DPS 02.12.2012 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Zawiera benzoesan sodu, jest niezdrowy. Coulignon, poszukaj czegoś lepszego, bez konserwantów. TUTAJ ciekawy artykuł o ketchupach i porównanie składu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5620429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) ale dobry. Najlepszy jaki jadłem. Benzoesan mi nie przeszkadza. Chlorek sodu pełni podobne funkcje jak glutaminian. A jakoś go tu nie odradzamy szczególnie. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5620435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 To oczywiście Twój wybór. My tutaj rozmawiamy o tym, co zdrowe i pożyteczne dla zdrowia w jedzeniu. Benzoesan sodu na pewno do tej grupy produktów nie nalezy, więc nie polecam. Ale, jak pisałam - każdy ma prawo do własnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5620454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.12.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ale w sumie... w necie jest sporo przepisów na własny ketchup, ze świeżych pomidorków samodzielnie zrobiony. Próbował ktoś, macie sprawdzony przepis? Ja jak dotychczas opierałam się na przemyśle spożywczym. Robię taki: Ketchup 1 kg mięsistych pomidorów 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 7 dag cukru 5 małych peperoni (cienkie, długie, ostre) 150 ml oleju (nie z oliwek) 80 ml octu 10% 1 główka czosnku (ja daję ze 2 ząbki) 1,5 łyżki soli Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, paprykę, pomidory, cebulę i czosnek zmielić w malakserze. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować 1 godzinę (2 porcje – 2 godziny). Gorące wlać do słoików, zapasteryzować 5 minut. Smacznego! Ps. Za pierwszym razem grzecznie obierałam ze skóry te pomidory, teraz już mi przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5621142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.12.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jeden z tych co ja lubię: http://waszsklep.com.pl/ketchup-przetartych-pomidorow-krokus-p-93.html ale w składzie wczytałem, że ma ocet, więc coś pomyliłem, albo w tamych nie ma W słoiczkach ketchupy mają inną konsystencję - są gęstsze. Ostatnio kupiłem Pudliszki dla dzieci, bo z tych 'zwyklejszych' lubię własnie Pudliszki, ale odradzam - bardzo słodki i niedobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5621254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Kochani, ale octu nie trzeba się obawiać, nie spożywamy go zbyt często, nie powinien nam w ketchupie zaszkodzić. gdyby ocet był taki be, to nie powinniśmy jadać żadnych marynat, nawet domowych. Cieszynianko - dziękuję, jak widać jesteś skarbnicą nie tylko linków! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5621419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.12.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 To ja dziękuję za miłe słowa Postaram się, żeby mi sodówa do głowy nie uderzyła (dlatego nie piję gazowanej) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5621583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 03.12.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ja używam tylko ketchupu Pudliszki, ale tego łagodnego. Tego dla dzieci nigdy nie próbowałam. Porównywałam właśnie kiedyś skład i ten wydał mi się najlepszy, najbardziej naturalny. A poza tym jest bardzo smaczny. A ocet... ja zaczęłam pić jabłkowy -oczywiście rozcieńczony z dodatkiem miodu. Podobno znakomicie oczyszcza organizm, zmniejsza poziom cholesterolu i w ogóle pozytywnie wpływa na zdrowie. Zresztą poczytajcie sami:http://www.ocetjablkowy.com.pl/wlasciwosci-octu-jablkowego.phpTylko ocet znów octowi nierówny. Próbowałam znaleźć w supermarketach- ale tam tylko kamis, który ma jeszcze jakieś dodatki. Najlepiej więc szukać w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5623677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 o tabaluga, dobrze,że wspomniałaś o occie jabłkowym, może się przymierzę do produkcji ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze. Sporo słyszałam o dobrym wpływie picia octu jabłkowego i tez zdaję sobie sprawę,że sam ocet nikogo nie uzdrowił - ale może warto byłoby się wspomagać ? Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5624946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.12.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Moja koleżanka kurowała się octem jabłkowym na żołądek oraz olejem lnianym budwigowym - twierdzi że pomogło, tzn. ukoiło i złagodziło nieprzyjemne dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Kendra dziękuję, poczytam, podpowiem znajomej, może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Niech najpierw dobrze poszuka po internecie jakie są działania octu i kiedy nie powinna go spożywać, bo łatwo sobie zaszkodzić, kierując się poradami "znajomej pomogło".Z całym szacunkiem, naprawdę, ale to poważna sprawa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 04.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dokładnie, tak jak pisze DPSia- niech znajoma poczyta lub spyta jakiegoś dobrego lekarza. Ocet oczyszcza ze złogów (odkamienia- podobnie jak w czajniku), ale czy kwas dobrze działa na żołądek- tego nie wiem. Choć w artykule, który przytoczyłam wyżej zalecają podawać go nawet dzieciom. Ja swoim nie próbowałam jeszcze- a starsze nie chcą pić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.12.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Oczywiście, że nie chciałabym nikomu źle doradzać, każdy ma inny organizm i wie co może a co nie. Sama zanim czegoś spróbuję to najpierw o tym czytam.Gdyby ktoś chciał zrobić ocet samodzielnie to tu jest przepis: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ocet_jablkowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dziewczyny , zdaję sobie sprawę,że nic na żywioł i najpierw trzeba dokładnie wszystko poczytać i potem ewentualnie doradzić. Znajoma sama poszukuje jakichś alternatywnych sposobów leczenia, bo strasznie ją męczy ta sytuacja, a z drugiej strony wszystkie badania moczu i krwi ma w normie, USG wątroby, żołądka itp. także nic nie wykazało, podobnie kolonoskopia i gastroskopia. Wszystko zwalać na nerwicę?Więc dziewczyna sprawdza i próbuje - po jakich produktach czuje lepiej/gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5625954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze. Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej. Nasunęło mi się czy przypadkiem nie jest to celiakia, albo zespół jelita drażliwego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5627584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.12.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Lekarz podejrzewa to drugie - ale to tylko przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5627910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.12.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Fakt, to mogą być różne schorzenia związane z zaburzeniami trawienia. Zareklamować przyszłam. W sklepie w kropki przyprawa do pierników Gellwe. Przyzwoita, bo w ogóle nie zawiera cukru. Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5627920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Dziękujemy za reklamę- w samą porę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5628452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Fakt, to mogą być różne schorzenia związane z zaburzeniami trawienia. Zareklamować przyszłam. W sklepie w kropki przyprawa do pierników Gellwe. Przyzwoita, bo w ogóle nie zawiera cukru. Dziękuję za uwagę. My dziękujemy za informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/173406-wiem-co-jem/page/7/#findComment-5628914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.