Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zaprawa do klinkieru ?

Recommended Posts

Z jakich składników i w jakich proporcjach zrobić zaprawę do murowania ogrodzenia z cegły klinkierowej żeby nie było potem białych wykwitów na murze?

Najlepiej jednak murować gotową zaprawą przeznaczoną do klinkieru, są takie również od razu w kolorze np. grafitowym lub brązowym i wtedy nie trzeba dodatkowego spoinowania.

Przy murowaniu tylko na zaprawę robioną cementowo-piaskową ryzyko żeplamy będą wychodzić jest zawsze duże. Ja zamierzam budować ogrodzenie z klinkieru jeszcze w kwietniu lub maju i kupię gotową zaprawę. Producentów jest dużo, zaczynając od A- Atlas, Alpol itd.

Widziałem klinkier murowany na zaprawę cementową i plamy jednak wychodzą.

Pzdr

koniecznym warunkiem i gwarancją braku wykwitów na klinkierze jest przede wszystkim sucha cegła i niska wilgotność powietrza (nie może padać deszcz!!) w czasie gdy murujemy...można dobrze zrobić nawet na zwykłą zaprawę z barwnikiem (dobrym barwnikiem) ...reszta to reklama...pzdr

Legar ma racje! (stawia kolacje)

Faktycznie murowalem klinkier z zachowaniem "wszelkich zasad" i na elewacji domu wszystko jest OK, ale gdy z tego samego klinkieru murowalem podmurowke fundamentu ogrodzenia mrzyl deszczyk i teraz efekty w lasnie w ogrodzeniu kwitna. Mam nadzieje, ze... przekwitna kiedys. :wink:

Legar ma racje! (stawia kolacje)

Faktycznie murowalem klinkier z zachowaniem "wszelkich zasad" i na elewacji domu wszystko jest OK, ale gdy z tego samego klinkieru murowalem podmurowke fundamentu ogrodzenia mrzyl deszczyk i teraz efekty w lasnie w ogrodzeniu kwitna. Mam nadzieje, ze... przekwitna kiedys. :wink:

u mnie było sporo klinkieru i zaprawa gotowa kosztowała by mnie 2-gie tyle co klinkier.

Kierownik Budowy zaproponował robienie zaprawy na miejscu. Zaryzykowałem, bo klinkier jasny i stwierdiłem, że nie będzie widać zbytnio wykwitów. Zaprawa to cement klasy I, + czysty piasek + plastyfikator Murton. Kolor ma to ciemno szary. Wikwitów nie ma, a przynajmniej nie widziałem. Jak murowali, to mżyło i było z 5 stopni ciepła. Po murowaniu zakrywali folią. W trakcie murowania mur się nie moczył bo osłaniał go trochę dach. Więc faktycznie te wykwity nie tak łatwo wywołać.

Z tego, co wiem, to wykwity powstają wtedy, gdy cegła (która jest dość porowata) pije wilgoć z zaprawy wraz z zawartymi w zaprawie minerałami (głównie chodzi o wapno). Woda odparowuje z cegły przez jej pory, a minerały zostają na jej powierzchni.

Wykwity mogą więc powstawać dopóki zaprawa jest wilgotna i jest w niej niezwiązane wapno, które może wessać cegła.

Dlatego tak ważne jest, żeby murować klinkier w możliwie suchych warunkach. Potem jak już wyschnie i zwiąże, to pewnie wykwity mają sporo mniejsze szanse, żeby zaistnieć.

Może ktoś wie dokładniej jak to jest? Są tu jacyś chemicy?

A w jakim stosunku cementu do piasku robi się tą zaprawę cementowo-piaskową?

Dajcie sobie spokój z zaprawami gotowymi - szkoda kasy!!!

Tak jak napisał mieczu czysty portlandzki + piasek + woda

i to wszystko... :p

cement:piasek=1:3...a jak to wyszło...sprawdźcie sami poniżej :wink:

wykwity... :o a co to takiego???

Co do suchych warunków... na wszystko jest rada... :wink:

Dokładnie tak.

Podczas wilgotnej aury i murowania jednocześnie, cegła ciągnie wiloć zawartą w zaprawie razem z zawatrymi w zaprawie solami, a następnie wysychając transportuje sole na zewnątrz (woda odparowywuje pozostawijac "winowajców"), które łacząc się z CO2, jaki jest powietrzu, prowadzą do powstawania ww. niepopularnych wykwitów.

pozdrowienia :wink:

Wy tak fajnie tu piszecie o murowaniu cegłą klinkierową. A ja dałam nowy temat o impregnacji tejże cegły. Jeśli możecie, napiszcie proszę czym impregnować cegłę klinkierową, czy będzie to miało wpływ na późniejszy wygląd cegły i czy impregnację zrobić tuż przed murwaniem czy można dużo wcześniej?

Pozdrowienia. Zosiek