Pyxis 17.02.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Napisz jeszcze jakich warunków dotyczą te dane, czy brane są pod uwagę defrosty i praca urządzeń pomocniczych, czy tylko sprężarki, bo takie fragmentaryczne dane nic nie mówią i mają się nijak do rzeczywistości. Jesli to COP, to bedzie dla sprezary. Producenci pilnuja takich pojec i rozroniaja COP od SPF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 eeeech tam znow teoretyzujesz i przekrecasz moje tezy No jak przekrecam. Facet ma dom z nieco tylko lepszym dociepleniam, mieszka w sasidniej troche zimniejszej strefie i mamy porownywalne zuzycia. Nie wiem co tutaj mam przekrecac. No chyba, ze ma reku, to wtedy powinien miec 20% mniejsze zuzycie. Poki co sie nie wypowiedzial w temacie wentylacji ale w stopce nic o reku nie napisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No jak przekrecam. Facet ma dom z nieco tylko lepszym dociepleniam, mieszka w sasidniej troche zimniejszej strefie i mamy porownywalne zuzycia. Nie wiem co tutaj mam przekrecac. No chyba, ze ma reku, to wtedy powinien miec 20% mniejsze zuzycie. Poki co sie nie wypowiedzial w temacie wentylacji ale w stopce nic o reku nie napisal. Reku będzie w przyszłym sezonie. Garaż jeszcze nie odizolowany od domu i tam ucieka dużo ciepła, przy -15 było tam ok 7*C 0,5 m od drzwi. No i jeszcze poddasze do poprawy i część ścianki kolankowej - tam gdzie spuściłem z oka ,,fochowców" od ocieplenia. Przewiduję że w następnym sezonie na ogrzewanie zużyję przy podobnej zimie ok. 25% mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Przewiduję że w następnym sezonie na ogrzewanie zużyję przy podobnej zimie ok. 25% mniej. Podobniez w pierwszym sezonie zawsze idzie nieco wiecej. Tez bede obserwowal czy u mnie sprawdzi sie ta zaleznosc, chociaz z tego co widze po termowizji, to nie bardzo (na szczescie) mam co poprawiac. Moze tylko drzwi garazowe, ale poki co nie mam pomyslu. Jak wieje wiatr, to nie ma chyba sily, zeby bylo szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.02.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jesli to COP, to bedzie dla sprezary. Producenci pilnuja takich pojec i rozroniaja COP od SPF Też tak mi się wydaje, więc dane które podaje Arturo są o kant d... roztrzaść, bo rzeczywistość na fakturze będzie zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.02.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zastanawiam się, jaki COP będzie przy grzaniu 300 litrów CWU? Bo przy zasilaniu 35st, to ciepłej wody raczej, baa, na pewno nie będzie.Dla CWU 45st, trzeba zasilać bojler minimum 55st.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zastanawiam się, jaki COP będzie przy grzaniu 300 litrów CWU? Bo przy zasilaniu 35st, to ciepłej wody raczej, baa, na pewno nie będzie. Dla CWU 45st, trzeba zasilać bojler minimum 55st.. A jaki będzie przy każdej innej? chociażby przy gruntówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Värmepumpsägare o pewnych rzeczach raczej większość z nas wie natomiast wkurzają mnie takie prowokacyjne stwierdzenia jak zyzolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kuknij w watek o Legionell'i Nie jojcz, ze ktos kogos prowokuje. Tez koowa aniolkiem widze nie jestes i szukasz "piachy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.02.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Värmepumpsägare o pewnych rzeczach raczej większość z nas wie natomiast wkurzają mnie takie prowokacyjne stwierdzenia jak zyzolka Żadna prowokacja, tylko konkretne pytanie. Skoro zasilanie na CO jest 35st, to jakie zasilanie idzie na wężownicę CWU? też 35st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A sugestie o watku napisalem jak najszczerzej... bo 55,60,65,70C.... ale napewno wiecej anizeli 35C trzeba osiagnac No ale przeciez nikt nie jedzie do takich temperatur pompa. Od tego jest grzala w zasobniku (fuj!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.02.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Värmepumpsägare jako jeden z nielicznych piszesz konkrety. Dlatego takie pytanie zadałem, bo dużo ludzi decyduje się PC-PW zamiast grzania czystym prądem właśnie ze względu na zużycie CWU, a nie samego CO. Dlatego też wydaje mi się, że bardzo istotny jest COP dla wyższych temperatur zasilania, a nie tylko dla układu niskotemperaturowego. Przecież ciepła woda jest potrzebna przez cały rok . Wielu sprzedawców jakoś zataja ten aspekt w swoim marketingu o realnym COP-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 PC nie podgrzewa CWU i nie zasila CO w tym samym czasie... Jak grzeje CWU to nie ma grzania CO.... i wtedy grzeje wode wedlug ustawienia i mozliwosci PC Oooo nawet nie wiedziałem...czyli jeżeli PC jest ustawione na taryfę nocną a w dzień w domu zrobi się zimniej to nie dogrzeje tez wody w zasobniku cwu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Oooo nawet nie wiedziałem...czyli jeżeli PC jest ustawione na taryfę nocną a w dzień w domu zrobi się zimniej to nie dogrzeje tez wody w zasobniku cwu?? Dogrzeje. CWU ma wyzszy prioryten niz CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Oooo nawet nie wiedziałem...czyli jeżeli PC jest ustawione na taryfę nocną a w dzień w domu zrobi się zimniej to nie dogrzeje tez wody w zasobniku cwu?? Też dogrzeje, tylko musisz jej na to pozwolić ściągając kaganiec w ustawieniach stref czasowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dogrzeje. CWU ma wyzszy prioryten niz CO. hmm to albo rybka albo akwarium:) albo ciepełko w domku albo kąpiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 hmm to albo rybka albo akwarium:) albo ciepełko w domku albo kąpiel Ciepelko jest caly czas, bo podlogowka trzyma. Pompa doladowuje tylko podloge w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ja jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaade....... nie mam grzalek Sluszna linia. Tez nie mialem, ale "se fundlem". Wojna to wojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 nie widze zadnego problemu Bo problem nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) hmm to albo rybka albo akwarium:) albo ciepełko w domku albo kąpiel Ja na węglowym też mam ustawiony priorytet CWU i w tym czasie stop dla CO. Wbrew pozorom zasobnik CWU 300 litrów potrzebuje trochę wyższej temperatury zasilania i czasu na nagrzanie. Przy chodzącym obiegu CO, z osiągnięciem tej wyższej Temp-zasilania bywa problem, nawet przy kotle węglowym. Edytowane 17 Lutego 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts