Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Zatem źle sądzisz ;)

Sprawdziłem obciązenie cieplne mojego domu przy parametrach -30st.C +22st.C i posiada 6,2kW zatem,pompa Extensa 8kW ma przy -30st.C moc grzewczą jakieś 3,5kW i posiada grzałkę o mocy 3kW co w sumie daję moc grzewczą 6,5kW zatem pompką Atlanic S8 Extensa spokojnie ogrzałbym dom do 22,5st.C przy -30st.C.

Zmienisz swoje sądzenie czy dalej tłumaczyć ło so chozi ???

Podaj linki do danych producenta na potwierdzenie tej mocy przy -30.

Nawet gdy to potwierdzą to będzie na styk, a co będzie jak trzeba będzie otworzyć garaż, drzwi kilka razy na dobę ?

Szwecja,Norwegia,Finlandia,tam są "wyższe" temperatury niż u nas zapewne ;)

A powietrzne tam królują...

Jaki wniosek ?

Tylko w Polsce jest zacofanie ;)

Wniosek, że mając tani prąd a znacznie większą siłę nabywczą zarobków stać ich na grzanie nawet samym prądem.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kobra , suspenser - tego skama można zamówić z podajnikiem z drugiej strony (z lewej strony) ? Jak różnica między plus a premium ? Co do PC to boję się trochę tego jak każdej nowości... Poza tym Ty też masz ~180m i grzejesz "wunglem" a namawiasz mnie na PC ?? :D

Tak można zamówić kocioł "na miarę", więc wybrać stronę zasobnika, wylot spalin [kilka możliwości], powrót zimnej wody, palnik, sterownik itd.

Plus ma palnik Ardeo "obrotowy" a raczej wahliwy, premium żeliwny stały.

Gdy budowałem PC były potwornie drogie dlatego mam kocioł na ekogroszek, dzisiaj bym sprawdził ceny PPC z montażem.

Jak napisał jeden z forumowiczów:

"15tys kosztuje panas 7kW, 17 tys 9 kW, 19 tys t-cap 9kW. Do tego Galmet Maxi za 3 tyś i montaż z 1,5 tys. Podłogówka po całości i mocniejsza PC pozwoli Ci większość sezonu grzać tylko w 2 taryfie. Za rok na CO +CWU nie zapłacisz więcej jak 1,5tys.

Policz teraz ile zapłacisz za kocioł, komin i zasobnik CWU."

Zauważ, że sprzedaję kotły i ekogroszek a namawiam do sprawdzenia faktycznych cen PPC, których w ofercie nie mam, więc coś w tym musi być ;)

Gość Arturo72
Podaj linki do danych producenta na potwierdzenie tej mocy przy -30.

Nawet gdy to potwierdzą to będzie na styk, a co będzie jak trzeba będzie otworzyć garaż, drzwi kilka razy na dobę ?

Nie ma czegoś takiego,jest do -20st.C i wiadomo,że moc będzie się dalej zmniejszała i można się domyślec do mniej więcej ilu kW.

Wniosek, że mając tani prąd a znacznie większą siłę nabywczą zarobków stać ich na grzanie nawet samym prądem.

Słaby ten Twój wniosek,nawet nie wiesz,że w Polsce prad jest tańszy od gazu ziemnego a nawet od ekogroszka a u nas stać ludzi na babranie się w brudnym syfie a może faktycznie nie świadomie to robią ?

18,5 gr za 1kWh to duzo wg Ciebie ??? i grudzien oraz styczen za free ... moge miec i 25 tylko po co , by co komu udowodnic?

Może trzeba otworzyć oczy ?

I teraz podziel te 0,18zł/kWh przez COP3 to kWh z pompy wychodzi 0,06zł/kWh

I co ?

Edytowane przez Arturo72

Nie ma czegoś takiego,jest do -20st.C i wiadomo,że moc będzie się dalej zmniejszała i można się domyślec do mniej więcej ilu kW.

Achaaa i na domysłach opierasz dobór mocy pompy w takich warunkach - no comments ...

Słaby ten Twój wniosek,nawet nie wiesz,że w Polsce prad jest tańszy od gazu ziemnego a nawet od ekogroszka a u nas stać ludzi na babranie się w brudnym syfie a może faktycznie nie świadomie to robią ?

Może trzeba otworzyć oczy ?

I teraz podziel te 0,18zł/kWh przez COP3 to kWh z pompy wychodzi 0,06zł/kWh

I co ?

Po pierwsze u mnie prąd jest droższy nawet w 2 taryfie [0,2369 zł / kWh], po drugie żeby 2 taryfa wystarczyła trzeba kupić pompę o większej mocy czyli droższą, po trzecie gdy kogoś przyciśnie może palić w nowoczesnym ekogroszkowcu tanim miałem, suchym drewnem itp., po czwarte mały agregat na benzynę go zasili w razie blackoutu, a przy samej PC co zrobisz ?

to jest wątek o kotłach , poco na siłe udowadniasz swoje racje. i mam nadzieje że za kilka lat po okresie gwarancji będziesz z nami szczery i napiszesz jak naprawdę wyszedłeś na lodówce

Czy aby na pewno? Czy czasami wam ten węgiel nie zaszkodził? Wracając do tematu 2014 rok zamknę kwotą 1000-1100zł za CO i CWU. Kominka i innych tego typu klamotów brak.

Czasy komuny pamiętam,obecnie jestem wieśniakiem,fakt,w bardziej cywilizowanej części Kraju ale jednak :)

Owszem są awarie ale są rzadko i z przyczyn losowych a nie z przyczyn technicznych jak kiedyś.

Zresztą dzisiaj bez prądu nic nie poleci nawet ekogroszek a pisałem,ze nowy dom wychładza się do 1st.C na dobę,także nikt nie zamarznie w nowym domu po nawet 3 dniach bez prądu.

wybacz, ale muszę to napisać.

Nie porównuj "wsi" w której teraz mieszkasz w wsią, taką prawdziwą, w dodatku poza górnym śląskiem, w takim prawdziwym wygwizdowie. Tam byś sie naprawdę bardzo długo zastanawiał, czy załozyć PC - tak jak ktos pisał, że ma dzienni kilka(naście) zaników prądu i jak na to reaguje PC

Nie mierz wszystkich swoją miarą - to że w twojej okolicy jest jak jest, to wcale nie znaczy że tak jest wszędzie

Przy ekogroszku czy gazie można sobie prosto poradzić UPSem, przy PC już to jest dużo bardziej kosztowne

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Arturo72http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.pngJest to kolejny pełny rok testowy przy innej taryfie,w następnym sezonie podejmę decyzję czy będzie ostatecznie G12W czy G11.

pełny rok testowy powiadasz? przy zimie której nie było?

to jakbyś testował auto z silnikiem powiedzmy 600KM poprzez odpalenie silnika i pozostawienie go na biegu jałowym i stwierdził że jest super oszczędne i mało pali

gadaj zdrów

pisałem ci wielokrotnie i napiszę jeszcze raz

poczekaj na prawdziwą zimę - potem pogadamy- jesli się przyznasz ile spaliłeś w swoim reaktorze syfotwórczym w salonie. swoją drogą ciekaw jestem czy potrafisz w nim prawidłowo palić?

Gość Arturo72

to jakbyś testował auto z silnikiem powiedzmy 600KM poprzez odpalenie silnika i pozostawienie go na biegu jałowym i stwierdził że jest super oszczędne i mało pali

gadaj zdrów

poczekaj na prawdziwą zimę - potem pogadamy- jesli się przyznasz ile spaliłeś w swoim reaktorze syfotwórczym w salonie. swoją drogą ciekaw jestem czy potrafisz w nim prawidłowo palić?

Czekam i czekam na tą prawdziwą zimę i jakoś się nie mogę doczekać ;)

Mam już swoje lata(42) i nie pamiętam mrozów -25 -30 utrzymujących się miesiącami :)

W ubiegłym sezonie styczeń był najzimniejszy gdzie praktycznie cały miesiąc były mrozy do -18st.C i w ten styczeń zużycie na c.o+cwu było 580kWh czyli w dzisiejszej taryfie byłby to koszt ok.180zl.Duzo ? To jest ok.200kg ekogroszka ;)

Ci do kominka,czy uważasz,że przy cenie ok.0,10zl/kWh(z COP)jest sens bawić się w kominek jako źródło ciepła ?

A spalilem 1m3 buczka,dla atmosfery w weekend wieczorem.

Edytowane przez Arturo72

to spaliłeś więcej niż ja w drugim roku mieszkania w moim domu gdy jeszcze nie miałem ocieplonego stropu

to gdzie ten klimat raczej nie rozumiem.

i nie tłumacz że zabudowa że to specjalnie i tego typu pierdoły

wywaliłeś na tego klamota tyle co za kocioł z podajnikiem , postawiłeś do niego komin

i trzymasz go w salonie zamiast w kotłowni

dla klimatu to jest bio a nie kopciuch w salonie.

Gość Arturo72
to spaliłeś więcej niż ja w drugim roku mieszkania w moim domu gdy jeszcze nie miałem ocieplonego stropu

to gdzie ten klimat raczej nie rozumiem.

i nie tłumacz że zabudowa że to specjalnie i tego typu pierdoły

wywaliłeś na tego klamota tyle co za kocioł z podajnikiem , postawiłeś do niego komin

i trzymasz go w salonie zamiast w kotłowni

dla klimatu to jest bio a nie kopciuch w salonie.

Wyżej już pisałem,nie wyobrażam sobie salonu bez kominka i gdybym miał ogrzewanie za darmo kominek również byłby bo jest to mebel i serce domu.

A tak dla uzmyslowienia,teraz 1900kWh na ogrzewanie za sezon będzie kosztowało mnie ok.600zl a m3 buczka 230zl :)

Będzie mi się chciało to go odpale,nie to nie ale nic z musu.

Edytowane przez Arturo72

gadaj zdrów

Timon, zbyt emocjonalnie podchodzisz do sprawy. Tak do PC jak i do palenia w kominku.

Zimy faktycznie możemy się nie doczekać...po zeszłorocznej, byłem gotów się założyć że ta będzie bardziej prawdziwa - a zanosi się że będzie powtórka z zeszłorocznej

Arturo - nawet gdyby przyszła prawdziwa zima(tzn nie taka jak zeszłoroczna, ale np 4-5 lat temu), to maksymalnie zużyje 35% kwh więcej

a co do kominków, to są tacy co ich nie maja i tacy co je mają ale w nich nie palą, bo okazało się że nie jest to takie klimatyczne jak się wydawało przed budową :p

Tym co tak przeżywają te temp poniżej -x proponuję skontaktować się z najbliższą stacją meteo i popytać. Można też poszukać w internecie lub odpłatnie uzyskać z IMGW. W moim rejonie mniej więcej wygląda to tak:

Dane z ostatnich kilku lat. #15122

są także serwisy, gdzie takie dane są ogólnie dostępne

jak ten, gdzie są dane z Zabrza od 2008r.

http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php

ja podchodzę chłodniej niż myślisz

nie trawię jedynie bzdur które ten gość wypisuje

70% jego postów to cytowanie samego siebie a reszta to domysły i gdybania. do tego kłamstw jakich się dopuszczał. wszystko zaś opakowane w kilka nicków i udawanie kogoś kim nie był nie jest i nie będzie.

udziela ludziom rad wyzywa od idiotów i głupców a sam zaniedbał podstawowe reguły które innym wpaja jako niezbędne.

to oszustwo i hipokryzja w czystej postaci.

jeszcze do niedawna wyliczał ludziom swoje koszty w 2 taryfach pomimo iż miał jedną. potem ludzie czytają i się dziwią ze mając domy podobne lub lepiej izolowane nie są w stanie takich wyników osiągać. a to zwykłe kłamstwa są i tyle

dlatego od czasu do czasu wpadam i robię trochę zamieszania wokół jego osoby aby ludzie którzy stają przed podjęciem dość ważnej decyzji spojrzeli inaczej na to co on wypisuje i nie wpadli w kłopoty

Gość Arturo72

To dajesz :)

Kwestionujac fakty lekko stajesz się nie poważny.

Fakty są takie,że zużycie w ostatnich 12 miesiącach na ogrzewanie to 1900kWh co w taryfie G11 dało ok.1000zl,sądzę że jak będzie zima podobna do poprzedniej te 1900kWh w taryfie G12W da kwotę ok.600zl.

OZC ? Mylisz się myśląc ze musi być potrzebna do tego pieczątka,to nie jest certyfikat a audyt energetyczny,który może każdy sobie sam wykonać.

Ja OZC zrobiłem jeszcze przed budową decydując się na ogrzewanie prądem a nie syfem ekogroszkowym gdzie wyszło mi że na ogrzewanie zuzyje 5000kWh.

Poza tym jest mój dziennik budowy w stopce gdzie każdy może skorzystać ze sposobu jaki budowalem.

Boli cie to ze niektórzy nie myślą ?

Koszty za ogrzewanie to rzecz względna a liczy się przede wszystkim zużycie energii na ogrzewanie a koszty zależą od ceny jednostki tej energii czego nie możesz przyswoić i zrozumieć bo to nie tuny a kWh i się gubisz w tym :)

Edytowane przez Arturo72

Timon - Arturo72 w pewnych kwestiach faktyycznie manipuluje, niedopowiada - mnie też to wkurza i też czasami zwracam na to uwagę

Nie zmienia to jednak wcale faktu, że w niektórych ma racje. np co do OZC ma rację. Też robiłem sam przed budową i się sprawdziło i cały czas się sprawdza - to nie jest żadna wiedza tajemna,a wręcz przeciwnie

Niepotrzebnie tez niektóre kwestie artykuuje tak a nie inaczej :p

Arturo72 - niepotrzebnie pewne fakty którzy niektórzy pamiętają próbujesz dopasować do rzeczywistości. Gdybyś tego nie robił, byłoby lepiej IMHO

Ale masz rację, jak wszyscy ci co pamiętają, się stąd wyniosą, to wtedy będziesz najlepszy i najtwojszy :p

A co tu takie kłótnie od samego rana;) Czyżby przedświąteczna atmosfera się udzielała:D

Arturo, wybacz ale toto trzeba sprostować - dla dobra inwestorów;)

Napisał Arturo72

Sprawdziłem obciązenie cieplne mojego domu przy parametrach -30st.C +22st.C i posiada 6,2kW zatem,pompa Extensa 8kW ma przy -30st.C moc grzewczą jakieś 3,5kW i posiada grzałkę o mocy 3kW co w sumie daję moc grzewczą 6,5kW zatem pompką Atlanic S8 Extensa spokojnie ogrzałbym dom do 22,5st.C przy -30st.C.

Otóż, o ile mi wiadomo to Atlantic nie produkuje pomp, które działają do temp -30st (choć są takie na rynku, ale to ekstremum) Taka S8 najpewniej już przy -23, może -25st dla własnego bezpieczeństwa wyłączy sprężarkę i będzie pracować wyłącznie na grzałce. T-cap, ze względu na swoją budowę powinien pociągnąć do -27,-28st, ale raczej nie więcej i dalej też tylko grzałka. Nie znaczy to oczywiście, że nie warto takich pomp kupować, ale trzeba być świadomym ich ograniczeń i zabezpieczyć się na taką ewentualność. Do praktycznie każdej pompy można zamówić pakiet grzałek 3-6-9-12kW i jeżeli u kogoś w rejonie takie temperatury występują to przez te kilka godzin w roku utrzymają komfort temperaturowy w domu przy pomocy energii elektrycznej. Oczywiście jeżeli ktoś posiada kominek, kozę, czy inne alternatywne źródło to w ogóle nie ma się czym martwić:)

BTW: Zapraszam wszystkich bogatych pompiarzy i tych uboższych od ekogroszku też (żart;)) do wzięcia udziału w forumowej aukcji na rzecz dzieciaków. Miła atmosfera i fajne towarzystwo (prawie same laski;)) a przy tym można tak dla odmiany komuś pomóc, bo jadu to już na forum dostatek:D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232815-Tu-licytujemy

BTW: Zapraszam wszystkich bogatych pompiarzy i tych uboższych od ekogroszku też (żart;)) do wzięcia udziału w forumowej aukcji na rzecz dzieciaków. Miła atmosfera i fajne towarzystwo (prawie same laski;)) a przy tym można tak dla odmiany komuś pomóc, bo jadu to już na forum dostatek:D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232815-Tu-licytujemy

Rowniez zapraszam do wziecia udzialu w aukcji.

Aukcja trwa do 18-tego. Dzieci, jak co roku, napracowaly sie i licza na nasza pomoc.