Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Gość Arturo72

Podobnej izolacji :confused:

Dlatego sprawiłeś sobie źródło 9 kW ???

20/20/30 i 15/20/25

Zródło ciepła o mocy 9kW pracuje u mnie przy -18st.C na c.o i cwu tylko 8h na dobę a przez resztę dnia czyli przez 16h jest wyłączone :)

Zatem 8h*9kW=72kW/24h=3kW i tyle musiałoby by być gdybym chciał grzać przez 24h na okrągło.

a bufora CO nie trzeba doliczać ?

Nie trzeba,po co.Buforem nie grzejesz.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Grubości mniejsze, o współczynnikach nie wspomnę, zapomniałeś że masz płytę ?

Płyta to tylko akumulacja tego ciepła,jak bufor.

Tak, tak, czytałem już to nie raz. A jak byś chciał żeby wieczorkiem po karku nie pizgało, to ile musiałaby pracować ? No tak, ale wtedy ten drogi prąd, ech...

Nie zrozumiałeś,przy 23st.C w domu czuć,że ogrzewanie od kilku h nie chodzi ale to nie znaczy,że pizga ? Przy 23st.C ?

A drogi prąd ? 0,6zł/3=0,20zł/kWh ? Gdziez tam drogo :)

Zaproś kolegę na wątek pompowy i tam go uświadamiaj.

Chodzi o dobór mocy grzewczej kotła,żeby nie przedobrzył i żeby sprawnosć byłą na dobrym poziomie.

Nie zrozumiałeś,przy 23st.C w domu czuć,że ogrzewanie od kilku h nie chodzi ale to nie znaczy,że pizga ? Przy 23st.C ?

A drogi prąd ? 0,6zł/3=0,20zł/kWh ? Gdziez tam drogo :)

.

Ja doskonale zrozumiałem. Sam tak napisałeś.

Niby nie drogo ale nie zapuścisz "klamota" na godzinkę lub dwie w drogiej taryfie.

Dlaczego dzielisz przez 3, Twoja stopka mówi coś innego ? ;)

Dobra, dobierz koledze kociołek na miarę, w końcu znasz się na wszystkim :)

Zródło ciepła o mocy 9kW pracuje u mnie przy -18st.C na c.o i cwu tylko 8h na dobę a przez resztę dnia czyli przez 16h jest wyłączone :)

Zatem 8h*9kW=72kW/24h=3kW i tyle musiałoby by być gdybym chciał grzać przez 24h na okrągło.

Ale pytanie było nie ile grzejesz w ciągu dnia, tylko dlaczego przewymiarowałeś sobie pompę? Śmiejesz się ze wszystkich tutaj że przewymiarowują kotły, a sam zrobiłeś to samo. Dlaczego nie byłeś taki mądry wtedy i nie kupiłeś pompy 3kW?

Ale pytanie było nie ile grzejesz w ciągu dnia, tylko dlaczego przewymiarowałeś sobie pompę? Śmiejesz się ze wszystkich tutaj że przewymiarowują kotły, a sam zrobiłeś to samo. Dlaczego nie byłeś taki mądry wtedy i nie kupiłeś pompy 3kW?

słuszna uwaga - dlaczego mając mając tak nieskie zapotrzebowanie, kupiłes PC ze sprężarką 16kw?(bo T-CAP 9kw, to tak naprawdę sprężarka 16kw, skręcona i zwiększająca moc przy niższych temperaturach, stąd ta gwarantowana moc dla -15C)

wiem,wiem, miała być zwykła atlantic s-8, ale "sprzedawca" zaproponował w tej samej cenie T-CAPA - ja to wiem, ale z punktu widzenia kogoś kto tego nie wie, to niektóre wybory których dokonałeś z perspektywy czasu wyglądające co najmniej kontrowersyjnie, szczególnie w świetle tego co radzisz :p

Gość Arturo72

Już odpowiadam :)

Ponieważ mam taryfę G12W gdzie "taniego" prądu jest w niej 10h/dobę i przez te 10h dostarczam domowi energii na 24h czyli moc urządzenia musi być na tyle duża żeby wytworzyła przez ten okres właśnie tyle energii zgodnie ze wzorem 3,5kW(obciążenie)*24h(doba)/10h(tania taryfa)=8,4kW i urządzenie i takiej mocy przy -20st.C ogrzeje dom do 22st.C pracując tylko 10h.

W przypadku urządzeń,których wyłączenie w każdej chwili nie skutkuje stratami nie może być mowy o "przewymiarowaniu" bo to głupota by była jakby się czajnik elektryczny przewymiarowalo z 1,3kW na 2kW bo gotując 1l wody oba pobiora taka sama ilość prądu.

Dla mnie ta tania kWh to 0,29zl/3=0,096zl :)

Panowie bez gryzienia się mierzenia swoich wacków... ;) Czyli co ? Piec 9kW ?

Zrób sobie OZC ale wg mnie max.8kW bo go nie wygasisz jak mocy będzie za dużo.

Obciazenie wyszło ci 6,2kW to i tak dużo.

Edytowane przez Arturo72

Arturo,Arturo - jeszcze do niedawna miałeś G11

a te 3,5kw to potrzebujesz dla -20 na zewnątrz...litości....

do pracy w taniej taryfie wystarczyłaby ci spokojnie słabsza pompa

miałes promocyjną cenę od pięknego i nie dorabiaj do tego niepotrzebnie ideologii

alvaroalvaro78: policz jeszcze OZC, ale najmniejszy kocioł czyli te 7kw powinien wystarczyć (bo one i tak maja zapas!)

a tak w ogóle to zastanów się czy aby na pewno czy chcesz węgiel

brałeś pod uwagę inne alternatywy?!? czy z automatu wybrałeś "najtańszy" wariant?

Gość Arturo72
Arturo,Arturo - jeszcze do niedawna miałeś G11

a te 3,5kw to potrzebujesz dla -20 na zewnątrz...litości....

do pracy w taniej taryfie wystarczyłaby ci spokojnie słabsza pompa

miałes promocyjną cenę od pięknego i nie dorabiaj do tego niepotrzebnie ideologii

Nie dorabiam przecież,miałem mieć zwykła 8kW która przy -20st.C miała 5,2kW mocy grzewczej a gdyby miała 3,5kW to grzalbym 24h na dobę i taka 8 spokojnie by starczyla.

Wiadomo czemu mam 9kW i to T-CAP a odpowiedź była pod kątem "przewymiarowania" mocy.

Edytowane przez Arturo72

alvaroalvaro78: policz jeszcze OZC, ale najmniejszy kocioł czyli te 7kw powinien wystarczyć (bo one i tak maja zapas!)

a tak w ogóle to zastanów się czy aby na pewno czy chcesz węgiel

brałeś pod uwagę inne alternatywy?!? czy z automatu wybrałeś "najtańszy" wariant?

No właśnie powinien... A co się okaże jak nie wystarczy ? Broń Boże nie naskakuję na Ciebie czy coś... Brałem pod uwagę PC powietrze woda ale... Nie mam kominka jako alternatywy na mroźne dni. Zrezygnowałem z niego z premedytacją bo nie lubię syfu w domu a nie oszukujmy się jest kominek jest brud... Gdyby był kominek brałbym "małą" PC i jakby się okazało że powinna dać radę a jednak nie daje palił bym w kominku... W takim razie jaki dobry, naprawdę dobry piec polecicie ewentualnie jaka PC ?

Edytowane przez alvaroalvaro78

Gość Arturo72
Brałem pod uwagę PC powietrze woda ale... Nie mam kominka jako alternatywy na mroźne dni. Zrezygnowałem z niego z premedytacją bo nie lubię syfu w domu a nie oszukujmy się jest kominek jest brud... Gdyby był kominek brałbym "małą" PC i jakby się okazało że powinna dać radę a jednak nie daje palił bym w kominku... W takim razie jaki dobry, naprawdę dobry piec polecicie ewentualnie jaka PC ?

A kto Ci naopowiadal takich bzdur,że kominek do powietrznej jest konieczny ?

Moja pracowała przy -18st.C ok.8h/dobę zeby w domu bylo 22,5st.C a to znaczy,że gdyby było wyższe obciazenie mogłaby śmiało pracować przy takim mrozie jeszcze 16h bez żadnego wspomagania czy to kominkiem czy to grzałka.

Zresztą palenie w kominku przy pompie nie jest opłacalne ekonomicznie.

To czy pompa wydoli czy nie zależy od odpowiedniego doboru mocy grzewczej pompy a bez OZC i bez dokładnego poznania obciązenia cieplnego jest doborem "na oko" jak to jeden tu tak robił z kotłami a potem wychodziły cyrki.

Edytowane przez Arturo72

Pokaż takiego,który spalił tyle,jesli takiego nie znajdziesz a spalanie mają innu na poziomie ok.2t to znaczy,ze sprawnosc w takim domu jest marna i 1t ekogroszku idzie w komin i nikt sobie z tego sprawy nie zdaje i tu także jest zaskoczenie co nie ? ;)

Jak więc wytłumaczysz, że uzyskuję 80% sprawności przy 3-4 kW mocy kotła który ma znamionowo 18 kW ?

Chłopaki na Skam-P Plusach przy ok. 6 kW przekraczają 70% bez wielkiej wprawy i żadnych przeróbek.

Tak więc sugerowanie 50% sprawności kotła jest mocno przesadzone.

Nie mialem takich temperatur bo min.to własnie -18st.C od 2011r ale sadze,że przyt -30st.C pochodziłaby ze 3-4godz dużej czyli w sumie 11-12h/dobę.

A gdyby ta PPC nie była przewymiarowana - ze sprężarką 16 kW to byś "klimat" w okolicy zrobił kominkiem ?

A jakbyś kominka nie miał to co wtedy ?

Gość Arturo72
A gdyby ta PPC nie była przewymiarowana - ze sprężarką 16 kW to byś "klimat" w okolicy zrobił kominkiem ?

Nie masz pojęcia kolego o co biega a chcesz zabłyszczeć ;)

T-CAP ma stałą moc grzewczą 9kW przy 15st.C jak i przy -15st.C.

Atlantic TRI też ma gwarantowaną stałą moc grzewczą od +15st.C do -15st.C(11kW),podobnie ma Daikin w swoich pompach(9kW)

Ale jak się wybiera chińszczyznę zamiast nauczyć się czegoś o domu i urządzeniach grzewczych do domu to tak wygląda :)

Pierwszy wybór padł u mnie na zwykłą Atlatic Extansa 8kW,która ma przy -15st.C moc grzewczą 5,2kW,sądzisz,że nie dałaby rady nawet przy -30st.C ?

Ja sadze,że spokojnie,grzałami bym pomagał ale spoko,dla mnie to nie problem,wszak tylko grzałkami chcialem grzać ;)

czyli przewymiarowaną, żeby farelkami nie trzeba było dogrzewać gdy mróz większy przyciśnie.

O jakich farelkach mówisz ? Mylisz się,każda pompa ma grzałki a więc spokojnie grzałka do wspomagania by stykła.

Koszt grzałek do wspomagania ? Marginalny,policz a się przekonasz.

Tylko pamiętaj,że grzałka jedynie wspomaga brak mocy pompy a nie tylko ona grzeje.

Np.Pompa przy -30st.C daje 3kW a dom potrzebuje wtedy 5kW czyli pompa daje swoje 3kW a 2kW daje grzałka.

2kW*24h=48kWh =ok.19zł/dobę przy mrozie -30st.C kosztuje grzałka do wspomagania.

19zł ile to jest kg ekogroszka ? ok.20kg ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jak więc wytłumaczysz, że uzyskuję 80% sprawności przy 3-4 kW mocy kotła który ma znamionowo 18 kW ?

Chłopaki na Skam-P Plusach przy ok. 6 kW przekraczają 70% bez wielkiej wprawy i żadnych przeróbek.

Tak więc sugerowanie 50% sprawności kotła jest mocno przesadzone.

Zatem pokaż chlopaka,który spalil za sezon grzewczy max.1t ekogroszku lub w pobliżu.

1t ekogroszku to jest ok.6000kWh a tyle powinien zużyć nowy dom ok.120-130m2.

Są tacy tutaj mający nowe domy i spalający ok.1t ekogroszku czy bliżej im do 2-2,5t ?

No chyba,że 1kWh to nie jest 0,16zł jak to się przyjęło a ok.0,22-0,25zł czyli drożej niż gaz ziemny i prąd to się zgodze.

Edytowane przez Arturo72

Elfir, chciałbym zwrócić Twoją uwagę na nasilający się spam Artura w wątku o kotłach na ekogroszek. Coś postraszyłaś, coś obiecałaś - a kupa dalej śmierdzi. Dlatego pozwolę sobie nacisnąć trójkącik pod każdym następnym postem Artura nie trzymającym się tematu. A Ty spamerze nie przeinaczaj faktów - dobrze wiesz że ci palący po 2 - 2,5 tony mają w tym również CWU. Zdecydowana większość z nich całorocznie. I teraz licz kWh.

Gość Arturo72
A Ty spamerze nie przeinaczaj faktów - dobrze wiesz że ci palący po 2 - 2,5 tony mają w tym również CWU. Zdecydowana większość z nich całorocznie. I teraz licz kWh.

Oj to cały wątek musi pójsc bo odpowiadam na pytania tylko :)

Caloroczne ? 9000kWh z cwu to jest jakieś 1,5t ekogroszka,dalej pokaz mi takiego co zużył 1,5t ekogroszka w nowym domu ok.130m2 ? ;)

Prędzej 2-2,5 t :) Czyli 1t w komin poszła :)

No chyba,ze dalej liczymy 1kWh z ekogroszka drożej niż z gazu ziemnego a nawet prądu po 0,25zł :)

Edytowane przez Arturo72