Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 5 weeks później...
Jesteś żałosny z tym ciągłym chwaleniem się, jak niedowartościowane dziecko.

To "chwalenie sie" kosztami to m.in. po to, zeby nowi inwestorzy wiedzieli roznice pomiedzy roznymi zrodlami ogrzewania.

Ty nie masz nic wspolnego z doradzaniem czy podawaniem jakichkolwiek danych, tylko z jojczeniem nad wlasnym przesranym losem. To jedyne usprawiedliwienie Twojego bytu na tym forum. :)

40 zł to dużo i mało

do chwalenia się kosztami należałoby podać wszystkie dane a nie tylko ich częśc

podaj zużycie CWU w tym okresie to będzie wiadomo więcej

można wydać 40zł i w tym czasie być 2 tygodnie na wakacjach a pozostałe 2 u teściowej na garnuszku

jak będzie zużycie to bdzie pełny koszt i wtedy można porównać do innych paliw

Odpaliłem pompę 25 lipca potem była przeróbka i kilka testów chłodzenia i defrostów. Do dziś licznik nakręcił niecałe 65kWh, a ciepłomierze 259 kWh. Ogólny kop wyszedł 3,99, a szczególny z ostatnich 7 dni 4,17. Rodzina 3+2 mimo, że większa, to o ok 30% oszczędniejsza ;)

40 zł to dużo i mało

do chwalenia się kosztami należałoby podać wszystkie dane a nie tylko ich częśc

podaj zużycie CWU w tym okresie to będzie wiadomo więcej

można wydać 40zł i w tym czasie być 2 tygodnie na wakacjach a pozostałe 2 u teściowej na garnuszku

jak będzie zużycie to bdzie pełny koszt i wtedy można porównać do innych paliw

Raczej "chwalenia" sie. To roznica. :)

Nie mam licznika zalozonego na sama CWU. Leci z ogolnego domowego. Co miesiac zuzycie pewnie podobne, bo i "styl" higieny sie jakos diametralnie nie zmienia. Szacuje, ze gdzies ze 7-8m3 na CWU idzie w miesiacu.

Dwa tygodnie na wakacjach, to ja od 20 lat nie bylem, a odpoczywam w czerwcu. ;)

Ja chyba troszke "przyoszczedzam", bo w bloku jak mieszkalem, to tez lecialo kolo 12m3, ale nas bylo wtedy tylko dwoje, ale wanny bylo wiecej. Teraz jakos wole prysznic. Kabina na wanie, to jednak bylo nie to. Jak corka jeszcze podrosnie, to pewnie i zuzycie tez. :)

timon: A jak wypada to porownanie z innymi paliwami? Moge sie chwalic, czy mam sie wstydzic? ;)

A to watek kablowy? :)

Zal wam ?

Jesteś jedyną osobą na tym forum, która ewentualnie mogłaby przekonać mnie do PC.

Spokój i poczucie humoru oraz tolerancja dla innych form ogrzewania.:)

Pyxis to sfrustrowany, niedowartościowany łoś, pełen nienawiści. Myślę że ma jakieś problemy emocjonalne.(patrz zdjęcie z autem przed domem)

Jak u Kargula i Pawlaka.:bash:

Pyxis to sfrustrowany, niedowartościowany łoś, pełen nienawiści. Myślę że ma jakieś problemy emocjonalne.(patrz zdjęcie z autem przed domem)

Mysle, ze jestes 12-letnia burakowata dziewczynka, ktora nieudolnie udaje "doroslego" (patrz na cala mase pustych bezsensownych postow oraz zdjecie szczajacego na trawnik futrzaka w avatarze). :D

Edytowane przez Pyxis

timon: A jak wypada to porownanie z innymi paliwami? Moge sie chwalic, czy mam sie wstydzic? ;)

moje "chwalić" było w sensie pisania wszelkich danych a nie w sensie próby udowodnienia że "ja mam najtaniej"

jeśli tak to odebrałeś to przepraszam.

teraz jak widac zużycie i koszty to zainteresowany może sobie sam odpowiedzieć czy warto

w temacie węgla odpisał Ci Vld

ja póki mam zapas to grzeję ciepłą wodę z olejaka- ten sezon niestety już ostatnim będzie, potem będę myślał czym grzać kolejne lata

u mnie rodzina 2+2 i zużycie w okolicy 10m3 na miesiąc z tego jakieś 5- 6 ciepłej wody- szacunkowo gdyż również nie mam licznika- w blokach też tyle zużywaliśmy a poziom ogólnego zuzycia nam nie wzrósł więc zakładam ten sam poziom dla ciepłej wody

mój koszt miesięczny to 45- 50zł(ze względu na niską cene zakupu oleju kila lat temu). gdyby nie to grzałbym węglem albo znalazł inny sposób

• 4 weeks później...

No to nowy sezon grzewczy rozpoczety:)

-------- Okres: 2013-09-01 do 2013-09-30 23:59:59 (30,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 36,82 [h] (59,9%)

Czas pracy CWU: 24,67 [h] (Cykli: 147) (Średnio dziennie: 4,9)

Suma pracy PCi: 61,5 [h]

Startów: 161 (Średnio dziennie: 5,4)

Czas pracy śr CO: 1,23 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,82 [h/d]

Czas pracy śr: 2,0 [h/d]

Szacowane zużycie: 223 [kWh] Średnio: 7,4 [kWh/d]

CWU: 112 [kWh] Średnio: 3,7 [kWh/d]

CO: 110 [kWh] Średnio: 3,7 [kWh/d]

CO/100m2: 1,6 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [10/90%]: 86 zł w tym CO [0/100%]: 34 zł CWU [36/64%]: 52 zł

------------------------------------------------------------------------