Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Wszystko jest do ustawienia... a pozatym wode grzeje ile 30-40min.... ( zalezy od pierwotnej temp )

Ile sie dom wychlodzi przez ten czas,,,, nie widze zadnego problemu :)

Widzisz... jak Ciebie nie było na forum jakoś nikt o tym nie wspominał... po prostu jakoś tak ''ulatywała '' ta informacja:) nie chodzi mi czy można- ale ile to kosztuję :lol2:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na węglowym też mam ustawiony priorytet CWU i w tym czasie stop dla CO. Wbrew pozorom zasobnik CWU 300 litrów potrzebuje trochę wyższej temperatury zasilania i czasu na nagrzanie. Przy chodzącym obiegu CO, z tą wyższą Temp-zasilania bywa problem, nawet przy kotle węglowym.

Piotrek42 nie ma problemu, bo ma 24kW ;)

Mnie alternatywny wykonawca na grzalki namawial.... faktyczny juz nie.... stwierdzilismy ze warto sprubowac bez... i to byla dobra decyzja :)

Ale ja mowi o grzalce (fuj!) tylko do dezynfekcji a nie do przygotowania CWU. czy dogrzewania CO. Takiej "pomocniczej" tez nie chcialem i nie mam w popce.

Widzisz... jak Ciebie nie było na forum jakoś nikt o tym nie wspominał... po prostu jakoś tak ''ulatywała '' ta informacja:) nie chodzi mi czy można- ale ile to kosztuję :lol2:

latem ok. 1,5 zł dziennie

zimą ok. 2 zł dziennie

zużycie cwu ok 7,5 m3/mies o temp 42-45*

czas pracy PC na potrzeby CWU - latem 1:10h

zimą- 1:45h

Edytowane przez mar1173

Pytanie... czy jak podajecie zluzycie CWU ( teraz zima to trudiej ) to podajece tylko ile PC pobrala podczas tej h lub 30min pracy podgrzewajac

CWU czy wogole zluzycie PC reszte godzin gdzy nie grzeje CO?

JA mam to kalkulowane wg czasu pracy na cele CWU i mocy pobieranej podczas cyklu przez PCi. Rzodzielczosc pomiaru czasu to 1min.

No wlasnie czas pracy na CWU.... i zluzycie na podgrzanie wody podczas powiedzmy tych 30min.

To moze inaczej.... jakie zluzycie dzienne ma PC w Lipcu ( rozumiem ze CO wtedy jest wylonczone... ;) )

Przygotowanie CWU z lipcu i w styczniu to sa niestety 2 rozne rzeczy. I czasowo i kosztowo. Tak tego nie porownasz. W styczniu to jest ponad 50% wiekszy koszt niz np w pazdzierniku (u mnie).

u wszystkich co mają DZ poziome, jest podobnie, bo jest duża różnica w temperaturze DZ

Uzupoelnie, bo sa tez inne czynniki niezalezne od DZ:

Dochodzi do tego tez temperatura zasilania zasobnika CWU woda zimna. W zimie jest ta woda jednak chlodniejsza. Druga sprawa to wieksze straty z tytulu zimniejszego pomieszczenia gdzie stoi i sie studzi zasobnik CWU. Trzecia sprawa to wreszcie subiektywne odczucie ciepla. W lecie jednak uzywamy cieplej wody o nieco nizszej tempratyurze do wanny czy prysznica. Zbiera sie to do kupy i mamy wlasnie taki efekt jak opisujesz. Mi w sierpniu cykl dogrzewania CWU trwal 7-8min a teraz dochodzi do 30-35 nieraz.

hehe ciekawe jak to się ma do takich co podają koszt cwu na poziomie 20zł/m-c :))

4 os.

październik - 6,6 m3

zużycie kWh na podgrzanie cwu 102,75 kWh

zużycie kWh na podgrz.1 m3 cwu 15,55 kWh

zużycie kWh na podgrz. Cwu/os. 25,69 kWh

listopad - 7,30m3

zużycie kWh na podgrzanie cwu 123,27 kWh

zużycie kWh na podgrz.1 m3 cwu 17,00 kWh

zużycie kWh na podgrz. Cwu/os. 30,82 kWh

grudzień - 7,55 m3

zużycie kWh na podgrzanie cwu 158,40 kWh

zużycie kWh na podgrz.1 m3 cwu 20,98 kWh

zużycie kWh na podgrz. Cwu/os. 39,60 kWh

styczeń - 7,4 m3

zużycie kWh na podgrzanie cwu 168,30 kWh

zużycie kWh na podgrz.1 m3 cwu 22,71 kWh

zużycie kWh na podgrz. Cwu/os. 42,08 kWh

Jeśli mieszkają 2 osoby to kwota 20 zł w okresie letnim raczej normalna.