 cm ,kto dzisiaj tak buduje? Boisz się końca świata? Zrobiłeś błędy na początku,a teraz mówisz jak dobrze że wybrałem pompę ciepła... "Pompa na zlom? Grzal bym pierdem powiadasz?" Mało podłogówkę też wywal Dobre okna+GWC+styropian+płyta+ciepło bytowe i masz spokój z ogrzewaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 13.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 I sie zaczyna. Bazujmy moze na pewnych informacjach ktore mamy tu i teraz a nie gdybajac. A jak cena pradu podniesie sie tylko o 20%. A jak sie okaze, ze dla pompiarzy zrobia taryfe specjalna i nie wzrosnie koszt a nawet spadnie? Gdybac mozna do jutra. Ja policzylem TU i TERAZ. Tego sie trzeba trzymac. Czyli Totolotek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 daj na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Po co suporex 36 cm ,kto dzisiaj tak buduje? Boisz się końca świata? A stawiaj nawet z 12tki. Ty jestes "specjalista" i tyle domow postawiles. A mozesz chociaz raz merytorycznie w kwesti tej inwestycji w docieplenie. Zeby chociaz jeden Twoj post w watku mial jakas "wartosc".\ Czy sie totalnie nie da dyletancie budowlany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Liczenie na jakikolwiek brak podwyżek cen nosników energii w ciągu 21 lat to są bardzo pobozne zyczenia, niemożliwe do zrealizowania. Sadzę ze ten wzrost będzie dużo wiekszy niż inflacja odsetki itp. Przy takim wzroscie te 21 lat równie dobrze moze zamienic się w 10 lub mniej lat. tak jak Pyxis napisał. Totolotek. Wczoraj czytałem, że w USA gaz ziemny jest najtańszy od 25 lat. Ropa też bije rekordy cenowe z ostatnich lat - w sensie minima. 21 lat to szmat czasu. Moze się okazać, że na za lat 15 każdy będzie wywalał ze swojej chaty dotychczasowe żródło ciepła i będziemy montować np malutkie reaktory. W dzisiejszych czasach, postępie technologicznym, niczego nie można wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 13.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 tak jak Pyxis napisał. Totolotek. Wczoraj czytałem, że w USA gaz ziemny jest najtańszy od 25 lat. Ropa też bije rekordy cenowe z ostatnich lat - w sensie minima. 21 lat to szmat czasu. Moze się okazać, że na za lat 15 każdy będzie wywalał ze swojej chaty dotychczasowe żródło ciepła i będziemy montować np malutkie reaktory. W dzisiejszych czasach, postępie technologicznym, niczego nie można wykluczyć. Dlatego najlepszy jest dom nisko energetyczny,a nie drogie pompy ciepła,które muszą spłacać się kilkadziesiąt lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.01.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 inwestycja w dom niskoenergetyczny jest o wiele większa niż w PC więc licząc wg Twojego schematu nie ma ona szansy się "spłacić"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dlatego najlepszy jest dom nisko energetyczny,a nie drogie pompy ciepła,które muszą spłacać się kilkadziesiąt lat I dlatego na swoj dom z lat 70tych przykleiles 12cm styro i ogrzewasz go gazem. Ja juz w "polemike" z Toba wchodzil nie bede, bo to najzwyczajniej strata czasu. Jako, "zem zalozyciel" watku, prosze Cie jedynie o jego niezasmiecanie. Jesli uzywasz PCi podziel sie informacjami o zuzyciu. Jesli nie jestes uzytkownikiem, bardzo Cie prosze o powsciaganie swojej tworczosci. BTW: "Weglarze" okreslili moj dom jako dobrze docieplony i wliczali mi "nadmiarowe docieplenie" w koszta inwestycji w PCI. Tam mial bys naprawde wieksze pole do "popisu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 13.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 inwestycja w dom niskoenergetyczny jest o wiele większa niż w PC więc licząc wg Twojego schematu nie ma ona szansy się "spłacić"... Dom taki masz na kilkadziesiąt lat,on nie musi się "spłacić",nie jest on także wiele droższy .Więcej wydasz na kafelki i inne pierdoły niz na te steropiany ,jak wejdziesz w system jedno paliwowy jakim jest pompa ciepła to musi ona pracować kilkanaście lat żeby się spłacić, w razie zmiany cen prądu jestes uwiązany ( to samo dotyczy innych nośników energii )ale pompa jest szczególnie nie efektywna bo jest droga,przy innych rozwiazaniach mamy mozliwość zmiany po mniejszych kosztach.Przypomnę co było w przypadku ogrzewania olejowego.W naszym kraju i nie można pakować się w tak drogie rozwiązania jakim jest pompa ciepła,chyba ze ktoś poda mi sposób na wykorzystanie samej pompy i kolektora w przypadku zmiany cen prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Przypomnę - temat wątku to " Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU" - to może uda się do niego powrócić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) ok obecny tydzień 74 kwh + 10-12 kg drewnatemp w domu 22-26 tylko co Edytowane 13 Stycznia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 warto byłoby u nas również zmusić naszych "wybrańców" do podobnych decyzjihttp://niezalezna.pl/37056-wegry-10-proc-obnizka-cen-energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 e bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 -------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-13 17:40:05 (12,74 [d]) --------- Czas pracy CO: 98,49 [h] (89,0%) Czas pracy CWU: 12,16 [h] (Cykli: 42) (Średnio dziennie: 3,3) Suma pracy PCi: 110,7 [h] Startów: 48 (Średnio dziennie: 3,8 ) Czas pracy śr CO: 7,73 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,95 [h/d] Czas pracy śr: 8,7 [h/d] Szacowane zużycie: 380 [kWh] Średnio: 29,8 [kWh/d] CWU: 60 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d] CO: 320 [kWh] Średnio: 25,1 [kWh/d] CO/100m2: 10,9 [kWh/(d*100m2)] Koszt [1/99%]: 124 zł w tym CO [1/99%]: 103 zł CWU [5/95%]: 21 zł ------------------------------------------------------------------------ Program pokazuje mi prognoze na 291 zl za styczen. Zaczynam sie "bac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Skoro to mają być tylko prywatne wycieczki to temat zamykam na jakiś czas aby co niektórzy ochłonęli ======================================================= Wątek otwarty - proszę o merytoryczną wymianę poglądów w temacie "Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU" Edytowane 17 Stycznia 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts