DPS 02.12.2012 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Zawiera benzoesan sodu, jest niezdrowy. Coulignon, poszukaj czegoś lepszego, bez konserwantów. TUTAJ ciekawy artykuł o ketchupach i porównanie składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) ale dobry. Najlepszy jaki jadłem. Benzoesan mi nie przeszkadza. Chlorek sodu pełni podobne funkcje jak glutaminian. A jakoś go tu nie odradzamy szczególnie. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 To oczywiście Twój wybór. My tutaj rozmawiamy o tym, co zdrowe i pożyteczne dla zdrowia w jedzeniu. Benzoesan sodu na pewno do tej grupy produktów nie nalezy, więc nie polecam. Ale, jak pisałam - każdy ma prawo do własnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.12.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ale w sumie... w necie jest sporo przepisów na własny ketchup, ze świeżych pomidorków samodzielnie zrobiony. Próbował ktoś, macie sprawdzony przepis? Ja jak dotychczas opierałam się na przemyśle spożywczym. Robię taki: Ketchup 1 kg mięsistych pomidorów 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 7 dag cukru 5 małych peperoni (cienkie, długie, ostre) 150 ml oleju (nie z oliwek) 80 ml octu 10% 1 główka czosnku (ja daję ze 2 ząbki) 1,5 łyżki soli Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, paprykę, pomidory, cebulę i czosnek zmielić w malakserze. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować 1 godzinę (2 porcje – 2 godziny). Gorące wlać do słoików, zapasteryzować 5 minut. Smacznego! Ps. Za pierwszym razem grzecznie obierałam ze skóry te pomidory, teraz już mi przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.12.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jeden z tych co ja lubię: http://waszsklep.com.pl/ketchup-przetartych-pomidorow-krokus-p-93.html ale w składzie wczytałem, że ma ocet, więc coś pomyliłem, albo w tamych nie ma W słoiczkach ketchupy mają inną konsystencję - są gęstsze. Ostatnio kupiłem Pudliszki dla dzieci, bo z tych 'zwyklejszych' lubię własnie Pudliszki, ale odradzam - bardzo słodki i niedobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Kochani, ale octu nie trzeba się obawiać, nie spożywamy go zbyt często, nie powinien nam w ketchupie zaszkodzić. gdyby ocet był taki be, to nie powinniśmy jadać żadnych marynat, nawet domowych. Cieszynianko - dziękuję, jak widać jesteś skarbnicą nie tylko linków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.12.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 To ja dziękuję za miłe słowa Postaram się, żeby mi sodówa do głowy nie uderzyła (dlatego nie piję gazowanej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 03.12.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ja używam tylko ketchupu Pudliszki, ale tego łagodnego. Tego dla dzieci nigdy nie próbowałam. Porównywałam właśnie kiedyś skład i ten wydał mi się najlepszy, najbardziej naturalny. A poza tym jest bardzo smaczny. A ocet... ja zaczęłam pić jabłkowy -oczywiście rozcieńczony z dodatkiem miodu. Podobno znakomicie oczyszcza organizm, zmniejsza poziom cholesterolu i w ogóle pozytywnie wpływa na zdrowie. Zresztą poczytajcie sami:http://www.ocetjablkowy.com.pl/wlasciwosci-octu-jablkowego.phpTylko ocet znów octowi nierówny. Próbowałam znaleźć w supermarketach- ale tam tylko kamis, który ma jeszcze jakieś dodatki. Najlepiej więc szukać w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 o tabaluga, dobrze,że wspomniałaś o occie jabłkowym, może się przymierzę do produkcji ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze. Sporo słyszałam o dobrym wpływie picia octu jabłkowego i tez zdaję sobie sprawę,że sam ocet nikogo nie uzdrowił - ale może warto byłoby się wspomagać ? Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.12.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Moja koleżanka kurowała się octem jabłkowym na żołądek oraz olejem lnianym budwigowym - twierdzi że pomogło, tzn. ukoiło i złagodziło nieprzyjemne dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Kendra dziękuję, poczytam, podpowiem znajomej, może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Niech najpierw dobrze poszuka po internecie jakie są działania octu i kiedy nie powinna go spożywać, bo łatwo sobie zaszkodzić, kierując się poradami "znajomej pomogło".Z całym szacunkiem, naprawdę, ale to poważna sprawa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 04.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dokładnie, tak jak pisze DPSia- niech znajoma poczyta lub spyta jakiegoś dobrego lekarza. Ocet oczyszcza ze złogów (odkamienia- podobnie jak w czajniku), ale czy kwas dobrze działa na żołądek- tego nie wiem. Choć w artykule, który przytoczyłam wyżej zalecają podawać go nawet dzieciom. Ja swoim nie próbowałam jeszcze- a starsze nie chcą pić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.12.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Oczywiście, że nie chciałabym nikomu źle doradzać, każdy ma inny organizm i wie co może a co nie. Sama zanim czegoś spróbuję to najpierw o tym czytam.Gdyby ktoś chciał zrobić ocet samodzielnie to tu jest przepis: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ocet_jablkowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.12.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dziewczyny , zdaję sobie sprawę,że nic na żywioł i najpierw trzeba dokładnie wszystko poczytać i potem ewentualnie doradzić. Znajoma sama poszukuje jakichś alternatywnych sposobów leczenia, bo strasznie ją męczy ta sytuacja, a z drugiej strony wszystkie badania moczu i krwi ma w normie, USG wątroby, żołądka itp. także nic nie wykazało, podobnie kolonoskopia i gastroskopia. Wszystko zwalać na nerwicę?Więc dziewczyna sprawdza i próbuje - po jakich produktach czuje lepiej/gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ale pomyślałam o mojej znajomej , która z płaczem opowiadała mi o swoich problemach z żołądkiem, ścisłą dietą, znaleźli helicobacter pylori; męczy się dziewczyna z ciągłymi biegunkami i dlatego mało co je, a przez to chudnie i nabawiła się nerwicy, a wiadomo trzeba funkcjonować i chodzić do pracy. Oczywiście robiła badania, bierze leki, ale ciągle nie jest dobrze. Przepraszam,że nie w temacie - ale ciągle myślę jak dopomóc znajomej. Nasunęło mi się czy przypadkiem nie jest to celiakia, albo zespół jelita drażliwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.12.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Lekarz podejrzewa to drugie - ale to tylko przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.12.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Fakt, to mogą być różne schorzenia związane z zaburzeniami trawienia. Zareklamować przyszłam. W sklepie w kropki przyprawa do pierników Gellwe. Przyzwoita, bo w ogóle nie zawiera cukru. Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Dziękujemy za reklamę- w samą porę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Fakt, to mogą być różne schorzenia związane z zaburzeniami trawienia. Zareklamować przyszłam. W sklepie w kropki przyprawa do pierników Gellwe. Przyzwoita, bo w ogóle nie zawiera cukru. Dziękuję za uwagę. My dziękujemy za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.