Maj3 18.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jest coś takiego jak podlicznik:rolleyes: i z niego się odczytuje to co zjadła pompa. Nie rozumiesz pytam czy posiada dwa liczniki bo jak ma jeden to średnia cena za kWh musi być inna.Wychodzi to z różnicy między nocną a dzienną i u każdego będzie inna.Na podliczniku jest tylko informacja ile Kwh zjadła pompa w dziennej i nocnej.Dla obliczenia jaka to kwota potrzebne jest całkowite zużycie w domu.W ten sposób mamy cenę Srednią za 1kWh .Tą cenę musimy przyjąć do wyliczeń dla pompy,bo to jest dodatkowy koszt dla pompy ,bo jak nie mamy pompy to nie potrzebujemy dwóch taryf.Taki trik ze strony ZE przy taryfie nocnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 A jakie masz te dodatkowe koszty miesięcznie? bo u mnie na poziomie 12zł/mc. Czyli jak mało wychodzi to doliczyć po 1 czy dwa grosze do taryfy i będzie OK:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ja u siebie dodaje po 1gr do kazej kWh bo wychodzi przy weekendowej 14 zl kosztoqw abonamentowych (ktore i tak bym placil zreszta, bo w domu prad lubie miec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Gazowcy - gaz, prąd i drewno jeśli mają kominek Od lat tak podaję, ale jak widać daleko mi do pompiarzy i to wg kWh jaki zł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Podaje od sierpnia do grunia calkowte zuzycie: dTI dTII SkWh %TI %TII Koszt I Koszt II Skoszt 278 251 529 53% 47% 189,04 zł 80,32 zł 279,84 zł 254 254 508 50% 50% 172,72 zł 78,74 zł 261,94 zł 238 512 750 32% 68% 161,84 zł 163,84 zł 336,16 zł 232 706 938 25% 75% 157,76 zł 225,92 zł 394,16 zł 230 1085 1315 17% 83% 161,00 zł 347,20 zł 518,68 zł Edit dTI - zuzycie licznikowe droga taryfa dTII - zuzycie licznikowe tania taryfa SkWh - sumaryczne zuzycie tania+droga %TI - procentowe zuzycie w drogiej %TII - procentowe zuzycie w taniej Koszt I -Koszt pradu w drogiej Koszt II - Koszt pradu w taniej Skoszt - Sumaryczny koszt energii elektrycznej W końcu trochę może się rozjaśni. Widzisz średni koszt 1Kwh dla poszczególnych miesięcy wynosi: 0,53 zł, 0,51zł,0,44zł ,0,42zł ,0,39zł I te wartości należy przyjąć dla wyliczeń dla pompy.Najlepiej zsumować okresy rozliczeniowe,np półroczne,czyli w przypadku Pyxisa to będzie 5 miesięcy.U niego średnia będzie 0,44 zł.za 1kWh Bo takie liczenie jak pokazuje pixys jest oderwaniem od rzeczywistości,bo tak rozumując zwiększa się tylko nasze dobre samopoczucie.Najlepiej to przetrenować na kalkulatorach dostępnych na stronach dystrybutorów energii.Tam udowadniają że trzeba mieć duże zużycie w nocy,aby dwie taryfy miały sens,ale dla całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Od lat tak podaję, ale jak widać daleko mi do pompiarzy i to wg kWh jaki zł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Bo robisz bledy logiczne w ocenie zuzycia i kWh Ci sie nigdy nie zgodza. U nas (pompiarzy gruntowcow) kazda klowatogodzina pobrana przez pompe zostaje w dom w postaci CO lub CWU "wpompowana" w ilosci energii pomozeonej przes SPF (COP popularnie) ktory mozna z przyblizeniem przyjac jako 4. Jesli moja pompa na cele CO zuzyla w grudniu na cele CO 730 kWh to w podloge poszlo energii 730 x4 = 2960kWh. Ta dodatkowa energi zostala pobrana z DZ . Dlatego wychodza Ci takie dysproporcje w tej tabelce i nie ma ona wartosci "merytorycznej" przy porownaniu z pompami ciepla. Koszta "niestety" sa pochodna tego naszego zrodla energii ktorym jest grunt (w moim przypadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 W końcu trochę może się rozjaśni. Widzisz średni koszt 1Kwh dla poszczególnych miesięcy wynosi: 0,53 zł, 0,51zł,0,44zł ,0,42zł ,0,39zł Mylisz sie. Skoro podlicznik pompy pokazuje konkretne zuzycie w konkretnej taryfie to co jaj mam "usredniac"? Mam KONKRETNA ilosc pobranej energii z KONKRETNA cena dla kazdej z taryf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Dlatego wychodza Ci takie dysproporcje w tej tabelce i nie ma ona wartosci "merytorycznej" przy porownaniu z pompami ciepla. Koszta "niestety" sa pochodna tego naszego zrodla energii ktorym jest grunt (w moim przypadku) W tym sezonie więcej włączam klimę (też pc) może nieco zmieni te dysproporcje za 2013r. Mam nadzieje, ze wystarczy. daruj sobie - nijak nie wiem jak do tych danych podejść - chociaż dodaj jakich dat dotyczą, czy kwoty są spisane z faktury czy wyliczone wg jakiejś stawki? Edytowane 18 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 W tym sezonie więcej włączam klimę (też pc) może nieco zmieni te dysproporcje za 2013r. Na pewno, bo czesc ciepla pozyskasz z powietrza. Ja Ci to staram sie juz od jakiegos czasu uswiadomic (z ta niezgodnoscia), ale na jakis dziwny opor natrafiam. Mam nadzieje, ze teraz bedziesz bral pod uwage takie "energetyczne niuanse". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Mylisz sie. Skoro podlicznik pompy pokazuje konkretne zuzycie w konkretnej taryfie to co jaj mam "usredniac"? Mam KONKRETNA ilosc pobranej energii z KONKRETNA cena dla kazdej z taryf. Wszystko się zgadza ,ale zużycie na potrzeby domu w taryfie dziennej podnosi ci cenę tej średniej kWh.Nie możesz zrozumieć,rozliczenie dostajesz za okres pół roku.Psuje ci się pompa, masz zużycie energii tylko w dzień,dostajesz fakturę i jaką będziesz miał cenę za kWh?Przyjmujemy że 0,70zł.Czy wtedy masz większą średnią,chyba tak.W przypadku jak masz jedną taryfę ta cena będzie niższa.To co piszesz ma sens jak byś się rozliczał z oddzielnych liczników.Ale rozliczasz się z jednego.Po to zrobili te taryfy żebyś korzystał najwięcej w nocy,wtedy masz tańszą średnią. Dla mnie nie liczy się to co liczymy w jednej taryfie, a co w drugiej ważne co dostaniesz na fakturze.Ale ty chyba nie miałeś jeszcze licznika dwutaryfowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ale ty chyba nie miałeś jeszcze licznika dwutaryfowego? Mam licznik dwutaryfowy od ponad roku. Przeciez domowe zuzycie tez mam w 2 taryfach i tez je moge podac z dokladnosci co do kilowatogodziny w kazdej z taryf (od zuzycia na liczniku glownym odejmuje to z podlicznika pompy i mam to co zuzyl "dom" - prad bytowy). Czy Ty Maj naprawde tego nie rozumiesz, czy tylko tak udajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Wszystko się zgadza ,ale zużycie na potrzeby domu w taryfie dziennej podnosi ci cenę tej średniej kWh.Nie możesz zrozumieć,rozliczenie dostajesz za okres pół roku.Psuje ci się pompa, masz zużycie energii tylko w dzień,dostajesz fakturę i jaką będziesz miał cenę za kWh?Przyjmujemy że 0,70zł.Czy wtedy masz większą średnią,chyba tak.W przypadku jak masz jedną taryfę ta cena będzie niższa.To co piszesz ma sens jak byś się rozliczał z oddzielnych liczników.Ale rozliczasz się z jednego.Po to zrobili te taryfy żebyś korzystał najwięcej w nocy,wtedy masz tańszą średnią. Dla mnie nie liczy się to co liczymy w jednej taryfie, a co w drugiej ważne co dostaniesz na fakturze.Ale ty chyba nie miałeś jeszcze licznika dwutaryfowego? Tez sie przychylam do takiego rozumowania, ja mam teraz taryfe G11 1kwh na gotowo wychodzi 0,58zl Pc pracuje od Wrzesnia ale to jest jeszcze budowa (wykonczeniówka) czyli najwieksze pobory kwh wystepuja w 1T, gdybym teraz mial jedną z taryf G12 to srednia z taryf za 1kwh wynioslaby umnie wiecej niz 0,60zl. Opinia mojego fachury elektryka;) - Druga taryfa(tansza ) psychologicznie ustawia przecietnego,, lykacza kwh" do oszczedzania,i wprowadza tzw. ,,rezim" w gospodarstwach domowych (ustawianie pralek,zmywarek ,Pc itp.) w okresach najmniejszego przeciazenia elektrowni. Powod jest taki,elektrownie nasze sa przestarzale a popyt na energie z roku na rok wiekszy. Ja wiem jedno, podlicznik przy Pc jest wskazany aby latwo sprawdzac rozne ustawienia sterownika Pc,i jeszcze to ze Pc to tania i wygodna opcja ogrzewania domku a spieranie sie ile kosztuje u kogo 1kwh to juz filozofia wg. mnie nie ma to zadnego sensu Edytowane 18 Stycznia 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Wszystko się zgadza ,ale zużycie na potrzeby domu w taryfie dziennej podnosi ci cenę tej średniej kWh.Nie możesz zrozumieć,rozliczenie dostajesz za okres pół roku.Psuje ci się pompa, masz zużycie energii tylko w dzień,dostajesz fakturę i jaką będziesz miał cenę za kWh?Przyjmujemy że 0,70zł.Czy wtedy masz większą średnią,chyba tak.W przypadku jak masz jedną taryfę ta cena będzie niższa.To co piszesz ma sens jak byś się rozliczał z oddzielnych liczników.Ale rozliczasz się z jednego.Po to zrobili te taryfy żebyś korzystał najwięcej w nocy,wtedy masz tańszą średnią. Dla mnie nie liczy się to co liczymy w jednej taryfie, a co w drugiej ważne co dostaniesz na fakturze.Ale ty chyba nie miałeś jeszcze licznika dwutaryfowego? O czym ty mówisz. W moim przypadku wystarczy abym miał zużycie w II taryfie na poziomie 22% i już będę na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Tez sie przychylam do takiego rozumowania, Ale do jakiego "rozumowania". Maj liczy moje dwutaryfowe zuzycie tak jak by chcial to usrednaic do swojego jednotaryfowego. Bez sensu to jest, bo ja mam to dokladnie rozbite na poszczegolne taryfy. Co do kWh. Jesli moja PCi ma 99% pracy w taniej taryfie to co ja mam jej liczyc jakies "usredniane" ceny, skoro onaz zuzywa prad za 32gr ztaryfy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 18.01.