Pyxis 18.01.2013 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Oni tego nie potrafią zrozumieć Może nie chcą? Może to niektórych przerasta? Czy herbata np. o godzinie 9 rano na liczniku jednotaryfowym będzie droższa, czy tańsza od herbaty na liczniku II taryfowym? Nie zdajesz sobie po prostu sprawy, ze nawet nie grzejac pradem przy minimalnym "rezimie" wlaczxania pradozernych urzadzen mozesz sobie zmniejszyc rachunek za prad o 30 zl. Tylko, ze to trzeba chciec (i umiec) policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Nie zdajesz sobie po prostu sprawy, ze nawet nie grzejac pradem przy minimalnym "rezimie" wlaczxania pradozernych urzadzen mozesz sobie zmniejszyc rachunek za prad o 30 zl. Tylko, ze to trzeba chciec (i umiec) policzyc Umiec liczyc kazdy jakos tam potrafi lepiej lub troche gorzej albo wygodniej;) to nie ma znaczenia, kazdy liczy to na co go stac.A te 30 zeta to na miesiac czy na rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem jak jeszcze można to prościej wyliczyć. Np. 3500 kWh x 0,70 zł= 2450 zł - dwie taryfy 3500kWh x 0,54zł= 1890 zł -jedna taryfa 2450 zł - 1890 zł = 560 zł tyle zapłacisz więcej za prąd w dwóch taryfach i ten koszt musisz doliczyć do pompy. Jak tego nie widzisz to tylko dobrze świadczy o ludziach z ZE bo tak ci zakręcili w głowie;) - dobre.Prawie dobre bo mając G12 nie unikniesz choćby 1kWh w 2T.Chyba,że wyłączasz lodówki,alarmy i wszystkie inne urządzenia czuwające a na czas 2T wybywasz z domu.Nie osiągniesz 100% 1T w G12 Edytowane 18 Stycznia 2013 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No to takie zuzycie jak podales to ma kretyn. Nie wiem nawet czy on dal by rade tak poustawiac wszystko w domu, zeby tylko w drogiej bralo prad Ja mam bez specjalnego ogladania sie na taryfy i godziny zuzycie po polowie 1750 x 0,32 + 1750 x 0.72 = 560 + 1260 = 1820 zl. Tyle zaplacilbym majac 2 taryfy. 3500 x 0,58 = 2030 a tyle majac jedna taryfe. Jestem do przodu 210 zl, a to naprawde nie jest problem zuzywac pol na pol. Zadnych specjalnych zabiegow. Jasne to chociaz troszke? No teraz moze bedzie jasniej , zaoszczedzasz 210 zl a ja nie zaoszczedze bo nie mieszkam jeszcze i mam inne zuzycia i moze musialbym za te 3500kwh doplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No teraz moze bedzie jasniej , zaoszczedzasz 210 zl a ja nie zaoszczedze bo nie mieszkam jeszcze i mam inne zuzycia i moze musialbym za te 3500kwh doplacic Widze ze nic nie jasniej No ale moze po prostu ktos w zamian z j.polskiego jest dobry. Matmy znac nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Pyxis twoim problemem jest to że zyjesz w nierealnym świecie Podaje Ci moje REALNE zuzycie. Co tu moze byc koowa nirealnego? Schizolem raczej nie jestem. A jakia masz przy tych 3,5k kWh w dziennej zuzycie w taniej taryfie? 0 kWh? I to jest wersja wg Ciebie "realna"? Bez jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 - dobre.Prawie dobre bo mając G12 nie unikniesz choćby 1kWh w 2T.Chyba,że wyłączasz lodówki,alarmy i wszystkie inne urządzenia czuwające a na czas 2T wybywasz z domu.Nie osiągniesz 100% 1T w G12 Podałem cenę za to co tylko zużyłeś w dzień przy liczniku dwutaryfowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Podałem cenę za to co tylko zużyłeś w dzień przy liczniku dwutaryfowym Ok.Ale to nic nie mówi.Trzeba wiedzieć ile do tych 3500 kWh w 1T jest w 2T.Wystarczy zwykle 25-31% w 2T - zależy od sprzedawcy. Wtedy możesz coś tam pisać o całkowitym koszcie i jakimś wyimaginowanym dodatkowym koszcie doliczanym do PCi Edytowane 18 Stycznia 2013 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ok.Ale to nic nie mówi.Trzeba wiedzieć ile do tych 3500 kWh w 1T jest w 2T.Wystarczy zwykle 25-31% tego co w 1T - zależy od sprzedawcy. Wtedy możesz coś tam pisać o całkowitym koszcie i jakimś wyimaginowanym dodatkowym koszcie doliczanym do PCi To jest przykład uproszczony po to żeby pixys mógł to zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 To jest przykład uproszczony po to żeby pixys mógł to zrozumieć No ja też nie mogę tego zrozumieć,a chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 To jest przykład uproszczony po to żeby pixys mógł to zrozumieć Jestes mi winien za masc na zajady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maj3 18.01.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No ja też nie mogę tego zrozumieć,a chcę Moje zużycie w ciągu dnia to około 14 kwh, w nocy to pralka,zmywarka 2 kwh +1 kwh lodówka 0,7= 3,7 kwh.To wszystko bez zużycia pompy w dzień i w noc Podaj zasadność dla dwóch taryf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Widze ze nic nie jasniej No ale moze po prostu ktos w zamian z j.polskiego jest dobry. Matmy znac nie musi Pyxis to nie o j.pol. czy matme tu chodzi- to nie to forum,myslalem ze jaja sobie robisz ale widze ze to nie to, Ty po prostu nie kumasz logiki calego tego sporu i moze niech tak to lepiej zostanie . Racje masz, ja tez i kilku innych forumowiczow ,poskladaj wszystko do ,,kupy" , ja tam ide na bardziej praktyczne tematy bo to gatka jak w piaskownicy;) a i jeszcze znowu nam zamkniesz temat na jakis czas.......... tylko czekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Podaj zasadność dla dwóch taryf. Podaj zuzycie w skali miesiaca w rozbiciu na tania i droga taryfe. Dobowo to satnowczo za krotki okres. Niemiarodajny zupelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 a i jeszcze znow nam zamkniesz temat na jakis czas.......... Admin zamknal. Ja tu nie adminuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem jak Wy to liczycie, ale cenniki dostawców prądu są tak ustawione, że niezależnie jaką taryfę wybierzesz, to i tak po całym roku kalendarzowym w przybliżeniu wyjdzie na to samo. Ja choć nie posiadam ogrzewania na prąd, ale mam licznik 2 taryfowy. Suma summarum, zmiana taryfy w moim przypadku nie ma żadnego sensu. Licząc zużyte kWh w ciągu roku (plus całe koszty około taryrfowe, 2 liczniki, 2 abonamenty itd.) i tak wychodzi prawie na to samo, co umowa tylko w jednej taryfie. Na obecnym 2 taryfowym liczniku, w skali roku wychodzę o całe 19 zł i 50 gr taniej jak na jednej taryfie, co daje mi piękną oszczędność 1,62zł na miesiąc;)Dane mojego zużycia prądu są w tym wątkuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?209646-Ceny-energii-elektrycznej-w-Polsce-Czarno-na-Bia%C5%82ym-FAKTURY Edytowane 18 Stycznia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Moje zużycie w ciągu dnia to około 14 kwh, w nocy to pralka,zmywarka 2 kwh +1 kwh lodówka 0,7= 3,7 kwh.To wszystko bez zużycia pompy w dzień i w noc Podaj zasadność dla dwóch taryf. Czyli 26% ( z zakładam 3500 kWh) w 2T dla domu. Wystarczy by dla Twojego komfortu PCi popracowała ( załóżmy zużywa 3500 kWh) 40% w 2T a 60% w 1T i całościowe zużycie będzie 33% w 2T. Ale to Ty decydujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 18.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Admin zamknal. Ja tu nie adminuje. wiem ze nie adminujesz:no: ale wiem tez czemu zamknal:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 zyzolek skąd ci się wzięły dwa liczniki, dwa abonamenty.Na opłatach stałych przy jednej i dwóch taryfach różnica jest w kwocie 2zł/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem jak Wy to liczycie, ale cenniki dostawców prądu są tak ustawione, że niezależnie jaką taryfę wybierzesz, to i tak po całym roku kalendarzowym w przybliżeniu wyjdzie na to samo. DOKLADNIE !!! To po jakiego grzyba mam liczyc jakies doplacanie do grzania PCi co Maj sugeruje? Pojac tego nie moge, ale to zbyt zawile nawet w wersji "uproszczonej) Jak ustawiam sobie pralke suszarke i zmywarke z 'premedytacja" w taniej tartyfie, to jeszcze moge te 20cia pare zlociszy miesiacznie zoszczedzic. Moj wybor. Jesli mial bym prad jednotaryfowy, to za okres sierpien-grudzien zaplacil bym energetyce 604 zl wiecej rachunkow (za calosc zuzycia wraz z PCi). (606 zl bo policzylem tez styczniowe do dzisiaj) Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts