Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Napisz jeszcze jakich warunków dotyczą te dane, czy brane są pod uwagę defrosty i praca urządzeń pomocniczych, czy tylko sprężarki, bo takie fragmentaryczne dane nic nie mówią i mają się nijak do rzeczywistości.

Jesli to COP, to bedzie dla sprezary. Producenci pilnuja takich pojec i rozroniaja COP od SPF :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

eeeech tam znow teoretyzujesz i przekrecasz moje tezy

No jak przekrecam. Facet ma dom z nieco tylko lepszym dociepleniam, mieszka w sasidniej troche zimniejszej strefie i mamy porownywalne zuzycia. Nie wiem co tutaj mam przekrecac.

No chyba, ze ma reku, to wtedy powinien miec 20% mniejsze zuzycie. Poki co sie nie wypowiedzial w temacie wentylacji ale w stopce nic o reku nie napisal.

No jak przekrecam. Facet ma dom z nieco tylko lepszym dociepleniam, mieszka w sasidniej troche zimniejszej strefie i mamy porownywalne zuzycia. Nie wiem co tutaj mam przekrecac.

No chyba, ze ma reku, to wtedy powinien miec 20% mniejsze zuzycie. Poki co sie nie wypowiedzial w temacie wentylacji ale w stopce nic o reku nie napisal.

Reku będzie w przyszłym sezonie. Garaż jeszcze nie odizolowany od domu i tam ucieka dużo ciepła, przy -15 było tam ok 7*C 0,5 m od drzwi. No i jeszcze poddasze do poprawy i część ścianki kolankowej - tam gdzie spuściłem z oka ,,fochowców" od ocieplenia. Przewiduję że w następnym sezonie na ogrzewanie zużyję przy podobnej zimie ok. 25% mniej.

Przewiduję że w następnym sezonie na ogrzewanie zużyję przy podobnej zimie ok. 25% mniej.

Podobniez w pierwszym sezonie zawsze idzie nieco wiecej. Tez bede obserwowal czy u mnie sprawdzi sie ta zaleznosc, chociaz z tego co widze po termowizji, to nie bardzo (na szczescie) mam co poprawiac. Moze tylko drzwi garazowe, ale poki co nie mam pomyslu. Jak wieje wiatr, to nie ma chyba sily, zeby bylo szczelnie.

Värmepumpsägare jako jeden z nielicznych piszesz konkrety. Dlatego takie pytanie zadałem, bo dużo ludzi decyduje się PC-PW zamiast grzania czystym prądem właśnie ze względu na zużycie CWU, a nie samego CO. Dlatego też wydaje mi się, że bardzo istotny jest COP dla wyższych temperatur zasilania, a nie tylko dla układu niskotemperaturowego. Przecież ciepła woda jest potrzebna przez cały rok . Wielu sprzedawców jakoś zataja ten aspekt w swoim marketingu o realnym COP-ie.

PC nie podgrzewa CWU i nie zasila CO w tym samym czasie...

Jak grzeje CWU to nie ma grzania CO.... i wtedy grzeje wode wedlug ustawienia i mozliwosci PC

Oooo nawet nie wiedziałem...czyli jeżeli PC jest ustawione na taryfę nocną a w dzień w domu zrobi się zimniej to nie dogrzeje tez wody w zasobniku cwu??

hmm to albo rybka albo akwarium:) albo ciepełko w domku albo kąpiel :)

Ja na węglowym też mam ustawiony priorytet CWU i w tym czasie stop dla CO. Wbrew pozorom zasobnik CWU 300 litrów potrzebuje trochę wyższej temperatury zasilania i czasu na nagrzanie. Przy chodzącym obiegu CO, z osiągnięciem tej wyższej Temp-zasilania bywa problem, nawet przy kotle węglowym.

Edytowane przez zyzolek