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 bo to jest dodatkowy koszt dla pompy ,bo jak nie mamy pompy to nie potrzebujemy dwóch taryf.Taki trik ze strony ZE przy taryfie nocnej. Oni tego nie potrafią zrozumieć Może nie chcą? Może to niektórych przerasta? Czy herbata np. o godzinie 9 rano na liczniku jednotaryfowym będzie droższa, czy tańsza od herbaty na liczniku II taryfowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Stawki w taryfach za kWh są zarówno na stronie sprzedawcy jak i operatora,dodatkowo na fakturze.Mamy liczniki zliczające w 2 taryfach, po to by móc licznikowe zużycie przemnożyć przez stawke z cennika za każdą zużytą kWh.Do tego na fakturze mamy koszty stałe które też łatwo zsumować.Z faktury wiemy tylko ile razem za wszystko płacimy.Jeżeli mam urządzenie grzewcze olicznikowane i mogę oprócz ilości kWh poznać rozkład w taryfach, to zliczam to wg stawek z faktury za kWh bo tak to działało - nie inaczej.Na ostaniej mojej fakturze koszty inne niż za zużyte kWh wynosiły 28,4 PLM/2m-ce.PCi pochłonęla 60% całego zużycia domu.Zatem do mojego wyliczenia z podlicznika wg stawek z faktury dodaje 60% z kosztów pozostałych (28,4PLN) czyli 17 PLN.I takie liczenie uważam za słuszne.Nie widzę uzasadnienia liczenia jakiejkolwiek średniej dla żarówki,hydroforu etc.U mnie wystarczy 31% zużycia w 2T by wychodziło taniej niż w G11. Poza sezonem grzewczym nigdy nie miałem dla całego domu wyniku gorszego niż 40% w 2T.Może u kogoś wychodzi inaczej,to trzeba liczyć indywidualnie.Na G12 przeszli moi sąsiedzi ogrzewający ekogroszkiem i też im się widać kalkulowało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ale do jakiego "rozumowania". Maj liczy moje dwutaryfowe zuzycie tak jak by chcial to usrednaic do swojego jednotaryfowego. Bez sensu to jest, bo ja mam to dokladnie rozbite na poszczegolne taryfy. Co do kWh. Jesli moja PCi ma 99% pracy w taniej taryfie to co ja mam jej liczyc jakies "usredniane" ceny, skoro onaz zuzywa prad za 32gr ztaryfy taniej. Tak, tylko ze rozmijacie sie troche, Ty masz dokladnie wyliczone koszta 1kwh na zuzycie przez Pc, i to sie zgadza ok a Maj3 uswiadamia Ciebie ze gdy zsumujesz kwh (Pc+cala reszta) za okres np. 6-msc. i podzielisz przez kwote z faktury ZE to wtedy ten 1kwh z Pc bedzie mial wieksza wartosc. Jak piszesz ze 32gr. to tez ok, ale to logiczne ze kosztem tych 32gr za 1kwh na Pc za lodowke telewizor i inne ,,dobra" codziennego uzytku placisz wiecej niz przy taryfie G11 i nie ma sie co spierac:no: Sam nie wykluczam ze kiedys jak zamieszkam i ustawie Pc tak jak Ty w 99% (lub nawet w 80%) na taniej to uznam ze mam wtedy korzysc i bedzie G12 My tutaj sie spieramy,uswiadamiamy, a ktos inny policzy i widzi ze ruznice sa, ale na takim poziomie za caly rok wyjdzie ok. 500-600pln i machnie na to wszystko reka, bo sie nie chce zdyscyplinowac pod T1,T2 lub go na to stac, ja np.nie pale papierosow od 5 lat ale nie odczuwam tych pln-ów w portfelu, ktore zostaja:no: to taka dygresja ale jak wczesniej mowilem tez taka troche filozofia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Tak, tylko ze rozmijacie sie troche, Ty masz dokladnie wyliczone koszta 1kwh na zuzycie przez Pc, i to sie zgadza ok a Maj3 uswiadamia Ciebie ze gdy zsumujesz kwh (Pc+cala reszta) za okres np. 6-msc. i podzielisz przez kwote z faktury ZE to wtedy ten 1kwh z Pc bedzie mial wieksza wartosc. Jak piszesz ze 32gr. to tez ok, ale to logiczne ze kosztem tych 32gr za 1kwh na Pc za lodowke telewizor i inne ,,dobra" codziennego uzytku placisz wiecej niz przy taryfie G11 i nie ma sie co spierac:no: No wlasnie to bzdura jest, bo urzadzenia pobierajace moc calodobowo w pradzie dwutaryforym u mnie wychodza 4% taniej niz w calodobowej jednotaryfowej. Przeciez to mozna policzyc bez problemu w 20 sekund! Srednio na uzywaniu pradu bytowego w 2 taryfach oszczedzam miesiecznie 28 zl (dane z okresu sierpien-grudzien). "Dyscyplina" jest take, ze pralka, zmywarka i suszarka chodza raczej w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Tak, tylko ze rozmijacie sie troche, Ty masz dokladnie wyliczone koszta 1kwh na zuzycie przez Pc, i to sie zgadza ok a Maj3 uswiadamia Ciebie ze gdy zsumujesz kwh (Pc+cala reszta) za okres np. 6-msc. i podzielisz przez kwote z faktury ZE to wtedy ten 1kwh z Pc bedzie mial wieksza wartosc. Jak piszesz ze 32gr. to tez ok, ale to logiczne ze kosztem tych 32gr za 1kwh na Pc za lodowke telewizor i inne ,,dobra" codziennego uzytku placisz wiecej niz przy taryfie G11 i nie ma sie co spierac:no: Sam nie wykluczam ze kiedys jak zamieszkam i ustawie Pc tak jak Ty w 99% (lub nawet w 80%) na taniej to uznam ze mam wtedy korzysc i bedzie G12 My tutaj sie spieramy,uswiadamiamy, a ktos inny policzy i widzi ze ruznice sa, ale na takim poziomie za caly rok wyjdzie ok. 500-600pln i machnie na to wszystko reka, bo sie nie chce zdyscyplinowac pod T1,T2 lub go na to stac, ja np.nie pale papierosow od 5 lat ale nie odczuwam tych pln-ów w portfelu, ktore zostaja:no: to taka dygresja ale jak wczesniej mowilem tez taka troche filozofia;) Pyxis dolicz do zużycia przez PC co miesiąc dychę albo i całość za opłaty stałe a nie po groszu do kW i nikt się nie będzie czepiał. Bo tak to może faktycznie zaniżyłeś albo zawyżyłeś zużycie miesięcznie o 2 zł i jest prooooooblem Edytowane 18 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ale do jakiego "rozumowania". Maj liczy moje dwutaryfowe zuzycie tak jak by chcial to usrednaic do swojego jednotaryfowego. Bez sensu to jest, bo ja mam to dokladnie rozbite na poszczegolne taryfy. Co do kWh. Jesli moja PCi ma 99% pracy w taniej taryfie to co ja mam jej liczyc jakies "usredniane" ceny, skoro onaz zuzywa prad za 32gr ztaryfy taniej. Ale zrozum.Nie wiem czy można prościej.Masz ogrzewanie na gaz ,ekogroszek,pelety,słomę itp.Do tych paliw nie potrzebujesz dwóch taryf,jednakowa stawka dla całej doby,jeżeli nie grzejesz wody prądem.Większość zużycia masz w ciągu dnia.Dla jednej taryfy płacisz 0,54 zł.Przy dwóch taryfach,jedziesz w dzień na taryfie droższej średnio 0,70 zł.Jak twierdzisz że taryfa droższa jest lepsza to twoja sprawa.Pomnóż to co zużywasz w dzień dla tych dwóch taryf.Różnica tych obliczeń będzie dodatkowym kosztem prądu dla pompy ciepła. Nie wiem jak jeszcze można to prościej wyliczyć. Np. 3500 kWh x 0,70 zł= 2450 zł - dwie taryfy 3500kWh x 0,54zł= 1890 zł -jedna taryfa 2450 zł - 1890 zł = 560 zł tyle zapłacisz więcej za prąd w dwóch taryfach i ten koszt musisz doliczyć do pompy. Jak tego nie widzisz to tylko dobrze świadczy o ludziach z ZE bo tak ci zakręcili w głowie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts