Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiem co jem

DPS

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio miałam ochotę na sardynki (wiadomo, źródło żelaza). Niestety, musiałam kupić takie w puszce, z braku dostępu innych. Starannie czytałam więc etykiety na opakowaniach i co się okazało...? Na jednej puszce z dużym napisem sardynki drobnym drukiem w składzie napisano: szprotki:eek::eek::eek::eek:

tabalugo :) usłyszałam od pewnej lekarki,że nie powinno się posiłków popijać herbatą z cytryną - zestawienie teiny i cytryny blokuje wchłanianie się żelaza zawartego w posiłku.

Tak mi się przypomniało odnośnie żelaza :)

Ale sardynki vel szprotki to już przegięcie :( to tak jak konina w wołowinie ...

Znowu -wczoraj otwarłam masło z Tesco- obczytałam etykietę wzdłuż i wszerz - 82% tłuszczu. Ale 'zajechało" margaryną i to mocno. Jak tu wierzyć etykiecie ... :(

Znowu -wczoraj otwarłam masło z Tesco- obczytałam etykietę wzdłuż i wszerz - 82% tłuszczu. Ale 'zajechało" margaryną i to mocno. Jak tu wierzyć etykiecie ... :(
Też raz kupiłem małso 82% Tesco i jakieś ono takie cały czas miękkie było. Już więcej się na nie nie zdecydowałem.

O herbacie z cytryną słyszałam, ale ja nie przepadam za taką- na szczęście. Uwielbiam herbaty mocne, parzone z całych liści i nie słodzone. W dodatku nigdy nie piję podczas posiłku, zawsze po (chyba, że jem coś na słodko, to wtedy lubię mieć do tego właśnie mocną czarną herbatę)

A z masłami też tak miałam. Niby 82% tłuszczu na etykiecie, niby naturalne i bez dodatków, ale i smak i zapach i konsystencja mówią co innego.:bash::bash::bash:

Warto zajrzeć na strony małych lokalnych mleczarni, całkiem często zdarza się, że oni robią przyzwoite normalne masło. :yes:

A na tej stronie można sobie na mapie znaleźc małych lokalnych dostawców dobrej żywności, polecam! :yes:

W temacie to polecam programy p.Bosackiej na TVN Style. Daje do myślenia.

Oj Bardzo. Też lubię oglądać program pani Kasi Bosackiej. Można się zdziwić jak producenci żywności nas oszukują. Ja często korzystam z rad zamieszczonych w tym programie. Dobry program.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...