Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy w dokończeniu remontu mieszkania..

Recommended Posts

Czekałam 11 długich lat, na mieszkanie, dostałyśmy z córką kawalerkę i bonus od losu straciłam pracę a z nią zdolność kredytową.

Nie mamy rodziny więc zwróciłam się o pomoc do ojca dziecka, owszem na początku wydawało by się że chce pomóc.

Więc dałam mu klucze na budowę, zniszczył wszystko to co dało się zniszczył ościeżnice drewniane do drzwi, pociął deski które miały 3,4m i spokojnie z nich można było odbudować podłogę. Kiedy odzyskałam klucze i weszłam do mieszkania w lipcu, usiadłam i zaczęłam płakać ponieważ kosztu remontu przez tą dewastacje wzrosły. Otarłam łzy, wyniosłam gruz, deski po ścianie do piwnicy, wyczyściłam ściany i na dzień dzisiejszy własnymi siłami kończę tynkować. I teraz zaczęły schody nie potrafię zrobić instalacji elektrycznej, ani podłączenia wody, próbowałam sama montować płyty gk do sufitu ale jak mi jedna spadła na ramię to dałam sobie spokój bo dotarło do mnie że nie mam tyle siły. Jeżeli ktokolwiek chciał by nas wspomóc, mogę odpracować tę pomoc, potrafię świetnie sprzątać, znam się na rachunkowości, umiem bardzo dobrze szyć.

Potrzebna pomoc w zamontowaniu płyt gk na sufit oraz zbudowanie z niej ścianki gk, posiadam płyty gk, profile do ściany też, potrzebne wykonanie podłączenia wody. Największym problemem jej instalacja elektryczna, mam potrzebne materiały do jej wykonania, ale nie mam funduszy na fachowca, by ją wykonał.Jeżeli ktokolwiek chciałby nam pomóc będę wdzięczna, jeżeli nie ukończę remontu mieszkanie nam zostanie zabrane.

• 3 weeks później...

Po pierwsze nie ma się czego wstydzić - nikt nie wie co spotka go jutro....

Powiem jak Bracia Koala ?(bajka wczesnego dzieciństwa mojego syna ;)) - "jesteśmy tu ,żeby pomagać" :)

Technicznie nie dam rady jechać do Wrocławia, ale może uda się zaocznie ;) kwestię wody rozwiazać.

Zrób dużo fotek "wejścia" wody do mieszkania, ujścia kanalizacji. Pokaż gdzie ma być doprowadzona woda.

Spróbuję wyjaśnić Ci jak to zrobić.

W temacie elektryki nie pomogę, nawet u siebie zleciłam to fachowcom , bo po prostu boję się prądu :oops:

Trzymaj się :)

• 2 weeks później...

malko

przepraszam że dopiero teraz odpowiadam ale korzystam z biblioteki, musiałam pozbyć się takich sprzętów jak komputer i aparat bo musiałam wpłacić pareset złoty kaucji do zzk. Opiszę ci od wejścia do mieszkania jest za ścianą pomieszczenie 80/97 w którym to była toaleta, tam też znajduje się kanalizacja, i mój licznik. Jest też tam dziura w murze od mojej strony bo ktoś kiedyś w taki sposób przeprowadził kanalizację i tak zostało, wiec trzebaby

poprowadzić czwórnik kąt odtej dziury z kanalizacji czwórnik po to by przepiąć to co zostało podpięte i musi to być zrobione jaknajniżej by móc w przyszłości mieć do czego podpiąć wannę, bo dla wc to chyba bez różnicy. od tego pomieszczenia musze odprowadzic wodę, do kuchni, bojlera.

administracja poprowadziła wodę metodą rur pp zgrzewanych, jednak ze względu na mało miejsca nie przecisnę aż takiej rury więc muszę zastosować złączkę albo przejściówkę? myślę o rurach z pp w środku z miedzią, tyle że złączki do tych rur są koszmarnie drogie, ale ta metoda pozwoli mi na przejście z zimną wodą przez wąski przesmyk między kanalizacją a ścianą. Gdybyś mogła wkleić zdjęcia jak zrobić przejście, by poprowadzić wodę byłoby super jak zobaczę na własne oczy to powinnam dać radę. Techniczne niewykonalne jest przepięcie kanalizacji w pojedynkę tam trzeba zastosować ruchomą przesuwnię by odciąć to co niepotrzebne i zamonotwać czwórnik.

Bardzo dziękuję za wygonienie mnie na grupę wrocławską

elektryka wstępie załatwiona jeżeli pan nie okaże się piekarzem bo muszą byc zrobione pomiary i odbiór osadziłam puszki sama gipsem budowlanym, tylko jedną kiepsko sadziłam bo srubki troszkę krzywo ale reszta w porządku sie zapłatę na raty. czeka mnie zakup skrzynki i bezpieczników.

Malko będę widzeczna

Słuchajcie dopiero teraz do mnie dociera jak jest cięzko dokończyć ten remont, przez 2 dni czekałam na wkrętarkę jak już pożyczyłam to ściągałam zepsuty sufit, który przykręcili panowie ze stowarzyszenia, odpracowujący u mnie na budowie prace społeczne, upili się i 10 metrów sufitu było do ściągnięcia, no i tradycyjnie pierwszy raz z padłam z drabiny, chyba nie ma budowy na której coś by sie nie wydarzyło, na szczęscie miałam pustą podłogę więc tylko walnęłąm o deski, naprawdę bardzo potrzebuję kogoś do pomocy w dokończeniu tego remontu.

Basiu mimo najszczerszych chęci nie dam rady tego rozrysować , już prawie witałam się z gąską gdy doczytałam,że bojlerem chcesz ogrzewać wodę.

Nie mam pojęcia jak to połączyć i nie bardzo rozumiem co z tym czwórnikiem ? on od kanalizacji ma być ?WC,wanna i umywalka , a 4 ma iść dokuchni do zlewu?

Cholera myślałam,że to tak proste będzie jaku mnie w domu -tam dałam radę :) i chyba duma mnie za bardzo rozparła :oops:

Jak dużo miejsca zostaje między kanalizą a ścianą na docelową wodę ?Czy pomieszczenia sąsiadują z sobą??

możesz to narysować,choćby w paintcie ?

Na forum jest pewien zacny hydraulik zwą go Niezły - mnie metodycznie tłumaczył wiele rzeczy i o dziwo załapałam o co chodzi ;)

Może Tobie też pomoże ?

Kochani :)

schowałam dumę do kieszeni, dlatego że to by moja córka miała dom jest ważniejsze, poprosiłam o pomoc ojca mojego dziecka, nie odmówił pomocy, naprawiliśmy wspólnie co zostało zepsute, sufit naprawiony, hydraulika jest. Zostały prace elektryczne, wlz, Dam radę, muszę.

Malko

nie odzywam się z braku czasu i sprzętu, zrezygnowałam z pomysłu rozwalania dziecku świąt i przeprowadzenia się do naszego domu, pomimo tego iż nie stać nas przecież by wynajmować dalej stancję, święta spędziłyśmy na stancji i to były najpiękniejsze święta jakie do tej pory przeżyłyśmy.

Nie martwcie się, administracja przedłużyła mi umowę tak bym mogła remont dokonczyć, musiałam się przyznać ze straciłam zatrudnienie, świat nie jest pełen złych ludzi, ja przekonałam się że przy wsparciu życzliwych ludzi można skonczyć remont nawet jak sie nie ma na to środków, tak jak napisałaś Malko wystarczą dwie ręce i chęci. Bardzo dziękuję za hydraulikę, czwórnik był potrzebny bo trzeba bylo przeprowadzić rozgałęznik do sąsiada za ściany, w tym pomógł ojciec Pauli, nic nie będę marudzić, zacisnę mocno usta, bo przeciez to by moje dziecko miało dom jest ważniejsze niż to że proszenie o pomoc zwłaszcza eksa było bardzo upokażająca,ech nieważne. Mam nadzieję ze ktoś kiedyś to przeczyta i to doda komuś siły że bezrobotnej matce bez kredytu z niskim budżetem udało się wykonac 70%robót. Nie martw się, nawet jak się nie bede odzywać, teraz musze wykonac tynkowanie, oraz prace przecierkowe.

sposób na drzwi wewnątrz klatkowe w starej kamienicy:

jeżeli przeraża cię cena drzwi, a musisz mieć nowe, a masz oscieżnicę oraz starego typu drzwi pokojowe, drewniane to:

sprawdz czy ścieżnica tych drzwi nie jest zabardzo wypaczona, podpiankuj solidnie, dokręć wkrętami do muru(w miejscach gdzie w murze jest belka :) drewniana)

pianka CMI jest okey kocham jej cenę :)10ZŁ.

usuń stare nawiasy, dotnij drzwi do wymiaru ościeżnicy. zakup nawiasy w casto :) zamek nawierzchniowy antywłamaniowy, wizjer, płytę hdf, listwy maskujące ościeżnicę w miejscu przejścia, oraz materiał który wygłuszy i ociepli dlatego że derma z pianka mi nie pasowała, gąbka nie daje rezultatu zdecydowałam się na korek, auć drogi, ale i tak się opłaciło, z całym oprzyrządowaniem moje drzwi wyniosły mnie po przeliczeniu materiałów. płyta, zawiasy, zamki sztuk 2(jeden antywłamaniowy z atestem.) wizjer, listwy maskujące, kątownik do zamków nawierzchniowych, korek, klamka, wsad na klamkę. 395zł całość. A co najwazniejsze do wykonania przez kobietę średniego wzrostu.

Dlatego że jedna sciana była zniszczona z gk było w niej pełno dziur itp ponieważ musiałam ją całą odkręcić i poprawić zgodnie ze szuką budowlaną, a nie mam wprawy w szpachlowaniu, zakupiłam agrowłokninę no wiecie taką co się otula rośliny na zimę :)(jestem z wykształcenia ogrodnikiem :)) zwykły klej do tapet :) przykleiłam i mam ściane jak ta lala :) wystarczy pomalować.

agrowłoknina to jest tańsza wersja tapety z włókna szklanego :)

jeżeli tak jak ja nie cierpisz gladzi, to możesz tanio i szybko zrobić wzorki na zwykłym tynku baumit, nakładamy tynk na sciane a potem wyciągając mleczko tworzyć sobie wzorki, ja robiłam dziubki :) potem przed wyschnięciem przetarłam packa plastikową, wygładzałam i mam cos jak kornik? na wnekach okiennych, z tej pracy jestem najbardziej dumna.

jeżeli tak jak ja nie lubisz gołej cegły ale lubisz cegłę to polecam nałozenie tynku tak by przesitywała cegła, po wyschnięciu mamy kremowy tynk(zwykły baumit) z prześwitującą ceglą która nie wiadomo dlaczego nabiera przy tynku pięknego odcienia cegły, do czyszczenia polecam szczotka druciana :)

doszłam do etapu że pomimo a może własnie dlatego zaczął cieszyc mnie mój remont. Może dlatego że było tak ciężko go wykonać ?

w stropie natrafiono na belkę przy pracach hydrauliczych przydała sie wiertarka z wiertłem do drewna, bez ruszania samej belki, wywiercono tylko pare otworów i urwano minimalny kawąłek z tej belki potrzebny do uzyskania odpowiednich w hydraulice spadów hurra :) pomysł by wywiercic w belce pare otworów był mój, jestem dumna. Nie trzeba bylo nic ruszac z konstrukcji stropu :)

Wszystkie błędy zostały naprawione, mam teraz bezpieczny i ładny sufit hurrra :) a nowy rok być może przywitamy już u nas.

A co mnie najbardziej cieszy, wszystko zaczęło być zgodnie ze sztuka budowlaną, jest poprawione, naprawione, tylko miejscami będe miała dużo szpachlowania ale jak już pisałam nie lubię gładkich ścian, a mam jeszcze 2 worki baumita :) nie wiem co ten baumit ratio ma taka zła opinię :) ja go uwielbiam, no heheh innego tynku nie znam przecież.