Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości przy zalewaniu stropu

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę was o szybką poradę i odpowiedź bo mam wrażenie, że wykonawca stropu w moim domu chce mnie zrobić na ładnych parę tysięcy. Strop teriva 1 w domu c126b. Powierzchnia stropu to 211 m2. Moim zdaniem wejdzie tam nie więcej niż 10 - 12 metrów3 betonu. Pan, który robi strop stwierdził że wejdzie co najmniej 30 metrów i od razu stwierdził, że zna właściciela betoniarni, w której chcę wziąć beton więc może wszystko sam załatwić. Co wy na to? Dodam, że wieniec domu obmurowany jest kształtkami wieńcowymi przez co wieniec jest trochę chudszy niż w innych systemach.

Pozdrawiam

ech jak sie buduje dom o powierzchni parteru 211m2 to 1) branie projektu typowego jest bez sensu 2) bierze się firmę bo budowanie SG nie ma sensu 3) budowanie bez kosztorysu czy choćby przedmiaru jest bez sensu

własnie przejrzałem projekt powierzchni masz 132m2 a stropu 211 nie ma co oszczędny projekt. Tym niemniej, wszystkie te wielkości masz w przedmiarze , w projekcie typowym zazwyczaj jest kosztorys ew.mozna dokupić

Edytowane przez slawek9000

Wybrałem ten projekt bo bardzo mi się podoba i pasuje mi praktycznie pod każdym względem (nie zmieniałem w domu żadnych szczegółów). Dom buduję sam, tak że do tej pory nie musiałem martwić się o to czy ktoś będzie próbował mnie zrobić na kasę czy nie. Niestety po wykonaniu połowy stropu, pewne prywatne problemy sprawiły, że nie mogę kontynuować budowy i dla tego wziąłem ekipę na dokończenie stropu. Miałem wątpliwości co do ilości betonu bo w pierwszej wersji po prostu źle policzyłem jego ilość i jak powiedzieli mi że wejdzie 3x więcej to zdębiałem. Zobaczymy ile wyjdzie ostatecznie po zalaniu.

Powierzchnia stropu to 211 m2. Moim zdaniem wejdzie tam nie więcej niż 10 - 12 metrów3 betonu. Pan, który robi strop stwierdził że wejdzie co najmniej 30 metrów

czesc.

zalalem nasz strop w miniony piatek. powierzchnia to 104 m2, weszlo 9,5m3 betonu.

wg specydikacji terivy na 1m2 stropu wylewa sie 0,0465m3 betonu, nie liczac zeber rozdzielczych, belekt, wiency, podwojnych belek pod sciankami dzialowymi.

podsumowujac zmowa miedzy wykonawca a betonairnia jest oczywiscie mozliwa... ale te twoje 10 metrow to kolego niestety pobozne zyczenie...

wg mnie nalezy sie liczyc z iloscia miedzy 20 a 25 m3.

Tak jak już pisałem. Moje wcześniejsze obliczenia były dość szybki i oparte właśnie o ten współczynnik. Nie uwzględniłem wtedy pozostałych elementów stropu bo byłem przekonany, że współczynnik ten odnosi się do całego stropu. Teraz gdy zsumowałem wszystkie elementy stropu to wyszło mi, że powinno wejść 22 - 25 metrów. W najbliższym czasie strop będzie zalewany, tak że zobaczymy jak wyszło.

• 3 weeks później...

Witam!

Dla stropów Teriva 4,0/1 wysokość konstrukcyjna 24cm zużycie betonu bez żeber i wieńca wynosi: 48- 67 l/m2 czyli dla powierzchni 211m2, ok 14m3 betonu. Razem z wieńcami oraz, jeżeli występują szersze żebra rozdzielcze ukryte podciągi, wylewki itp liczy się >100l/m2 Należy policzyć objętość tych miejsc wg projektu.

Pozdrawiam!