Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla - ile kosztuje grzanie CO i CWU

Pyxis

Recommended Posts

Do tej praktyki to jeszcze bardzo daleka droga przed tobą kolego.

Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać ;)

Widzisz rożnicę ?

To samo można mieć za duuuuuuuuuużo mniejsze pieniądze wybierając piec na gaz ziemny.

Więc jak komuś zależy na komforcie to może mieć za dużo niższe pieniądze i grzać "za darmo' przez kilka (naście lat)

Tak myślisz ? Jeśli tak,to jesteś w błedzie :)

Koszt 1kWh z gazu to 0,27zł a z pompy,nawet przy COP2 przy non-stop mrozach to 0,2zł,koszty instalacji podobne :)

Ja wolałem prąd z COP1 niż gaz ziemny ;)

Edytowane przez ArturWi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozwazalem montaz w warstwie ocieplenia, ale nie mialem firmy ktora mi to zrobi dobrze to raz, no i takie parapety wielkosci malego stolika mial bym wtedy w domu, to dwa. Nie wiem co gorsze ;-)

Miałem analogiczne doświadczenia z pc dlatego wybrałem groch.

Edytowane przez Regut1

Pompy to "zabawki" dla bogatych , którzy nie chcą "się bawić w ekogroszek" bo to nie jest trendy i zaszpanować.

Komuś co zależy na komforcie wybierze gaz.

Piece na gaz są tańsze nawet od piecy na ekogroszek z podajnikiem ...

Ja mam piec na ekogroszek. Szczerze mówiąc jestem człowiekiem który żył większość swojego życia w bloku i nie miał styczności z drewnem ani weglem. Palę w piecu na ekogroszek z podajnikiem i nie przeraża mnie to , ani nie wykańcza fizycznie.

Za to cieszę się że mam wpływ na to czym palę i na jego koszt ...

Oczywiście wolałbym mieć pompę , ale na pewno nie chciałbym płacić więcej niż obecnie , bo nie cierpię na "nadmiar gotówki" i wolę ten "nadmiar" wydać na inne rzeczy niż oddać zakładowi energetycznemu :)

Dodatkowo każda modernizacja musi dla mnie mieć jakiś sens i późniejszy zysk. Po prostu się opłacać.

Sie nie zgodze. Dom to byla spora inwestycja i nie naleze do ludzi ktorzy nie wiedza gdzie wydac kase, bo tyle jej maja. Gazu nie mam. Chcialem miec dzialke poza miastem i przy zadnej nie bylo szans na gaz. Po drugie mieszkalem przez 13 lat z gazem w domu. Nie chce wiecej miec nic wspolnego z gazem w domu! Nigdy :-)

Poki mieszkasz pare lat, to obsluga pieca nie jest uciazliwa, ale pomysl co bedzie za lat 5 czy 10. Nie daj Boze bedziesz musial sie na starosc polozyc do jakiegos szpitala. Zona bedzie te wory taszczyla z wunglem w zimie i odkuwala nagar z palnika?

A co to rachunkow, to masz wyzej wklejone. Za pazdziernik, listopad i grudzien ile wyszlo 572 zl za CO + CWU. Czy to duzo wiecej niz wydales na wegiel w tym okresie? Ile Cie kosztowalo?

BTW: MAsz jakies autko w garazu? Masz garaz?

Edytowane przez Pyxis

Kase zarobisz predzej czy pozniej, kredyt splacisz, konto uzupelnisz a ekogroszkowy "strup" jak byl, tak bedzie. :-)

Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać.;)

Nie trzeba mieć praktyki,żeby wiedzieć,że kilka ton węgla trzeba przerzucić a prąd jedynie podawać ;)

Widzisz rożnicę ?

Koszt 1kWh z gazu to 0,27zł a z pompy,nawet przy COP2 przy non-stop mrozach to 0,2zł,koszty instalacji podobne :)

Jednak mało wiesz. Przeca sie bajtli z kiblami na praktykach po sztrom wysyłało.:p

Widzisz rożnicę ?

Jak zaczniesz podawać to napisz :)

Aaa o jakich tonach piszesz, myślisz że dom jednorodzinny to elektrownia.

Co do praktyki to nie rżnij głupa i nie kręć ale to najlepiej ci wychodzi.

Ja jeszcze ze "swoim okiem" nikogo w konia nie zrobiłem, ty pewnie swoim naganianiem niejednego do rozpaczy doprowadziłeś i z tym swoim liczydłem i teoriami doprowadzisz.

Widzisz jakoś Arturo dalej kozą pali zamiast ogrzewać Panasoniciem. Tylko żeby mu ten Panasonic dojechał z tych Niemiec, bo koza zostanie na stałe. Już dawno miał mieć Atlantic. Dlatego z tym zarabianiem może być różnie, a kredyt trzeba spłacać.;)

A to już nie ode mnie zależało,ja byłem gotowy na przyjęcie pompy ciepła już od początku września ;)

Jednak mało wiesz. Przeca sie bajtli z kiblami na praktykach po sztrom wysyłało.:p

No fakt :)

Edytowane przez ArturWi

Patrz przez pryzmat swojej sytuacji. Inni niech martwia sie sami za siebie :-)

Pompka dojechać nie może a jak serwis u Arturo będzie też taki szybki to tylko się pochlastać jak coś w tej pompce pizdnie w zimie.

Brrrr.

Jaki wg Ciebie ma to sens grzanie bezpośrednio,drogim prądem ?

Ja taki sens widzę i gdyby nie zużycie na cwu(wyższe niż na c.o) dom grzałbym prądem ;)

Ty jesteś teoretykiem a mój kumpel praktykiem ...

Wybudował nie tak dawno dom. Dom niezbyt duży. Wybrał ogrzewanie elektryczne bo do nie duży (coś ponad 100m2) , a dodatkowo jako że jest pracownikiem energetyki to ma tzw "ekwiwalent" czyli "pakiet powiedzmy bardzo taniego pradu ;)

Zrobił też "alternatywne" ogrzewanie w salonie (kominek z płaszczem wodnym).

Skończyło sie tak że szybko zrezygnował z grzania prądem i grzeje kominkiem a grzanie pradem traktuje jako alternatywę i zasilanie awaryjne.

Pompka dojechać nie może a jak serwis u Arturo będzie też taki szybki to tylko się pochlastać jak coś w tej pompce pizdnie w zimie.

Brrrr.

Jak mówię,to nie ode mnie zależy i ja tej pompy nie sprowadzam,robi to miki i to u niego tyle czekałem i czekam dalej :)

Ty jesteś teoretykiem a mój kumpel praktykiem ...

Wybudował nie tak dawno dom. Dom niezbyt duży. Wybrał ogrzewanie elektryczne bo do nie duży (coś ponad 100m2) , a dodatkowo jako że jest pracownikiem energetyki to ma tzw "ekwiwalent" czyli "pakiet powiedzmy bardzo taniego pradu ;)

Zrobił też "alternatywne" ogrzewanie w salonie (kominek z płaszczem wodnym).

Skończyło sie tak że szybko zrezygnował z grzania prądem i grzeje kominkiem a grzanie pradem traktuje jako alternatywę i zasilanie awaryjne.

Widocznie miał zerowe pojęcie o budowie domu pod grzanie prądem :)

Skieruj go do tematu o grzaniu prądem,tam chłopaki go nauczą bo ja nie jestem wiarygodny ze swoimi 40kWh/m2/rok ;) ;)

Edytowane przez ArturWi

A to już nie ode mnie zależało,ja byłem gotowy na przyjęcie pompy ciepła już od początku września ;)

No jak twój klient też będzie gotowy ze 4 miesiące na przyjęcie serwisu to nie chciałbym być w twojej skórze.

Też mu powiesz że od ciebie to nie zależy ?

Na forum najwyżej znowu nick zmienisz, masz wprawę i zaje...te doświadczenie, chociaż w tym.

Ale w firmie cię dopadną.

Widzisz rożnicę ?

Ja wolałem prąd z COP1 niż gaz ziemny ;)

A skąd ta kwota i jak wyliczona ?

Bo patrzyłem na pompe powietrzną Panasonica (jakąs droższą) i przy mocnych mrozach COP spada mocno poniżej 2 ...

Przy jakiej trafie ? Czy czasami nie jest to w taryfie nocnej ?

A skąd ta kwota i jak wyliczona ?

Bo patrzyłem na pompe powietrzną Panasonica (jakąs droższą) i przy mocnych mrozach COP spada mocno poniżej 2 ...

Przy jakiej trafie ? Czy czasami nie jest to w taryfie nocnej ?

Panasonic T-CAP przy -15st.C gwarantuje COP2,57,cena kWh w II taryfie to 0,33zł ale biorąc pod uwagę normalne zużycie na cele bytowe w droższej taryfie średnia cena 1kWh wynosi wtedy zależnie od użytkowników 0,4-0,45zł.

Sie nie zgodze. Dom to byla spora inwestycja i nie naleze do ludzi ktorzy nie wiedza gdzie wydac kase, bo tyle jej maja. Gazu nie mam. Chcialem miec dzialke poza miastem i przy zadnej nie bylo szans na gaz. Po drugie mieszkalem przez 13 lat z gazem w domu. Nie chce wiecej miec nic wspolnego z gazem w domu! Nigdy :-)

Poki mieszkasz pare lat, to obsluga pieca nie jest uciazliwa, ale pomysl co bedzie za lat 5 czy 10. Nie daj Boze bedziesz musial sie na starosc polozyc do jakiegos szpitala. Zona bedzie te wory taszczyla z wunglem w zimie i odkuwala nagar z palnika?

A co to rachunkow, to masz wyzej wklejone. Za pazdziernik, listopad i grudzien ile wyszlo 572 zl za CO + CWU. Czy to duzo wiecej niz wydales na wegiel w tym okresie? Ile Cie kosztowalo?

BTW: MAsz jakies autko w garazu? Masz garaz?

jest obecnie ekogroszek pakowany w worki 20kg. Ta waga nie przerazi nawet kobiety ...

Moja żona jest przeszkolona z obsługi pieca. Pomaga także ładować opał.

Czyszczenie pieca u mnie jest bajecznie proste. Mam poziome kanały i czyści się szybko i całkowicie bez pobrudzenia się.

Mam garaż 21m2. W garażu jest samochód i inne pierdoły jak i około 3 ton ekogroszku. Ekogroszek pakowany.

Co do tego ile mnie to kosztuje.

W tamtym roku grzałem 105m2 i spalanie miesięczne niemalże przez całą zime miałem około 10kg na dobę , czyli około 0,3 tony na miesiąc.Tona za 700zł czyli za miesiąc za CO i CWU płaciłem około 210zł.

Teraz doszło do ogrzania dodatkowo 60m2 więc spalanie większe Dodatkowo jeszcze dodatkowy grzejnik w łazience. Obecnie spalanie miałem od 10,5 do 16kg na dobę.

Kotłownia mała , ale jest tam piec , jest rekuperator , jest duzy regał który służy za spiżarnię , jest pralka (bo pomieszczenie służy też za pralnio-suszarnię) .