gahan 07.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Zamierzam jutro wlasnoręcznie zrobić majonez. Pamiętam,że dawno temu moja mama kręciła majonez do sałatki jarzynowej.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.12.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Zamierzam jutro wlasnoręcznie zrobić majonez. Pamiętam,że dawno temu moja mama kręciła majonez do sałatki jarzynowej.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie Też już od dawna się do tego przymierzam i ciągle jakoś sięgam po gotowca. Jako dziecko też kręciłam nie jeden raz:stirthepot::stirthepot:\ A teraz jakoś bardzo smakuje mi Kielecki i nie ma żadnych zbędnych dodatków. -porównywałam w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Zamierzam jutro wlasnoręcznie zrobić majonez. Pamiętam,że dawno temu moja mama kręciła majonez do sałatki jarzynowej.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie My od jakiegoś czasu kręcimy swój majonez, bardzo często smakowy - wychodzi pycha (używamy thermomix'a do tego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 07.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nie, no ja nie mam takiego wypaśnego sprzętu wezmę blender albo mikser. Trociu,może podzielisz się przepisem na smakowy majonez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 08.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Majonez wyszedł pięknie, puszysty,żółty, bez konserwantów, barwników i tanio, i smacznie, i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.12.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Gahan, a wg jakiego przepisu robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 09.12.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Gahan, a wg jakiego przepisu robisz? proszę bardzo 1 szkl. oleju słonecznikowego 1-2 żółtka ( ja dałam 3 ) 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki cukru sól, pieprz, może być troszeczkę kurkumy na kolor sok z cytryny albo ocet winny Mikserem rozbiłam żółtka z musztardą i cukrem, a potem dolewałam powoli olej i ocet/ sok z cytryny, miksowałam, aż się zrobiła puszysta masa.Pod koniec kosztowałam i doprawiałam wedle uznania. Wyszedł pełny słoik po dżemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.12.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Trociu,może podzielisz się przepisem na smakowy majonez?Lecimy standardowo z książki od thermomixa więc: - 1 jajo - 2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki białego piperzu (opcjonalnie u nas, bo żona nie przepada za nim, czasami dajemy czarnego) - 1 łyżeczka cukru (ostatnio dajemy xylitol) - 1/2 łyżeczki soli - sok z 1/2 cytryny - 3MT (chyba 300ml) oleju dodatkowo dajemy w zależności od weny: - ząbek - dwa czosnku - różne zioła typu majeranek, kurkuma, tymianek, etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.12.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 ja również skorzystam - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 09.12.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Dziękuję Trociu i ja skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.12.2012 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Tutaj do poczytania dyskusja o aspartamie. Przyczynek do dyskusji, choć to wcale nie oznacza, że wierzę we wszystko, co jest tutaj napisane. Ale strzeżonego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 11.12.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Tutaj do poczytania dyskusja o aspartamie. Przyczynek do dyskusji, choć to wcale nie oznacza, że wierzę we wszystko, co jest tutaj napisane. Ale strzeżonego... a ja głupia używałam go w czasie diety, bo detoks od słodyczy był nie do przeskoczenia; ciekawe ilu komórek mózgowych się pozbyłam , chociaż .. jakby padły te odpowiadające za moją głupotę - " to nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło" człowiek nie świnia, wszystko zeżre ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.12.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 http://dompodsosnami.files.wordpress.com/2012/11/c5bcyczenia-c59bwic485teczne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 29.12.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Jako że zaszalała grypa wokół, a mnie dopadały przed Wigilią stany depresyjne postanowiłam trochę pomyśleć o diecie i ogólnym wzmocnieniu,żeby się w miarę skutecznie uchronić od tych dziadostw.Dziś nastawiłam buraki do kiszenia,tu http://zwierciadlo.pl/2011/zdrowie/porady/burak-przy-leczeniu-antybiotykami o dobroczynnym działaniu buraków. Pomyślałam także o kaszy jaglanej. Wiele dobrego słyszałam o jej wpływie na nasze zdrowie, ale jakoś niespecjalnie się tym interesowałam.Jednak chyba warto wprowadzić ją do naszej diety http://kaszajaglana.com.pl/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemniaki.grillowe 06.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A ja powiem tak: warto wiedzieć co się je, ale istotne też żeby przeczytać trochę o tym, co się pije... Przeglądając wiadomosci24 wyskoczył mi dziś taki tekst http://www.wiadomosci24.pl/artykul/warszawa_woda_stoi_255991.html Akurat sam wiedziałem o tym wszystkim, ale myślę że część osób może być w lekkim szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.01.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A to akurat świnto prawdo jest, bo kranówka niejednokrotnie daje znacznie większe bezpieczeństwo zdrowotne + właściwości smakowe niźli, pożal się Boże, woda źródlana czy inna oligoceńska. Także jestem z tych, którzy uważają, że nie wody ponad własną przegotowaną kranówkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 08.01.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 hehe ciekawy artykuł, ale u mnie na osiedlu też codziennie widać pielgrzymki "baniakowców" atak naprawdę ludzie nie bardzo wiedzą co piją, ja piję kranówę bo podobno jest czysta (ocena kumpla z wodociągów ) więc ja piję, dzieci w afryce wodę z kałuży piją i żyją... a co do jedzenia to kiedyś nie przywiązywałem wagi do tego co jem... teraz kiedy zwracam na to uwagę przeraża mnie to... kiełbasy bez mięsa, masło bez masła... masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 08.01.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Przyznaję,że też należę do "kranowców " Pijemy w domu sporo wody i kiedyś kupowałam tony wody mineralnej w petach. Któregoś dnia słuchałam świetnej audycji w radio o stanie i właściwościach wody z kranu. Wypowiadali się pracownicy laboratorium biologicznego i chemicznego z "wodociągów", osoba z sanepidu, ktoś z politechniki zajmujący się badaniem wody. Wszyscy jak jeden mąż stwierdzili,że woda z kranu jest bezpieczna i można ją pić bez obaw nawet nieprzegotowaną. Innym problemem jest tu smak wody - nie każdemu kranówka smakuje, ale to też zależy od ujęcia. Nie zostawili natomiast suchej nitki na wodzie kupowanej w butelkach w supermarkecie. Tylko kilku producentów - rozlewaczy wody się obroniło. Więc ... piję wodę z kranu A ile zaoszczędziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ja pije głównie herbatki no właśnie - podobno herbaty "smakowe" to również sama chemia.. aromaty, jakieś farbowane farfocle. moze ktoś próbował samemu robić np. herbate owocową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.01.2013 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Kup dobrą herbatę liściastą. Można ją dosmaczać suszonymi owocami (żurawina, morele), mozna aromatyzować wyszorowanymi we wrzątku i potem wysuszonymi i drobno pokrojonymi skórkami cytrusów, można dodać suszone płatki róży na herbatkę różaną, liście wiśni, maliny czy czarnej porzeczki też świetnie aromatyzują. Polecam! Aha - z suszonymi jabłkami i gruszkami też pyyyyszna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.