Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł zasypowy, palenie orzechem a ustawienia

erok

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam kocioł Weberman 25kW, ogrzewana powierzchnia to 220m, dom ocieplony, okna pcv.

Powoli dochodzę do optymalnych ustawień, jednak chce wycisnąć więcej - w końcu to oszczędności.

Aktualnie kocioł pracuje ze współpracy z dmuchawą i sterownikiem Elster Luksus Eko PRO.

Wiem, że na forum ludzie polecają miarkownik zamiast dmuchawy i powoli się do tego próbuje przekonać, jednak póki co chce określić jaki to jest kocioł - dolnego spalania czy górnego (foto w linku) - http://zapodaj.net/f7558b155998c.jpg.html

Ogólnie w dmuchanie drażni mnie to że przy zadanej temp 55C, sterownik wylącza dmuchawę dopiero przy prawie 60C i przechodzi w stan podtrzymania (podobno lepiej jak dmuchawa pracuje caly czas - tak?) Co zrobić żeby uniknąc stanu podtrzymania?

Aktualnie wlot do wentylatora mam przysłoniony dość znacznie - powietrze do rozpalania na poziomie 55%, w trybie pracy 25%. Na tym sterowniku min. to 20% powietrza.

Coś mi się wydaje ze dmuchawa jest za 'mocna' a wlot mam przykryty w 80%.

Powiedzcie mi coś wiecej o tym kotle - dostałem w "spadku" więc za dużo o nim nie wiem, jak w nim najlepiej palić? Aktualnie pale od dołu. Czy miarkownik sprawdzi się w tym przypadku? Ewentualnie jak ustawić parametry na sterowniku aby dmuchawa pracowała ciągle.

pozdrawiam