Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie terenu utworzenie skarpy a warunki wodne

Recommended Posts

Sąsiad ma w projekcie zagospodarowania działki podniesienie terenu o 1,20 m w stosunku do mojej a sąsiad obok aż o 1,8 m w najniższym jej punkcie przy naszej granicy. Na granicy ma powstać skarpa o tychże wysokościach. Udzielił mi odpowiedzi że zamiast tego woli nasypać 60 cm ale z lekkim spadkiem w moją stronę. Sama już nie wiem co gorsze;p Skarpa, jeśliby ją odpowiednio zabezpieczył przed osuwaniem itd by mi nie przeszkadzała. Natomiast wyprofilowanie działki tak by spadek był w moją stronę, a do tego zaostrzenie znaczne tego spadku (teraz jest spadek 10-30 cm, a będzie o wiele wyższy ponad 1,50 cm w najwyższym punkcie do 60 cm na granicy...) chętnie bym się dowiedziała jaki to będzie kąt nachylenia...

Nie wiem co dalej zamierza... czy jakiś choćby mur oporowy... On równa do poziomu drogi...

Czy ktoś się spotkał z takim postępowaniem?

Ja jestem przeciwna nawożeniu ziemi i zmianie rzędnej... dlatego sama tego nie robię, malo tego grunt mam wysoko przepuszczalny (piasek) wody gruntowe nie występują na głębokości 3,5 metra... więc o zalewanie się nie martwiłam, do tej pory.... bo sąsiad zdaje się nawozi ziemi gliniastej czyli nieprzepuszczalnej, do tego ten spadek...więc co nie zostanie wchłonięte u niego doleci do mnie. Sam sobie funduje gorszy grunt, ale zdaje się nie martwi go to bo wodę odprowadzi sobie do mnie.

Proszę o rady i opinie

pozdrawiam