Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzyby spod sniegu

gumis107

Recommended Posts

Każdej zimy wyciągając prawdziwki z zamrażalnika, muszę je trochę oskrobać ze śniegu.... A tak bez żartów, to spod śniegu nie zbierałem, choć zdarzyło mi się na minusie do lasu po grzyby chodzić. Były to jednak tylko poranne przymrozki. W tym roku grzybami dość późno sypnęło....

W okolicy mojego domu na wsi w tym roku znaleziono prawdziwka o obwodzie kapelusza 78cm.Dziadek ktory go znalazl chcial dzwonic do TV , bo ponoc faktycznie byl rekordowo wielki ,na szczescie rodzina mu to wyperswadowala , bo jakby taki grzyb sie w tv pojawil i podano gdzie go znaleziono ,to pewnie okoliczne lasy zostalby doslownie rozdeptane przez grzybiarzy .A w tym roku z grzybami bylo faktycznie dosc dziwnie ,normalnie prawdziwki zbieram juz w czerwcu ,w tym roku normalne ,czyli wieksze ilosci mpojawily sie dopiero w sierpniu.Pzdr

A faktycznie była dziwna jedna rzecz wyrosły mnie na działce para prawdziwków , choć jak były u mnie grzyby to kozaki skąd te prawdziwki się wzięły?? Nie ja mówię o rekordzie ilościowym kolega za jednym wyjazdem w rodzinne strony naciachał prawdziwków .....40 wiaderek ( w jeden dzień). Tak ja tez nie wierzyłem ale jak zobaczyłem zdjęcie busa wypełnionego grzybami to ledwo nie padłem.....Żona jak zobaczyła ilość to zagroziła rozwodem :p

• 9 months później...
zeby ,cytujac klasyka "bytow nieprzebnych nie mnozyc", ;-)a wlasciwie tematow na forum ,macie grzyby teraz lesie ?U mnie tylko kilka prawdziwkow i nawet nie ma muchmorow (a bywaly ich tysiace),mask\lakow nie ma ,kozakow tez g.. ,a przy poprzedniej pelni zbieralo sie kilka kilogramow prawdziwkow na godzine