Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Arturo przecież pisałem Tobie wcześniej ze mam dom nieocieplony, budowany w latach 50 ubiegłego wieku z cegły wypalanej własnoręcznie przez moją rodzinę. Około 250m kwadratowych przy wysokościach pomieszczeń 270-290 cm. Teraz możesz u mnie po testować pompę ciepła. Jeśli koszt ogrzewania pompy zmieści się 6000zł(temp 21-22 stopnie) za sezon to ja płacę ten koszt i kupuję ją od Ciebie. Jeśli więcej , to Ty płacisz cały koszt za ogrzewanie pompą i ją zabierasz. Wtedy będziesz wiarygodny i sam będę polecał Ciebie. Podaję że węglem i drewnem na rozpałkę mieszczę się w 4000zł.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno, proszę nie pisać bzdur o syfie z komia, bo przy dobrym sterowniku, dymu w kominie praktycznie nie widać, w przeciwieństwie do tego co wydobywa sie np. po rozpaleniu w kominku.

[ATTACH=CONFIG]157194[/ATTACH]

Zdjęcie "syfu" z mojego komina zrobione dzisiaj . Kocioł pracuje, temp spalin na czopuchu 120 C . Jak widać gołebiowi na kalenicy obok to nie przeszkadza.

to są utarte slogany

ekosyf

syf w kotłowni

syf z komina

syf w salonie

itd

a fakty są takie że w 2011 roku sprzedano w Polsce nie licząc pomp do grzania CWU jakieś 6000szt

trzeba się bić do ostatniej kropli krwi o każdego ewentualnego nabywcę kosztem nawet wmowienia mu rażenia piorunem lub spalenia ogniem piekielnym jeśli nie kupi pompy do swojego domu.

jak ktoś jest fleja to w brudzie żył będzie i przy pompie ciepła a jak ktoś dba to w kotłowni też będzie miał porządek mimo węgla jako paliwa

Chodzi mi o naklad pracy jaki trzeba wlozyc w utrzymanie czystosci. Przy paleniu weglem bedzie on raczej (i to sporo) wiekszy niz bez wegla.

A co do pomieszczenia kotlowni, to te 9m2 to jeszcze jakos rozumiem, ale te kibelki po 4-5m2 to tylko po to, aby piec dufunkcyjny powiesic. To sa kliteczki ktore zgaracisz miotla, mopem i wiaderkiem. Garaz mam 30m2, kotlownie prawie 13m2 u gory stryszek17m2 i strych pod kalenica tez jakies 20m2 po podlodze i wcale nie jest tego za duzo :-) W oryginalnym projekcie mialem garazyk tylko na autko i kotlownie 3m2.

a fakty są takie że w 2011 roku sprzedano w Polsce nie licząc pomp do grzania CWU jakieś 6000szt

trzeba się bić do ostatniej kropli krwi o każdego ewentualnego nabywcę kosztem nawet wmowienia mu rażenia piorunem lub spalenia ogniem piekielnym jeśli nie kupi pompy do swojego domu.

Ludzie sie boja nieznanego. Jak jeszcze do tego dochodzi fama o zastraszajacych kosztach takiej inwestycji to sie nie dziwie.

Jesli bym u siebie zainstalowal kociol stalopalny, to byla by to najwieksza pomylka w mojej inwestycji. Niestety tak mi to teraz wychodzi.

to nie tak że się ludzie boją

często wybór źródła ciepła odbywa się dopiero w momencie kiedy chałupa już stoi okna wstawione w ścianę a nie w ocieplenie, kominy pobudowane i Kowalski staje przed wyborem czym grzać

wtedy często na zmiany jest za późno lub za drogo

jeśli w fazie projektu zakłada się pompę to jest prościej

jeśli wyboru dokonuje się poźniej jest gorzej

dlatego wielu użytkowników się przejechało a wielu usiadło i policzyło ile musieli by dołożyć by pompa się spisała i wybrali świadomie inne rozwiązanie.

u mnie na osiedlu wszyscy posiadacze pomp ciepła stawili się na zebraniu w sprawie podłączenia gazu ziemnego i byli najbardziej zainteresowani tematem

wyjaśnijcie mi dlaczego???

przecież pompa to zero obsługi i same przyjemności

to po jakiego grzyba wogóle przyłazili???

u mnie na osiedlu wszyscy posiadacze pomp ciepła stawili się na zebraniu w sprawie podłączenia gazu ziemnego i byli najbardziej zainteresowani tematem

wyjaśnijcie mi dlaczego???

przecież pompa to zero obsługi i same przyjemności

to po jakiego grzyba wogóle przyłazili???

Nie wiem co Ty masz za sasiadow, ale liczyc to powinni umiec (no chyba ze maja pompy PW, to jak najbardziej ich rozumiem) :-)