Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele korkowe - dylatacja przyścienna w łazience

tau7

Recommended Posts

Witam

zamierzam położyć w całym mieszkaniu panele korkowe Wicanders. Zastanawiam się jak wykonać dylatację przyścienną w łazience i kuchni.

Pomyślałem o czymś takim jak na poniższym schemacie.

Dylatacja.png

Czy takie wykonanie będzie prawidłowe?

Proszę o podpowiedź w tym temacie.

Witam

zamierzam położyć w całym mieszkaniu panele korkowe Wicanders. Zastanawiam się jak wykonać dylatację przyścienną w łazience i kuchni.

Pomyślałem o czymś takim jak na poniższym schemacie.

[ATTACH=CONFIG]146061[/ATTACH]

Czy takie wykonanie będzie prawidłowe?

Proszę o podpowiedź w tym temacie.

silikon nie przyklei się do folii! Folia rozłożona poziomo i wtedy silikon do ściany i paneli. Silikon powinien wypełnić całą szerokość i głębokość dylatacji. Zamiast silikonu daj np. Sikaflex 11F lub podobny materiał.

• 2 weeks później...

układałem WIcandersa przez kilkanaście lat. Jest to niesamowita i bardzo trwała podłoga - fakt sam użytkuję panele w kuchni od co najmniej 15 lat.

. Ale jeśli chodzi o łazienkę...szczerze odradzam - gdyby to jeszcze była na stałe, szczelnie przyklejona do podłoża podłoga Wicandersa w płytkach,potem uszczelniona dokładnie Sikaflexem lub innych uszczelniaczem hybrydowym a potem jeszcze polakierowana jakimś poliuretanowym elastycznym lakierem lub powłoką z poliuretanu to mówię OK, może być Ale panele do łazienki...nie za bardzo.Krawędzie mogą pęcznieć przy każdym nadmiernym wylaniu wody , już nie mówię o zalaniu podłogi przez pralkę, wodę z prysznica etc...w końcu to się w łazienkach czasem zdarza:)

myślę,że naprawdę to lepsze rozwiązanie niż panele... Przyklejona na całej powierzchni, uszczelniona podłoga z płytek korkowych w łazience to naprawdę bezpieczniejsze rozwiązanie niż położenie podłogi pływającej. A jeśli wszystko będzie zrobione dobrze - podłoga przetrwa długie lata.