Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa aluminiowa LED, przepalają się diody?

Recommended Posts

Mamy zamontowaną w suficie listwę aluminiową, w której przyklejona została taśma z diodami led. Taśma ta nie jest jakaś słaba, najtańsza. Po zamontowaniu została zaklejona silikonem taka płytka rozpraszająca światło z pleksi.

To jest coś takiego

http://www.ecolighting.pl/files/przyklady%20zast3.jpg

Zdjęcie przykładowe z netu.

Wyglądało pięknie przez kilka dni. A potem systematycznie diody zaczęły się chyba wypalać. Nie świeci już w 5 miejscach. Nic z tego nie rozumiem. Nie uśmiecha mi się co kilka dni kupować nowej taśmy i rozmontowywać to wszystko i zaklejać na nowo. Dodam, że jako włącznik zamontowany jest ściemniacz. Czy ktoś pomoże mi rozwikłać zagadkę co jest nie tak?

może taśma która nie jest przystosowana do zasilikonowania zwyczajnie się przegrzewa i topi...poza tym najtańsze taśmy LED za 12-15zł/mb to nie jest nic dobrego, nie mówię, żeby kupować philipsy za 50-100zł/mb ale coś pośrodku, ja ponad rok temu płaciłem za taśmy 25-30zł/mb i jest ok:)

Autor wątku na pewno nie ma żadnego transformatora do zasilania tych diod, tylko przetwornice AC/DC. Moc nie musi być dobrana idealnie, tylko moc zasilacza musi być większa, niż moc diod. Problemem są tandetne zasilacze, które nie posiadają stabilizacji napięcia i jeśli zasilacz został mocno przewymiarowany, to napięcie może być znacznie wyższe od 12V. Niektóre zasilacze elektroniczne 12V bez obciążenia np. mają 17V. I także tutaj może kryć sie problem, jeśli do diod LED został zastosowany zasilacz do halogenów o mocy 100W, a diody mają 5, czy 10W. Halogeny aż tak wrażliwe nie są na zmiany napięcia, jak diody, więc zasilacze do nich mogą być prostsze i tańsze. Edytowane przez mateusz806