Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia - z "minispiżarką" czy bez???

fafulja

Recommended Posts

witam!

wydawało mi się, że już wszystko mam zaplanowane, ale jednak lektura forum namieszała mi w głowie. Proszę o pomoc, głosy za i przeciw obu zamieszczonym niżej propozycjom. oczywiście w minispiżarce oprócz widocznej lodówki od góry do dołu półki, ale w planerze ikei nie dałam rady :)alon w rzeczywistości jest dłuższy od kuchni, ma prawie 6m długości.

rzut 2.jpg

łacznik salon-kuchnia.jpg

sp.jpg

szafki sp.jpg

Edytowane przez fafulja
zmiana załacznika

:( nikt mi nie doradzi prócz Kinki ? jej uwaga o bieganiu do lodówki za scianę była bardzo cenna, ale nadal myslę, że yaki "kuchenny" schowek byłby praktyczny, tyle, że wymysliłam nowy wariant. oceńcie, please :) ten duży prostokat w rogu przy oknie to lodówka, tu w wersji sbs, ale to nie przesądzone

last.jpg

tak, na prawo ma wymiary 242x100 i właśnie same półki mają tam być, miejsce na wór z psim jedzeniem, zgrzewki wody, zapasy sypkich produktów, wzelkie roboty kuchenne i inne pomocniki - które normalnie upychałabym po szafkach

w załączniku kolejne wariacje - kolor scian przypadkowy, specjalnie kontrastujący z meblami,bo te na pewno będa białe, zlew też przypadkowy, w ikei nie mają takiego jakbym chciała

rzut.jpg

lodówka.jpg

kuchnia.jpg

z góry.jpg

spiżarka.jpg

Edytowane przez fafulja

Minispiżarka jest świetną sprawą. Ja mam taką, ale całkowicie odizolowaną od kuchni - osobne pomieszczenie. Sprawdza się bardzo dobrze - przede wszystkim mogę tam wkładać jedzenie, które nie mieści się w kuchni - magazynować np. konfitury i rzeczy, które mają długą ważność, albo suche. Raz na jakiś czas jadę do sklepu i kupuję więcej suchych rzeczy jak np. makarony czy ryż i je tam wstawiam. Tam też mam śmietnik z plastykami - segreguje śmieci, słoiki po zjedzonych rzeczach itp. Moi rodzice spiżarki nie mają tylko piwnicę. Wejście do piwnicy jest tylko z zewnątrz i za każdym razem jak się chce wziąć ogórki kiszone do obiadu trzeba śmigać na dwór i na dół do piwnicy. Spiżarka bardzo ułatwia sprawę, więc polecam ją każdemu, kto ma mozliwość coś takiego sobie zorganizować. A Twój projekt - ostatni jest bardzo dobry, o wiele lepszy niż pierwsza opcja.

Fafulja szczerze mówiąc żaden układ mi się nie podoba,wolę jak jest ciąg szafek a nie szafki po różnych kątach a ten zlew na końcu zupełnie nie pasuje i kuchenka jakoś osobno-lepiej dać zlew narożny.

Dlaczego po prostu nie możesz zrobisz tej kuchni w "L".

Ciekawi mnie jaki masz salon i jak wygląda całość,przy tych wymiarach jest wiele możliwości można nawet zrobić na środku wyspę albo spiżarkę narożną i co ze stołem czy jest osobna jadalnia czy ma być na niego miejsce?

1.

http://img843.imageshack.us/img843/597/tyuun.jpg

2.

http://img839.imageshack.us/img839/6197/dfvgbn.jpg

kinka dziękuję za sugestie :) plan z odzieloną kuchenką padł, do architekta poszedł ten z posta nr 7 :) szafki w ciągu , stół i część " jadalnia" ma być w części salonu sąsiadującej bezpośrednio z kuchnią. Zalezy mi, aby pomimo częściowo otwartej kuchni jak najbardziej schowac jej mniej atrakcyjne elementy, zlew itp, więc opcja ze zlewem pod oknem odpada :)

Radko,

Trafiłam tu przypadkiem i nie do końca przekonuje mnie pomysł ze spiżarką :(. Chcesz ją mieć za wszelką cenę? Układ jest taki troszkę przekombinowany. Przechodząc obok ociekacza łatwo będzie coś z niego strącić. Przed lodówką będzie ciasno :(.

Można tu coś jeszcze przestawić?

Zrobiłam coś w planerze, ale nie wiem czy można Ci jeszcze mieszać?

:)

Edit:

Skoro już zrobiłam to wrzucę ;). Ten układ wydaje się bardziej funkcjonalny i wygodny :)

Pozdrawiam serdecznie :)

http://img836.imageshack.us/img836/8734/radka.jpg

http://img715.imageshack.us/img715/1778/radka1.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/4384/radka2.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/5157/radka3.jpg

Edytowane przez julianna16

dziękuję Julianno :) za sugestie. Architekt stwierdził, ze za poźno na zmiany, bo za chwilę odbiór techniczny i nie będą już instalacji przenosić. Spiżarki nie będzie. Ale też nie może być piekarnika i mikro w słupku, na przeciw wejścia, bo wyjscie zasilania piekarnika pierwotnie zaplanowałam tam, gdzie kuchenka i niestety będzie " staromodnie" w duecie indukcja i piekarnik.

Nie takie rzeczy "przestawiałyśmy" na FM ;). To jak będzie wyglądała Twoja kuchnia jeśli bez spiżarki?

Piekarnik może być pod płytą, ale mikro możesz sobie zrobić w słupku. Są jakieś przeciwwskazania?

przyłącza są rozplanowane pod taki układ jak niżej. co do mebli - od 8 lat mam kuchnię białą w połysku i chcę to powtórzyć, pomimo tego, ze w wątku o kuchniach obecnie 90% kuchni tak wygląda. Podobają mi się co prawda na przykład palisandrowe fronty u góry, ale myslę, że na co dzień mnie osobiście szybko by znudziły

zabudowa kuchnia rzut.jpg zabudowa kuchnia widok z balkonu.jpg7.jpgłacznik salon-kuchnia.jpg

Mnie zupełnie nie martwi, ani nie przeszkadza to, co mają inni ;). W domu planuję to, co mi się osobiście podoba, a więc też będzie biała kuchnia :D.

Patrzę sobie na Twój układ i na etapie realizacji zachęcam do odwrócenia ociekacza. Dzięki temu będzie więcej blatu między zlewem a płytą. Ta przestrzeń jest bardzo przydatna i funkcjonalna. Wyśrodkowałabym też płytę odsuwając ją od narożnika i wstawiając narożnik L. Tylko, że wtedy problem z drugiej strony z narożnikiem :(. Meble będą na zamówienie czy z Ikea?

Rozumiem, że chciałaś schować wszystkie sprzęty za ścianką. Wygląda to ok :). Lodówka na 100% będzie niezabudowana?

Edytowane przez julianna16

kombinowałam z przesunięciem kuchenki, narożna szafka 90 i małe cargo 30 pozwalają "wyśrodkować"kuchenkę :). wizka w załączniku.

Lodówka marzy mi się wielka w stylu staroamerykańskim coś jak SMEG np., więc niezabudowana.

przerzucenie ociekacza spowoduje, że będzie widoczny zza ścianki, a tego nie chcę zupełnie. Meble chyba jednak będą z ikei, motywy ekonomiczne muszę mieć mocno na uwadze :) i marzy mi się blat i ściana za tz tego samego materiału, coś jak w kuchni Ragazzy ( choć ona ma blat z granitu, a na ściane blat eggera- u mnie egger i na blacie i na ścianie) zastanawiam się nad dekorami jak w załączniku

a.jpg lodowka-smeg-222x300.jpg

lazio.jpg łupek.jpg prtororo.jpg

Ok - Twój domek, Twoja kuchnia :yes:.

Gdzie będzie czajnik / ekspres / mikro? Podzieliłaś sobie szafki funkcjami?

Kuchnię Raggazy znam bardzo dobrze :yes: i zachwycam się nią cierpiąc, że u siebie takiego układu nie wyczaruję :(.

Ładnie poradziłaś sobie z narożnikami - teraz jest ok :yes:

chciałabym, żeby to był mój domek ;) to tylko niestety mieszkanko... czajnik i mikro w narożniku po prawej stronie kuchni ( teraz mam podobnie i jest ok) a expres mam wolnostojący automat i kocham go ogromnie, nie zamienię na zabudowany za chiny- na blacie w pobliżu okna tam gdzie na rzucie doniczka może stać :) jego widok mi nie przeszkadza zupełnie :)

Wiem Radko, wiem, że to mieszkanie :). Słowa "domek" użyłam tak ogólnie :D.

Wygląda na to, że wszystko już przemyślane, więc teraz zostaje tylko czekać aż będziesz mogła zamawiać mebelki :).