Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jest wątek o kotłach , poco na siłe udowadniasz swoje racje. i mam nadzieje że za kilka lat po okresie gwarancji będziesz z nami szczery i napiszesz jak naprawdę wyszedłeś na lodówce

Kolego on SZCZERY??? bez jaj, kilka lat temu z innym gościem otworzyli firmę od PC, Miki montował PC a arturek naganiał klientów na PC sprawa wyszła po KRS-ie i była zadyma na forum....

Gość Arturo72
Popraw mnie jeżeli się mylę - Ty budowę zacząłeś w 2012 i mieszkasz dopiero nieco ponad rok?

Mylisz się :)

Zacząlem budować w 2011r a grzeję od 2012r :)

A teoretycznie zacząłem budowę w 2009r dlatego wybrałem do ogrzewania prąd a nie gaz ziemny czy ekogroszek :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4915087&viewfull=1#post4915087

Dokładnie tak, stanowi rezerwowe źródło ciepła ,ale jest jeden problem tylko ty wiesz ile energii rocznie nim wytwarzasz .

A nie lepiej było kupić grzałkę i w razie awarii kilku dniowej , prądu za resztę kasy ?

??? Jak grzałka bez prądu grzeje ?

:)

Grzałkę to mam już,w pompie ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No i od 2012 wyszło Ci 4 lata tego grzania do którego się kominek nie przysłużył. Ciekawe, ciekawe...

Od 4 lat nie miałem przerwy w prądzie dłuzszej niż kilka h.

Działkę mam od 2010 roku i tam przebywalem czesto.

Przepraszam za:offtopic:, ale musze sprostowac.

Zatem źle sądzisz ;)

Sprawdziłem obciązenie cieplne mojego domu przy parametrach -30st.C +22st.C i posiada 6,2kW zatem,pompa Extensa 8kW ma przy -30st.C moc grzewczą jakieś 3,5kW i posiada grzałkę o mocy 3kW co w sumie daję moc grzewczą 6,5kW zatem pompką Atlanic S8 Extensa spokojnie ogrzałbym dom do 22,5st.C przy -30st.C.

Zmienisz swoje sądzenie czy dalej tłumaczyć ło so chozi ???

Szwecja,Norwegia,Finlandia,tam są "wyższe" temperatury niż u nas zapewne ;)

A powietrzne tam królują...

Jaki wniosek ?

Tylko w Polsce jest zacofanie ;)

O Finlandii sie nie wypowiem, bo nie bylam, nie wiem...

Wiem, ze napisales to ironicznie, ale temperatury sa naprawde wyzsze:D

Oczywiscie sa miejsca, gdzie jest bardzo zimno, do -40st., ale bez przesady, to nie caly kraj.

Przez ostatnie 6 lat najnizsza temperatura, jaka pamietam, to bylo -21, 3 lata temu, przez kilka godzin:D

Jest o wiele wiecej sniegu, ale temperatury w porownaniu z zimami na Podlasiu, to pikus:P W Pl -25, a w No -10, -12:yes:

Co do pomp powietrznym, to "kroluja" p-p. Ale nie jest to jedyne zrodlo ciepla, dochodza jeszcze grzejniki na prad i kominek. Nawet w mieszkaniach w blokach sa kominki. Pompy maja Ci, ktorzy chca placic mniej za prad, bo ogrzewanie samym pradem jest baaardzo drogie.

To fakt, sporo tych pudel na domach widze, ale moze dlatego, ze interesuje sie tematem i rozgladam sie. Zreszta "sporo" to pojecie wzgledne... Np. na mojej ulicy jest 16 domow, z czego tylko 2 maja pompy. Wlasciciel domu, w ktorym wynajmuje mieszkanie tez rozwaza zakup, ale to tak duzo kosztuje, ze nie wiem, czy sie zdecyduje:P Serio, przeznaczenie JEDNEJ wyplaty na ten cel to dla niego za DROGO. I to nie jest odosobniony przypadek.

Dlugo bym mogla pisac, ale pozno jest, a poza tym, to nie ten watek. Jeszcze tylko o jednym.

Zacofanie w Polsce??? taaa... W zeszlym roku szczeka mi opadla, jak zobaczylam. Wyobrazcie sobie dom dosyc duzy, grzejniki na prad, pompa p-p i... trzy kominki, we wszystkich sie palilo:jawdrop: Chyba by mnie krew zalala, jakbym miala rozpalac w trzech kominkach:bash: W Polsce wstawisz nawet do starego domu piec na ekogroszek i zagladasz raz na kilka dni. W Polsce nigdy nie musialam naginac przez snieg "po pachy" po drewno do kominka, a tu musze. Chociaz Ci co musza je wnosic na 3 pietro maja jeszcze gorzej:rotfl:

Gość Arturo72
Ułatwię Ci - bo wijesz się okrutnie. Od ilu lat masz ten kominek który od czterech lat nie spełnił funkcji rezerwowego źródła ciepła?

Powtórzę,od 4 lat nie miałem dłuższej przerwy w dostawie prądu niż kilka h,dosłownie 4h.

A w mieszkaniu od 42 lat nie przypominam sobie dłuszej przerwy niż także kilka h i to rano i zaplanowane to było wcześniej.

A już z doświadczenia po zamieszkaniu,temperatura w domu po 12h od zaprzestania grzania przy temp.zewnętrznej -4st.C spada o ok.0,5st.C także te 4h przerwy w dostawie prądu to pikus i sądzę,że prędzej zapodadzą prąd do domu niż ktoś w domu zmarznie i potrzeba będzie odpału rezerwowego źródla ciepła :)

Dzisiejsze domy to nie durszlaki no chyba,że ktoś z premedytacja taki buduje ale to nie jest raczej roztropny inwestor.

Edytowane przez Arturo72

Przepraszam za:offtopic:, ale musze sprostowac.

O Finlandii sie nie wypowiem, bo nie bylam, nie wiem...

Wiem, ze napisales to ironicznie, ale temperatury sa naprawde wyzsze:D

Oczywiscie sa miejsca, gdzie jest bardzo zimno, do -40st., ale bez przesady, to nie caly kraj.

Przez ostatnie 6 lat najnizsza temperatura, jaka pamietam, to bylo -21, 3 lata temu, przez kilka godzin:D

Jest o wiele wiecej sniegu, ale temperatury w porownaniu z zimami na Podlasiu, to pikus:P W Pl -25, a w No -10, -12:yes:

Co do pomp powietrznym, to "kroluja" p-p. Ale nie jest to jedyne zrodlo ciepla, dochodza jeszcze grzejniki na prad i kominek. Nawet w mieszkaniach w blokach sa kominki. Pompy maja Ci, ktorzy chca placic mniej za prad, bo ogrzewanie samym pradem jest baaardzo drogie.

To fakt, sporo tych pudel na domach widze, ale moze dlatego, ze interesuje sie tematem i rozgladam sie. Zreszta "sporo" to pojecie wzgledne... Np. na mojej ulicy jest 16 domow, z czego tylko 2 maja pompy. Wlasciciel domu, w ktorym wynajmuje mieszkanie tez rozwaza zakup, ale to tak duzo kosztuje, ze nie wiem, czy sie zdecyduje:P Serio, przeznaczenie JEDNEJ wyplaty na ten cel to dla niego za DROGO. I to nie jest odosobniony przypadek.

Dlugo bym mogla pisac, ale pozno jest, a poza tym, to nie ten watek. Jeszcze tylko o jednym.

Zacofanie w Polsce??? taaa... W zeszlym roku szczeka mi opadla, jak zobaczylam. Wyobrazcie sobie dom dosyc duzy, grzejniki na prad, pompa p-p i... trzy kominki, we wszystkich sie palilo:jawdrop: Chyba by mnie krew zalala, jakbym miala rozpalac w trzech kominkach:bash: W Polsce wstawisz nawet do starego domu piec na ekogroszek i zagladasz raz na kilka dni. W Polsce nigdy nie musialam naginac przez snieg "po pachy" po drewno do kominka, a tu musze. Chociaz Ci co musza je wnosic na 3 pietro maja jeszcze gorzej:rotfl:

Czy ja się w końcu dowiem czy gdzieś po za polską sprzedaje się piece na ekogroszek ?

Mylisz się :)

Zacząlem budować w 2011ra grzeję od 2012r :)

A teoretycznie zacząłem budowę w 2009r dlatego wybrałem do ogrzewania prąd a nie gaz ziemny czy ekogroszek :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4915087&viewfull=1#post4915087

??? Jak grzałka bez prądu grzeje ?

:)

Grzałkę to mam już,w pompie ;)

Jak zwykle naginasz fakty aby nie napisać że kłamiesz, tym bardziej że w wątku na to nieodpowiednim

Pozwolenie na budowę masz wpis 19.06.2011.

Pierwsza warstwa kruszywa wysypana 25.09.2011

Ocieplałeś budę wpis 08.2012 i 09.2012

Kozę do grzania wniosłeś 11.10.2012 pewnie dla stworzenia klimatu

Podłogówka zalana betonem 20.10.2012

Pompa w drodze 18.1202012

Montaż pompy 30.01.2013

Rozruch pompy 08.02.2013 - poprawiono datę

Wygrzewanie posadzki 15.02.2013

Drzwi zewnętrzne 28.02.2013

......

.......

Wprowadziłeś się 03.08.2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29&p=6072021&viewfull=1#post6072021

Dane zaczerpnięte z twojego dziennika więc chyba prawdziwe?

Więc kiedy to grzanie się zaczęło?

Może już przestaniesz kłamać i spamować na wątkach o węglu?

I trójkącik :)

Poprawiłem datę, błędnie wpisałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29&p=5808133&viewfull=1#post5808133

Edytowane przez zbigmaz01

Gość Arturo72
Arturo kiciarzu ! zapomniałeś znowu dodać że masz kominek na paliwo stałe i to w salonie oraz jeden komin i że jak większość pompiarzy nie odważyłeś się

calkowicie zrezygnować z paliwa stałego w swoim domu. :bye:

Czy komin + kominek to nie jest droga inwestycja ?

Jeśli Moderator usunął moją odpowiedź na ten post to bzdurą jest zachowanie tego postu,czyżby zausznicy sprzedawców i klakierzy i naciągacze tego też nie widzieli ?

Trójkącik

to gratuluje , a ty ciągle o sobie . wylicz to dla 20 letniego domu.

Podobnie jest z postem wyżej,taż na niego odpowiedziałem.Moderator robi śmietnik czy tylko nie wygodne posty wycina ?

I następny post na który pisałem sprostowanie bo głupoty się pisze poniżej,czemu zniknęła odpowiedź moja na ten post ? Niewygodna byłą da kogoś ?

Jak usuwamy to całośc dyskusji a nie tylko niewygodne fakty...

Dokładnie tak sądzę.

Skąd masz te dane - ktoś sprawdził jak w praktyce przy -30 działa dana pompa ?

Wiem, że z fizyką jesteś na bakier, więc podam trochę praktycznych przykładów.

Zastanów się jak niewiele wilgoci jest w powietrzu przy tej temperaturze, jak suchy wtedy pada śnieg, dlaczego temperaturę odczuwa się inaczej przy różnej wilgotności i odnieś to do pracy powietrznej pompy ciepła.

Ponizej też bzdura na ktorą odpowiedzialem i sprostowałem.Gdzi eona jest bo widzę,ze bzdura pozostała...

Powietrze - woda taką jak ma Arturo, czyli przewymiarowaną, żeby farelkami nie trzeba było dogrzewać gdy mróz większy przyciśnie.

I natępna bzdura pozostala a sprostowanie wycięte,oj Moderator macza palce w mataczeniu ????

A gdyby ta PPC nie była przewymiarowana - ze sprężarką 16 kW to byś "klimat" w okolicy zrobił kominkiem ?

A jakbyś kominka nie miał to co wtedy ?

Na to pytanie też odpowiedzialem,gdzie odpowiedź i czemu pytanie pozostało jak odpowiedź wykasowana ?

A ile czasu Ci chodziła PC i jaką tamp. miałeś w domu jak parę lat temu nocami było ~ -30 przez dobry tydzień ?

Gość Arturo72
Wypraszam to sobie ,jak będziesz pisał prawdę na temat ogrzewania Twojego domu ,to sam go usunę.

Napisałem prawdę i wyjaśnienie na temat kominka i komina ale była chyba niezbyt wygodna dla niektórych i została usunięta a twoja teza pozostała.

czemu tak ?

Napisałem prawdę i wyjaśnienie na temat kominka i komina ale była chyba niezbyt wygodna dla niektórych i została usunięta a twoja teza pozostała.

czemu tak ?

W kominku można palić paliwem stałym ,drewnem ,węglem brunatnym,kamiennym,pelletami ,a nawet spalać śmieci ,nik tego nie skontroluje ile i czego spalisz .

Edytowane przez animuss

Gość Arturo72
W kominku można palić paliwem stałym ,drewnem ,węglem brunatnym,kamiennym,pelletami ,a nawet spalać śmieci ,nik tego nie skontroluje ile i czego spalisz .

Odpowiedzialem na to:

Czy komin + kominek to nie jest droga inwestycja ?

Gdzie moja odpowiedź na to i czemu Twoje pytanie pozostało ?

Gdzie moje odpowiedzi na bzdury tu wypisywane ? A bzdury pozostały.

Odpowiedzialem na to:

Gdzie moja odpowiedź na to i czemu Twoje pytanie pozostało ?

Gdzie moje odpowiedzi na bzdury tu wypisywane ? A bzdury pozostały.

Nie da się na to odpowiedzieć ,bo tylko słowo przeciwko słowu,a posiadanie kominka jest faktem .

Moje odpowiedzi w tym czy innym temacie też czasami zostają wycięte ,na to nie ma reguły,musisz się z tym pogodzić .