Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

I

Ja mam ogromne zużycie bo mieszkam normalnie w dzień grzeję,w nocy śpię w przyjemnym chłodzie tak trudno zrozumieć że ktoś może mieć normalnie.

Ale pixys tak ma: durnie,debile,głupki ja wiem jak powniniście żyć.

Ten urywek podoba mi się najbardziej.

Nie po to się człowiek rodzi żeby całe życie oszczędzać i być niewolnikiem zegarka.

Pranie, mycie garów w nocy dla mnie to nie jest normalne.

Szok.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pewnie

ja sobie obniżyłem, bez jakiegokolwiek reżimu taryfę całodobową do 0,44zł

ale dopóki ekogroszkowcy i ogrzewający gazem nie będą doliczali zużycia obiegówej i prądu pobieranego przez sterowniki, to będę liczyć tak jak Pyxis :p

swoją drogą - taryfa całodobowa, to nigdy nie będzie 0,58zł....tak na marginesie...przy małym zużyciu wpływ kosztów stałych jest duuużo wyższy niż przy dużym zużyciu...proponuję to sobie policzyć...jak już się o to napinacie...pewnie wyjdzie powyżej 0,7

a żeby było całkiem obiektywnie,- to dla węgla to trzeba wycenić godzinę pracy(ładowanie pieca,czyszczenie, sprzątanie) przeliczyć czas na to poświęcony i dodać do rachunku.

wtedy będzie naprawdę obiektywnie :p

Obnizyles calodobowa taryfe do 0,44zl ??? W jaki sposob??? Ekogroszkowcy to zupelnie inny temat i nie ma co ich tutaj wzywac a taryfa calodobowa u mnie to jest wlasnie te 0,58zl. a nie powyzej 0,7 zl. przelicz sobie;) jaki sens mialaby G11

Nie po to się człowiek rodzi żeby całe życie oszczędzać i być niewolnikiem zegarka.

Szok.

Rozumiem że o 22 wszyscy gasicie światła i przestajecie używać energię a o 6 rano nagle cyk i wszystko się włącza, to samo między 13 a 15.

Rozumiem że o 22 wszyscy gasicie światła i przestajecie używać energię a o 6 rano nagle cyk i wszystko się włącza, to samo między 13 a 15.

Nie wiem tylko dlaczego mnie cytujesz ?

Ja tak nie żyję i nigdy bym nie chciał.

Nie interesuje mnie to o której godzinie ile prąd kosztuje. Jak żarówka ma świecić to świeci, jak telewizor ma grać to gra, jak jest zimno to grzeję itp, itd.

Znałem takich co oszczędzali a na koniec tak jak każdy i po równo, łopatą w dupę i do piachu.

To jak lepiej żyć ?

Dobrej Nocki życzę i owocnej dyskusji tylko żebyście mieli jutro gdzie pisać.

Szok.

Jakim kurde niewolnikiem? Wlaczenie zmywarki czy pralki o 14tej zamias o 17tej to niewola. Czy ustawienie startu pralki na godzine 14ta?

Przeciez tania taryfa to nie tylko noc!

Widze,z e najwiecej ocen jest od osob najmniej zorientowanych. To juz taka tradycja ktora kultywujesz jak widze Karoka ;)

Nie wiem tylko dlaczego mnie cytujesz ?

Ja tak nie żyję i nigdy bym nie chciał.

Nie interesuje mnie to o której godzinie ile prąd kosztuje. Jak żarówka ma świecić to świeci, jak telewizor ma grać to gra, jak jest zimno to grzeję itp, itd.

Znałem takich co oszczędzali a na koniec tak jak każdy i po równo, łopatą w dupę i do piachu.

To jak lepiej żyć ?

Dobrej Nocki życzę i owocnej dyskusji tylko żebyście mieli jutro gdzie pisać.

Haaaaa!!!! ten post za ZADŻEBISTY jest:p normalne i zdrowe podsumowanie..... ale sie usmialem:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Haaaaa!!!! ten post za ZADŻEBISTY jest:p normalne i zdrowe podsumowanie..... ale sie usmialem:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Jak widac kazdy ma inne poczucie humoru. :)

Dla mnie, jako uzytkownika pradu dwutaryfowego (a nie "wydajemisie-karoki") sa to tylko chore brednie. Ja po prostu zamist placic kase do Taurona wole jakis dobry koniaczek wylykac ogladajac w sobotni wieczor "sieczke" w TV - oczywiscie w tanim pradzie ;)

Dla mnie, jako uzytkownika pradu dwutaryfowego (a nie "wydajemisie-karoki") sa to tylko chore brednie. Ja po prostu zamist placic kase do Taurona wole jakis dobry koniaczek wylykac ogladajac w sobotni wieczor "sieczke" w TV - oczywiscie w tanim pradzie ;)

Zapomniałeś dodać że jeszcze w trybie oszczędnym. Nie myśl że się czepiam, ale w pisowni też widać tą oszczędność w ą,ó,ć itd.;)

Nie ma co sie marszczyc:sick: ja tez nie nabijam kasy Tauronowi bo mam jedna stala taryfe, przyznaj racje ze sa takie sytuacje ze posiadanie II-taryf moze byc nieoplacalne,G11 nie jest taryfa dla naiwnych, a niektorzy tak to przedstawiaja, np.ze w G11 1kwh=0,70zl albo i wiecej .Ty liczysz swoje i dobrze to robisz ja licze swoje i tez sie nie okradam;)

Pisze nie po to by sie spierac,ale by ktos jak tutaj zajrzy mial jakies rozeznanie( o to biega w tym forum)

Ty liczysz swoje i dobrze to robisz ja licze swoje i tez sie nie okradam;)

No i wlasnie o to chodzi, ze licze, i licze poprawnie! Tylko tyle. :)

Nikogo tez nie namawiam na zmiane taryfy. Nie wiem skad takie wnioski. Policzyc kazdy moze sobie sam (to matematyka w zakrsie klasy 4 szkoly podstawowej a nie rachunek rozniczkowy) i ocenic, czy to placalne. Ja od momentu wyboru mocy pompy nastawialem sie na grzanie w taniej taryfie i poki co swietnie sie to udaje. Jest tanio i wclae z tego powodu nie jest mi przykro ;)

U mnie od 01-01 do 18-01 włącznie czyli do teraz na samo ogrzewanie bez cwu zużyłem 449kWh w taniej taryfie czyli około 130zł.

Odnośnie jakiegoś uśredniania stawek za kWh, to miało by ono jakiś sens, gdyby pozostałe zużycie prądu - tzn. to bez ogrzewania nie było opłacalne w 2 taryfach i ogrzewanie pompą ciepła wymuszałoby skorzystanie z prądu 2 taryfowego. Jednak jak to na prawdę jest w moim przypadku:

U mnie w taryfie G12e tania trwa od 21 do 7 i od 13 do 15.. Przy cenach w moim regionie za kWh 28gr w taniej 69gr w drogiej lub 61gr w taryfie całodobowej kompletnie nieopłacalne jest stosowanie taryfy całodobowej nawet bez ogrzewania. Wystarczyło pralkę, zmywarkę podłączyć do timera, lodówka, reku i tak pracują 24h na dobę, ogrzewanie akwarium sterowane timerem częściowo omija drogą taryfę i bez jakiejkolwiek utraty komfortu latem czy zimą będzie mi się opłacało korzystać z 2 taryf. Komuś innemu może się to nie opłacać, zwłaszcza, gdy ma bardziej spłaszczone stawki - niech każdy sobie to sam przeliczy dla jego stawek.

Maj3 skoro Twoje zużycie prądu w odpowiednich godzinach wygląda tak jak pisałeś, to po prostu masz pecha i 2 taryfy oraz Ty nie jesteście sobie przeznaczeni. Ale spójrz na to szerzej i zauważ, że niektóre osoby mają taki profil zużycia, że dla nich 2 taryfy są idealne i nawet bez ogrzewania by z nich korzystały - dla nich Twoje zasady uśredniania cen za ogrzewanie są kompletnie bez sensu.

Edytowane przez rwxw

Ale kto mowi o naklanianiu do zmiany taryfy ,troche mydlisz temat, powiedz mi jakie masz zdanie o taryfie G11 ,dlaczego taka istnieje?

Nie mydlę, staram się zrozumieć sens uśredniania ceny za kWh którą proponuje Maj. Różne taryfy istnieją i nie ja pracuję w sprzedaży Tauronu, żeby ustalać taryfy, u mnie są G11, G12, G12e, G12w, G13, widocznie do czegoś są potrzebne, nie wnikam do czego, tylko wybieram najkorzystniejszą dla mnie.