Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Z ciekawości do T-CAPa 9kW można zamówić grzałkę 6 czy tylko 3kW ? map78 co rozumiesz przez " zabezpieczyć się na taką ewentualność" ?

Bez problemu zamówisz,standard to 3kW ale to w zupełności wystarczy,masz praktycznie 12kW mocy grzewczej a takie obciążenie cieplne posiadają nowe domy ok.300m2.

Obciążenie cieplne wyznacza moc grzewcza jaką musi posiadać urządzenie grzewcze,żeby uzupełnić straty energii z reguły przy temp.-20st.C i +21st.C zależy od strefy.

Zrób OZC i się dowiesz wszystkiego i wszystko stanie się jasne :)

A ewentualność to chodziło o to w jaki sposób została dobrana moc grzewcza pompy bo jest kilka szkół.

Niektórzy dobierają na 100% obciążenia a niektórzy na 80% obciążenia a niektórzy tylko na II taryfę.

Edytowane przez Arturo72

Z ciekawości do T-CAPa 9kW można zamówić grzałkę 6 czy tylko 3kW ? map78 co rozumiesz przez " zabezpieczyć się na taką ewentualność" ?

T-Cap 9kW fabrycznie wyposażony jest w grzałkę 3kW, natomiast można do niego dokupić grzałkę 6 lub 9kW. Koszt ok 1000zł:)

Jeżeli chodzi o to "zabezpieczenie na ewentualność" ;) to ja rozumiem to tak: mieszkam na pomorzu i najniższą temp jaką pamiętam jeszcze z dzieciństwa u babci na Kaszubach to było -27st, natomiast w moim obecnym miejscu zamieszkania, gdzie mieszkam już piaty rok najniżej było -23st, więc nie uważam żeby jakiekolwiek dodatkowe źródło ciepła (zabezpieczenie) było mi potrzebne. Podobnie będzie na całej zachodniej ścianie Polski. Natomiast są tu forumowicze, którzy twierdza, że u mnich temp spada i do -40st, a -30st przez parę dni to norma - i właśnie w takim przypadku i na taka ewentualność zaopatrzyłbym się w dodatkową grzałkę:)

• 1 month później...

Styczeń 2015

CO

koszt - 181,64 zł

zużycie - 545,90 kWh (84% w taniej) /1794,46kWh, COP - 3,29

CWU - 9,57m3

kosz t- 48,44 zł

zużycie - 197,70 kWh (100% w taniej) / 514,000 kWh, COP - 2,6

Razem CO + CWU

koszt - 230,08 zł

zużycie - 743,60 kWh (88% w taniej) / 2308,46 kWh, COP - 3,1

Dom

koszt - 142,53 zł

zużycie - 299,50 kWh (58% w taniej)

ŚREDNIA zł/kWh

0,31 - CO+CWU

0,48 - DOM

0,36 - Śr

+ opłaty stałe ok. 21,5 zł/mies.

-------- Okres: 2015-01-01 do 2015-01-31 23:59:59 (31,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 235,73 [h] (85,3%)

Czas pracy CWU: 40,73 [h] (Cykli: 162) (Średnio dziennie: 5,2)

Suma pracy PCi: 276,5 [h]

Startów: 175 (Średnio dziennie: 5,6)

Czas pracy śr CO: 7,60 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,31 [h/d]

Czas pracy śr: 8,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 956 [kWh] Średnio: 30,8 [kWh/d]

CWU: 201 [kWh] Średnio: 6,5 [kWh/d]

CO: 754 [kWh] Średnio: 24,3 [kWh/d]

CO/100m2: 10,6 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [3/97%]: 320 zł w tym CO [0/100%]: 228 zł CWU [37/63%]: 92 zł

------------------------------------------------------------------------

• 2 months później...

Witam

Jestem początkujący na forum mam zapytanie odnośnie zużycia prądu za ogrzewanie pompy ciepła

Moja pompa ciepła to VITOCAL 242-G

W 2014 roku sie wybudowałem sciany porotherm 25 + styropian grafitowy 15cm na zakładke pierwsze uruchomienie pompy nastapiło w listopadzie 2014

do tego czasu przyszły mi 2 rachunki za prąd i troch mnie zaszokowało zużycie 1998kw okres grudzien styczen i 1800kw luty-marzec czy to jest normalne ze az tyle KW pobralo ??

Witam

Jestem początkujący na forum mam zapytanie odnośnie zużycia prądu za ogrzewanie pompy ciepła

Moja pompa ciepła to VITOCAL 242-G

W 2014 roku sie wybudowałem sciany porotherm 25 + styropian grafitowy 15cm na zakładke pierwsze uruchomienie pompy nastapiło w listopadzie 2014

do tego czasu przyszły mi 2 rachunki za prąd i troch mnie zaszokowało zużycie 1998kw okres grudzien styczen i 1800kw luty-marzec czy to jest normalne ze az tyle KW pobralo ??

Tak to bardzo duzo.... ale i bardzo malo..... takie pytanie to i tez odpowiedz, nie podales konkretow to i tez ich nie otrzymasz

:rolleyes:

przerabiał ktoś klimatyzację na PCI P/W? Na elektrodzie przerabiali a moze ktos ma doświadczenia tutaj? Chodzi o to ze klima zopcją grzania inwerterowa o mocy powiedzmy 5kW to wydatek około 3000zł a PCI tej samej mocy klilkakrotnie więcej. Od strony techczninej są to urządzenia o podobnym stopniu komplikacji

przerabiał ktoś klimatyzację na PCI P/W? Na elektrodzie przerabiali a moze ktos ma doświadczenia tutaj? Chodzi o to ze klima zopcją grzania inwerterowa o mocy powiedzmy 5kW to wydatek około 3000zł a PCI tej samej mocy klilkakrotnie więcej. Od strony techczninej są to urządzenia o podobnym stopniu komplikacji

Chyba jeszcze nikt nie przerabiał.

Też uważam, że PPC są jeszcze zbyt drogie i ich ceny powinny zmaleć - analogicznie jak ceny klimatyzatorów spadły w ciągu ostatnich kilku lat.

To nie tak, różnica w cenie obejmuje głównie jednostkę wewnętrzną, zewnętrzna różni się tylko mocą (wydajnością) - jest prostym wymiennikiem ciepła. Bardziej skomplikowana jest jednostka wewnętrzna, musi to ciepło przekazać do cwu i co. Klima po prostu ogrzewa powietrze wewnątrz, ale pc do cwu i chociażby wspomagania co musi ciepło to rozdzielić, do tego potrzebne są odpowiednie wymienniki i sterowanie nimi - oczywiście zgadzam się z tym że powinno to być nieco tańsze.

To nie tak, różnica w cenie obejmuje głównie jednostkę wewnętrzną, zewnętrzna różni się tylko mocą (wydajnością) - jest prostym wymiennikiem ciepła. Bardziej skomplikowana jest jednostka wewnętrzna, musi to ciepło przekazać do cwu i co. Klima po prostu ogrzewa powietrze wewnątrz, ale pc do cwu i chociażby wspomagania co musi ciepło to rozdzielić, do tego potrzebne są odpowiednie wymienniki i sterowanie nimi - oczywiście zgadzam się z tym że powinno to być nieco tańsze.

Co do zewnętrznej zgadza się.

Wewnętrzna - tu zamiast wymiennika gaz - powietrze wystarczy dać gaz - woda, a co do sterowania i rozdzielenia można to zrobić jak w sterownikach kotłów, gdzie na czas grzania CWU wyłącza się pompę CO co jest proste i skuteczne.

Co do zewnętrznej zgadza się.

Wewnętrzna - tu zamiast wymiennika gaz - powietrze wystarczy dać gaz - woda, a co do sterowania i rozdzielenia można to zrobić jak w sterownikach kotłów, gdzie na czas grzania CWU wyłącza się pompę CO co jest proste i skuteczne.

Niestety jak widać po ofertach rynkowych producenci mają nieco inne zdanie w tym temacie i nie oferują takich prostych urządzeń - może ktoś kiedyś wypełni tą "niszę".