KK2012 04.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam! We środę uruchomiłem w końcu piec w moim pierwszym domu domu (Vaillant Eco kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania z zasobnikiem). Ustawiłem mu temperaturę na 33 stopnie . W domu jest w miarę ciepło choć kaloryfery są ciepło-chłodne zależnie od pomieszczenia, podłogówka w łazienkach i kuchni również. Zauważyłem, że w ciągu 4 dni poszło 28 m3 gazu co daje 7 m3 gazu dziennie. Nie wiem czy to czasem nie za dużo, obawiam się co będzie jak kaloryfery będą gorące. Dom to bliźniak o pow. 100 m2 po podłodze, piętrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 04.11.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam na razie sie nie przejmuj ,bo dom masz wyziebiony i musi zlapac najpierw temperature .Jezeli to nowowybudowany dom ,to w pierwszym sezonie mozesz miec wieksze zużycie energi. bo sciany i fundamenty musza oddac wode i musza sie wygrzac ,potem sytuacja pownna sie ustabilizowac.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.11.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam! We środę w 4 dni poszło 28 m3 gazu co daje 7 m3 gazu dziennie. To normalne - tak jak kolega wspomniał z czasem się to unormuje - wilgotność powietrza w domu jest bardzo duża stąd tak duże zużycie. Nic nie piszesz czy już mieszkacie, czy nie? czy masz jakąś alternatywę np .kominek. Niekiedy dobrze jest np rozpalić w kominku(jeśli takowy posiadasz) zagrzać powietrze w domu i intensywnie przewietrzyć - wtedy nadmiar pary zawarty już w powietrzu szybciej opuści pomieszczenia. Im szybciej pozbędziesz się wilgoci tym więcej zaoszczędzisz na ogrzewaniu = gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.11.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dziękuję za informację. Faktem jest, iż dom nie był wcześniej grzany, trwają w nim stale jakieś prace, jeszcze nie mieszkamy. Z kominka tymczasowo zrezygnowałem. Cóż, pozostaje czekać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts