Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Czyli 26% ( z zakładam 3500 kWh) w 2T dla domu. Wystarczy by dla Twojego komfortu PCi popracowała ( załóżmy zużywa 3500 kWh) 40% w 2T a 60% w 1T i całościowe zużycie będzie 33% w 2T. Ale to Ty decydujesz

Pompę na razie zostaw liczymy jak by pompy nie było,przecież nie będę zakładał pompy żeby obniżyć rachunek za prąd;)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DOKLADNIE !!!

To po jakiego grzyba mam liczyc jakies doplacanie do grzania PCi co Maj sugeruje? Pojac tego nie moge, ale to zbyt zawile nawet w wersji "uproszczonej) :D

Jak ustawiam sobie pralke suszarke i zmywarke z 'premedytacja" w taniej tartyfie, to jeszcze moge te 20cia pare zlociszy miesiacznie zoszczedzic. Moj wybor.

Jesli mial bym prad jednotaryfowy, to za okres sierpien-grudzien zaplacil bym energetyce 909 zl wiecej rachunkow (za calosc zuzycia wraz z PCi).

Ja nie chcę żebyś liczył w jednej taryfie pompę,ale zyzolek też obliczył średnią cenę 1kWh w ten sposób jak ja:bye:

U niego wyszło to 0,52zł przy dwóch taryfach.

A ty masz dalej 0,30 zł,co z tego jak liczysz taniej w nocy jak masz drożej w dzień prąd zużyty na TV,komputery,okap,piekarnik, odkurzacz

Nie wyobrażam sobie oglądanie TV,włączanie komp,zapraszanie gości,majsterkowanie itp itd.w godzinach od 22 do 6 i 13 do 15,można ale po to budowałem dom żeby nie być w nim niewolnikiem ZE.

Pompę na razie zostaw liczymy jak by pompy nie było,przecież nie będę zakładał pompy żeby obniżyć rachunek za prąd;)

Przekonałeś mnie....

by już tego nie ciągnąć...

Dzieci poszły spać idę zająć czymś przyjemniejszym.

Załóż G11 by udowodnić ( tylko sobie) brak zasadności G12 dla domu bez PCi ,szczególnie jeśli ją posiadasz :-)

Ja nie chcę żebyś liczył w jednej taryfie pompę,ale zyzolek też obliczył średnią cenę 1kWh w ten sposób jak ja:bye:

U niego wyszło to 0,52zł przy dwóch taryfach.

Posluchaj, w grudniu zuzylem bytowego 440kWh za "srednia" cene kWh 53gr. Ile bym zaplacil za takie samo zuzycie w pradzie jednotaryfowym, skoro tam kWh kosztuje 58 gr. Nie musisz liczyc dokladnie. Powiedz tylko, czy mniej, czy wiecej. :)

Posluchaj, w grudniu zuzylem bytowego 440kWh za "srednia" cene kWh 53gr. Ile bym zaplacil za takie samo zuzycie w pradzie jednotaryfowym, skoro tam kWh kosztuje 58 gr. Nie musisz liczyc dokladnie. Powiedz tylko, czy mniej, czy wiecej. :)

No i widzisz doszliśmy do takich samych wniosków,masz średnią cenę za 1kwh 0,53 zł,tylko nie mogę pojąć skąd wychodzi ci przy pompie 0,30 zł ?

Musisz podzielić ilość kilowatów za 6 miesięcy podzielić przez kwotę za te 6 miesięcy i wychodzi ci średnia za 1kwh i tą wartość pomnożyć przez ilość kilowatów które zużyła pompa.Bo tak to dochodzisz do paradoksów.

wiesz co Maj? co Ty bierzesz? Ty masz tak zawsze?

każdy korzysta z takiej taryfy z jakiej mu się bardziej opłaci, w przypadku PC opłaci się bardziej G12 czy Ci się to podoba czy nie

jest jakimś kompletnym idiotyzmem doliczanie jakichś wyimaginowanych kosztów, których w rzeczywistości nie ma, liczenie jakichś średnich i dodawanie różnicy między średnią arytmetyczną a tanią taryfą do kosztów użytkowania PC, na coś takiego mógł wpaść prawdziwy "geniusz", gratuluję...

No i widzisz doszliśmy do takich samych wniosków,masz średnią cenę za 1kwh 0,53 zł,tylko nie mogę pojąć skąd wychodzi ci przy pompie 0,30 zł ?

Musisz podzielić ilość kilowatów za 6 miesięcy podzielić przez kwotę za te 6 miesięcy i wychodzi ci średnia za 1kwh i tą wartość pomnożyć przez ilość kilowatów które zużyła pompa.Bo tak to dochodzisz do paradoksów.

Hehe... To terraz dla pompy (cena taniej taryfy to u mnie 32gr i tyle podawalem).

Moja pompa zuzyla w grudniu 875kWh (CO+CWU) energii za "srednia" cene 0,33gr za kWh.(98% czasu to praca wlasnie w taniej taryfie)

Co z tego wynika wg Ciebie?

Hehe... To terraz dla pompy (cena taniej taryfy to u mnie 32gr i tyle podawalem).

Moja pompa zuzyla w grudniu 875kWh (CO+CWU) energii za "srednia" cene 0,33gr za kWh.(98% czasu to praca wlasnie w taniej taryfie)

Co z tego wynika wg Ciebie?

Jak przyjdzie inkasent to mu zamelduj :panie ja płacę tylko za grudzień i za samą pompę

Jak przyjdzie inkasent to mu zamelduj :panie ja płacę tylko za grudzień i za samą pompę

Ale ja place za calosc. W dwutaryfowym za grudzien wychodzi 518 zl w jednej byloby 733 zl

Dal przykladu dla sierpnia jest to odpowiednio 279 zl i 317 zl. Zawsze kurde mniej niz w jednej taryfie. To Ci dopiero "zagadka". ;)

Tak, tylko ze rozmijacie sie troche, Ty masz dokladnie wyliczone koszta 1kwh na zuzycie przez Pc, i to sie zgadza ok

a Maj3 uswiadamia Ciebie ze gdy zsumujesz kwh (Pc+cala reszta) za okres np. 6-msc. i podzielisz przez kwote z faktury ZE to wtedy ten 1kwh z Pc bedzie mial wieksza wartosc.

Jak piszesz ze 32gr. to tez ok, ale to logiczne ze kosztem tych 32gr za 1kwh na Pc za lodowke telewizor i inne ,,dobra" codziennego uzytku placisz wiecej niz przy taryfie G11 i nie ma sie co spierac:no: Sam nie wykluczam ze kiedys jak zamieszkam i ustawie Pc tak jak Ty w 99% (lub nawet w 80%) na taniej to uznam ze mam wtedy korzysc i bedzie G12

My tutaj sie spieramy,uswiadamiamy, a ktos inny policzy i widzi ze ruznice sa, ale na takim poziomie za caly rok wyjdzie ok. 500-600pln i machnie na to wszystko reka, bo sie nie chce zdyscyplinowac pod T1,T2 lub go na to stac, ja np.nie pale papierosow od 5 lat ale nie odczuwam tych pln-ów w portfelu, ktore zostaja:no:

to taka dygresja ale jak wczesniej mowilem tez taka troche filozofia;)

Pixys to takie trudne do pojęcia,niektórzy o tym wiedzą od dawna;)

Jak przydzie inkasent to pyxis mu zamelduje panie płacę za pompę po 0.33 a za dom po 0,54 a nie tak jak pan by chciał za wszystko po 0,58.

czy teraz zrozumiałeś czy też ciężko:P

Dobra, bo watek sie calkowicie "rozmyje" przy takich glupotach :)

Zuzycie za caly sezon do dzisiaj:

-------- Okres: 2012-10-01 do 2013-01-18 21:03:44 (109,88 [d]) ---------

Czas pracy CO: 578,62 [h] (86,9%)

Czas pracy CWU: 87,43 [h] (Cykli: 309) (Średnio dziennie: 2,8 )

Suma pracy PCi: 666,0 [h]

Startów: 378 (Średnio dziennie: 3,4)

Czas pracy śr CO: 5,27 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,80 [h/d]

Czas pracy śr: 6,1 [h/d]

Szacowane zużycie: 2309 [kWh] Średnio: 21,0 [kWh/d]

CWU: 428 [kWh] Średnio: 3,9 [kWh/d]

CO: 1881 [kWh] Średnio: 17,1 [kWh/d]

CO/100m2: 7,4 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 764 zł w tym CO [2/98%]: 610 zł CWU [6/94%]: 154 zł

------------------------------------------------------------------------

Nie schylasz sie po 1452 zl ? (bo to maja roczna oszczednosc na 2 taryfach).

"Twardziel" z Ciebie :D

BTW: Mam nieodparte wrazenie, ze teraz to juz udajesz "glupiego". Tak z czystej przekory. :)

Mam prośbę do admina bo chyba to nie pierwszy raz jak osobnik Pixys obraża swoich rozmówców jak zaczyna brakować argumentów Prosił bym o zamknięcie tematu.

Mam prośbę do admina bo chyba to nie pierwszy raz jak osobnik Pixys obraża swoich rozmówców jak zaczyna brakować argumentów Prosił bym o zamknięcie tematu.

A gdzie? Bo akurat w tym przypadku nie ogarniam. A na prawdę akurat nie ma się co obrażać. 1452 zł oszczędności Ci nie pasuje czy coś innego.

np. dla mnie teraz G11 jest ok. bo ja tanimi taryfami nie zbije drogiej do poziomu 0,54zl. i nie trzeba tutaj wzywac kretynow ,debili i takich tam....... Zrozumcie o co wy sie kopiecie:sleep: :bye:

Ale jemu chodzi o to, zebym ja zrobil srednia dla calego zuzycia za dany okres i taki sredni koszt kilowatogodziny pomnozyl przez zuzycie dla mojej PCi. Przeciez to nie ma za grosik sensu, skoro zuzycie dla PCi w taryfach odczytuje z podlicznika. O to tutaj biega a nie o to, ze komus sie nie oplaca prad dwutaryfowy. :)