bednarka250 04.11.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Moja studnia zniknęła w ciągu 2 dni !!!! Zamiast wody jest ziemia, czy glina. Ani kropli wody. To wszystko teraz, kiedy padały deszcze.Mam taką, b. potrzebną studnię, bo do niej wchodzą rury drenażowe oraz z rynien. Czasami po ulewach kontroluję wysokość poziomu wody w studni, by nie był wyższy niż wlot rury od rynien. Niekiedy zdarza się, ze wypompuję nieco wody nadmiarowej, ale rzadko. Ostatnio wypompowywałam rok temu, oczywiście nie wszystką, jakieś 2m3. 2 dni temu zaglądałam do studni sprawdzić poziom wody, bo lało. Był ok, nie wypompowywałam nic. Dzisiaj zagladam i szok: nie ma wody ! Lecz nie to jest problemem, lecz zaistniała tam ziemie zamiast wody. Nie znam wszcześniejszej głębokości studni (to stara studnia, jeszcze około wojenna, ja ją użytkuję jak opisano od 16 lat), ale sądze, ze mogło być min 5 -6 m. Woda zazwyczaj była na ok 3,5 m głębokości, bo taki jest max poziom wód gruntowych na moim terenie (sprawdzane przez odwierty). Obecnie jest ziemia na głębokości ok 3m. Na razie nie widzę żadnych jam, zapadlin wokół. Martwię sie, bo dom blisko, schody do domu jakies 4 m od studni. Co robić ????? Studni nie mogę zlikwidować, to jedyna miejsce gdzie schodzi mi z drenażu i deszczówka a i tak mam kłopoty z mokrymi piwnicami po deszczach. Zresztą wszystko pod ziemią jest tak urządzone, ze rury tam wchodzą. Czy taka studnię z betonowych kręgów da się obczyścić, pogłębić i wzmocnić ??????Co myślicie , jakieś rady? Prosze o opinie, to b. pilne, zima idzie, opady etc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts