Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Też żeby wrócić do tematu po niezbyt mądrych i odbiegających od tematu wypowiedziach Artura:

od 2013-01-01 do 2013-01-29 godz. 22.50 zużyłem na ogrzewanie (bez cwu) 805 kWh w taniej taryfie za całe 230zł. Żeby nie być gołosłownym załączam wykres wskazań podliczników:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=165911&d=1359496976

Od początku sezonu grzewczego 2012/13 poszło mi 2209kWh taniego prądu, czyli 633 zł na ogrzewanie (bez cwu).

Edytowane przez rwxw

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też żeby wrócić do tematu po niezbyt mądrych i odbiegających od tematu wypowiedziach Artura:

od 2013-01-01 do 2013-01-29 godz. 22.50 zużyłem na ogrzewanie (bez cwu) 805 kWh w taniej taryfie za całe 230zł.

Od początku sezonu grzewczego 2012/13 poszło mi 2209kWh taniego prądu, czyli 633 zł na ogrzewanie (bez cwu).

Idziemy leb w leb ze zuzyciem na CO !

Przypomnij jaka masz chawire.

Piec Kospel+wodna podłogówka=10tys.zł,rachunki u Ciebie to tylko o ok.3,5 raza wyższe niż przy Twojej pompie.

[/b]Handluje to za mocno powiedziane,oferuje powietrzne pompy ciepła,przy których rachunki będą o ok.2,5 raza niższe niż przy w/w zestawie ale są zdecydowanie tańsze w zakupie od tych z 3,5 raza niższymi rachunkami :)

skoro najlepszy Kospel i do niego porównujesz oferty innych to dlaczego u siebie nie wrzuciłeś Kospela tylko czekasz pół roku na PC?

i sprecyzuj co to znaczy :zdecydowanie tańsze w zakupie?

czyżbyś porównywał najtańszą powietrzną bez kotłowni do najdroższej gruntowej ze wszystkim?

pochwal się jeżeli to nie tajemnica ile Ciebie kosztuje kompletna instalacja PC

A mówią że na forum radzą :(

Kilka pytań zero odpowiedzi.

Czy poza obrabianiem jeden drugiego można uzyskać Tutaj jakieś informację pomocne w wyborze pompy ciepła?

A liczysz na to, ze ktos poszuka specyfikacji obu pomp, poczyta, porowna i poda Ci wnioski na talerzu? Ze komus sie bedzie chcialo, bo TY pytasz a ludzie tylko czekaja jak tu mile spedzic godzinke czy dwie?

O ludzka naiwnosci podszyta "leniem"! ;)

Ponieważ wg mnie ....

no i po co ten cały elaborat? chcesz pokazać jaki jesteś inteligentny i elokwentny?

nic odkrywczego nie napisałeś i każdy dąży do tego samego, znalezienia złotego środka do ogrzewania SWOJEGO domu. I każdy podejmuje decyzje wg SWOICH kryteriów i tak na prawdę to g...no wszystkich obchodzi dlaczego akurat Ty wybrałeś swoją PC właśnie taką a nie inną bo to TWOJA sprawa i TWÓJ dom, a Ty uparcie wpychasz się w życie i decyzje innych swoimi ubłoconymi buciorami a to już jest żenujące i wzbudza coraz większą niechęć do Twojej osoby. Chcesz zabłysnąć wiedzą, to doradzaj, ale szanuj wybory innych ludzi...

Najwyższa umowa jaką podpisałem jeszczez w "CD" to 47tys.zł za full opcję w domku 220m2 czyli:

-pompa ciepła z opcją chłodzenia

-kotłownia

-zasobnik cwu 300l

-200m2 podłogówki

-WM z rekuperatorem 500m3

-kanały elastyczne PE

-sterowanie GWC

-montaż i uruchomienie

mógłbyś doprecyzować jakie konkretnie materiały i urządzenia były brane do tej wyceny?

Witam wszystkich.

Chociarz nie jestem posiadaczem PC tylko pieca na Pellet i nie mam zamiaru debatować tutaj o wyższości jednego nad drugim, to mam pytanie do użytkowników PC.

- O co chodzi z tymi taryfami za prąd. Jak to wygląda w praktyce (w nocy grzanie na maksa, a w dzień korzystanie z ciepła bez grzania ) ?

- Jak wygląda sprawa przy naprawdę dużych mrozach rzędu - 15 do -25 stopni ?

No właśnie nie mogę tego pojąć, stąd te pytanie.

Masz jakas zadana temperature wylewki zalezna od tej na zewnatrz (pisze od swojej strony). Pompa w nocy (22-7) nagrzewa wylewke. Jesli osoagnie zadna temperature, to sie wylacza. Nad ranem jest cieplo. Wtedy mam w domu 22,4-22,5*C (o godz 7-8 ). Dom sobie stygnie. Pompa zalacza sie o 14 i grzeje do 16tej. Temperatura utrzymuje sie na poziomie 22,0*C. Po tym dogrzaniu w tanim pradzie domek po fazie mniej wiecej stalej temperatury znowu stygnie. Wieczorem przed zalaczeniem pompy mam 21,6-21,7*C. Te temperatury podalem dla okresu styczniowego gdy na zewnatrz byl nawet calkiem spory mroz. Jak jest cieplej, to te wahania sa mniejsze i nie przekraczaja typowo 0,5*C. Mrozow -25*C jeszcze nie mialem, ale wtedy mam to tak ustawione na krzywej, ze sie zalczy tez w drogiej taryfie na dogrzanie wylewki o 0,4*C.

Ok. Dziękuje za wytłumaczenie. Teraz już rozumiem mniej więcej jak to działa. Generalnie PC wydają się być dosyć ciekawym pomysłem na grzanie domu, w dodatku mało-obsługowe (nic nie jest bezobsługowe) i mała brudne. Osobiście jednak z żoną nie podobają nam się "zimne" podłogi, a sens kładzenia drzewa na ogrzewanie podłogowe jest taki sam jak malowanie zardzewiałego metalu farbą olejną, stąd też decyzja o trochę bardziej klasycznym ogrzewaniu domu - czyli pellet. Na chwilę obecną poszło mi 600 kg pelletu, bez ogrzewania CWU i temp w domu 18 stopni (jeszcze tam nie mieszkamy). Także nie jest źle ;)

Ok. Dziękuje za wytłumaczenie. Teraz już rozumiem mniej więcej jak to działa. Generalnie PC wydają się być dosyć ciekawym pomysłem na grzanie domu, w dodatku mało-obsługowe (nic nie jest bezobsługowe) i mała brudne. Osobiście jednak z żoną nie podobają nam się "zimne" podłogi, a sens kładzenia drzewa na ogrzewanie podłogowe jest taki sam jak malowanie zardzewiałego metalu farbą olejną, stąd też decyzja o trochę bardziej klasycznym ogrzewaniu domu - czyli pellet. Na chwilę obecną poszło mi 600 kg pelletu, bez ogrzewania CWU i temp w domu 18 stopni (jeszcze tam nie mieszkamy). Także nie jest źle ;)

Jesli bym sie mocno uparl, to po ustawieniu krzywej na serowniku mogl bym zamurowac wejscie do kotlowni ;)

Przy pompie naprawde nie musisz nic robic.

Przy pompie mozesz sobie ustawic wyzsza temperature podlogi. Mozesz dac i 35*C, mozez i 40*, tylko kto wytrzyma w domu przy takiej goracej podlodze?

Nie no z tym murowaniem to bym się nie rozpędzał. Są coroczne przeglądy, naprawy ewentualnych usterek (nic nie jest wieczne), itd. Tak patrzę na opis kolegi Pyxis - supporex 36 to sporo, a jaki typ (400,500,600) ? Bo nie ukrywam że spory na grubość i styro ... jaki ?

PS. Jeśli masz możliwość ustawienia temp podłogi 35-40 stopni, to znaczy że temperatura czynnika będzie wynosić minimum ok 45-55,a gdzie zabezpieczenie ? ;)

Edytowane przez Zbyszek.W