erok 05.11.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam wszystkich, Posiadam kocioł Weberman 25kW, ogrzewana powierzchnia to 220m, dom ocieplony, okna pcv. Powoli dochodzę do optymalnych ustawień, jednak chce wycisnąć więcej - w końcu to oszczędności. Aktualnie kocioł pracuje ze współpracy z dmuchawą i sterownikiem Elster Luksus Eko PRO. Wiem, że na forum ludzie polecają miarkownik zamiast dmuchawy i powoli się do tego próbuje przekonać, jednak póki co chce określić jaki to jest kocioł - dolnego spalania czy górnego (foto w linku) - http://zapodaj.net/f7558b155998c.jpg.html Ogólnie w dmuchanie drażni mnie to że przy zadanej temp 55C, sterownik wylącza dmuchawę dopiero przy prawie 60C i przechodzi w stan podtrzymania (podobno lepiej jak dmuchawa pracuje caly czas - tak?) Co zrobić żeby uniknąc stanu podtrzymania?Aktualnie wlot do wentylatora mam przysłoniony dość znacznie - powietrze do rozpalania na poziomie 55%, w trybie pracy 25%. Na tym sterowniku min. to 20% powietrza. Coś mi się wydaje ze dmuchawa jest za 'mocna' a wlot mam przykryty w 80%. Powiedzcie mi coś wiecej o tym kotle - dostałem w "spadku" więc za dużo o nim nie wiem, jak w nim najlepiej palić? Aktualnie pale od dołu. Czy miarkownik sprawdzi się w tym przypadku? Ewentualnie jak ustawić parametry na sterowniku aby dmuchawa pracowała ciągle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts