Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a pokazałbyś jak to policzyłeś?

Jak kolega adkwapniewski, z tym ze uwzglednilem COP (SPF) pompy na poziomie 4. Raczej ralny dla obecnych temperatur DZ i GZ.

No i przyjalem nominalne cieplo z produ z taniej taryfy.

BTW: 213/661 daje 32gr/kWh pradu a nie 35gr

Edytowane przez Pyxis

wszystko się da, tylko trzeba odpowiedni przetwornik dobrać do wystepujących przepływów, by nie dławił zbytnio.

hehe bezinwazyjnie tzn jak przylgowo?

trzeba go wpiąć w obieg, a na powrocie tak samo wpiąc czujnik powrotu, wiec bezinwazyjnie to chyba jednk się nie da ;)

Edytowane przez Vld

nie, nie bruzdzi mi....wiesz, nie mam zamiaru wprowadzać jakiś rygorów, żeby o kilka % poprawić zużycie w taniej taryfie :p

zeszły sezon było 70%, teraz będzie podobnie lub lepiej. Jak dla mnie starczy

Nie mowie o rygorach, tylko o ustawieniu pompy :)

Wykorzystujesz caly cza taniej taryfy w powszedni dzien?

Witam w tym temacie. Od w zasadzie października jestem posiadaczem PC i jestem zadowolony jak narazie.

Jak pisałem we wcześniejszym wątku gdzie Pyxis tez sie udziela moja PC wyniosła mnie około 45 tys. W tym rozprowadzenie wody i kanalizy, podłogówka wszedzie, kotłownia, 180 m odwiertów i grzejnik w garażu. Mieszkam od około 10 listopada, pierwszy sezon grzewczy PC chodzi od października ale trwała jeszcze wykończeniówka i PC była ustawiona na 18 st., wiecznie garaz otwarty i wiatr hulał po domu aż miło

Niestety do 22.01.2013 jechałem cały czas na prądzie budowlanym i moje zużycie w całym domu(nie mam podlicznika na samą PC) wyniosło:

wrzesien - 63,72 KW

październik - 658,47 KW

listopad - 637,23

grudzień - 403,58

Styczeń do 21.01 - 250 KW

Temp. w domu 23 st., podłoa 10 cm styropianu, ściany 15, poddasze 25 cm. Dom 140 m2 projekt Opałek 1g z wyprostowanym salonem

Do końca grudnia zapłaciłem za prad budowlany 1637 zł czyli jakies 550 zł/miesiac za cały prąd w domu.

Teraz mam już taryfę G11 i zamierzam za rok wziąć G12 lub G12w

Tak jak zerkałem jak piszecie o kosztach to rzuciło mi sie w oczy, że macie błędne stawki. W Enegi są:

G11 - 0,6357 zł/KWh plus doliczamy 7 zł miesiecznie za jakies tam koszty Energii ( przynajmniej u mnie)

G12 - tania - 0,3445 zł/Kwh droga 0,7171

G12w - tania - 0,3572, droga 0,7469

Po drugie nie wiem czemu zawsze widac pytanie kiedy Ci sie taki koszt zwróci ? Jedni na to zwracają uwage inni nie i liczą się dla nich inne argumenty dlaczego wybierają właśnie PC. Pewnie że cena ma znaczenie, bo na poczatku dostawałem wyceny PC miedzy 60 a 85 tys i sobie darowałem, az przez przypadek ogladając podobny dom do mojego tylko ze 2 garażowy natknałem sie na faceta, który własnie mial taką PC jaką ja mam teraz. Sprawdzilem u niego i 3 innych inwestorow, wszystko było ok i sie zdecydowałem i nie załuje, bo 45 tys za to wszystko to dobra cena. Przy okazji sasiad tez sie skusił u siebie jak zobaczył koszty. Myślę że za bardzo podobna cene miałbym to wszystko gdybym brał piec na Ekogroszek czy Pelet.

Dla mnie najważniejsze było że cena jest dobra, że nie bedzie syfu i nie bede sie musiał martwic czy żona dzwignie worek 20-25 kg i dosypie do pieca jak bede musial na jakies tygodniowe szkolenie wyjechac no i ze jest jak w bloku zawsze cieplo.

Ciekawi mnie jakie wy macie koszty w poszczególnych miesiacach. Dodam że nie jestem sprzedawcą żadnych PC, bo widziałem juz takie posadzenia w temacie. Robie w zupełnie innej branży

Gość Arturo72
Dla mnie najważniejsze było że cena jest dobra, że nie bedzie syfu i nie bede sie musiał martwic czy żona dzwignie worek 20-25 kg i dosypie do pieca jak bede musial na jakies tygodniowe szkolenie wyjechac no i ze jest jak w bloku zawsze cieplo.

Nie pisz takich bezsensownych rzeczy jak nie masz pojęcia o ogrzewaniu.

Pytanie zasadnicze,jakie rachunki miałbyć gdybyś grzał z COP1,też bez konieczności dźwigania worków,nie za 35tys.zł tylko za 4tys.zł,czyli o 30tys.zł taniej ?

Edytowane przez Arturo72

Nie pisz takich bezsensownych rzeczy jak nie masz pojęcia o ogrzewaniu.

Pytanie zasadnicze,jakie rachunki miałbyć gdybyś grzał z COP1,też bez konieczności dźwigania worków,nie za 35tys.zł tylko za 4tys.zł,czyli o 30tys.zł taniej ?

Co ja napisałem bezsensownego? Że cena tez ważna? pewnie że tak ale nie takim koszem ze bede mial jakies badziewne pseudo PC za pol darmo,a rachunki bede placil z kosmosu. Stwierdzilem ze cena 45 tys ktora dalem za wszystko była strasznie kuszaca ale najpier sprawdzilem jak sprawuje sie takie PC, tego producenta u innych inwestorów. Jesli u nich działa, serwis jest ok to sie skusiłem.

Nie potrzebnie sie unosisz, a to ze jestem laikiem w sprawach PC nie ukrywam. Po prostu nie zrozumiałes o co mi chodzilo. Sporo było w temacie jaki to jest straszny koszt zalożenia PC i jak to sie nie opłaca to chciałem sie podzielic swoja cena instalacji, która uważam za bardzo atrakcyjna.

Gość Arturo72
Arturo, w Twoich ustach brzmi to wrecz groteskowo. :)

Byłem,jestem i będę obiektywny,nie zależnie od sytuacji ;)

Po prostu nie zrozumiałes o co mi chodzilo.

Dokładnie zrozumiałem sens Twojej wypowiedzi i dlatego napisałem,że za 30tys.zł mniej masz także ogrzewanie bez konieczności noszenia 20-25kg worków przez żonę i bez syfu w kotłowni,także nie wyjeżdzaj z takimi argumentami bo nie są trafne.

Dla mnie 45tys.zł za pompę ciepła gruntową z podłogówką to nie jest atrakcyjna cena.

Artur - spokojnie. Pompa jutro dojedzie i humor Ci się poprawi.

Spoko :)

Edytowane przez Arturo72