tau7 04.11.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam zamierzam położyć w całym mieszkaniu panele korkowe Wicanders. Zastanawiam się jak wykonać dylatację przyścienną w łazience i kuchni. Pomyślałem o czymś takim jak na poniższym schemacie. Czy takie wykonanie będzie prawidłowe? Proszę o podpowiedź w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam zamierzam położyć w całym mieszkaniu panele korkowe Wicanders. Zastanawiam się jak wykonać dylatację przyścienną w łazience i kuchni. Pomyślałem o czymś takim jak na poniższym schemacie. [ATTACH=CONFIG]146061[/ATTACH] Czy takie wykonanie będzie prawidłowe? Proszę o podpowiedź w tym temacie. silikon nie przyklei się do folii! Folia rozłożona poziomo i wtedy silikon do ściany i paneli. Silikon powinien wypełnić całą szerokość i głębokość dylatacji. Zamiast silikonu daj np. Sikaflex 11F lub podobny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tau7 05.11.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dziękuję za fachową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 13.11.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 układałem WIcandersa przez kilkanaście lat. Jest to niesamowita i bardzo trwała podłoga - fakt sam użytkuję panele w kuchni od co najmniej 15 lat.. Ale jeśli chodzi o łazienkę...szczerze odradzam - gdyby to jeszcze była na stałe, szczelnie przyklejona do podłoża podłoga Wicandersa w płytkach,potem uszczelniona dokładnie Sikaflexem lub innych uszczelniaczem hybrydowym a potem jeszcze polakierowana jakimś poliuretanowym elastycznym lakierem lub powłoką z poliuretanu to mówię OK, może być Ale panele do łazienki...nie za bardzo.Krawędzie mogą pęcznieć przy każdym nadmiernym wylaniu wody , już nie mówię o zalaniu podłogi przez pralkę, wodę z prysznica etc...w końcu to się w łazienkach czasem zdarza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tau7 16.11.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 ... jeśli chodzi o łazienkę...szczerze odradzam... Skorzystam z porady i w łazience położę prawdopodobnie płytki o wzorze jak panele w pozostałej części mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 18.11.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 myślę,że naprawdę to lepsze rozwiązanie niż panele... Przyklejona na całej powierzchni, uszczelniona podłoga z płytek korkowych w łazience to naprawdę bezpieczniejsze rozwiązanie niż położenie podłogi pływającej. A jeśli wszystko będzie zrobione dobrze - podłoga przetrwa długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts