Tomasz Brzęczkowski 13.12.2014 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Oj to cały wątek musi pójsc bo odpowiadam na pytania tylko Caloroczne ? 9000kWh z cwu to jest jakieś 1,5t ekogroszka,dalej pokaz mi takiego co zużył 1,5t ekogroszka w nowym domu ok.130m2 ? Prędzej 2-2,5 t Czyli 1t w komin poszła No chyba,ze dalej liczymy 1kWh z ekogroszka drożej niż z gazu ziemnego a nawet prądu po 0,25zł Szczelny dom nieizolowany, zużywa do 40kWh.m2 . Przy dogrzewaniu powietrza z klimatyzacji ( na dom 130m2 yo koszt ud 5000zł ) wyjdzie połowa tego . Ma Pan rację, że 9000 kWh to trzeba mieć otwarte okna zimą. Takich głupot chyba nikt nie buduje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.12.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Oj to cały wątek musi pójsc bo odpowiadam na pytania tylko Caloroczne ? 9000kWh z cwu to jest jakieś 1,5t ekogroszka,dalej pokaz mi takiego co zużył 1,5t ekogroszka w nowym domu ok.130m2 ? Prędzej 2-2,5 t Czyli 1t w komin poszła No chyba,ze dalej liczymy 1kWh z ekogroszka drożej niż z gazu ziemnego a nawet prądu po 0,25zł Proszę bardzo, ja tyle spalam. I żeby Cię zaskoczyć to czeskiego opału. Dom lekko mniejszy, 108m2. I co mądralo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 [quote=Arturo72;6703927........ No chyba,ze dalej liczymy 1kWh z ekogroszka drożej niż z gazu ziemnego a nawet prądu po 0,25zł U mnie kWh z miału wychodzi po niespełna 8 groszy. A z Jareta po około 11 groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.12.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Nie masz pojęcia kolego o co biega a chcesz zabłyszczeć T-CAP ma stałą moc grzewczą 9kW przy 15st.C jak i przy -15st.C. Atlantic TRI też ma gwarantowaną stałą moc grzewczą od +15st.C do -15st.C(11kW),podobnie ma Daikin w swoich pompach(9kW) Ale jak się wybiera chińszczyznę zamiast nauczyć się czegoś o domu i urządzeniach grzewczych do domu to tak wygląda Pierwszy wybór padł u mnie na zwykłą Atlatic Extansa 8kW,która ma przy -15st.C moc grzewczą 5,2kW,sądzisz,że nie dałaby rady nawet przy -30st.C ? Dokładnie tak sądzę. Ja sadze,że spokojnie,grzałami bym pomagał ale spoko,dla mnie to nie problem,wszak tylko grzałkami chcialem grzać O jakich farelkach mówisz ? Mylisz się,każda pompa ma grzałki a więc spokojnie grzałka do wspomagania by stykła. Koszt grzałek do wspomagania ? Marginalny,policz a się przekonasz. Tylko pamiętaj,że grzałka jedynie wspomaga brak mocy pompy a nie tylko ona grzeje. Np.Pompa przy -30st.C daje 3kW a dom potrzebuje wtedy 5kW czyli pompa daje swoje 3kW a 2kW daje grzałka. Skąd masz te dane - ktoś sprawdził jak w praktyce przy -30 działa dana pompa ? Wiem, że z fizyką jesteś na bakier, więc podam trochę praktycznych przykładów. Zastanów się jak niewiele wilgoci jest w powietrzu przy tej temperaturze, jak suchy wtedy pada śnieg, dlaczego temperaturę odczuwa się inaczej przy różnej wilgotności i odnieś to do pracy powietrznej pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.12.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Zatem pokaż chlopaka,który spalil za sezon grzewczy max.1t ekogroszku lub w pobliżu. 1t ekogroszku to jest ok.6000kWh a tyle powinien zużyć nowy dom ok.120-130m2. Są tacy tutaj mający nowe domy i spalający ok.1t ekogroszku czy bliżej im do 2-2,5t ? No chyba,że 1kWh to nie jest 0,16zł jak to się przyjęło a ok.0,22-0,25zł czyli drożej niż gaz ziemny i prąd to się zgodze. 2 t zeszłej zimy zużyłem u siebie na CO + CWU a mam 185 m2 po podłogach już kilkuletniego domu, więc przy 120 m2 nowego na samo CO spokojnie tyle można osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Dokładnie tak sądzę. Zatem źle sądzisz Sprawdziłem obciązenie cieplne mojego domu przy parametrach -30st.C +22st.C i posiada 6,2kW zatem,pompa Extensa 8kW ma przy -30st.C moc grzewczą jakieś 3,5kW i posiada grzałkę o mocy 3kW co w sumie daję moc grzewczą 6,5kW zatem pompką Atlanic S8 Extensa spokojnie ogrzałbym dom do 22,5st.C przy -30st.C. Zmienisz swoje sądzenie czy dalej tłumaczyć ło so chozi ??? Skąd masz te dane - ktoś sprawdził jak w praktyce przy -30 działa dana pompa ? Wiem, że z fizyką jesteś na bakier, więc podam trochę praktycznych przykładów. Zastanów się jak niewiele wilgoci jest w powietrzu przy tej temperaturze, jak suchy wtedy pada śnieg, dlaczego temperaturę odczuwa się inaczej przy różnej wilgotności i odnieś to do pracy powietrznej pompy ciepła. Szwecja,Norwegia,Finlandia,tam są "wyższe" temperatury niż u nas zapewne A powietrzne tam królują... Jaki wniosek ? Tylko w Polsce jest zacofanie Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.12.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 kolega arturo leci aż miło. kolega jeszcze zakochany , do pierwszej wizyty serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) kolega arturo leci aż miło. kolega jeszcze zakochany , do pierwszej wizyty serwisanta. Spoko,być może Ale od lutego 2012 jest ok także narazie lecę...trzeci sezon grzewczy i nie widać perspektyw na wizytę serwisanta Ale jakby co to w aucie turbinę już wymienialem ale nie oddałem go na złom i działa dalej,tzn jeździ aż miło Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.12.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 spokojnie , producenci technologię wytrzymałości materiału mają dokładnie wyliczoną. dojdzie i do ciebie. kolego, wpadłeś na forum myślisz że patrzysz na barany a sam najgłośniej beczysz . z całym szacunkiem , ale obiektywnie będziesz miał prawo się wypowiadać jak skończy ci się amortyzacja inwestycji. a powiedz kiedy to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) spokojnie , producenci technologię wytrzymałości materiału mają dokładnie wyliczoną. dojdzie i do ciebie. kolego, wpadłeś na forum myślisz że patrzysz na barany a sam najgłośniej beczysz . z całym szacunkiem , ale obiektywnie będziesz miał prawo się wypowiadać jak skończy ci się amortyzacja inwestycji. a powiedz kiedy to będzie? Spoko,gwarancja to 5 lat ale producent nie zakłada,że pompa zamiast pracować 24h na dobę w pełni ją wykorzystując pracuje tylko 30% tego Nie ma czegoś takiego jak amortyzacja,przynajmniej w moim domu. Ja od razu,jeszcze przed budową zdecydowałem się na bezobsługowe grzanie,na początku prądem i dlatego nie wybudowalem kotłowni ani nie wybudowałem komina do tej kotłowni bo do niczego nie było to potrzebne,zatem "amortyzacja" wg Ciebie pojęta mnie nie obowiązuje Mogę jedynie porównać wartość inwestycji do podobnego systemu bezobsługowego czyli do ogrzewania prądem. Przy inwestycji 2,5tys.zł w kociołek na prąd zużyłbym na ogrzewanie i cwu ok.9000kWh a to daje ok.2700zl za 12 miesięcy a przy inwestycji ok.20tys.zl za ogrzewanie i cwu zużyłem 3300kWh a to daje ok.1000zł czyli 1700zł mniej przy róznicy w inwestycji 17,5tys.zł Jedno i drugie źródlo ciepła umieszczone byłoby w pralnio-suszarni tak jak obecnie. Inne źródła ciepła czyli gaz ziemny i ekogroszek nie wchodziły w rachubę przed budową bo były za drogie w inwestycji i w ekspoatacji. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 kolego gdzie twoja logika. poniosłeś koszty na zapewnienie komfortu bytowego. wydatek początkowy był i zapewne spory i teraz na przestrzeni kilku czy kilkunastu ( życzę tego serdecznie) lat , inwestycja będzie się zwracać . czyli amortyzować , pomimo braku komina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 kolego gdzie twoja logika. poniosłeś koszty na zapewnienie komfortu bytowego. wydatek początkowy był i zapewne spory i teraz na przestrzeni kilku czy kilkunastu ( życzę tego serdecznie) lat , inwestycja będzie się zwracać . czyli amortyzować , pomimo braku komina . To znaczy ? Bo nie jarzę za bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.12.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Inne źródła ciepła czyli gaz ziemny i ekogroszek nie wchodziły w rachubę przed budową bo były za drogie w inwestycji i w ekspoatacji. Arturo zapomniałeś znowu dodać że masz kominek na paliwo stałe i to w salonie oraz jeden komin i że jak większość pompiarzy nie odważyłeś się calkowicie zrezygnować z paliwa stałego w swoim domu. Czy komin + kominek to nie jest droga inwestycja ? Edytowane 14 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.12.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 to gratuluje , a ty ciągle o sobie . wylicz to dla 20 letniego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Arturo kiciarzu ! zapomniałeś znowu dodać że masz kominek na paliwo stałe i to w salonie oraz jeden komin i że jak większość pompiarzy nie odważyłeś się calkowicie zrezygnować z paliwa stałego w swoim domu. Czy komin + kominek to nie jest droga inwestycja ? Spoko,nie raz powtarzałem,że kominek w domu stanąłby nawet wtedy gdybym miał ogrzewanie calkowicie za darmo bo nie wobrażam sobie prawdziwego domu bez kominka w salonie. Ja od 40 lat jestem blokers i kominek w domu to była podstawa,bez tego dom rodzinny nie będzie domem tylko przechowalnią cial Poza tym stanowi rezerwowe źródlo ciepla,które faktycznie od 4 lat nie przysłużyło się temu celowi. Kominek traktuję jako mebel i podstawowe wyposażenie salonu a koszt tego mebla z kominem to ok.7tys.zł czyli podobnie jak całe meblowe wyposażenie salonu to gratuluje , a ty ciągle o sobie . wylicz to dla 20 letniego domu. Ale ja nie piszę i nie myśle o domach 20-letnich tylko o nowych Piszę i przedstawiam swoje doświadczenia dla nowych inwestorow a nie dla zatwardziałych w domach starych To całkiem inna bajka Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.12.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 to nie jest wątek o nowych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 to nie jest wątek o nowych domach Jak widzisz albo i nie widzisz,zapytania zapodają inwestorzy budujący nowe domy i takim podpowiadam.Przykłady z osatnich dwóch dni. Stare domy to inna bajka i wtedy niech se wybierają co chcą. Aczkolwiek masz rację,ekogroszek w nowym domu woła o pomstę do nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Poza tym stanowi rezerwowe źródlo ciepla,które faktycznie od 4 lat nie przysłużyło się temu celowi. Popraw mnie jeżeli się mylę - Ty budowę zacząłeś w 2012 i mieszkasz dopiero nieco ponad rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.12.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spoko,nie raz powtarzałem,że kominek w domu stanąłby nawet wtedy gdybym miał ogrzewanie calkowicie za darmo bo nie wobrażam sobie prawdziwego domu bez kominka w salonie. Ja od 42 lat jestem blokers i kominek w domu to była podstawa,bez tego dom rodzinny nie będzie domem tylko przechowalnią cial Poza tym stanowi rezerwowe źródlo ciepla,które faktycznie od 4 lat nie przysłużyło się temu celowi. Kominek traktuję jako mebel i podstawowe wyposażenie salonu a koszt tego mebla z kominem to ok.7tys.zł czyli podobnie jak całe meblowe wyposażenie salonu Ale ja nie piszę i nie myśle o domach 20-letnich tylko o nowych Dokładnie tak, stanowi rezerwowe źródło ciepła ,ale jest jeden problem tylko ty wiesz ile energii rocznie nim wytwarzasz . A nie lepiej było kupić grzałkę i w razie awarii kilku dniowej , prądu za resztę kasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.12.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spoko,być może Ale od lutego 2012 jest ok także narazie lecę...trzeci sezon grzewczy i nie widać perspektyw na wizytę serwisanta Zaraz ,zaraz, a jakiego Ty masz zamiar wzywać serwisanta??? przeciez to TY z miki masz firmę co zakłada PC (coś tam jescze było o rekuperacji i takie tam ) )) I polowaliście sobie na jelonków na FM.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts