Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi wewnętrzne

Recommended Posts

W każdej niemal firmie masz propozycję za 1 tys z montazem. Oczywiście to propozycje w sztucznych okleinach.

Zorientuj się na początek, czy masz typowe otwory, czy są "węgarki", popatrz na modele, ew montażystów jeśli masz "wyjątki" od modelowego otworu, a potem wybieraj firmę - praktycznie w każdej jest to samo - różnią się wówczas tylko drobiazgami.

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie narzekam na kontakt z marką D***x – d***x.lublin.pl. Jesteśmy ich klientami jako dystrybutorzy od kilku ładnych lat. Od jakiegoś czasu głównie zamawiamy tutaj drzwi aluminiowe zewnętrzne, bo też jeśli chodzi o ten produkt to moim zdaniem są w stanie zaproponować jedne z lepszych parametrów na rynku przy jednocześnie konkurencyjnej cenie. Drzwi są skompletowane z trzy punktową zasuwnicą, trzema zawiasami na regulacji, wkładką, antabą i klamką ze stali nierdzewnej. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Liczę, że i oni nie narzekają na to że te reklamy są nieskuteczne i ktoś z premedytacją zostawił samo " d*** ", co ja czytam jednoznacznie jako ocenzurowana "dupa". I teraz niech każdy przeczyta w/w wypowiedź i w każde "d" z gwiazdkami wstawi moje słowo :).

Swoją drogą macie 5 lat poślizgu i odgrzebaliście bardzo stary temat.

• 3 months później...

Dobry wieczór.

Szukam drzwi wewnętrznych do mieszkania (otwory montażowe 90cm) bez usługi montażu. Jakich producentów polecicie? Czy kupić w markecie, czy wręcz odwrotnie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze drzwi? Jaki typ ościeżnicy polecacie?

Proszę o opinie, sugestie, uwagi. Dziękuje.

Pozdrawiam

Paweł

Ościeżnice regulowane. Chyba że szukasz tanio, a obróbkę wnęk wykonasz we własnym zakresie.

jeśli regulowane czy inne na zamówienie - to sprawdziłbym cenę z marketu ze specjalistycznym sklepem, bo tu może być niespodzianka w drugą stronę.

To zależy gdzie... ale powiedzmy, że pewnie ok 100-200zł. Przy czym to ceny od bardzo niskiej do dość wysokiej.

A co w zakresie? montaż wg instrukcji. Realnie - im taniej - tym mniej: montaż ościeżnicy na piankę (dyble nie w każdej ekipie są stosowane), zawieszenie i wyregulowania skrzydła (ma się zamykać). Zwyczajowo montaż klamki, chyba że to najgorszy szajs przyniesiony przez Inwestora z marketu.

Łatwiej powiedzieć co nie musi być robione:

- montaż/ demontaż listwy łączącej podłogi.

- listwy przypodłogowe,

- akrylowanie nierówności i dziur przy opasce.

- cięcie opasek jeśli nie ma węgarków

Co prawda dobra ekipa większość tych rzeczy robi, ale na pewno nie za cenę z niskiego zakresu...

Wg mnie raczej tak. Jeśli mam jakiś cennik oparty na założeniach z katalogu, to widząc otwór, który się nie nadaje i trzeba go dostosować mam prawo oczekiwać dodatkowego wynagrodzenia za tą pracę?

Tym bardziej, że nie chodzi tu o trochę większy otwór (który można uzupełnić pianą czy kawałkami styropianu) ale o - jak rozumiem - pomniejszenie otworu na tyle, by opaski przykryły.. ?

Kiedyś, 12 lat temu słyszalem że taki montaż kosztuje 200zł..

Te 80 to przypuszczam że "do ręki" a 250 to ceniąca się firma (i na fakturę) a pewnie białe drzwi bezprzylgowe , które wymagają dużo większej dokładności.

No to wypada wycenić te same drzwi w innym salonie i /lub porozmawiać ze swoim sprzedawcą..

Nikt nie zgadnie jaką ma "strategię" .Czy stały klient dostawał dobre rabaty na stolarkę zewnętrzną i czas się odkuć, czy jednak roboty jest dużo i trzeba ją uwzględnić..

To też tak jak piszą wyżej zależnie co masz za otwór. Czy jest prosty i można montować, czy trzeba podkuwać albo zwężać go. Czy będą późniejsze obróbki otworu czy tylko sam montaż.

Te 80zł za montaż to zgodzę się z finlandią - ktoś musiał wziąć kasę do kieszeni i tyle, bo jakby miał zapłacić podatek dochodowy i VAT to nie wiem czy przeżyłby do pierwszego.

Co do cen się nie wypowiadam ale chyba trzeba zwrócić uwagę na zjawisko z ostatnich 2 lat ; każda chyba firma narzeka na brak rozsądnych montażystów. Ci którzy jeszcze są na rynku są tego świadomi i dyktują stawki. Porównywanie tego co było kilka lat temu a teraz jeśli chodzi o robociznę to nieporozumienie.

To też tak jak piszą wyżej zależnie co masz za otwór. Czy jest prosty i można montować, czy trzeba podkuwać albo zwężać go. Czy będą późniejsze obróbki otworu czy tylko sam montaż.

Te 80zł za montaż to zgodzę się z finlandią - ktoś musiał wziąć kasę do kieszeni i tyle, bo jakby miał zapłacić podatek dochodowy i VAT to nie wiem czy przeżyłby do pierwszego.

Nikt nie pytał jak są przygotowane otwory, a będą przygotowane

cene ok 150 przyjęłabym ze zrozumieniem, bo wiadomo ze wszystko drożeje

nie wiem co to za strategia ale jest zła ;)

inna firma dla której jestem jakimś przypadkowym klientem lub nie wyceniła mi to samo jakieś 40-50 pln mniej na sztuce niby niewiele ale zawsze, wiec nieładnie i tyle

Co do cen się nie wypowiadam ale chyba trzeba zwrócić uwagę na zjawisko z ostatnich 2 lat ; każda chyba firma narzeka na brak rozsądnych montażystów. Ci którzy jeszcze są na rynku są tego świadomi i dyktują stawki. Porównywanie tego co było kilka lat temu a teraz jeśli chodzi o robociznę to nieporozumienie.

Większość rozsądnych fachowców poszła na duże inwestycje. Masz do wyboru przylepić się do dużego inwestora lub dużego dealera, wnieść raz sprzęt i robić kilkadziesiąt montaży w jednym miejscu, gdzie pieniążki masz praktycznie na czysto. Czy dolepić się do mniejszego punktu sprzedaży. Żeby zamontować 4-9 sztuk drzwi, musisz dźwigać sprzęt, dojeżdżać z miejsca na miejsce (a czas kosztuje) i z każdym klientem osobno przeżywać etap montażu. Do tego sklep weźmie część kasy za montaż. Jeżeli punkt traktuje montażystę fair, nie narzeka na ich brak. Jeżeli fachowiec z doświadczeniem ma się naharować, za montaż weźmie małą część z tego co mu przysługuje, nie ma speców. Do dobrych i dobrze opłacanych czeka się w kolejkach. Widać to dobrze w stolarce okiennej i drzwi zewnętrznych.