ArturWi 30.12.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Do tej praktyki to jeszcze bardzo daleka droga przed tobą kolego. Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać Widzisz rożnicę ? To samo można mieć za duuuuuuuuuużo mniejsze pieniądze wybierając piec na gaz ziemny. Więc jak komuś zależy na komforcie to może mieć za dużo niższe pieniądze i grzać "za darmo' przez kilka (naście lat) Tak myślisz ? Jeśli tak,to jesteś w błedzie Koszt 1kWh z gazu to 0,27zł a z pompy,nawet przy COP2 przy non-stop mrozach to 0,2zł,koszty instalacji podobne Ja wolałem prąd z COP1 niż gaz ziemny Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 30.12.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Rozwazalem montaz w warstwie ocieplenia, ale nie mialem firmy ktora mi to zrobi dobrze to raz, no i takie parapety wielkosci malego stolika mial bym wtedy w domu, to dwa. Nie wiem co gorsze Miałem analogiczne doświadczenia z pc dlatego wybrałem groch. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Pompy to "zabawki" dla bogatych , którzy nie chcą "się bawić w ekogroszek" bo to nie jest trendy i zaszpanować. Komuś co zależy na komforcie wybierze gaz. Piece na gaz są tańsze nawet od piecy na ekogroszek z podajnikiem ... Ja mam piec na ekogroszek. Szczerze mówiąc jestem człowiekiem który żył większość swojego życia w bloku i nie miał styczności z drewnem ani weglem. Palę w piecu na ekogroszek z podajnikiem i nie przeraża mnie to , ani nie wykańcza fizycznie. Za to cieszę się że mam wpływ na to czym palę i na jego koszt ... Oczywiście wolałbym mieć pompę , ale na pewno nie chciałbym płacić więcej niż obecnie , bo nie cierpię na "nadmiar gotówki" i wolę ten "nadmiar" wydać na inne rzeczy niż oddać zakładowi energetycznemu Dodatkowo każda modernizacja musi dla mnie mieć jakiś sens i późniejszy zysk. Po prostu się opłacać. Sie nie zgodze. Dom to byla spora inwestycja i nie naleze do ludzi ktorzy nie wiedza gdzie wydac kase, bo tyle jej maja. Gazu nie mam. Chcialem miec dzialke poza miastem i przy zadnej nie bylo szans na gaz. Po drugie mieszkalem przez 13 lat z gazem w domu. Nie chce wiecej miec nic wspolnego z gazem w domu! Nigdy Poki mieszkasz pare lat, to obsluga pieca nie jest uciazliwa, ale pomysl co bedzie za lat 5 czy 10. Nie daj Boze bedziesz musial sie na starosc polozyc do jakiegos szpitala. Zona bedzie te wory taszczyla z wunglem w zimie i odkuwala nagar z palnika? A co to rachunkow, to masz wyzej wklejone. Za pazdziernik, listopad i grudzien ile wyszlo 572 zl za CO + CWU. Czy to duzo wiecej niz wydales na wegiel w tym okresie? Ile Cie kosztowalo? BTW: MAsz jakies autko w garazu? Masz garaz? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Kase zarobisz predzej czy pozniej, kredyt splacisz, konto uzupelnisz a ekogroszkowy "strup" jak byl, tak bedzie. Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać Widzisz rożnicę ? Tak myślisz ? Jeśli tak,to jesteś w błedzie Koszt 1kWh z gazu to 0,27zł a z pompy,nawet przy COP2 przy non-stop mrozach to 0,2zł,koszty instalacji podobne Jednak mało wiesz. Przeca sie bajtli z kiblami na praktykach po sztrom wysyłało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać Widzisz rożnicę ? Jak zaczniesz podawać to napisz Aaa o jakich tonach piszesz, myślisz że dom jednorodzinny to elektrownia. Co do praktyki to nie rżnij głupa i nie kręć ale to najlepiej ci wychodzi. Ja jeszcze ze "swoim okiem" nikogo w konia nie zrobiłem, ty pewnie swoim naganianiem niejednego do rozpaczy doprowadziłeś i z tym swoim liczydłem i teoriami doprowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać. A to już nie ode mnie zależało,ja byłem gotowy na przyjęcie pompy ciepła już od początku września Jednak mało wiesz. Przeca sie bajtli z kiblami na praktykach po sztrom wysyłało. No fakt Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać. Patrz przez pryzmat swojej sytuacji. Inni niech martwia sie sami za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać. Pompka dojechać nie może a jak serwis u Arturo będzie też taki szybki to tylko się pochlastać jak coś w tej pompce pizdnie w zimie. Brrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jaki wg Ciebie ma to sens grzanie bezpośrednio,drogim prądem ? Ja taki sens widzę i gdyby nie zużycie na cwu(wyższe niż na c.o) dom grzałbym prądem Ty jesteś teoretykiem a mój kumpel praktykiem ... Wybudował nie tak dawno dom. Dom niezbyt duży. Wybrał ogrzewanie elektryczne bo do nie duży (coś ponad 100m2) , a dodatkowo jako że jest pracownikiem energetyki to ma tzw "ekwiwalent" czyli "pakiet powiedzmy bardzo taniego pradu Zrobił też "alternatywne" ogrzewanie w salonie (kominek z płaszczem wodnym). Skończyło sie tak że szybko zrezygnował z grzania prądem i grzeje kominkiem a grzanie pradem traktuje jako alternatywę i zasilanie awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Pompka dojechać nie może a jak serwis u Arturo będzie też taki szybki to tylko się pochlastać jak coś w tej pompce pizdnie w zimie. Brrrr. Jak mówię,to nie ode mnie zależy i ja tej pompy nie sprowadzam,robi to miki i to u niego tyle czekałem i czekam dalej Ty jesteś teoretykiem a mój kumpel praktykiem ... Wybudował nie tak dawno dom. Dom niezbyt duży. Wybrał ogrzewanie elektryczne bo do nie duży (coś ponad 100m2) , a dodatkowo jako że jest pracownikiem energetyki to ma tzw "ekwiwalent" czyli "pakiet powiedzmy bardzo taniego pradu Zrobił też "alternatywne" ogrzewanie w salonie (kominek z płaszczem wodnym). Skończyło sie tak że szybko zrezygnował z grzania prądem i grzeje kominkiem a grzanie pradem traktuje jako alternatywę i zasilanie awaryjne. Widocznie miał zerowe pojęcie o budowie domu pod grzanie prądem Skieruj go do tematu o grzaniu prądem,tam chłopaki go nauczą bo ja nie jestem wiarygodny ze swoimi 40kWh/m2/rok ;) Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A to już nie ode mnie zależało,ja byłem gotowy na przyjęcie pompy ciepła już od początku września No jak twój klient też będzie gotowy ze 4 miesiące na przyjęcie serwisu to nie chciałbym być w twojej skórze. Też mu powiesz że od ciebie to nie zależy ? Na forum najwyżej znowu nick zmienisz, masz wprawę i zaje...te doświadczenie, chociaż w tym. Ale w firmie cię dopadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) no i dopiero w po Nowym Roku dotrze wtedy wezmę krzesło i kubek herbaty usiądę u Ciebie kotłowni a Ty będziesz nabierał doświadczenia przy montażu stracisz dziewictwo instalatora z twoją 9 Panasa Edytowane 30 Grudnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 no i dopiero w po Nowym Roku dotrze wtedy wezmę krzesło i kubek herbaty usiądę u Ciebie kotłowni a Ty będziesz nabierał doświadczenia przy montażu Dokładnie tak,nawet kawkę zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Herbata z miodem i cytryną wchodzi w rachubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać Widzisz rożnicę ? Tak myślisz ? Jeśli tak,to jesteś w błedzie Koszt 1kWh z gazu to 0,27zł a z pompy,nawet przy COP2 przy non-stop mrozach to 0,2zł,koszty instalacji podobne Ja wolałem prąd z COP1 niż gaz ziemny A skąd ta kwota i jak wyliczona ? Bo patrzyłem na pompe powietrzną Panasonica (jakąs droższą) i przy mocnych mrozach COP spada mocno poniżej 2 ... Przy jakiej trafie ? Czy czasami nie jest to w taryfie nocnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 30.12.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A skąd ta kwota i jak wyliczona ? Bo patrzyłem na pompe powietrzną Panasonica (jakąs droższą) i przy mocnych mrozach COP spada mocno poniżej 2 ... Przy jakiej trafie ? Czy czasami nie jest to w taryfie nocnej ? Panasonic T-CAP przy -15st.C gwarantuje COP2,57,cena kWh w II taryfie to 0,33zł ale biorąc pod uwagę normalne zużycie na cele bytowe w droższej taryfie średnia cena 1kWh wynosi wtedy zależnie od użytkowników 0,4-0,45zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 no i dopiero w po Nowym Roku dotrze wtedy wezmę krzesło i kubek herbaty usiądę u Ciebie kotłowni a Ty będziesz nabierał doświadczenia przy montażu stracisz dziewictwo instalatora z twoją 9 Panasa To jednak współpracownikami w kotłowni Arturo będziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No skoro chce montować te pompy to gdzieś się trzeba nauczyć U siebie będzie mu najlepiej A ja sobie odpocznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Sie nie zgodze. Dom to byla spora inwestycja i nie naleze do ludzi ktorzy nie wiedza gdzie wydac kase, bo tyle jej maja. Gazu nie mam. Chcialem miec dzialke poza miastem i przy zadnej nie bylo szans na gaz. Po drugie mieszkalem przez 13 lat z gazem w domu. Nie chce wiecej miec nic wspolnego z gazem w domu! Nigdy Poki mieszkasz pare lat, to obsluga pieca nie jest uciazliwa, ale pomysl co bedzie za lat 5 czy 10. Nie daj Boze bedziesz musial sie na starosc polozyc do jakiegos szpitala. Zona bedzie te wory taszczyla z wunglem w zimie i odkuwala nagar z palnika? A co to rachunkow, to masz wyzej wklejone. Za pazdziernik, listopad i grudzien ile wyszlo 572 zl za CO + CWU. Czy to duzo wiecej niz wydales na wegiel w tym okresie? Ile Cie kosztowalo? BTW: MAsz jakies autko w garazu? Masz garaz? jest obecnie ekogroszek pakowany w worki 20kg. Ta waga nie przerazi nawet kobiety ... Moja żona jest przeszkolona z obsługi pieca. Pomaga także ładować opał. Czyszczenie pieca u mnie jest bajecznie proste. Mam poziome kanały i czyści się szybko i całkowicie bez pobrudzenia się. Mam garaż 21m2. W garażu jest samochód i inne pierdoły jak i około 3 ton ekogroszku. Ekogroszek pakowany. Co do tego ile mnie to kosztuje. W tamtym roku grzałem 105m2 i spalanie miesięczne niemalże przez całą zime miałem około 10kg na dobę , czyli około 0,3 tony na miesiąc.Tona za 700zł czyli za miesiąc za CO i CWU płaciłem około 210zł. Teraz doszło do ogrzania dodatkowo 60m2 więc spalanie większe Dodatkowo jeszcze dodatkowy grzejnik w łazience. Obecnie spalanie miałem od 10,5 do 16kg na dobę. Kotłownia mała , ale jest tam piec , jest rekuperator , jest duzy regał który służy za spiżarnię , jest pralka (bo pomieszczenie służy też za pralnio-suszarnię) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts