Bader 03.11.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Racja, ale świadomość trzeba kształtować zgodnie z prawdą i nie można w błąd pacjenta wprowadzać.. Zobacz taki Bader. Prycha charczy, przekręca, ale jak do muru przyciśnięty uczciwie przyzna : WYMIENNIK TRZA WAŚCI!. To się nazywa cierpliwe kształtowanie świadomości obywatelskiej. Jak zwykle masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem Jeżeli ktoś uległ lansowi i kupił inwalidę , to powinien sprawić mu protezę, ale zawsze lepiej pomyśleć i wybrać sprawny wkład , zamiast kombinować i jeszcze nazywać to nowoczesnym rozwiązaniem. To tak , jak z kominami sysemowymi- pęka - jego wina a nie badziewia , które go uszkodziło Ech, ta Wasza dialektyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Przekręcasz. Pokaż gdzie napisałem, że pękanie to wina systemu? Tekst którego nie zrozumiałeś brzmi : "Komin systemowy nie nadaje się do kominka z wkładem kominkowym, gdyż ten okresowo może produkować spaliny o temperaturze przekraczającej dopuszczalną w systemach". Takie jest przesłanie przekazu, który nie ma nic wspólnego z Twoimi głupawymi podtekstami o wyższości jednych wkładów nad drugimi. Dotyczy zarówno technik stosowanych przez Ciebie jaki i tych których nie łapiesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 03.11.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Przekręcasz. Pokaż gdzie napisałem, że pękanie to wina systemu? Tekst którego nie zrozumiałeś brzmi : "Komin systemowy nie nadaje się do kominka z wkładem kominkowym, gdyż ten okresowo może produkować spaliny o temperaturze przekraczającej dopuszczalną w systemach". Takie jest przesłanie przekazu, który nie ma nic wspólnego z Twoimi głupawymi podtekstami o wyższości jednych wkładów nad drugimi. Dotyczy zarówno technik stosowanych przez Ciebie jaki i tych których nie łapiesz.... Też typowe dla Ciebie - myśleć ,że jedyne wkłady jakie są , to przewietrzone kuźnie, de facto wywtornice spalin o wysokiej. Zapominasz ,że do pewnego czasu nie było problemu z pękaniem kominów sys. , ale może wtedy byłeś w Reichu i nie dane było Ci poznać innych rozwiązań Twoja cytata , aby była prawdziwa musiałaby brzmieć " Komin systemowy nie nadaje sie do NIEKTÓRYCH kominków z PEWNYMI wkładami kominkowymi , gdyż te okresowo mogą produkować spaliny o temperaturze przekraczającą dopuszczalną w k. systemowych. " I takie stwierdzenie winno być umieszczane na kartach wkładów - kuźni, aby klient wiedział , co kupuje. Tylko , czy wtedy by kupił A jeżeli nie znasz takich wkładów ( o niskiej temperaturze spalin ekspediowanych do komina ) , cóż nie moja wina- jeszcze może poznasz. Jak znam życie , za parę lat Niemcy je ponownie odkryją i wylansują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Nieprawda. "Moja cytata" jest dobra tylko nie przeznaczona dla przymulonych umysłów. TWOJE wkłady też mogą wyprodukować spaliny o temperaturze zagrażającej kominom systemowym. Zapominasz, ze w niepowołanych rękach wszystko można zepsuć. Gdybyś mniej na swoim ego się skupiał, byłbyś nawet fajnym doradcą. A tak jesteś tylko upierdliwy, nierzetelny i mało wiarygodny. Chyba że jesteś po spożyciu, bo jakiś mało kumaty dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 03.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Nieprawda. "Moja cytata" jest dobra tylko nie przeznaczona dla przymulonych umysłów. TWOJE wkłady też mogą wyprodukować spaliny o temperaturze zagrażającej kominom systemowym. Zapominasz, ze w niepowołanych rękach wszystko można zepsuć. Gdybyś mniej na swoim ego się skupiał, byłbyś nawet fajnym doradcą. A tak jesteś tylko upierdliwy, nierzetelny i mało wiarygodny. Chyba że jesteś po spożyciu, bo jakiś mało kumaty dzisiaj Jak widzę ,masz jakiś problem z alkoholem Co chwila z tym wyjeżdżasz. A o stosowaniu zasady " niepowołane ręce " , to łatwiej coś zepsuć doszczelniając wkład niż zkuźnić wkłady, które preferuję. Jak uzyskam zgodę klienta , to podrzucę tu zdjęcia po pierdyknięciu holz-gazu w "najlepszej podróbie Spartherma " - wiedziałem ,że tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.11.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 No faktycznie jest to panorama Greg co byś nie kombinował to nie zapanujesz nad ogniem w tym palenisku. Pozostaje Ci montaż jakiejś nasadki, rury z radiatorami itd. Cokolwiek co wydłuży drogę spalin a przy okazji zwiększy moc kominka. Zamiennie dorzuciłbym moderator ciągu. W moim CTM - ie redukuje temperaturę dymu o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zamiennie dorzuciłbym moderator ciągu. W moim CTM - ie redukuje temperaturę dymu o połowę. Piotrze, czy chodzi Tobie o taki np. regulator ciągu? Faktycznie doprowadzenie powietrza zewnętrznego powinno skutecznie schłodzić spaliny. Dobre i trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Piotrze, czy chodzi Tobie o taki np. regulator ciągu? Faktycznie doprowadzenie powietrza zewnętrznego powinno skutecznie schłodzić spaliny. Dobre i trochę. Dokładnie taka idea, nie do końca w tej formie. To jest raczej przydatne w kotłowniach, gdzie klapka może sobie do woli hałasować, a straty ciepłego powietrza, zasilającego moderator, nie są tak istotne jak w pomieszczeniach mieszkalnych. Moderatory do kominków wykonują sam już od kilkunastu lat, kiedy to nie było jeszcze na rynku takich bajerów jak na zdjęciu (Jeremias miał, ale tylko do fi 150). Moje konstrukcje podłączam w sposób odseparowany do kanału wychodzącego na zewnątrz budynku. Spróbuj sobie wyobrazić rozgrzany komin i nagle mróz minus dwadzieścia schładza spaliny. Bajka! Z pewnością nie do naśladowania dla niewtajemniczonych. Generalnie używałem tego do wkładów z szybą gilotynowa. Kiedyś nie były za szczelne. Szczelne urządzenia nie potrzebują takiego wynalazku, bo panuje się nad nimi skutecznie dolotem powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 04.11.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 a gdzie sie to montuje? bo u mnie rozwalanie zabudowy kominka nie wchodzi w rachube... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 W tej kwestii możesz szybko zmienić zdanie jak Ci się zapali strych. Ja bym się lustrem nie przejmowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 a gdzie sie to montuje? bo u mnie rozwalanie zabudowy kominka nie wchodzi w rachube... masz drzwiczki rewizyjne - wyczystkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 W tej kwestii możesz szybko zmienić zdanie jak Ci się zapali strych. Ja bym się lustrem nie przejmowała. W razie czego tam troszkę powyżej pytałem o strych i konstrukcję drewnianą. Piotrze takie regulatory ciągu były już znane i produkowane zanim firma Jeremias, a raczej jej oddział powstał w Polsce. Faktycznie są takie które klapią, ale są i takie, które da się wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 To jak z ta wyczystką, greg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 W razie czego tam troszkę powyżej pytałem o strych i konstrukcję drewnianą. Widziałam. Zmartwił mnie brak reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Też takie zjawisko obserwuję czasem, że ceglany komin, który jest używany z rzadka, potrafi być gorętszy od tego używanego non stop. I to otwarte palenisko, z definicji dające chłodne spaliny, tak go potrafi rozpędzić.Zjawisko zanikło po zamontowaniu nasady kominowej.Tak mi się nasunęła więc koncepcja, że może on chronicznie mokry był.Temperatura takiej ściany szybko rośnie, potem się trzyma na tym samym poziomie, a potem nagle spada.Lustro dla wody tez przeźroczyste nie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts