Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiem co jem

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To oczywiście Twój wybór. :yes:

My tutaj rozmawiamy o tym, co zdrowe i pożyteczne dla zdrowia w jedzeniu.

Benzoesan sodu na pewno do tej grupy produktów nie nalezy, więc nie polecam.

Ale, jak pisałam - każdy ma prawo do własnych wyborów.

Ale w sumie... w necie jest sporo przepisów na własny ketchup, ze świeżych pomidorków samodzielnie zrobiony.

Próbował ktoś, macie sprawdzony przepis?

Ja jak dotychczas opierałam się na przemyśle spożywczym. :rolleyes:

Robię taki:

Ketchup

1 kg mięsistych pomidorów

1 kg czerwonej papryki

0,5 kg cebuli

7 dag cukru

5 małych peperoni (cienkie, długie, ostre)

150 ml oleju (nie z oliwek)

80 ml octu 10%

1 główka czosnku (ja daję ze 2 ząbki)

1,5 łyżki soli

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, paprykę, pomidory, cebulę i czosnek zmielić w malakserze. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować 1 godzinę (2 porcje – 2 godziny). Gorące wlać do słoików, zapasteryzować 5 minut.

Smacznego!

Ps. Za pierwszym razem grzecznie obierałam ze skóry te pomidory, teraz już mi przeszło :lol2:

Jeden z tych co ja lubię: http://waszsklep.com.pl/ketchup-przetartych-pomidorow-krokus-p-93.html

ale w składzie wczytałem, że ma ocet, więc coś pomyliłem, albo w tamych nie ma :)

W słoiczkach ketchupy mają inną konsystencję - są gęstsze.

Ostatnio kupiłem Pudliszki dla dzieci, bo z tych 'zwyklejszych' lubię własnie Pudliszki, ale odradzam - bardzo słodki i niedobry.

Kochani, ale octu nie trzeba się obawiać, nie spożywamy go zbyt często, nie powinien nam w ketchupie zaszkodzić.

gdyby ocet był taki be, to nie powinniśmy jadać żadnych marynat, nawet domowych. ;)

Cieszynianko - dziękuję, jak widać jesteś skarbnicą nie tylko linków! :hug:

Ja używam tylko ketchupu Pudliszki, ale tego łagodnego. Tego dla dzieci nigdy nie próbowałam. Porównywałam właśnie kiedyś skład i ten wydał mi się najlepszy, najbardziej naturalny. A poza tym jest bardzo smaczny.

A ocet... ja zaczęłam pić jabłkowy -oczywiście rozcieńczony z dodatkiem miodu. Podobno znakomicie oczyszcza organizm, zmniejsza poziom cholesterolu i w ogóle pozytywnie wpływa na zdrowie.

Zresztą poczytajcie sami:

http://www.ocetjablkowy.com.pl/wlasciwosci-octu-jablkowego.php

Tylko ocet znów octowi nierówny. Próbowałam znaleźć w supermarketach- ale tam tylko kamis, który ma jeszcze jakieś dodatki. Najlepiej więc szukać w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samodzielnie.

o tabaluga, dobrze,że wspomniałaś o occie jabłkowym, może się przymierzę do produkcji :)

ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze.

Sporo słyszałam o dobrym wpływie picia octu jabłkowego i tez zdaję sobie sprawę,że sam ocet nikogo nie uzdrowił - ale może warto byłoby się wspomagać ?

Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej.

Niech najpierw dobrze poszuka po internecie jakie są działania octu i kiedy nie powinna go spożywać, bo łatwo sobie zaszkodzić, kierując się poradami "znajomej pomogło".

Z całym szacunkiem, naprawdę, ale to poważna sprawa jest.

Dokładnie, tak jak pisze DPSia- niech znajoma poczyta lub spyta jakiegoś dobrego lekarza. Ocet oczyszcza ze złogów (odkamienia- podobnie jak w czajniku), ale czy kwas dobrze działa na żołądek- tego nie wiem. Choć w artykule, który przytoczyłam wyżej zalecają podawać go nawet dzieciom. Ja swoim nie próbowałam jeszcze- a starsze nie chcą pić.

Oczywiście, że nie chciałabym nikomu źle doradzać, każdy ma inny organizm i wie co może a co nie. Sama zanim czegoś spróbuję to najpierw o tym czytam.

Gdyby ktoś chciał zrobić ocet samodzielnie to tu jest przepis:

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ocet_jablkowy.html

Dziewczyny , zdaję sobie sprawę,że nic na żywioł i najpierw trzeba dokładnie wszystko poczytać i potem ewentualnie doradzić.

Znajoma sama poszukuje jakichś alternatywnych sposobów leczenia, bo strasznie ją męczy ta sytuacja, a z drugiej strony wszystkie badania moczu i krwi ma w normie, USG wątroby, żołądka itp. także nic nie wykazało, podobnie kolonoskopia i gastroskopia. Wszystko zwalać na nerwicę?

Więc dziewczyna sprawdza i próbuje - po jakich produktach czuje lepiej/gorzej.

ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze.

Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej.

Nasunęło mi się czy przypadkiem nie jest to celiakia, albo zespół jelita drażliwego.

Fakt, to mogą być różne schorzenia związane z zaburzeniami trawienia.

Zareklamować przyszłam. ;)

W sklepie w kropki ;) przyprawa do pierników Gellwe.

Przyzwoita, bo w ogóle nie zawiera cukru. :yes:

Dziękuję za uwagę. :lol: