winjarek 09.04.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Z jakich składników i w jakich proporcjach zrobić zaprawę do murowania ogrodzenia z cegły klinkierowej żeby nie było potem białych wykwitów na murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 10.04.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Najlepsza jest gotowa zaprawa do klinkietu. Tyle, że droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 10.04.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Z jakich składników i w jakich proporcjach zrobić zaprawę do murowania ogrodzenia z cegły klinkierowej żeby nie było potem białych wykwitów na murze? Najlepiej jednak murować gotową zaprawą przeznaczoną do klinkieru, są takie również od razu w kolorze np. grafitowym lub brązowym i wtedy nie trzeba dodatkowego spoinowania. Przy murowaniu tylko na zaprawę robioną cementowo-piaskową ryzyko żeplamy będą wychodzić jest zawsze duże. Ja zamierzam budować ogrodzenie z klinkieru jeszcze w kwietniu lub maju i kupię gotową zaprawę. Producentów jest dużo, zaczynając od A- Atlas, Alpol itd. Widziałem klinkier murowany na zaprawę cementową i plamy jednak wychodzą. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 10.04.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 koniecznym warunkiem i gwarancją braku wykwitów na klinkierze jest przede wszystkim sucha cegła i niska wilgotność powietrza (nie może padać deszcz!!) w czasie gdy murujemy...można dobrze zrobić nawet na zwykłą zaprawę z barwnikiem (dobrym barwnikiem) ...reszta to reklama...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winjarek 10.04.2004 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 A w jakim stosunku cementu do piasku robi się tą zaprawę cementowo-piaskową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 10.04.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Legar ma racje! (stawia kolacje) Faktycznie murowalem klinkier z zachowaniem "wszelkich zasad" i na elewacji domu wszystko jest OK, ale gdy z tego samego klinkieru murowalem podmurowke fundamentu ogrodzenia mrzyl deszczyk i teraz efekty w lasnie w ogrodzeniu kwitna. Mam nadzieje, ze... przekwitna kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 11.04.2004 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 cegłę Roben ja murowałem zykłym cementem portlandzkim bez dodatków czyli oznaczony jako 1 i piaskiem w stosunku 1;2.Lepsza jest zaprawa gotowa ale drozsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 11.04.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Jak stać kogoś na klinkier to i powinno stać na dobrą zaprawę(szkoda klinkieru) Z gotowych zapraw stosowałem Sopro KMT.Aby wyszło taniej można murować zwykłą zaprawą ale bez wapna, na koniec zafugować zaprawą do klinkieru (sprawdzone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 11.04.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 można murować zwykłą zaprawą ale bez wapna zamiast wapna dodaje sie specjalny plastyfikator, np.: cemaplast...(niektórzy murują nawet bez niego) i jest OK...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 11.04.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Legar ma racje! (stawia kolacje) Faktycznie murowalem klinkier z zachowaniem "wszelkich zasad" i na elewacji domu wszystko jest OK, ale gdy z tego samego klinkieru murowalem podmurowke fundamentu ogrodzenia mrzyl deszczyk i teraz efekty w lasnie w ogrodzeniu kwitna. Mam nadzieje, ze... przekwitna kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 12.04.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 u mnie było sporo klinkieru i zaprawa gotowa kosztowała by mnie 2-gie tyle co klinkier.Kierownik Budowy zaproponował robienie zaprawy na miejscu. Zaryzykowałem, bo klinkier jasny i stwierdiłem, że nie będzie widać zbytnio wykwitów. Zaprawa to cement klasy I, + czysty piasek + plastyfikator Murton. Kolor ma to ciemno szary. Wikwitów nie ma, a przynajmniej nie widziałem. Jak murowali, to mżyło i było z 5 stopni ciepła. Po murowaniu zakrywali folią. W trakcie murowania mur się nie moczył bo osłaniał go trochę dach. Więc faktycznie te wykwity nie tak łatwo wywołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 12.04.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 A czy jest możliwość, że wykwity pojawią się później? Tzn. zaraz po wymurowniu ich nie będzie, a po jakimś czasie się pojawią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 12.04.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Z tego, co wiem, to wykwity powstają wtedy, gdy cegła (która jest dość porowata) pije wilgoć z zaprawy wraz z zawartymi w zaprawie minerałami (głównie chodzi o wapno). Woda odparowuje z cegły przez jej pory, a minerały zostają na jej powierzchni.Wykwity mogą więc powstawać dopóki zaprawa jest wilgotna i jest w niej niezwiązane wapno, które może wessać cegła.Dlatego tak ważne jest, żeby murować klinkier w możliwie suchych warunkach. Potem jak już wyschnie i zwiąże, to pewnie wykwity mają sporo mniejsze szanse, żeby zaistnieć. Może ktoś wie dokładniej jak to jest? Są tu jacyś chemicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.04.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 A w jakim stosunku cementu do piasku robi się tą zaprawę cementowo-piaskową? Dajcie sobie spokój z zaprawami gotowymi - szkoda kasy!!! Tak jak napisał mieczu czysty portlandzki + piasek + woda i to wszystko... cement:piasek=1:3...a jak to wyszło...sprawdźcie sami poniżej wykwity... a co to takiego??? Co do suchych warunków... na wszystko jest rada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 12.04.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Dokładnie tak. Podczas wilgotnej aury i murowania jednocześnie, cegła ciągnie wiloć zawartą w zaprawie razem z zawatrymi w zaprawie solami, a następnie wysychając transportuje sole na zewnątrz (woda odparowywuje pozostawijac "winowajców"), które łacząc się z CO2, jaki jest powietrzu, prowadzą do powstawania ww. niepopularnych wykwitów. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.04.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 ... rozwijając temat ,,suchych warunków" - widzicie tą folię... ? http://foto.onet.pl/upload/21/3/_241931_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winjarek 13.04.2004 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Dzięki Krystian za krótką i konkretną odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 13.04.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ciao To tak troszke "na chlopski rozum" - ale jezeli cegla jest sucha to na pewno na tychmiast wciagnie wilgoc z zaprawy i potem bedzie musiala ja oddac zostawiajac plamy - al to tak na "chlopski rozum" Z tego co wiem to wapno powoduje tego typu problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 19.04.2004 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Wy tak fajnie tu piszecie o murowaniu cegłą klinkierową. A ja dałam nowy temat o impregnacji tejże cegły. Jeśli możecie, napiszcie proszę czym impregnować cegłę klinkierową, czy będzie to miało wpływ na późniejszy wygląd cegły i czy impregnację zrobić tuż przed murwaniem czy można dużo wcześniej?Pozdrowienia. Zosiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts