rybniczanin 30.12.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Arturo papier jest cierpliwy i Twoje teoretyczne obliczenia możesz sobie schować do gabinetu z projektu Twojego domu. Musiałbyś jeszcze dodać dużo innych uwarunkowań do tych obliczeń, jak nie osłonięty teren itp. o których nie chce mi się już pisać. Teoria a praktyka jednak się trochę różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie przesadzaj to tylko źródło ciepła, do zmiany, a tych pomyłek może być więcej. Wielospadowy dach, brak WM w miejsce kominów wentylacyjnych, (też można samemu) grubsze ocieplenie (w tym ostatnim przyznam racje Arturo) itp. itd Dach, coz, czego sie nie robi dla "urody" (domu) Jakos nie moglem sie przekonac do "stodolki". A co do Wm to juz sie o tym napisalem, ale zapewniem Cie, ze byla to decyzja swiadoma. Wiecej styro na scianach - pewnie by nie zaszkodzilo, ale nie bylo to tez bezproblemowe. Nie godzilem sie na taka grubosc sciany (57-58cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Bo ludzie boja sie cokolwiek samemu zadzialac w temacie PCi, bo uwazaja, ze to jakies czary, ze urzadzenie ma w ogrodzie zakopane rury i ogrzewa tym dom. Zlecaja pozniej calosc ogrzewania firmie ktora instaluje drogie pompy, firma robi oczywiscie odwierty (pomimo, ze ogodu 10 arow wolnego i grunt dobry pod kolektor poziomy) i wystawia rachunek na 40-50 tyz zl. Z takiej kwoty po prostu jest niezly zarobek. A co się dziwisz ? Ludzie na tym się nie muszą znać. ma doradzić fachowiec i wykonać też fachowiec. Tyle że u nas dżungla , mało jest prawdziwych fachowców a dużo "fachowców" którzy chcą szybko i dużo zarobić i mają gdzieś klienta ... Zapewne gdyby ludzie zaczęli prosić o to co mówią Ci fachowcy aby przelać to na papier i podpisać i później za ewentualne bzdury dać gościa do sądu i zarządać odszkodowania to zapewne większość "firm" szybko by znikła ... Taka jest rzeczywiostość ... Obiecać klientowi cuda w które nawet sprzedawca nie wierzy a potem ... Sam mam dom średnio ocieplony (podłoga 10cm , ściany 15cm , sufit 30cm , dach 30-45cm) i szczerze mówiąc "boję" się pompy. Obecnie mój dom "się powiększył z 105m2 do około 165m2 i poprzedni sezon na ogrzanie 105m2 zamknąłem w około 1500-1600zł. W pomieszczeniach 21-22 stopnie. Zero ogrzewania kominkiem. Teraz będzie więcej bo doszło 60m2 ... Kiedyś pamiętam zapytałem lokalnego sprzedawcy pomp powietrznych bo tak zachwalał i obiecywał że będzie na pewno taniej niż ekogroszkiem czy da mi to gwarancję na ... piśmie ... A jesli okazało by się że było by drożej to zabiera pompe , oddaje kasę i zwaraca różnice w cenie "eksploatacji" ... Szybko jakoś zrezygnował i stwierdził że nie da mi takiej gwarancji ... Czyżby się bał ? Przecież mówił że jest taniej niż ekogroszek i wogóle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Czyżby się bał ? Przecież mówił że jest taniej niż ekogroszek i wogóle ... Na powietrzna? Wiadomo ze nie da, bo to taniej raczej nie jest niz ekogrocham. Ja mowie caly czas o pomie GRUNTOWEJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Kiedyś pamiętam zapytałem lokalnego sprzedawcy pomp powietrznych bo tak zachwalał i obiecywał że będzie na pewno taniej niż ekogroszkiem . Gadał bzdury Pompa ciepła w stosunku do węgla ma nam zagwarantować komfort użytkowania przy jednocześnie niskich rachunkach za ogrzewanie. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Gadał bzdury Pompa ciepła w stosunku do węgla ma nam zagwarantować komfort użytkowania przy jednocześnie niskich rachunkach za ogrzewanie. Jeśli nikt nie da gwarancji że klient po modernizacji kotłowni i wydaniu 20-50tys zł nie będzie płacił mniej lub podobnie to po co klientowi ta modernizacji i ten wydatek ? Za te pieniądze jakie wydałby na modernizacje będzie miał opał na około 10-30 lat ... Więc gdzie tu sens ? Klient po to wydaje kilkadziesiąt tysięcy aby potem płacić mniej ... Jeśli ma płacić więcej niż inny klient który wydał na kotłownie 1/4-1/5 kwoty jaką on wydał na kotłownię z super pompę to chyba nie była to dobra inwestycja ... Przypomina to trochę samochody elektryczne ... Kupuje się samochód elektryczny za 100tys zł , mimo że podobny zasilany benzyną kosztuje około 30tys. Wszyscy się podniecają że potem nie trzba lać benzyny a jedynie ładować i przejechanie 100km jest bardzo tanie i wogóle ... Zapomina się jednak że później trzeba samochodów ładować i nie trwa to krótko i to że samochód za to że jest na baterie kosztuje 70tys więcej ... Ile wieć musiałby ten klient przejechać kilometrów aby zapłacić za benzyne 70 tys zł ... Ale oczywiście ekologia ... Tyle że ten samochód jest na akumulatorach które się starzeją i tracą pojemnośc i za kilka lat trzeba będzie te baterie wywalić , a zakup nowych będzie baaardzo drogi ... Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pompa ciepła w stosunku do węgla ma nam zagwarantować komfort użytkowania przy jednocześnie niskich rachunkach za ogrzewanie. Artur zaczynasz już przytaczać jakieś marketingowe regułki, które zna na pamięć każdy akwizytor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pompa ciepła PC PW nie będzie walczyć z paliwami stałymi ona nadaję się doskonale do modernizacji kotłowni olejowych gazowych ( propan ) lub do nowych domów przy których nie ma możliwości na DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pompa ciepła w stosunku do węgla ma nam zagwarantować komfort użytkowania przy jednocześnie niskich rachunkach za ogrzewanie. Jak zwykle oczywiście teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mnie zastanawia jedno ... Odezwał się człowiek (kkkw) który ma dobrze ocieplony dom (nawet bym powiedział że bardzo dobrze i że większośc ludzi nie ma tak dobrze ocieplonego domu). Ma rekueprator , ma pompę ciepła i ... I czemu aż tak dużo płaci ? A może on płaci "normalnie" , tyle że ludzi jak w domu jest ciepło i nie "lubi" kominka ? tak jak napisał Pyxis zobaczymy co mu pokażą odczyty licznika, ale teraz to zastanawiam się czy ta jego pompa nie piłuje czasem na grzałkach, może jego "instalator" zapomniał go poinformować, że można grzałki w sterowniku wyłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jak zwykle oczywiście teoretycznie mógłby chociaż teoretycznie wyliczyć co to znaczy "niskie" rachunki za ogrzewanie, spotkałem się z człowiekiem, który grzanie domu - kostki gazem za 7 tys / sezon uważał za niskie koszty .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Za te pieniądze jakie wydałby na modernizacje będzie miał opał na około 10-30 lat ... Więc gdzie tu sens ? A sens w tym, ze mozesz praktycznie zapomniec o temacie Co+CWU. Jesli masz kociol stalopalny, to zapewne docenisz to uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 30.12.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Dach, coz, czego sie nie robi dla "urody" (domu) Jakos nie moglem sie przekonac do "stodolki". A co do Wm to juz sie o tym napisalem, ale zapewniem Cie, ze byla to decyzja swiadoma. Wiecej styro na scianach - pewnie by nie zaszkodzilo, ale nie bylo to tez bezproblemowe. Nie godzilem sie na taka grubosc sciany (57-58cm). Moje uwagi dotyczą również mojego domu i moich doświadczeń. Co do styro to okna można było w ciepłym montażu dać na zewnątrz, grubości ścian nie rzuca się wtedy w oczy. Twój domek z tym dachem urokliwy. Bez kominów wyglądałby jakoś dziwnie. Trzeba by jakieś atrapy porobić. Co do reszty od PC GW ludzi odstrasza cena i wątpliwości związane z kosztami serwisu i dostępem do części w kontekście zmian cen nośników. Pisze oczywiście o typowych sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Rozwazalem montaz w warstwie ocieplenia, ale nie mialem firmy ktora mi to zrobi dobrze to raz, no i takie parapety wielkosci malego stolika mial bym wtedy w domu, to dwa. Nie wiem co gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A sens w tym, ze mozesz praktycznie zapomniec o temacie Co+CWU. Jesli masz kociol stalopalny, to zapewne docenisz to uzasadnienie Nie całkiem docenie, bo puste konto albo kredyt wzięty na pompę będzie mi o tym przypominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Jak zwykle oczywiście teoretycznie Również praktycznie no chyba,że wyobrażasz sobie powietrzną czy gruntową pompę ciepła jako kocioł z jednostką zewnętrzną i wewnętrzną do którego trzeba zasypywać ręcznie kilka ton prądu W takim wypadku musisz zmienić swoje wyobrażenia... Artur zaczynasz już przytaczać jakieś marketingowe regułki, które zna na pamięć każdy akwizytor... Tak źle i tak nie dobrze Jeśli nikt nie da gwarancji że klient po modernizacji kotłowni i wydaniu 20-50tys zł nie będzie płacił mniej lub podobnie to po co klientowi ta modernizacji i ten wydatek ? Za te pieniądze jakie wydałby na modernizacje będzie miał opał na około 10-30 lat ... Więc gdzie tu sens ? Jeśli nie widzisz sensu to widocznie masz takie same wyobrażenie o pompie jak karoka65 A nie daj Boże jak polecę grzanie prądem Jaki wg Ciebie ma to sens grzanie bezpośrednio,drogim prądem ? Ja taki sens widzę i gdyby nie zużycie na cwu(wyższe niż na c.o) dom grzałbym prądem Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 mógłby chociaż teoretycznie wyliczyć co to znaczy "niskie" rachunki za ogrzewanie, spotkałem się z człowiekiem, który grzanie domu - kostki gazem za 7 tys / sezon uważał za niskie koszty .... Sławek u niego na działce jeszcze pokrzywy rosły a na wątkach o kotłach na eko groszek pisał jakie rachunki będzie miał za ogrzewanie Byłem w tamtym tygodniu na serwisie ( sterownik ) kotła Ogniwo u gościa w Brzegu. Mówi że cały czas na gazie lecieli, płacił 2600 czy 2800pln/miesiąc i miał spokój. Niestety kaska się skończyła i trzeba było z wunglem się przeprosić. Także te 7tysi/sezon to jeszcze chyba i tak nie dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Również praktycznie no chyba,że wyobrażasz sobie powietrzną pompę jako kocioł z jednostką zewnętrzną i wewnętrzną do którego trzeba zasypywać ręcznie kilka ton prądu W takim wypadku musisz zmienić swoje wyobrażenia... Do tej praktyki to jeszcze bardzo daleka droga przed tobą kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie całkiem docenie, bo puste konto albo kredyt wzięty na pompę będzie mi o tym przypominać. Kase zarobisz predzej czy pozniej, kredyt splacisz, konto uzupelnisz a ekogroszkowy "strup" jak byl, tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A sens w tym, ze mozesz praktycznie zapomniec o temacie Co+CWU. Jesli masz kociol stalopalny, to zapewne docenisz to uzasadnienie Hmmm ... Czy ja wiem ... To samo można mieć za duuuuuuuuuużo mniejsze pieniądze wybierając piec na gaz ziemny. Więc jak komuś zależy na komforcie to może mieć za dużo niższe pieniądze i grzać "za darmo' przez kilka (naście lat) Oczywiście nie wszedzie jest gaz , ale jeśli ktoś chce grzać gazem to po prostu szuka działki z gazem Pompy to "zabawki" dla bogatych , którzy nie chcą "się bawić w ekogroszek" bo to nie jest trendy i zaszpanować. Komuś co zależy na komforcie wybierze gaz. Piece na gaz są tańsze nawet od piecy na ekogroszek z podajnikiem ... Ja mam piec na ekogroszek. Szczerze mówiąc jestem człowiekiem który żył większość swojego życia w bloku i nie miał styczności z drewnem ani weglem. Palę w piecu na ekogroszek z podajnikiem i nie przeraża mnie to , ani nie wykańcza fizycznie. Za to cieszę się że mam wpływ na to czym palę i na jego koszt ... Oczywiście wolałbym mieć pompę , ale na pewno nie chciałbym płacić więcej niż obecnie , bo nie cierpię na "nadmiar gotówki" i wolę ten "nadmiar" wydać na inne rzeczy niż oddać zakładowi energetycznemu Dodatkowo każda modernizacja musi dla mnie mieć jakiś sens i późniejszy zysk. Po prostu się opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts