kamilasta 05.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam serdecznie.Jestem w trakcie załatwiania kredytu na zakup blizniaka w stanie deweloperskim. Kredyt ma być przeznaczony na zakup nieruchomości i wykończenie wnętrz.Budynek jest mniej wiecej skończony w 95%. Brak jest ogrzewania, ocieplenia dachu, wylewek podłóg, barierek.Umowa, jaką podpisałam z deweloperem, zawiera podpunkt, że jest on zobowiązany do zgłoszenia budynku do użytkowania po zakończeniu przeze mnie robót wykończeniowych. Robót wykończeniowych nie wykonam przed otrzymaniem kredytu, a bank uzależnia jego udzielenie od oddania budynku do użytkowania. Tworzy się błędne koło...Czy ktoś ma jakiś pomysł jak z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 nie rozumiem. Wpisują w umowę kredytową termin oddania - np. grudzień 2014 i wio. Strzelam, ze problem jest gdzie indziej : w zabezpieczeniu kredytu czyli przeniesieniu własności na Ciebie. Wszyscy budujący domy na kredyt mają określoną datę oddania do użytkowania. Ale to jest za x lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.11.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Może problem jest z tego względu, że ocieplenie, ogrzewanie, wylewki to nie brakujące 5% robót. Jak na moje to trzeba wyjaśnić w banku, że nie można oddać budynku do użytkowania przed zrobieniem prac na które potrzebujesz pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Jak rozumiem kolega ma stan surowy zamknięty. No to już tylko 70 % i gotowe Niestety podajesz za mało szczegółów : jaki kredyt, jakie zabezpieczenie, jaki kosztorys i na ile etc etc i w czym jest problem. Bo tu wielu ludzi brało kredyt mając pięknie zarośniętą działkę dżunglą - i dostawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.11.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dokładnie, być może należy w banku porozmawiać o kredycie hipotecznym na budowę domu a nie na zakup domu Zgadzam się z Nefer, to jest stan surowy zamknięty a nie deweloperski (choć definicja stanu deweloperskiego jest mocno płynna). Kupujecie coś co tak naprawdę najszybciej i najłatwiej się buduje, dopiero od tego momentu pojawiają się liczne schody. Co z mediami ? Są dociągnięte ? Nie to żebym zniechęcał, ale sam budowałem dom i wiem na czym można sobie ząbki wybić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 06.11.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Skoro jest brany kredyt na wykończenie to jak może bank wymagać, wykonania robót z własnych środków... Proszę w banku nakreślić to doradcy, niech porozmawia z analitykiem... Nie wydaje mi się aby było to problem nie do przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 13.11.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Też kupowałem pół bliźniaka od dewelopera i brałem kredyt na dom + wykończenie. Kredyt bank wypłacał w transzach zgodnie z ustalonym przeze mnie i dewelopera harmonogramem prac. Oczywiście przed wypłatą każdej z transz trzeba było spełnić określone wymagania, m.in. przed pierwszą transzą potrzebne było oświadczenie dewelopera, że zobowiązuje się do uzyskania pozwolenia na użytkowanie/zgłoszenie budynku do użytkowania. Natomiast warunkiem wypłacenia ostatniej transzy ze środkami na wykończenie było właśnie to zgłoszenie przez dewelopera budynku do użytkowania i protokół zdawczo-odbiorczy nieruchomości. Jak łatwo się domyślić z deweloperem były problemy i powstał spory poślizg ze zgłoszeniem budynku. Bankowi i mi się w końcu skończyła cierpliwość i okazało się, że w cudowny sposób deweloper w 1 dzień załatwił sprawę zgłoszenie i bank mógł w końcu przelać środki na wykończenie.W Twoim przypadku na zapis o zgłoszeniu budynku do użytkowania przez dewelopera dopiero po zakończeniu robót przez Ciebie mocno komplikuje sprawę. Pogadaj z deweloperem, żeby to zgłosił szybciej (da się z pewnością to załatwić - u mnie zgłoszenie do PINB przeszło bez przyłącza gazu do ogrzewanie, bez barierek, z kablami wystającymi ze ścian, itp.) albo spróbuj zmienić warunku w banku (ale tu bardzo wątpię, żeby się dało to łatwo zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts