Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadająca podłoga.

luny07

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

w piątek usłyszałem szum wody w okolicach baterii nad wanną. Po oględzianach stwierdziłem, że prawdopodobnie coś sie uszkodziło pod płytką ceramiczną (płytka pod baterią i sąsiednia były ciemniejsze od pozostałych). W sobote przyjechał hydraulik, rozkuł płytkę i stwierdził, że pękło kolanko na doprowadzeniu zimnej wody do baterii. Usunął awarię i teraz czekam na rzeczoznawce z PZU w celu oszacowania szkody. Ale to nie jest największy problem. Problem jest taki, że podłoga w łazience (tam była awaria), przylegającym do niej korytarzu i kibelku opadła o ok 1 cm. Dom kupiłem na wiosnę od developera, wykańczałem go w maju a w lipcu już mieszkałem. Hydraulik, który usuwał awraię stwierdził, że kolanko mogło być pęknięte wczesniej (prawdopodobnie pękło w momencie poziomawania baterii czyli gdzieś w połowie czerwca) a teraz pękło na dobre.

Czy wg Waszej opinii opdanie podłogi może być związane z awarią czy raczej jest to proces osiadania budynku. Jeśli z awarią, to czy jest jakikolwiek soposób aby temu procesowi (opadaniu) zapobiec i oczywiście, czy glazurnicy powinni za to "beknąć", ponieważ to oni montowali baterie?

Pozdrawiam

Kiedyś robiliśmy parkiet u klienta i miał montowane wysokie listwy klejone do ściany i po paru miesiącach dzwoni że pasuje zrobić poprawke na listwach .Okazało się że cała podłoga w salonie siadła o około 1 - 1,5 cm i listwy że były klejone do sciany to zostały na swoim miejscu a pod nimi pojawiła sie spora szpara,Tam nie było żadnej awari z woda.

U mnie na korytarzu też są takie listwy ale gorsze jest to, że w kibelku pękła juz jedna płytka gresowa więc zaczynam sie ostro niepokoić, w łazience z kolei są rysy między podłogą a ścianami z glazury - wypadałoby to uszczelnić żeby nie doprowadzić do zaciekówi. Czy macie może jakieś doświadczenia z usług tej firmy http://pl.innoterrada.com/technologie .