Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

U mnie od 01-01 do 18-01 włącznie czyli do teraz na samo ogrzewanie zużyłem 449kWh w taniej taryfie czyli około 130zł.

Odnośnie jakiegoś uśredniania stawek za kWh, to miało by ono jakiś sens, gdyby pozostałe zużycie prądu - tzn. to bez ogrzewania nie było opłacalne w 2 taryfach i ogrzewanie pompą ciepła wymuszałoby skorzystanie z prądu 2 taryfowego. Jednak jak to na prawdę jest w moim przypadku:

U mnie w taryfie G12e tania trwa od 21 do 7 i od 13 do 15.. Przy cenach w moim regionie za kWh 28gr w taniej 69gr w drogiej lub 61gr w taryfie całodobowej kompletnie nieopłacalne jest stosowanie taryfy całodobowej nawet bez ogrzewania. Wystarczyło pralkę, zmywarkę podłączyć do timera, lodówka, reku i tak pracują 24h na dobę, ogrzewanie akwarium sterowane timerem częściowo omija drogą taryfę i bez jakiejkolwiek utraty komfortu latem czy zimą będzie mi się opłacało korzystać z 2 taryf. Komuś innemu może się to nie opłacać, zwłaszcza, gdy ma bardziej spłaszczone stawki - niech każdy sobie to sam przeliczy dla jego stawek.

Maj3 skoro Twoje zużycie prądu w odpowiednich godzinach wygląda tak jak pisałeś, to po prostu masz pecha i 2 taryfy oraz Ty nie jesteście sobie przeznaczeni. Ale spójrz na to szerzej i zauważ, że niektóre osoby mają taki profil zużycia, że dla nich 2 taryfy są idealne i nawet bez ogrzewania by z nich korzystały - dla nich Twoje zasady uśredniania cen za ogrzewanie są kompletnie bez sensu.

Ladnie masz to wszystko poukladane i wlasnie o to chodzi, takie godz. i stawki to z Taurona?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mydlę, staram się zrozumieć sens uśredniania ceny za kWh którą proponuje Maj. Różne taryfy istnieją i nie ja pracuję w sprzedaży Tauronu, żeby ustalać taryfy, u mnie są G11, G12, G12e, G12w, G13, widocznie do czegoś są potrzebne, nie wnikam do czego, tylko wybieram najkorzystniejszą dla mnie.

Z tym mydleniem i to pytanie to bylo do Pyxisa moze odpowie...... ;)

Ale kto mowi o naklanianiu do zmiany taryfy ,troche mydlisz temat, powiedz mi jakie masz zdanie o taryfie G11 ,dlaczego taka istnieje?

No wlasnie odnioslem wrazenie po lekturze niektorych postow, ze probowano mi udowadniac, ze u kogostam tania taryfa by sie nie oplacala. A co mnie to niby obchodzi? Ja tylko i wylacznie udowadniam totalny bezsens wliczania mi jakis dodatkowych pieniedzy w koszty ogrzewania, bo mam 2 taryfy w domu.

G11 to po prostu "standardowy" produkt dostawcow energii elektrycznej. Najbardziej zachowawczy kosztowo i najmniej podatny na oszczednosci wynikajace ze swiadomego korzystania z energii elektrycznej we wlasnym domu.

No wlasnie odnioslem wrazenie po lekturze niektorych postow, ze probowano mi udowadniac, ze u kogostam tania taryfa by sie nie oplacala. A co mnie to niby obchodzi? Ja tylko i wylacznie udowadniam totalny bezsens wliczania mi jakis dodatkowych pieniedzy w koszty ogrzewania, bo mam 2 taryfy w domu.

G11 to po prostu "standardowy" produkt dostawcow energii elektrycznej. Najbardziej zachowawczy kosztowo i najmniej podatny na oszczednosci wynikajace ze swiadomego korzystania z energii elektrycznej we wlasnym domu.

Tak tylko ze ja swiadomie mam G11 i uzasadnie -budowe do stanu surowgo zamknietego zrealizowalem na agregacie i bez wodociagu,poczym wstawilem sie w ZE do podpisania umowy na dostarczanie energi,oczywiscie zaproponowano mi prad budowlany:no: tylko z jakiej racji skoro dom juz wybudowany? A jednak mozna,bez bardzo drogiego budowlanego pradu przed odbiorem budynku dostac taryfe G.... i tutaj teraz jaka wybrac? po analizie z pracownikiem od spraw dystrybucji kazdej opcji mam G11 . jak wiesz od Wrzesnia dziala Pc i nadal jest to oplacalne bardziej od kazdej innej taryfy ;)

takze nie trzymaj sie tak kurczowo zdania ze tylko ludzie inteligentni potrafiacy liczyc, korzystaja z rozliczenia dwu-taryfowego.Bo ja nie jestem ,,zachowawczy kosztowo" a G11 to nie jest po prostu standardowy produkt bo w tej chwili wprowadzasz ludzi w blad;)

swoja droga to powiedz czy Ty miales prad budowlany przed odbiorem budynku? ile to kosztowalo miesiecznie?

takze nie trzymaj sie tak kurczowo zdania ze tylko ludzie inteligentni potrafiacy liczyc, korzystaja z rozliczenia dwu-taryfowego.?

policz po swojemu i wybierz taką taryfę, jaka jest dla Ciebie najkorzystniejsza, o to właśnie chodzi

tylko nie doliczaj później komuś jakichś kosztów tylko dlatego, że wybrał inną taryfę niż Ty...

takze nie trzymaj sie tak kurczowo zdania ze tylko ludzie inteligentni potrafiacy liczyc, korzystaja z rozliczenia dwu-taryfowego.Bo ja nie jestem ,,zachowawczy kosztowo" a G11 to nie jest po prostu standardowy produkt bo w tej chwili wprowadzasz ludzi w blad;)

swoja droga to powiedz czy Ty miales prad budowlany przed odbiorem budynku? ile to kosztowalo miesiecznie?

No to podaj prosze jakie masz koszty eksploatacji swojej PCi w pradzie jednotaryfowym. Poogladamy i sami ocenimy jaka to fajna i oplacalna sprawa w G11. :)

ZE prad zalozyl mi w miesiac po wylaniu posadzek. Taka nasza "normalnosc". Do tego czasu pozyczalem kablem od sasiada z rownoleglej ulicy. Przed podpisaniem umowy na prad bylem juz na mojej budowie zameldowany i moglem od razu miec G12, co mi przy suszeniu budynku przynioslo calkiem spore oszczednosci.

tak, ale ty masz prawdopodbnie G11e (tzn teraz już G11n) i masz duże zużycie prądu...(tzn grzejesz prądem)

pisałem , że chodzi mi o małe zużycia...liczyłem chyba 2 lata temu faktury za cały rok dla mieszkania na blokach, które wynajmowałem....Z/Z wychodziło o około 0,15zł więcej niż była cena za 1kwh na fakturze...CWU gaz,kuchenka gazowa - prąd tylko bytowe, rachunki około 160-180/2m

i tu się zgadzam, ale jak ktoś własnie grzeje prądem, i ma duże zużycie to może liczyć prąd bliżej 0,50 zł w całodobowej niż 0,70 zł. I tutaj pomału różnice między G12 a G11 zaczyna mieć mniejsze znaczenie, a komfort grzania przez całą dobę też jest. Przy czym IMHO do pompy gruntowej brałbym G12 ale już do powietrznej G11

Czy doliczal bys sobie z tytulu G12 jakies dodatkowe koszta do grzania pompa? :)

nie wiem czy i co bym doliczał, interesowałoby mnie tylko z faktury z/z, w domu mam wszystko na prąd, także dla mnie ważna jest kwota na fakturze a nie doliczanie czy odliczanie, ja u siebie liczyłem, i w moim szkieletorze w g12 nie wyszedłbym na swoje zwłaszcza latem gdzie chodzi klima, a i zimą też ciężko było by wyjść na swoje, bo nie mam gdzie akumulować ciepła

ale jak ktoś własnie grzeje prądem, i ma duże zużycie to może liczyć prąd bliżej 0,50 zł w całodobowej niż 0,70 zł. I tutaj pomału różnice między G12 a G11 zaczyna mieć mniejsze znaczenie

Jest dokładnie odwrotnie. Zerknij do wątku o grzejących prądem.Niektórym w G12,G12e...w - czy jak tam zwał dla całego domu wychodziło 85% 2T i 15% 1T.

Udział kWh na inne cele niż grzewcze jest dużo mniejszy w takim przypadku. Gdy ktoś chce to sobie to może ładnie poustawiać. PCi teoretycznie zużywa 3,5 razy mniej niż kocioł elektryczny a w wielu przypadkach warto zrezygnować z G11.Masz G11 i jesteś zadowolony? Super - o to chodzi.Tylko nie pisz,że grzejąc prądem kWh Tobie tanieje do 0,50 PLN.W Enea kWh kosztuje 0,6 PLN .Gdy nie mieszkam i zużyję 1 kWh to z kosztami stałymi ta kWh będzie kosztować 28 PLN.Gdy zużyje 300 kWh to z kosztem stałym wyjdzie 0,69PLN itd. Ale nigdy poniżej 0,6PLN :-)

Teraz doczytałem,że masz szkieletora.OK u Ciebie wybrałeś jak uznałeś,ale nie mierz wszystkich szkiletorem

Jest dokładnie odwrotnie. Zerknij do wątku o grzejących prądem.Niektórym w G12,G12e...w - czy jak tam zwał dla całego domu wychodziło 85% 2T i 15% 1T.

Udział kWh na inne cele niż grzewcze jest dużo mniejszy w takim przypadku. Gdy ktoś chce to sobie to może ładnie poustawiać. PCi teoretycznie zużywa 3,5 razy mniej niż kocioł elektryczny a w wielu przypadkach warto zrezygnować z G11.Masz G11 i jesteś zadowolony? Super - o to chodzi.Tylko nie pisz,że grzejąc prądem kWh Tobie tanieje do 0,50 PLN.W Enea kWh kosztuje 0,6 PLN .Gdy nie mieszkam i zużyję 1 kWh to z kosztami stałymi ta kWh będzie kosztować 28 PLN.Gdy zużyje 300 kWh to z kosztem stałym wyjdzie 0,69PLN itd. Ale nigdy poniżej 0,6PLN :-)

Teraz doczytałem,że masz szkieletora.OK u Ciebie wybrałeś jak uznałeś,ale nie mierz wszystkich szkiletorem

nie mierze wszystkich, tylko pisze jak jest u mnie, a cenę z ostatnie faktury z/z mam 0,54 zl za kwh. nie wierzysz to nie wierz, twoja sprawa, ja wiem ile płacę. 1366 kwh i rachunek 717,19 czyli nawet zawyżyłem bo wychodzi dokładnie 0,525 zł za kwh

pyxis z tego co pamiętam podawał że jego średnia wychodzi 0,44 za kwh czyli przy tym samym zużyciu 601 zł, IMHO 116zł różnicy na 2 miesiące to ja wole G11, To jest moje zdanie i nikomu nic nie narzucam, tylko pisze jak jest u mnie i czemu ja podjąłem taką decyzję

No to koowa liczyles to czy sie tylko zastanawiales i "dedukowales"? Jak liczyles, to doliczales?

Bo widze jakas niekonsekwencje w rozumowaniu.

u mnie pompa chodzi kiedy chce, więc ja tego tak łatwo nie przeliczę, a z reszty urządzeń w domu korzystałbym głównie w drogiej taryfie (tak pracujemy z żoną). szacuję że u mnie procentowy udział między II a I wychodziłby 25% do 75%, czyli realny zysk z G12 bardzo słaby, ale powtarzam to w moim przypadku, gdzie nie mam gdzie akumulować ciepła!!!

pyxis z tego co pamiętam podawał że jego średnia wychodzi 0,44 za kwh czyli przy tym samym zużyciu 601 zł, IMHO 116zł różnicy na 2 miesiące to ja wole G11, To jest moje zdanie i nikomu nic nie narzucam, tylko pisze jak jest u mnie i czemu ja podjąłem taką decyzję

Nie chce mi się tego rozdrabniać.Czy macie tego samego sprzedawcę i operatora,że do niego się porównujesz? Jeżeli nie to nie ma sensu bo stawki są różne.

A poza tym Ty nie masz akumulacji to też sporo tłumaczy

Nie chce mi się tego rozdrabniać.Czy macie tego samego sprzedawcę i operatora,że do niego się porównujesz? Jeżeli nie to nie ma sensu bo stawki są różne.

A poza tym Ty nie masz akumulacji to też sporo tłumaczy

I tym pozytywnym akcentem możemy zakończyć OT :)

Ważne aby każdy był zadowolony ze swojego wyboru :)

policz po swojemu i wybierz taką taryfę, jaka jest dla Ciebie najkorzystniejsza, o to właśnie chodzi

tylko nie doliczaj później komuś jakichś kosztów tylko dlatego, że wybrał inną taryfę niż Ty...

Policzylem i jest ok. ale niektorzy i tak brna w zaparte:no:

Pokaz mi w ktorym poscie doliczalem do taryfy jakies dodatkowe koszta...?:no: