Piotrek42 18.01.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 czp01 zle wyliczyłes... a przy pc to pompki nie chodza??? wylicz tylko pracę podajnika,dmuchawy i sterownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Spokojnie. Moze po prostu porownajmy zuzycia dla takich obliczeniowych 100m2 podlog. Zgadza sie, ze kociol bierze jakias tam energie na swoje dzialanie, ale z drugiej strony np ja mam kominek i tez w nim w miesiacu spale "dla oka" ze 2 paczki brykietu co tez jest kwota 14 zl ktorej w kalkulacjach zuzycia nie uwzgledniam. Nie chodzi tutaj o jakies aptekarskie porownania. Po prostu bylem przekonany do tej pory, ze grzanie weglem jest najtanszym sposobem ogrzania domu, co wydaje sie nie do konca byc prawda. Jak bedzie wiecej danych, to bedzie mozna porownac wyniki dla podobnych domow, ale "ekogroszkowcy" bardzo rzadko podaja parametry domu. Moze warto o stopce pomyslec przy takim "energetycznym" zabieraniu glosu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 czp01 zle wyliczyłes... a przy pc to pompki nie chodza??? wylicz tylko pracę podajnika,dmuchawy i sterownika... Przy PC podajemy calosc wraz z pompkami i innymi urzadzeniami,bo one sa podlaczone pod zasilanie pompy ciepla i przez nia sterowane. Nawet ciezko byloby to rozbic na osobne rachunki. Moja PCi ma np juz w sobie zabudowane 3 pompy obiegowe (i tak ma wiekszosc). Nie ma zadnych dodatkowych urzacen poza nia nie liczac pompki cyrkulacyjnej CWU. Logika liczenia czp01 jest wiec poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Pfffff....tak to jest, jak ktos chce ojca uczyc dzieci robic. Ile rocznie wg faktur zużywasz prądu, ile za niego płacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ile rocznie wg faktur zużywasz prądu, ile za niego płacisz? A ten dalej swoja spiewke Prad bytowy miesiacznie poki co (mieszkam od sierpnia) wychodzi 225 zl. Do tego nalezy doliczyc zuzycie przez PCi. W domu wszystko na prad. Hydrofor i pompwnia szamba poki co tez sa. Mieszkam "na lace", wiec oswietlenie wokol domu mam wlasne. Poza pompa pradem nie dogrzewam,wiec tak jak juz Ci wielorotnie pisalem, ni zaliczam pradu bytowego do kosztow ogrzewania. TV czy komputer i tak by chodzily. Ja nimi nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) A ten dalej swoja spiewke Nie bój się faktur - przecież tam jest wyraźnie podane Z/Z, ja podaję je od lat i to z kilku adresów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=5746277&viewfull=1#post5746277 Ale z Tobą można się dogadać, pytam o zużycie prądu a odpowiadasz gdzie mieszkasz Mieszkam "na lace" nie możesz być bardziej kontaktowy? Edytowane 18 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Spokojnie. Moze po prostu porownajmy zuzycia dla takich obliczeniowych 100m2 podlog. Zgadza sie, ze kociol bierze jakias tam energie na swoje dzialanie, ale z drugiej strony np ja mam kominek i tez w nim w miesiacu spale "dla oka" ze 2 paczki brykietu co tez jest kwota 14 zl ktorej w kalkulacjach zuzycia nie uwzgledniam. Nie chodzi tutaj o jakies aptekarskie porownania. Po prostu bylem przekonany do tej pory, ze grzanie weglem jest najtanszym sposobem ogrzania domu, co wydaje sie nie do konca byc prawda. Jak bedzie wiecej danych, to bedzie mozna porownac wyniki dla podobnych domow, ale "ekogroszkowcy" bardzo rzadko podaja parametry domu. Moze warto o stopce pomyslec przy takim "energetycznym" zabieraniu glosu? Masz rację i nie masz racji ... Tak . Grzenie ekogroszkiem/drewnem jest najtańsze w porównaniu do poniesionych kosztów. Mowa tu o całkowitych kosztach. W przypadku pieca na paliwo stałe nie jest wymagana podłogówka. Tak. Grzanie pompą ciepła (gruntową) może być tańsze niż grzanie ekogroszkiem. Szczerze mówiać "Ameryki" nie odkryłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Nie bój się faktur - przecież i tam jest wyraźnie podane Z/Z, ja podaję je od lat i to z kilku adresów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=5746277&viewfull=1#post5746277 Zastanawiam sie tylko PO CO. Juz o tym dyskutowalismy i pokazalem bezsens takiego liczenia i zaliczania calego pradu bytowego w koszta ogrzewania. Wg Twojego sposobu grzejesz tez w lipcu i serpniu. Podaj ile w tym okresie kosztuje Cie CO ? Poprzednio reductio ad absurdum niewiele dalo, to pewnie teraz bedzie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Zastanawiam sie tylko PO CO. OK już wyjaśniam, Twoje zużycie energii mówi o dbałości o ekologię - im mniej jej zużyjesz tym czystszym powietrzem oddychamy - my wszyscy. Mnie osobiście cieszy takie info jak np to, że Tauron wygasza kolejne generatory - bo spada zapotrzebowanie. Wg Twojego sposobu grzejesz tez w lipcu i serpniu. Podaj ile w tym okresie kosztuje Cie CO ? Masz prawo o tym nie wiedzieć, bo za krótko mieszkasz w swoim domu, ale przedtem gdzie mieszkałeś - "urwałeś się z choinki" - w swoim przypadku nie zamierzam tego kosztu wyliczać, ale mogę Ci ręczyć, że niewiele w tym czasie wydaję na poprawę komfortu cieplnego i oczywiście ten koszt jest uwzględniony w moich danych. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 ale mogę Ci ręczyć, że niewiele w tym czasie wydaję na poprawę komfortu cieplnego i oczywiście ten koszt jest uwzględniony w moich danych. Ale mnie to zupelnie nie interesuje. Temat watku to zuzycie na cele CO+CWU i ja takowe podaje. Jak "ekologcznie" zyjesz, nie jest przedmiotem tej dyskusji. JAk rozumiem na cele CO w lipcu i sierpniu wydajesz niewiel. Nie zostaje mi nic innego jak tylko pogratulowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ale mnie to zupelnie nie interesuje. To po co pytasz??? Zwykle odpowiadam merytorycznie na pytania bez niepotrzebnych wywodów czego nie można powiedzieć o Tobie, bo zamiast tego klepania wystarczył by odczyt z faktury "od do, Z/Z" - tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Podaje od sierpnia do grunia calkowte zuzycie: dTI dTII SkWh %TI %TII Koszt I Koszt II Skoszt278 251 529 53% 47% 189,04 zł 80,32 zł 279,84 zł254 254 508 50% 50% 172,72 zł 78,74 zł 261,94 zł238 512 750 32% 68% 161,84 zł 163,84 zł 336,16 zł232 706 938 25% 75% 157,76 zł 225,92 zł 394,16 zł230 1085 1315 17% 83% 161,00 zł 347,20 zł 518,68 zł Edit dTI - zuzycie licznikowe droga taryfadTII - zuzycie licznikowe tania taryfaSkWh - sumaryczne zuzycie tania+droga %TI - procentowe zuzycie w drogiej%TII - procentowe zuzycie w taniejKoszt I -Koszt pradu w drogiejKoszt II - Koszt pradu w taniejSkoszt - Sumaryczny koszt energii elektrycznej Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Podaje od sierpnia do grunia calkowte zuzycie: Aleś się "narobił" podaj tylko "od do, Z/Z" możesz dodać droga/tania. Może Ty to rozumiesz co wklepałeś - dla innych podaj nieco jaśniej. Porównaj moją wypowiedź z innego tematu (to odczyt z faktury) Od 29.05 do 19.11 wg tar G-12w zużyte dzienna 828kWh, nocna 1623kWh, zapłacone 1069,06zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 W taryfie weekendowej place 32gr za tania i 72 gr za droga. Pompe mam opomiarowana licznikiem DWUTARYFOWYM. Place dokladnie tyle co napisalem w zestawieniu. Nie mniej i nie wiecej. DOKLADNIE tyle. Jak rozumiem posiadasz dwa liczniki w domu i dwie umowy na dostarczanie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Tutaj muszę poprzeć stanowisko pyxisa. Do czego nam jest potrzebne całkowite zużycie prądu skoro mamy się zorientować ile płacimy za CO i CWU przy grzaniu pompą? Co to da i czemu to ma służyć? Chcecie tutaj porównywać co będzie tańsze? Gaz, węgiel,ekogroszek czy pompa? Jeśli tak to wszyscy muszą podać całkowite zużycie wszystkiego. Gazowcy - gaz, prąd i drewno jeśli mają kominek to samo węglowcy i ekogroszkowcy - węgiel, drewno, prąd i gaz jeśli mają kuchnię gazową. Ale co to da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ale co to da? dowiemy się że wszyscy jadą na jednym wózku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jak rozumiem posiadasz dwa liczniki w domu i dwie umowy na dostarczanie energii. Jest coś takiego jak podlicznik:rolleyes: i z niego się odczytuje to co zjadła pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jak rozumiem posiadasz dwa liczniki w domu i dwie umowy na dostarczanie energii. Mam licznik glowny dwutaryfowy i drugi licznik dwutaryfowy do ktorego jest podlaczona tylko pompa ciepla. Dwa osobne liczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 dowiemy się że wszyscy jadą na jednym wózku ... Oj raczej nie bedzie tak "milo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Aleś się "narobił" Zrobilem edita z "legenda". Mam nadzieje, ze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts