miedziannik 14.12.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam. Arturo72,jesteś mniej więcej w moim wieku,więc czasy komuny dobrze pamietasz ,gdybyś mieszkał na wsi to przy twojej PC byś zamarzł .Przerwy w dostawie prundu były na porządku dziennym od kilku minut do 2 dni i nikt się tym nie przejmował (w zakłdzie energetycznym szczególnie),bo nikt nie miał PC,gazu,oleju,ba nawet nikt nie miał pompy co,bo strach przed brakiem prądu przerażał wszystkich,ale co ty możesz o tym wiedzieć,wy w miastach macie zawsze wygodniej, a awaria u was jest zawsze usuwana w pierwszej kolejności,wieśniakom na końcu,tak jest było i będzie na całym świecie.Jakoś nie zauważyłem do tej pory że nikt się tu nie chwali PC mieszkający w jakieś dziurze(malownicza spokojna okolica),gdzie przerwy w dostawach prądu są częste.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam. Arturo72,jesteś mniej więcej w moim wieku,więc czasy komuny dobrze pamietasz ,gdybyś mieszkał na wsi to przy twojej PC byś zamarzł .Przerwy w dostawie prundu były na porządku dziennym od kilku minut do 2 dni i nikt się tym nie przejmował (w zakłdzie energetycznym szczególnie),bo nikt nie miał PC,gazu,oleju,ba nawet nikt nie miał pompy co,bo strach przed brakiem prądu przerażał wszystkich,ale co ty możesz o tym wiedzieć,wy w miastach macie zawsze wygodniej, a awaria u was jest zawsze usuwana w pierwszej kolejności,wieśniakom na końcu,tak jest było i będzie na całym świecie.Jakoś nie zauważyłem do tej pory że nikt się tu nie chwali PC mieszkający w jakieś dziurze(malownicza spokojna okolica),gdzie przerwy w dostawach prądu są częste.Pozdrawiam. Czasy komuny pamiętam,obecnie jestem wieśniakiem,fakt,w bardziej cywilizowanej części Kraju ale jednak Owszem są awarie ale są rzadko i z przyczyn losowych a nie z przyczyn technicznych jak kiedyś. Zresztą dzisiaj bez prądu nic nie poleci nawet ekogroszek a pisałem,ze nowy dom wychładza się do 1st.C na dobę,także nikt nie zamarznie w nowym domu po nawet 3 dniach bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 14.12.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 kobra , suspenser - tego skama można zamówić z podajnikiem z drugiej strony (z lewej strony) ? Jak różnica między plus a premium ? Co do PC to boję się trochę tego jak każdej nowości... Poza tym Ty też masz ~180m i grzejesz "wunglem" a namawiasz mnie na PC ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Co do PC to boję się trochę tego jak każdej nowości... Poza tym Ty też masz ~180m i grzejesz "wunglem" a namawiasz mnie na PC ?? A jaka to nowość ? Pompy smigają od dziesięcioleci map78 grzeje swoje 190m2 pompą,taką jak ja: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6698382&viewfull=1#post6698382 Dla podpowiedzi,przeszedł na nią z ekogroszka i do Moderatora,jeśli usunie moją odpowiedź to i cytat na który odpowiedzialem także bo widocznie też będzie nie zgodny z tematem... Lub proszę o przesunięcie wypowiedzi do innego tematu np tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209006-Pompa-ciepla-ile-kosztuje-grzanie-CO-i-CWU/page30 Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Co do PC to boję się trochę tego jak każdej nowości... Poza tym Ty też masz ~180m i grzejesz "wunglem" a namawiasz mnie na PC ?? Bo znowu podpadniesz Moderatorowi Twój post został przeniesiony a ja na niego odpowiedziałem ponizej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209006-Pompa-ciepla-ile-kosztuje-grzanie-CO-i-CWU&p=6704989&viewfull=1#post6704989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 14.12.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wczoraj był u mnie znajomy. Jak zobaczył mój dom, rachunki za użytkowanie PC to zdębiał. Dziś do mnie zadzwonił po tel do mojego instalatora. Powiedział, że od Nowego Roku też będzie grzał PC. Swój roczny piec, jak stwierdził, sprzeda bez żalu. Może nie ma się co tak zapierać i denerwować. Może każdemu jeszcze się odmienią poglądy. Opisywany powyżej kumpel był 2 lata temu zagorzałym przeciwnikiem PC choć teraz już za bardzo tego nie pamięta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 asasellloa kolega ma pdłogówkę czy kalafiory? bo jak to drugie to uważaj żeby ci z siekierą nie wpadł za chwilę z awanturą żeś mu głupot naopowiadał, jak mu sprawność wyjdzie na poziomie 200% jedynie i rachunki na poziomie gazuarturkuty jeszcze nie wiesz jak zima wygląda i co twoja pompa potrafi a czego nieto co bylo w zeszłym roku to sezon przejściowy a nie zimapoczekam aż ci naprawdę przyciśnie i chwyci jak było u mnie 5 lat temu -25st w dzień i -33st w nocywtedy pogadamy - i nie zapomnij zdjęcia zrobić jak kopcissz w kominku dla klimatu wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 14.12.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ma podłogówkę oczywiście i zapewniam, że kominek nie jest moim głównym źródłem ogrzewania. W tym roku cały 1 raz rozpaliłem w nim. Ba, oddałem sąsiadowi 0,5 t brykietu bo nie ma kto u mnie w kominku palić. 100kg zostawiłem bo niestety mam rozprowadzenie kanałami i jak się nie pali przez kilka miesięcy to niestety nie pachnie z nich przyjemnie. Ale każdy popełnia błędy. Myślałem, że dzięki kominkowi będzie klimat wieczorkami a przy dwóch małych srejuszkach, klimat w domu mam zupełnie inny.i czasu na palenie 0. Zresztą każdego niedowiarka zapraszam. Kiedyś jeden forumowicz spędził u mnie nawet parę dni robiąc pomiary (nocą było -13 -do -19). Mocno był zdziwiony, że COP jest większe niż założył producent. Masz rację timon, nie mam pojęcia jak będzie przy -30 st. ale patrząc wstecz 10 lat to tych dni mroźnych było naprawdę niewiele. Wtedy może przyda się ten klamot na drewno i brykiet albo od czego jest grzałka? farelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 arturku ty jeszcze nie wiesz jak zima wygląda i co twoja pompa potrafi a czego nie to co bylo w zeszłym roku to sezon przejściowy a nie zima poczekam aż ci naprawdę przyciśnie i chwyci jak było u mnie 5 lat temu -25st w dzień i -33st w nocy wtedy pogadamy - i nie zapomnij zdjęcia zrobić jak kopcissz w kominku dla klimatu wtedy asaselllo Ci już napisał,oprócz 9kW mam jeszcze 3kW grzałkę a dom przy -20st.C potrzebuje tylko 3,5kW mocy grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Drażliwe tematy dla forumowych sprzedawców kotłów,którzy "urabiają" swojego klienta z nowym domem i sprzedają mu nie o 10-20% przewymiarowany kocioł a o 100-200% i jeszcze twierdzą,że wszystko jest ok. A słowa OZC boją się jak diabeł święconej wody i nawet słowem nie wspomną klientowi o tym jak już sami nie chcą tego zrobić przed sprzedażą kotła... pisze to ten co OZC nie zrobił podobnie jak kolega z kółka wzajemnej adoracji niejaki "baton" czy ten drugi z przedziału:p I teraz ciekawostka,10-20% za duży kocioł dla alvaroalvaro78 to max.7kW,co teraz ?? Ciekawe kto łykał 12kW,17kW do nowych domów a kto łyknął 9KW do domu potrzebującego 3KW???- bo darmo dawali? A podstawą przy wyborze jakiegokolwiek źródla ciepłą jest audyt energetyczny domu,bo bez tego nie ma mowy o poprawnie dobranej mocy kotła oraz potem sprawdzeniu czy kocioł nie pobiera zbyt dużej ilości energii(ilości ekogroszku) do tego co powinien. audyt którego nie zrobiłeś albo kupiłeś żeby Ci dom odebrali a źródło ciepła wziąłeś bo dali za darmo 300% większe i nie pisz mi że chciałeś grzać tylko w drugiej taryfie jak dom potrzebuje 3KW to możesz grzać w drugiej mając czajnik 3KW i nie musisz mieć 3 razy za dużego. chyba że lubisz dom przegrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) audyt którego nie zrobiłeś albo kupiłeś żeby Ci dom odebrali a źródło ciepła wziąłeś bo dali za darmo 300% większe i nie pisz mi że chciałeś grzać tylko w drugiej taryfie jak dom potrzebuje 3KW to możesz grzać w drugiej mając czajnik 3KW i nie musisz mieć 3 razy za dużego. chyba że lubisz dom przegrzewać Jaki efekt jest przewymiarowania czajnika elektrycznego,który grzeje 1l wody z mocy 1,3kW na 4kW ? Czy wtedy 1l wody się "przegrzeje" przy mocniejszym czajniku ? Bo oba zużyją tyle samo energii na zagotowanie 1l wody... OZC robiłem sam sobie oj,timon Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 sam to możesz sobie zrobić wiesz co:pjak chcesz doradzać innym to podeprzyj to czymś sensownym a nie pierdołamijak chcesz być wiarygodny to pokaż że swoje decyzje podejmujesz w oparciu o te same wyznaczniki które sugerujesz innym a nie dane od wróżbity arturajak chcesz by ktoś ci wierzył daj do tego podstawyna razie jesteś jedynie krzykaczem i łgarzem bez prawa by ci zaufac i wierzyć w twoje bzdurykłamiesz na każdym kroku i w każdej sprawie i ty chcesz komuś doradzać?wybacz ale nie wart jesteś funta kłaków skoro nie był ci potrzebny większy czajnik to po co wziąłeś? boisz się ze twoje kalkulacje sa tyle samo warte co cały ty??? jesli tak to twoje obawy są w pełni uzasadnionebuduj nowy dom bo ten durszlak zmusi cię do kupienia tartaku albo niewielkiego lasu do twojego klimatycznego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 1900kWh na ogrzewanie to uważam za dobry wynik i tartrak nie bedzie mi konieczny nawet przy -30st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 i mimo tego wziąłeś czajnik 9KW + 3KW grzałkęświetny przykład rzetelnego podejścia do tematu i dobrania źródła ogrzewania do potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) i mimo tego wziąłeś czajnik 9KW + 3KW grzałkę świetny przykład rzetelnego podejścia do tematu i dobrania źródła ogrzewania do potrzeb W cenie 5,2kW to jaki problem tym bardziej,że w lepszym stopniu mogłem wykorzystać II taryfę ? W czym widzisz problem ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5229177&viewfull=1#post5229177 Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 taryfę, której nie miałeś do niedawna? przestań bo już nie można tego czytaćsam już nie kontrolujesz kiedy i jak bardzo kłamiesz.napisz coś mądrego zamiast po raz 4000 któryś cytować siebie, to żenujące jestkończe bo szkoda licznika postów na ciebieleć dołożyć do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 14.12.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Arturo, faktycznie wychodzi Ci poniżej 4kW. Zakładając, że WM ma więcej niż 30% sprawności. Dopiero teraz wczytałem się w Twoją stopkę. Też jestem zaskoczony wyborem tak dużej pompy u Ciebie . Czyżby to lęk o sprawność czy mała różnica w cenie pomiędzy mniejszym modelem?.Wielu znajomych pyta mnie o koszta wybudowania domu na płycie fundamentowej. Czy byłbyś tak miły i napisał ile Cię domek kosztował? Oczywiście może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Arturo, faktycznie wychodzi Ci poniżej 4kW. Zakładając, że WM ma więcej niż 30% sprawności. Dopiero teraz wczytałem się w Twoją stopkę. Też jestem zaskoczony wyborem tak dużej pompy u Ciebie . Czyżby to lęk o sprawność czy mała różnica w cenie pomiędzy mniejszym modelem?. Wielu znajomych pyta mnie o koszta wybudowania domu na płycie fundamentowej. Czy byłbyś tak miły i napisał ile Cię domek kosztował? Oczywiście może być na priv. T-CAP-a miałem w cenie Atlantica S8 także tylko dla tego jest Panas bo S8 spokojnie by stykła. Dom 310tys.zł już wykończony,plyta 190m2 wyszła w cenie 51tys.zł w tym ok.10tys.zl zabezpieczenia na szkody górnicze. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 14.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dzięki, całkiem nieźle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 taryfę, której nie miałeś do niedawna? przestań bo już nie można tego czytać sam już nie kontrolujesz kiedy i jak bardzo kłamiesz. napisz coś mądrego zamiast po raz 4000 któryś cytować siebie, to żenujące jest kończe bo szkoda licznika postów na ciebie leć dołożyć do kominka Jest to kolejny pełny rok testowy przy innej taryfie,w następnym sezonie podejmę decyzję czy będzie ostatecznie G12W czy G11. I chyba wszystko w temacie ? a czemu testowy ? Ja tam nie głupieje jak niektórzy na punkcie paru PLN 0,29zł/kWh przy 3tys.kWh za c.o+cwu styknie w zupełności Do pobicia jest 6300kWh całego prądu w domu za 12 miesięcy w cenie 0,57zł/kWh czyli 3591zł. Komfort przemawia narazie za G11,zobaczymy jak przemówi do portfela obecna taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts