Gość Arturo72 11.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Podobnej izolacji Dlatego sprawiłeś sobie źródło 9 kW ??? 20/20/30 i 15/20/25 Zródło ciepła o mocy 9kW pracuje u mnie przy -18st.C na c.o i cwu tylko 8h na dobę a przez resztę dnia czyli przez 16h jest wyłączone Zatem 8h*9kW=72kW/24h=3kW i tyle musiałoby by być gdybym chciał grzać przez 24h na okrągło. a bufora CO nie trzeba doliczać ? Nie trzeba,po co.Buforem nie grzejesz. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Grubości mniejsze, o współczynnikach nie wspomnę, zapomniałeś że masz płytę ? Płyta to tylko akumulacja tego ciepła,jak bufor. Tak, tak, czytałem już to nie raz. A jak byś chciał żeby wieczorkiem po karku nie pizgało, to ile musiałaby pracować ? No tak, ale wtedy ten drogi prąd, ech... Nie zrozumiałeś,przy 23st.C w domu czuć,że ogrzewanie od kilku h nie chodzi ale to nie znaczy,że pizga ? Przy 23st.C ? A drogi prąd ? 0,6zł/3=0,20zł/kWh ? Gdziez tam drogo Zaproś kolegę na wątek pompowy i tam go uświadamiaj. Chodzi o dobór mocy grzewczej kotła,żeby nie przedobrzył i żeby sprawnosć byłą na dobrym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.12.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Nie zrozumiałeś,przy 23st.C w domu czuć,że ogrzewanie od kilku h nie chodzi ale to nie znaczy,że pizga ? Przy 23st.C ? A drogi prąd ? 0,6zł/3=0,20zł/kWh ? Gdziez tam drogo . Ja doskonale zrozumiałem. Sam tak napisałeś. Niby nie drogo ale nie zapuścisz "klamota" na godzinkę lub dwie w drogiej taryfie. Dlaczego dzielisz przez 3, Twoja stopka mówi coś innego ? Dobra, dobierz koledze kociołek na miarę, w końcu znasz się na wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 12.12.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Zródło ciepła o mocy 9kW pracuje u mnie przy -18st.C na c.o i cwu tylko 8h na dobę a przez resztę dnia czyli przez 16h jest wyłączone Zatem 8h*9kW=72kW/24h=3kW i tyle musiałoby by być gdybym chciał grzać przez 24h na okrągło. Ale pytanie było nie ile grzejesz w ciągu dnia, tylko dlaczego przewymiarowałeś sobie pompę? Śmiejesz się ze wszystkich tutaj że przewymiarowują kotły, a sam zrobiłeś to samo. Dlaczego nie byłeś taki mądry wtedy i nie kupiłeś pompy 3kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.12.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Ale pytanie było nie ile grzejesz w ciągu dnia, tylko dlaczego przewymiarowałeś sobie pompę? Śmiejesz się ze wszystkich tutaj że przewymiarowują kotły, a sam zrobiłeś to samo. Dlaczego nie byłeś taki mądry wtedy i nie kupiłeś pompy 3kW? słuszna uwaga - dlaczego mając mając tak nieskie zapotrzebowanie, kupiłes PC ze sprężarką 16kw?(bo T-CAP 9kw, to tak naprawdę sprężarka 16kw, skręcona i zwiększająca moc przy niższych temperaturach, stąd ta gwarantowana moc dla -15C) wiem,wiem, miała być zwykła atlantic s-8, ale "sprzedawca" zaproponował w tej samej cenie T-CAPA - ja to wiem, ale z punktu widzenia kogoś kto tego nie wie, to niektóre wybory których dokonałeś z perspektywy czasu wyglądające co najmniej kontrowersyjnie, szczególnie w świetle tego co radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Ale pytanie było nie ile grzejesz w ciągu dnia, tylko dlaczego przewymiarowałeś sobie pompę? Śmiejesz się ze wszystkich tutaj że przewymiarowują kotły, a sam zrobiłeś to samo. Dlaczego nie byłeś taki mądry wtedy i nie kupiłeś pompy 3kW? Już odpowiadam Ponieważ mam taryfę G12W gdzie "taniego" prądu jest w niej 10h/dobę i przez te 10h dostarczam domowi energii na 24h czyli moc urządzenia musi być na tyle duża żeby wytworzyła przez ten okres właśnie tyle energii zgodnie ze wzorem 3,5kW(obciążenie)*24h(doba)/10h(tania taryfa)=8,4kW i urządzenie i takiej mocy przy -20st.C ogrzeje dom do 22st.C pracując tylko 10h. W przypadku urządzeń,których wyłączenie w każdej chwili nie skutkuje stratami nie może być mowy o "przewymiarowaniu" bo to głupota by była jakby się czajnik elektryczny przewymiarowalo z 1,3kW na 2kW bo gotując 1l wody oba pobiora taka sama ilość prądu. Dla mnie ta tania kWh to 0,29zl/3=0,096zl Panowie bez gryzienia się mierzenia swoich wacków... Czyli co ? Piec 9kW ? Zrób sobie OZC ale wg mnie max.8kW bo go nie wygasisz jak mocy będzie za dużo. Obciazenie wyszło ci 6,2kW to i tak dużo. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.12.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Arturo,Arturo - jeszcze do niedawna miałeś G11a te 3,5kw to potrzebujesz dla -20 na zewnątrz...litości....do pracy w taniej taryfie wystarczyłaby ci spokojnie słabsza pompamiałes promocyjną cenę od pięknego i nie dorabiaj do tego niepotrzebnie ideologii alvaroalvaro78: policz jeszcze OZC, ale najmniejszy kocioł czyli te 7kw powinien wystarczyć (bo one i tak maja zapas!) a tak w ogóle to zastanów się czy aby na pewno czy chcesz węgielbrałeś pod uwagę inne alternatywy?!? czy z automatu wybrałeś "najtańszy" wariant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Arturo,Arturo - jeszcze do niedawna miałeś G11 a te 3,5kw to potrzebujesz dla -20 na zewnątrz...litości.... do pracy w taniej taryfie wystarczyłaby ci spokojnie słabsza pompa miałes promocyjną cenę od pięknego i nie dorabiaj do tego niepotrzebnie ideologii Nie dorabiam przecież,miałem mieć zwykła 8kW która przy -20st.C miała 5,2kW mocy grzewczej a gdyby miała 3,5kW to grzalbym 24h na dobę i taka 8 spokojnie by starczyla. Wiadomo czemu mam 9kW i to T-CAP a odpowiedź była pod kątem "przewymiarowania" mocy. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 12.12.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) alvaroalvaro78: policz jeszcze OZC, ale najmniejszy kocioł czyli te 7kw powinien wystarczyć (bo one i tak maja zapas!) a tak w ogóle to zastanów się czy aby na pewno czy chcesz węgiel brałeś pod uwagę inne alternatywy?!? czy z automatu wybrałeś "najtańszy" wariant? No właśnie powinien... A co się okaże jak nie wystarczy ? Broń Boże nie naskakuję na Ciebie czy coś... Brałem pod uwagę PC powietrze woda ale... Nie mam kominka jako alternatywy na mroźne dni. Zrezygnowałem z niego z premedytacją bo nie lubię syfu w domu a nie oszukujmy się jest kominek jest brud... Gdyby był kominek brałbym "małą" PC i jakby się okazało że powinna dać radę a jednak nie daje palił bym w kominku... W takim razie jaki dobry, naprawdę dobry piec polecicie ewentualnie jaka PC ? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez alvaroalvaro78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Brałem pod uwagę PC powietrze woda ale... Nie mam kominka jako alternatywy na mroźne dni. Zrezygnowałem z niego z premedytacją bo nie lubię syfu w domu a nie oszukujmy się jest kominek jest brud... Gdyby był kominek brałbym "małą" PC i jakby się okazało że powinna dać radę a jednak nie daje palił bym w kominku... W takim razie jaki dobry, naprawdę dobry piec polecicie ewentualnie jaka PC ? A kto Ci naopowiadal takich bzdur,że kominek do powietrznej jest konieczny ? Moja pracowała przy -18st.C ok.8h/dobę zeby w domu bylo 22,5st.C a to znaczy,że gdyby było wyższe obciazenie mogłaby śmiało pracować przy takim mrozie jeszcze 16h bez żadnego wspomagania czy to kominkiem czy to grzałka. Zresztą palenie w kominku przy pompie nie jest opłacalne ekonomicznie. To czy pompa wydoli czy nie zależy od odpowiedniego doboru mocy grzewczej pompy a bez OZC i bez dokładnego poznania obciązenia cieplnego jest doborem "na oko" jak to jeden tu tak robił z kotłami a potem wychodziły cyrki. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 12.12.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dla rozluznienia i być może poprawienia humoru,zapoznajcie się koledzy z wpisem niejakiej p.@eworajka #16887 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page845 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 12.12.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A ile czasu Ci chodziła PC i jaką tamp. miałeś w domu jak parę lat temu nocami było ~ -30 przez dobry tydzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 12.12.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 powietrze powietrze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Pokaż takiego,który spalił tyle,jesli takiego nie znajdziesz a spalanie mają innu na poziomie ok.2t to znaczy,ze sprawnosc w takim domu jest marna i 1t ekogroszku idzie w komin i nikt sobie z tego sprawy nie zdaje i tu także jest zaskoczenie co nie ? Jak więc wytłumaczysz, że uzyskuję 80% sprawności przy 3-4 kW mocy kotła który ma znamionowo 18 kW ? Chłopaki na Skam-P Plusach przy ok. 6 kW przekraczają 70% bez wielkiej wprawy i żadnych przeróbek. Tak więc sugerowanie 50% sprawności kotła jest mocno przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Nie mialem takich temperatur bo min.to własnie -18st.C od 2011r ale sadze,że przyt -30st.C pochodziłaby ze 3-4godz dużej czyli w sumie 11-12h/dobę. A gdyby ta PPC nie była przewymiarowana - ze sprężarką 16 kW to byś "klimat" w okolicy zrobił kominkiem ? A jakbyś kominka nie miał to co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.12.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 powietrze powietrze ?? Powietrze - woda taką jak ma Arturo, czyli przewymiarowaną, żeby farelkami nie trzeba było dogrzewać gdy mróz większy przyciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) A gdyby ta PPC nie była przewymiarowana - ze sprężarką 16 kW to byś "klimat" w okolicy zrobił kominkiem ? Nie masz pojęcia kolego o co biega a chcesz zabłyszczeć T-CAP ma stałą moc grzewczą 9kW przy 15st.C jak i przy -15st.C. Atlantic TRI też ma gwarantowaną stałą moc grzewczą od +15st.C do -15st.C(11kW),podobnie ma Daikin w swoich pompach(9kW) Ale jak się wybiera chińszczyznę zamiast nauczyć się czegoś o domu i urządzeniach grzewczych do domu to tak wygląda Pierwszy wybór padł u mnie na zwykłą Atlatic Extansa 8kW,która ma przy -15st.C moc grzewczą 5,2kW,sądzisz,że nie dałaby rady nawet przy -30st.C ? Ja sadze,że spokojnie,grzałami bym pomagał ale spoko,dla mnie to nie problem,wszak tylko grzałkami chcialem grzać czyli przewymiarowaną, żeby farelkami nie trzeba było dogrzewać gdy mróz większy przyciśnie. O jakich farelkach mówisz ? Mylisz się,każda pompa ma grzałki a więc spokojnie grzałka do wspomagania by stykła. Koszt grzałek do wspomagania ? Marginalny,policz a się przekonasz. Tylko pamiętaj,że grzałka jedynie wspomaga brak mocy pompy a nie tylko ona grzeje. Np.Pompa przy -30st.C daje 3kW a dom potrzebuje wtedy 5kW czyli pompa daje swoje 3kW a 2kW daje grzałka. 2kW*24h=48kWh =ok.19zł/dobę przy mrozie -30st.C kosztuje grzałka do wspomagania. 19zł ile to jest kg ekogroszka ? ok.20kg ? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Jak więc wytłumaczysz, że uzyskuję 80% sprawności przy 3-4 kW mocy kotła który ma znamionowo 18 kW ? Chłopaki na Skam-P Plusach przy ok. 6 kW przekraczają 70% bez wielkiej wprawy i żadnych przeróbek. Tak więc sugerowanie 50% sprawności kotła jest mocno przesadzone. Zatem pokaż chlopaka,który spalil za sezon grzewczy max.1t ekogroszku lub w pobliżu. 1t ekogroszku to jest ok.6000kWh a tyle powinien zużyć nowy dom ok.120-130m2. Są tacy tutaj mający nowe domy i spalający ok.1t ekogroszku czy bliżej im do 2-2,5t ? No chyba,że 1kWh to nie jest 0,16zł jak to się przyjęło a ok.0,22-0,25zł czyli drożej niż gaz ziemny i prąd to się zgodze. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Elfir, chciałbym zwrócić Twoją uwagę na nasilający się spam Artura w wątku o kotłach na ekogroszek. Coś postraszyłaś, coś obiecałaś - a kupa dalej śmierdzi. Dlatego pozwolę sobie nacisnąć trójkącik pod każdym następnym postem Artura nie trzymającym się tematu. A Ty spamerze nie przeinaczaj faktów - dobrze wiesz że ci palący po 2 - 2,5 tony mają w tym również CWU. Zdecydowana większość z nich całorocznie. I teraz licz kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) A Ty spamerze nie przeinaczaj faktów - dobrze wiesz że ci palący po 2 - 2,5 tony mają w tym również CWU. Zdecydowana większość z nich całorocznie. I teraz licz kWh. Oj to cały wątek musi pójsc bo odpowiadam na pytania tylko Caloroczne ? 9000kWh z cwu to jest jakieś 1,5t ekogroszka,dalej pokaz mi takiego co zużył 1,5t ekogroszka w nowym domu ok.130m2 ? Prędzej 2-2,5 t Czyli 1t w komin poszła No chyba,ze dalej liczymy 1kWh z ekogroszka drożej niż z gazu ziemnego a nawet prądu po 0,25zł Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts