PSWO 03.11.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam,temat nadaje się zarówno do działy "Wentylacja ..." jak i tutaj. Postanowiłem napisać tu, gdyż sedno problemu* leży bardziej po stronie działu "Kominki". *Problem - brzydki zapach z komina - temat rzeka:1. Problem pojawia się w okresie jesień-zimia-poczatek wiosny. W domu ciepło, na zewnątrz zimno, komin na zewnętrznej ścianie budynku - nieocieplony i chyba za krótki.2. Komin duży - przekrój wewnętrzny ponad 40 cm - nie pamiętam dokładnie.3. Na końcu komina strażak - w wietrzne dni pomaga4. Powiedzmy, że dzisiaj o godzinie 20 kończę palić w kominku, za 2 dni po wychłodzeniu komina odwraca się ciąg i zaczyna zasysać przez komin powietrze, razem z charakterystycznym smrodem (kominiarze wiedzą o co chodzi). Strasznie długi wstęp, ale to co napisałem wyżej jest ważne.I teraz mnie nie bijcie - ja dom kupiłem z rynku wtórnego i teraz wychodzą babole:1. W każdym pomieszczeniu jest wentylacja WYWIEWNA - działa ona prawidłowo - mniej lub bardziej wyciąga zużyte powietrze.2. W garażu jest kocioł gazowy, z otwartą komorą spalania + duża czerpnia powietrza WYDAJE MI SIĘ, ŻE:Przez brak nawiewu w domu, jak już fizyka ciepłego komina przestaje działać wentylacja wyciąga powietrze z domu i żeby zgadzało się ciśnienie, ubytki powietrza uzupełniane są przez zasysanie powietrza z komina - nie mam idealnie szczelnego wkładu - taki jego urok nie wada. Nie wiem o czym osoba budująca dom myślała nie robiąc nawiewu do domu - głupota, jakaś nowa moda na robienie z domu termosu, nie pytajcie.Proszę o informacje, czy mój tok rozumowania jest słuszny? W oknach nie mam nawiewników i zastanawiam się nad ich założeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.11.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam. Odpowiedziałeś sam na zadane wcześniej pytania Oprócz nawiewników warto żebyś ocieplił komin (ścianę z kominem) lub (oraz) zamontował szczelny szyber - taki jakie są w kominkach z otwartym paleniskiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PSWO 03.11.2012 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedź.Temat wałkowałem już zeszłej zimy, nawet tutaj na forum, ale jakoś na wiosnę zmieniłem sznurki we wkładzie i myślałem, że problem znikł poprzez uszczelnienie wkładu - okazało się, że źle myślałem. Teraz podszedłem do problemu bardziej praktycznie - kupiłem kadzidło i latałem z nim jak opętany w chacie, żeby zobaczyć jak właściwie działa moja wentylacja i stad takie wnioski. Jeżeli znajdę szybko ekipę, to komin ocieplę. Nawiewnik założę w pierwszej kolejności. Jeżeli chodzi o "szczelny szyber" to będę wdzięczny za rozwinięcie tematu"- jak montować- gdzie montować (nad czopuchem, w kominie - ja mam komin w całości murowany z pełnej cegły)- czy montowałeś już takowy i czy jest to duży problem z punktu widzenia wykończonego już domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.11.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Forest podpowiedział Ci coś czego nie powinien i sam nigdy nie montował. Jeśli zaś montował, powinien szybko oddać uprawnienia, które nabył Zobacz godzinę wpisu...Późno z imprezy wrócił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Miałem kiedyś taki przypadek, po porządnym ociepleniu komina zewnętrznego temat sam się rozwiązał. Masz wspaniałą sytuację tzn. duży komin, nie musisz ocieplać komina na zewnątrz ponieważ możesz w środku. Jak pisałeś komin nie jest długi to i koszty nie będą wielkie. Wrzuć do środka wkład stalowy, przestrzeń pomiędzy wkładem, a kominem murowanym wewnątrz wypełnij materiałem izolacyjnym i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 04.11.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam, 1. W każdym pomieszczeniu jest wentylacja WYWIEWNA - działa ona prawidłowo - mniej lub bardziej wyciąga zużyte powietrze. Pozdrawiam Masz przede wszystkim skopaną wentylację i to ona jest przyczyną Twoich nieszczęść. Nie wiem czy same nawiewniki tutaj pomogą. Ciekawe jak w ogóle dom przeszedł odbiór § 150. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. W robieniu z domu termosu nie ma w sumie nic złego, pod warunkiem że jest to rozwiązanie kompleksowe, zapewniające odpowiednią ilość i średnicę "dziur" dla zapewnienia odpowiedniej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jani_63, wywiewna nie zawsze oznacza mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 04.11.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Wentylacja wywiewna to wentylacja wywiewna. W innym przypadku jest to wentylacja grawitacyjna z kanałami wywiewnymi w każdym pomieszczeniu. W takim układzie brak nawiewników jest przyczyną. Inna sprawa jak powietrze będzie krążyć po domu przy takim układzie kanałów i co z wentylacja pomieszczeń brudnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Wentylacja wywiewna to wentylacja wywiewna. W innym przypadku jest to wentylacja grawitacyjna z kanałami wywiewnymi w każdym pomieszczeniu. W takim układzie brak nawiewników jest przyczyną. Inna sprawa jak powietrze będzie krążyć po domu przy takim układzie kanałów i co z wentylacja pomieszczeń brudnych? Tak, ale w tym przypadku to wentylacja wywiewna – grawitacyjna i przepisu, który podajesz nie stosuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 04.11.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Nie twierdzę że tak ie jest - odnośnie wentylacji.Widocznie masz więcej danych niżby wynikało z dwóch wpisów PSWO w tym wątku.A przepis oczywiście dotyczy mechanicznej wentylacji wywiewnej.Może pozwólmy się PSWO wypowiedzieć i uściślić dane, jeśli dalej jest zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ok, tak zrozumiałem, że nie ma mechanicznej ponieważ ma zamiar zainstalować nawiewniki, a przy mechanicznej okna muszą pozostać szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 04.11.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Tylko przy wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej lub nawiewnej nadciśnieniowej.W przypadku wywiewnej mechanicznej (podciśnieniowej) nawiew może być realizowany właśnie między innymi przez nawiewniki.Ale czekamy co powie PSWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PSWO 04.11.2012 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Hej!,Dzięki za zainteresowanie. Pisze z kom więc będzie krótko.1 wentylacja grawitacyjna2 w każdym pokoju jest anemostat wywiewny i jest on wpiety do indywidualnego kanału wentylacyjnego3 piec gazowy ma swój nawiew i wywiew + wiadomo komin z wkładem - otw komora spalania4 kuchnia otwarta na salon, ale okap NIE wpiety w wentylacja - tylko filtr5 łazienki mają swoje kratki. Ktoś tak zaprojektował. Ja jak widać muszę poprawić.Wieczorem włączę się do dyskusji jak odpalę komputer. Jestem już z normalnym dostępem do internetu.Padła propozycja montażu wkładu wewnątrz komina. Ja osobiście zastanawiałem się nad ociepleniem komina od zewnątrz, ale skoro tak można to nawet bardziej mi się takie rozwiązanie uśmiecha,Będę wdzięczny za podanie namiarów do firmy zajmującej się takimi pracami na terenie Poznania. Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2012 przez PSWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Hej!, Dzięki za zainteresowanie. Pisze z kom więc będzie krótko. 1 wentylacja grawitacyjna 2 w każdym pokoju jest anemostat wywiewny i jest on wpiety do indywidualnego kanału wentylacyjnego 3 piec gazowy ma swój nawiew i wywiew + wiadomo komin z wkładem - otw komora spalania 4 kuchnia otwarta na salon, ale okap NIE wpiety w wentylacja - tylko filtr 5 łazienki mają swoje kratki. Ktoś tak zaprojektował. Ja jak widać muszę poprawić. Wieczorem włączę się do dyskusji jak odpalę komputer. Jestem już z normalnym dostępem do internetu. Padła propozycja montażu wkładu wewnątrz komina. Ja osobiście zastanawiałem się nad ociepleniem komina od zewnątrz, ale skoro tak można to nawet bardziej mi się takie rozwiązanie uśmiecha, Będę wdzięczny za podanie namiarów do firmy zajmującej się takimi pracami na terenie Poznania. Pozdrawiam Namiary wysłane na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PSWO 05.11.2012 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Umówiłem się na piątek.Po krótkim nakreśleniu tematu przez telefon, dostałem info, że ocieplenie komina od wewnątrz, poprzez wprowadzenie wkładu i zasypanie "granulatem", nie jest dobrym rozwiązaniem, że względu na zbieranie się wilgoci w owym ociepleniu i jego parcenie-gnicie.Ale nie przekreślałbym propozycji, które padły we wcześniejszych postach, możliwe, że się nie dogadałem przez telefon.W każdym razie sprawa wychodzi z etapu teorii na forum do etapu praktyki. Dam znać jak się rozwinie i jakie rozwiązanie zostanie u mnie zaproponowane. W poniedziałek zamontuję nawiewniki w oknach i zobaczymy co się zmieni, a przede wszystkim jak wpłyną na komfort użytkowania pomieszczeń. Pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2012 przez PSWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts