Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Ostatnie kilka dni chyba mozna juz uznac za pierwsze przyblizenie tego, co nazywamy potocznie zima ;)

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-17 21:22:28 (16,89 [d]) ---------

Czas pracy CO: 135,30 [h] (89,3%)

Czas pracy CWU: 16,24 [h] (Cykli: 54) (Średnio dziennie: 3,2)

Suma pracy PCi: 151,5 [h]

Startów: 56 (Średnio dziennie: 3,3)

Czas pracy śr CO: 8,01 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 9,0 [h/d]

Szacowane zużycie: 519 [kWh] Średnio: 30,7 [kWh/d]

CWU: 80 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 440 [kWh] Średnio: 26,0 [kWh/d]

CO/100m2: 11,3 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 169 zł w tym CO [1/99%]: 142 zł CWU [4/96%]: 28 zł

------------------------------------------------------------------------

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z perspektywy prawie 5 miesięcy używania pompy ciepła stwierdzam, że decyzja o korzystaniu z tego rodzaju systemu grzewczego jest w moim przypadku totalną pomyłką. Być może jest to fantastyczne urządzenie, które oszczędza wydatki w sezonie grzewczym, jest ekologiczne i bezobsługowe, ale nie u mnie. U mnie przeciętne dobowe zużycie prądu to ponad 50 kWh, w domu ciepło nie jest, a rachunki za prąd przyprawią o ból głowy. Obsługa tego systemu prosta wcale nie jest, być może jest prosta dla kogoś kto ma zmysł "techniczny", ja go nie mam i wyczucie zależności pomiędzy ustawieniem mieszacza, ustawieniem temperatury pompy, nastawieniem szybkości pracy pompek obiegowych oraz czujników temperatury w korytarzach jest zabawą w ciemno - na zasadzie próbuj, a nuż się uda. Jak na razie ta zabawa jest dosyć kosztowna, a co opinia użytkownika, to co innego. Jestem bardzo rozczarowany tym rozwiązaniem i zdecydowanie odradzam instalację takiego systemu komuś, kto jak ja ma tylko "ogólne" pojecie o technice.

oo i tyle też biora pompy...

Pyxis - 169 zł za 17 dni grzania CO plus CWU na 230 m2 to b. dobry rezultat.

To u mnie za te 17 dni grzania ekogroszkiem na podobnej powierzchni co u Ciebie wychodzi 217 zł czyli drożej.

Ekogroszek kupiony po 706 zł z transportem a w tym czasie ( 17 dni) spaliłem po 18,15 kg dziennie to 308,55 kg. No wiadomo plus swoja praca przy 1,5 załadunku kotła no i może na pompki z 10 zł trzeba doliczyć. Akurat mieszkam na śląsku to tak wychodzi bo gdybym płacił za eko po 900 zł to nie byłoby tak dobrze :)

To u mnie za te 17 dni grzania ekogroszkiem na podobnej powierzchni co u Ciebie wychodzi 217 zł czyli drożej.

Ekogroszek kupiony po 706 zł z transportem a w tym czasie ( 17 dni) spaliłem po 18,15 kg dziennie to 308,55 kg. No wiadomo plus swoja praca przy 1,5 załadunku kotła no i może na pompki z 10 zł trzeba doliczyć. Akurat mieszkam na śląsku to tak wychodzi bo gdybym płacił za eko po 900 zł to nie byłoby tak dobrze :)

Masz tez dobry wynik tylko ze jeszcze dodaj do kosztow prace podajnika i wentylatora to tez robi kwh

Ostatnie kilka dni chyba mozna juz uznac za pierwsze przyblizenie tego, co nazywamy potocznie zima ;)

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-17 21:22:28 (16,89 [d]) ---------

Czas pracy CO: 135,30 [h] (89,3%)

Czas pracy CWU: 16,24 [h] (Cykli: 54) (Średnio dziennie: 3,2)

Suma pracy PCi: 151,5 [h]

Startów: 56 (Średnio dziennie: 3,3)

Czas pracy śr CO: 8,01 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 9,0 [h/d]

Szacowane zużycie: 519 [kWh] Średnio: 30,7 [kWh/d]

CWU: 80 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 440 [kWh] Średnio: 26,0 [kWh/d]

CO/100m2: 11,3 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 169 zł w tym CO [1/99%]: 142 zł CWU [4/96%]: 28 zł

------------------------------------------------------------------------

No niestety ja to u siebie liczę inaczej .Liczę ile zapłaciłem cały rachunek za miesiąc lub rok.Potem dzielę to przez ilość kilowatów i wychodzi mi cena 1kWh średnio.Przy dwóch taryfach trzeba to tak liczyć.U mnie średnio cena 1kWh ze wszystkimi opłatami przesyłowymi stałymi wychodzi 0,44 zł za 1Kwh

A ty chyba policzyłeś tylko samą pompę.

519 kWh x 0,44 zł = 228 zł tyle wyszło by u mnie

Moje zużycie to 1033 kWh za 15 dni czyli styczeń może wyjść 909 zł.

519 kWh x 0,44 zł = 228 zł tyle wyszło by u mnie

Moje zużycie to 1033 kWh za 15 dni czyli styczeń może wyjść 909 zł.

Ja mam policzone dokladnie to co zuzyla SAMA PCi z rozbiciem na zuzycie w poszczegolnych taryfach. Dokladnie tyle wychodzi. Do liczenia przyjmuje srednia cene kWh w kazdej z taryf z oplatami dodatkowymi ktore zawiera faktura z energetyki.

Cena z faktury za cały miesiąc podziel na ilość zużytych kilowatów i wtedy masz średnią cenę za 1 Kwh.To mnożysz przez kilowaty które zużyła pompa.Bo tak to tylko" dobrze się czujesz".Wiem bo miałem tez jedną taryfę.To są taki zagrywki ZE.W nocy płacisz mniej ale w dzień podwójnie - niestety.

Dlatego u każdego będzie ta średnia cena KW inna zeleży ile zużywasz dzień jeżeli tyle samo co w nocy to cena,będzie bliżej 0,60 zł.

Niestety trzeba liczyć większą stawkę.

Cena z faktury za cały miesiąc podziel na ilość zużytych kilowatów i wtedy masz średnią cenę za 1 Kwh.To mnożysz przez kilowaty które zużyła pompa.Bo tak to tylko" dobrze się czujesz".Wiem bo miałem tez jedną taryfę.To są taki zagrywki ZE.W nocy płacisz mniej ale w dzień podwójnie - niestety.

Dlatego u każdego będzie ta średnia cena KW inna zeleży ile zużywasz dzień jeżeli tyle samo co w nocy to cena,będzie bliżej 0,60 zł.

Niestety trzeba liczyć większą stawkę.

:)

W taryfie weekendowej place 32gr za tania i 72 gr za droga. Pompe mam opomiarowana licznikiem DWUTARYFOWYM. Place dokladnie tyle co napisalem w zestawieniu. Nie mniej i nie wiecej. DOKLADNIE tyle.

:)

W taryfie weekendowej place 32gr za tania i 72 gr za droga. Pompe mam opomiarowana licznikiem DWUTARYFOWYM. Place dokladnie tyle co napisalem w zestawieniu. Nie mniej i nie wiecej. DOKLADNIE tyle.

Dobrze napisał Maj3.

Mylisz się Pyxis i to bardzo w swoich wyliczeniach.

Możesz nawet założyć licznik czterotaryfowy ale matematyki nie zmienisz:P

To po co uśredniasz?

Męczysz się z wyliczeniami?

Od razu zrób nie mniej jak 100 zł i tym sposobem uzasadnisz swój wybór:P

Usredniam bo policzylem na szybko,, po łebkach" , wielu uzytkownikow takich piecy podaje tylko i wylacznie cene wegla eko;) nie zauwazajac zuzycia pradu, a tego w miesiacu tez sie uzbiera:P

Edytowane przez pitersson

Usredniam bo policzylem na szybko,, po łebkach" , wielu uzytkownikow takich piecy podaje tylko i wylacznie cene wegla eko;) nie zauwazajac zuzycia pradu, a tego w miesiacu tez sie uzbiera:P

Na szybko to można dzieci narobić:p

Wielu użytkowników groszku trzyma 23-24 a wielu użytkowników PC 22-23.

Też to wyczytałem na forum:)

Zgadzam się, że kocioł na swoją obsługę pochłania ileś energii elektrycznej i to jest koszt bez dwóch zdań. Zacząłem to liczyć teoretycznie ile ten mój kocioł bierze prądu na dobę. Np. silnik 90 W pracuje na dobę 77 minut co wynika z czasu pracy podajnika to zużywa na dobę 115 W, Pompki CO i CWU pracują cyklicznie - wyliczyłem je na 400 W na dobę, Dmuchawę (chyba 40W) - praca cykliczna na 320 W na dobę. Nie mam pojęcia ile może brać sterownik bruli to policzyłem mu 10 W na dobę . Razem wyszło mi 845 W na dobę obsługa kotła. Całość wyliczenia też zaokrąglam do góry i przyjmuję 1 KW na dobę. Czyli kocioł zużyje 30 kw na miesiąc a to liczę po 0,65 zł za 1 kw bo ma jedna taryfę - to wychodzi mi 19,5 zł na miesiąc kosztów energii z tytułu obsługi kotła. Raty energii dla domu mam teraz 192 zł na miesiąc.

To tylko wyliczenie teoretyczne i mogę się mylić - to jak podepnę ( tylko dla kotła) przy okazji jakiś pod licznik zużycia en. elektrycznej to powiem ile faktycznie ten kocioł na dobę zużywa mi prądu. :)

Edytowane przez czp01