Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenie ciepła DGP w starym budownictwie

Fiszurka

Recommended Posts

Witam

Wkrótce w moim mieszkaniu ma zostać zamontowany kominek jako alternatywne źródło ogrzewania. W chwili obecnej borykam się z rozwiązaniem technicznym rozprowadzenia ciepła do wszystkich pomieszczeń mieszkania. Niestety nie mam możliwości rozprowadzenia ciepłego powietrza nad mieszkaniem - muszę prowadzić kanały wentylacyjne wewnątrz mieszkania. Na całym mieszkaniu mam podwieszony sufit nad stropem drewnianym (odległość pomiędzy płyta gipsową a deskami sufitu to około 6 cm .Ciepłe powietrze ma być (zgodnie z projektem) transportowane rurą izolowaną AL SD fi 125 a ich zabudowa wykonana ma być z płyty K/G Mam zatem 2 pytania:

1. Czy profile z których wykonany ma być kanał mogą być przymocowane bezpośrednio do płyty K/G sufitu który posiadam, jeżeli tak to w jaki sposób je przymocować

2. Pomieszczenie gdzie ma być kominek jest o 30 cm niższe od sąsiadującą z nim kuchnią i łazienką - zatem czy kanał z ciepłym powietrzem mogę prowadzić na tej samej wysokości jak w pozostałych pomieszczeniach (mocując go jedynie do ściany bocznej) ew jakie elementy zastosować aby konstrukcja nie "przekaszała" się pod własnym ciężarem

Z góry dziękuję za porady i pomoc w rozwiązaniu problemu, który mnie w obecnej chwili dręczy.